Minden, amit az import vámról és az ÁFÁ-ról tudni akartál!

Vám. Örök kérdés mindenkinél, aki szeretne nagyobb mennyiséget importálni. Szabó Zsuzsanna igazságügyi szakértővel beszélgettem a vámkezelésről. Gyakorlatias anyagot készítettünk példákkal, magyarázatokkal. Vámoljunk!

Rövid vázlat a vámkezelésről a videóból

Ahhoz, hogy a vámkezelést el tudjuk kezdeni, a cégünknek kell VPID számmal rendelkeznie. Ezt a könyvelőd tudja megkérni.

Számlát kell szereznünk a kereskedőtől, gyártótól, exportőrtől, akitől beszereztük a terméket. Sok esetben ez egy Excel fájl lesz. Erről korábbi cikkünkben írtunk: Mi van, ha a kínai eladó nem ad számlát? Kínai import
A számlán fontos, hogy szerepeljen a fuvarparitás.

A következő lépés a vámtarifaszámnak a pontos meghatározása. Ebben a kínai kereskedő, exportőr is tud segíteni, vagy vámszakértő. Ezt a vámtarifa kódot szokták még HS kódnak is hívni. A vámtétel mértéke határozható meg a vámtarifaszámból. Továbbá innen tudjuk, hogy kell-e hozzá valamilyen engedély, vagy éppen CE tanúsítvány.

Vámügynökség igénybevétele:

  • Közvetlen vámjogi képviselő: ügyfél helyett elvégezteti a vámkezelést. Kitölti a vámárunyilatkozatot elektronikusan, beküldi a NAV-hoz.
  • Közvetett vámkezelés, vámjogi képviselet: a vámügynökség rendezi az importvámot, ezt az importőrnek (neked nem kell megtenned). Utóbbit ugyanúgy majd fizetni kell, csak cashflow szempontból jelent előnyt.
  • Az importőr megbízást ad a vámügynöknek a vámeljáráshoz, legtöbbször a szabadforgalomba hozatalról.

Mindezekről részletesen a fenti videóban. A Youtube-on a videót erre linkre kattintva találod (ha éppen nem töltene be a cikk elején).

Ez jó volt! További import témák?

Jó, hogy olvasol!
Csépe Gábor vagyok. Két kereskedelmi vállalkozásom van, mindkettő saját márkás Kínából importált termékek nagykereskedelmével foglalkozik. Mindig is érdekelt a beszerzési, termékfejlesztési folyamat, hogy valami értékeset, lehetőleg egyedit alkossunk és mutassunk a piacnak. Valószínűleg pont emiatt az érzelmi elköteleződés (és egy csipetnyi kalandvágy) miatt sikeresen alakultak a Távol-Keleti beszerzéseink, és mindvégig élveztem, élvezem ezzel foglalkozni. Ma már több cégnek is segítek az importálásban, továbbá itt a Minneren szakértősködök a témában.