Minden, amit az import vámról és az ÁFÁ-ról tudni akartál!

Vám. Örök kérdés mindenkinél, aki szeretne nagyobb mennyiséget importálni. Szabó Zsuzsanna igazságügyi szakértővel beszélgettem a vámkezelésről. Gyakorlatias anyagot készítettünk példákkal, magyarázatokkal. Vámoljunk!

Rövid vázlat a vámkezelésről a videóból

Ahhoz, hogy a vámkezelést el tudjuk kezdeni, a cégünknek kell VPID számmal rendelkeznie. Ezt a könyvelőd tudja megkérni.

Számlát kell szereznünk a kereskedőtől, gyártótól, exportőrtől, akitől beszereztük a terméket. Sok esetben ez egy Excel fájl lesz. Erről korábbi cikkünkben írtunk: Mi van, ha a kínai eladó nem ad számlát? Kínai import
A számlán fontos, hogy szerepeljen a fuvarparitás.

A következő lépés a vámtarifaszámnak a pontos meghatározása. Ebben a kínai kereskedő, exportőr is tud segíteni, vagy vámszakértő. Ezt a vámtarifa kódot szokták még HS kódnak is hívni. A vámtétel mértéke határozható meg a vámtarifaszámból. Továbbá innen tudjuk, hogy kell-e hozzá valamilyen engedély, vagy éppen CE tanúsítvány.

Vámügynökség igénybevétele:

  • Közvetlen vámjogi képviselő: ügyfél helyett elvégezteti a vámkezelést. Kitölti a vámárunyilatkozatot elektronikusan, beküldi a NAV-hoz.
  • Közvetett vámkezelés, vámjogi képviselet: a vámügynökség rendezi az importvámot, ezt az importőrnek (neked nem kell megtenned). Utóbbit ugyanúgy majd fizetni kell, csak cashflow szempontból jelent előnyt.
  • Az importőr megbízást ad a vámügynöknek a vámeljáráshoz, legtöbbször a szabadforgalomba hozatalról.

Mindezekről részletesen a fenti videóban. A Youtube-on a videót erre linkre kattintva találod (ha éppen nem töltene be a cikk elején).

Ez jó volt! További import témák?

Jó, hogy olvasol!
Csépe Gábor
Csépe Gábor vagyok. Két kereskedelmi vállalkozásom van, mindkettő saját márkás Kínából importált termékek nagykereskedelmével foglalkozik. Mindig is érdekelt a beszerzési, termékfejlesztési folyamat, hogy valami értékeset, lehetőleg egyedit alkossunk és mutassunk a piacnak. Valószínűleg pont emiatt az érzelmi elköteleződés (és egy csipetnyi kalandvágy) miatt sikeresen alakultak a Távol-Keleti beszerzéseink, és mindvégig élveztem, élvezem ezzel foglalkozni. Ma már több cégnek is segítek az importálásban, továbbá itt a Minneren szakértősködök a témában.