Fenntarthatóság: 32 éve még csak egy távoli, homályos vízió voltunk. A JÖVŐ GENERÁCIÓJA

  MinnerX - vendég poszt

  Fenntarthatóság: 32 éve még csak egy távoli, homályos vízió voltunk. A JÖVŐ GENERÁCIÓJA

  Bőjte Orsolya, Kék Gazdaság Klub

  Eddig a siker titkát kutattuk. Megszámlálhatatlanul sok könyv, cikk, előadás, konferencia, és blogbejegyzés áll mögötte. Világszerte szinte kivétel nélkül mindenki szeretne sikeres lenni valamiben.

  Ma pedig a valódi fenntarthatóság „titkát” fejtegetjük. Közben összemossuk egy-két másik fogalommal, mint a növekedés, vagy pedig egyszerűen annyira absztraktnak tartjuk, hogy nem is látjuk a gyakorlati vonatkozásait. Pedig halljuk, hogy változik a klíma, hogy valami nem oké a természettel, a zöldek is folyton tüntetnek, bevezetnek egy-két új törvényt is, talán a szívószálakról, meg csomagolásmentességről. Talán. Aztán az is megeshet, hogy van egy-két drasztikus technokrata vagy éppenséggel méregzöld ismerősünk, vagy tán mi magunk vagyunk azok.

  Fenntarthatóság.

  Még maga a szó is olyan megfoghatatlannak tűnik. Benned milyen érzést kelt e szó: fenntartható?

  32 éve még csak egy távoli, homályos vízió voltunk –> a JÖVŐ GENERÁCIÓJA, akik majd megoldják egy legyintéssel az elődjeik által gerjesztett problémás helyzeteket, kihívásokat…

  Most 2019 van, mi időközben megszülettünk és lassan már fel is nőttünk.

  Mi vagyunk a JÖVŐ GENERÁCIÓJA, akiről azt mondta az ENSZ 1987-ben a Brundtland Bizottság által kiadott Közös Jövőnk (Our Common Future) c. jelentésében, hogy a fenntartható fejlődés alatt azt érti: „kielégíti a jelen szükségleteit anélkül, hogy csökkentené a jövendő generációk képességét, hogy kielégítsék a saját szükségleteiket”.

  FFC-k, azaz a 17. Fenntartható Fejlődési Cél | Forrás: https://www.ajbh.hu

  A fenntartható fejlődést a Bizottság egy háromlábú székként képzelte el, amelynek a három lábát a környezet-, a gazdaság- és a szociálpolitika képezi. Ez a három tartó pillér kölcsönösen feltételezi egymást, ezért a fenntarthatósági politikákban is kiegyensúlyozottan szükséges megjeleníti őket (Gyulai Iván, 2013 – forrás).

  Kedvenc közgazdászom, Gunter Paulinak, akit a „fenntarthatóság Steve Jobsának” is tartanak, a Kék Gazdaság atyjának megfogalmazásában a fenntarthatóság azt jelenti, hogy úgy alakítsuk át a jelenlegi üzleti modelljeinket, ahogyan a természeti ökoszisztémák működnek, és a valami új helyett használjuk azt, ami már van, vagy “helyettesítsük semmivel” –> azaz alakítsuk át a lineáris/körkörös folyamatainkat rendszerekké – hálozatokká.

  Olyan hálozatokká, ahol a hulladék/szemét nem csak fogalom szintjén, hanem teljesen eltűnik, és ahogyan a természet is mindent hasznosít és minden szereplőnek meg van a maga helye és szerepe, úgy építsük fel mi is a jelen vállalkozásait.

  Fontos, hogy ne “copy+paste” módjára erőltessük rá az egyik helyen bevált modellt egy másik térségre, hanem vegyük figyelembe a helyi erőforrásokat, a természet eredeti és jelenlegi állapotát. És ha valahol elromlott valami, javítsuk meg: az egykori esőerdő helyén levő sivár területet újra ültessük be diverzív fajokkal – legyen újra erdő, tiszta víz, élelem és megélhetés a helyieknek.

  Mi a Kék Gazdaság?

  „A Kék Gazdaság alkalmas arra, hogy a jelenleg elszigetelten működő kutatási területek, mint a regionális fejlődés, a tudásátadás, a versenyképesség, a gazdasági fejlődés modellezése új alapokon integrált rendszert alkothassanak. Egymást kiegészítve olyan egységes gazdasági modellt alkothatnak, amely lehetőséget teremt az elmélet és a gyakorlat párhuzamos fejlesztésére, és egy igazán fenntartható, jövőbe mutató gazdasági elmélet és gyakorlat megteremtésére.” (Dr. Kiss Tibor, PTE Közgazdaságtudományi kar).

  Pauli 4 alapelvet szögez le a legutóbbi Kék Gazdaságról szóló könyvében.

  Ezek a következők:

  • Inspirálódj a természetből!
   • Ezt további alpontokra bontja, amelyek kezdve a nem-lineáris gondolkodástól a rendszer optimalizáláson át, a diverzifikáció szerepétől egészen a tudományos megközelítések szerepéig és a “zöld” jelenség megkérdőjelezéséig fejti ki a természeti rendszerek fontosságát üzleti modellek tervezése kapcsán.
  • Változtasd meg a játékszabályokat!
   • Ebben a részben pedig főként arról ír, hogy a különböző problémákat hogyan tudjuk hálozatos folyamat-összekapcsolás révén lehetőségekké kovácsolni. Illetve az alapvető szükségletek kielégítésére a “valamit” helyettesítsd “semmivel” elvet is boncolgatja az érték teremtés és megőrzés mellett.
  • Fókuszálj arra, ami helyben elérhető!
   • Itt pedig főként a lokálisan létező közjóra koncentrál. Ajánlja, hogy készítsünk portfóliót a helyben elérhető adottságokról, természeti potenciálról és térképezzük fel, hogy abból miként hozhatjuk ki a lehető legtöbb szereplő számára a legjobbat vállalkozások és közösség építés révén, s mindezt fenntarthatóan.
  • 4. Légy tudatában, hogy a változás állandó jelenség!

  Ha sikerült felcsigáznom a figyelmed, és elgondolkodtatnom téged azon, hogy a fenntarthatóság nem csupán holmi „zöld-(beteg)ség”, és kíváncsi vagy rá, miért is annyira fontos, hogy fenntarthatóan vállalkozz, akkor kövesd a blogom (www.kekgazdasag.org)!

  Április óta rendszeresen írok cikkeket, és eddig a koncepciót, az alapelveket igyekeztem átadni, most pedig a nyár közepétől a létező és jól működő példákon át mutatom be a Gunter Pauli féle fenntarthatóságon alapuló kezdeményezéseket.

  Ha pedig kérdésed van, vagy megvitatnád a véleményed, esetleg több infót szeretnél, csatlakozz Facebook csoportunkhoz: @Kék Gazdaság Klub .

  Bőjte Orsolya, Kék Gazdaság Klub

  Mi ez a MinnerX? Én is beküldenék ilyen posztot!

  Legfrissebb MinnerX posztokhoz

  MinnerX

  Cikk szerzője: Szabó László, X-Presso

  Mostantól mi is hozzájárulhatunk, hogy a leterhelt egészségügyi dolgozók országszerte megkapják a nekik kijáró kávéadagot – köszönhetően a #kaveztasdadokitkezdeményezésnek.

  Egyik reggel magam alatt voltam, és azon gondolkodtam, hogy valamilyen formában szeretnék segíteni a rászorulóknak. Épp ekkor kerestek fel a Debreceni Ultra Szurkolók, hogy szeretnének a kórházi dolgozóknak kávét venni. Innen már egyenes út vezetett az ötlet kidolgozásához.

  Ő tesz azért, hogy sikeres legyen! Képzi magát. Tegyél te is így! Üzleti képzések a MinnerAkadémián. Vágj bele most, utána pedig várunk ide a MinnerX-be! Kattints ide!

  MinnerX

  Cikk szerzője: Markó Tamás, Énhatékony

  Régen minden IS szép volt

  Amikor még nem öreg 29 éves voltam, akkor bizony hajtott még a fiatalos lendület. Emlékszem, hogy egyetem mellett simán ment az, hogy egyszerre voltam egy kutatási csoport vezetője, 2 gyakornoki munkát vállaltam és még volt időm élni is emellett. Ma már azért már nem teljesen így van. Lehet itt arcoskodni, meg menősködni saját magam előtt, hogy mennyi minden plusz munkát be tudok vállalni, de bizony hamar kipurcanok, a szervezetem pedig gyorsan büntet. Az utóbbi néhány évben azt figyeltem meg magamon, hogyha a fejem tetejére is állok, bizony hosszú távon, napi szinten nem tudok egy bizonyos óraszámnál jelentősen többet munkával foglalkozni. Ez nálam napi nettó 5.5 óra (mi a csuda az a nettó idő? Minden perc, amit ténylegesen munkavégzéssel töltöttem, pihi, kaja, Facebook, chit-chat nincs benne). Mi történik, ha ezt tartósan átlépem? Hiába a pluszmunka, a többi napon már nincs energiám a tervezett sem megcsinálni. Elfáradok, nincs utána már kedvem a magánéleti, szabadidős dolgokkal foglalkozni, ami pedig önmagában egy negatív spirált eredményez azzal ugyebár, hogy felborul a work-life balance.

  Oké, de hogy jött 5,5-ös érték, honnan tudom ezt én ilyen pontosan?

  Ő tesz azért, hogy sikeres legyen! Képzi magát. Tegyél te is így! Üzleti képzések a MinnerAkadémián. Vágj bele most, utána pedig várunk ide a MinnerX-be! Kattints ide!

  MinnerX

  Cikk szerzője: Érdi Róbert: Visual Up – Kreatív Ügynökség

  2020 januárjában alkottam meg a Visual Up gondolatát és alapjait annak reményében, hogy már idén nyáron elkezdhetem bevezetni a saját brandemet és megmérni a piacon milyen irányba fog elindulni teljes gőzzel 2021 kezdetén. Két egyetemi társammal, barátommal indultunk el közös szakmai eredményeinket és tapasztalatainkat összetéve egy cél érdekébe, hogy elindítsunk egy olyan vizuális edukációt a magyar piacon, amely megszünteti a szürke, érdektelen és stock-ok uralta piaci kommunikációt.

  Nem telt el három hónap sem amikor a koronavírus egy erős éket vert a tervezési folyamatban.

  Feltettük egymásnak a kérdést; ennyi lenne, a vírus mindent és mindenkit ellehetetlenít? Tudtuk, hogy itt nem lehet vége és megállni sem szabad, így egy új piaci szemléleten és a szolgáltatásaink megreformálásán kezdtünk dolgozni.

  Ő tesz azért, hogy sikeres legyen! Képzi magát. Tegyél te is így! Üzleti képzések a MinnerAkadémián. Vágj bele most, utána pedig várunk ide a MinnerX-be! Kattints ide!

  MinnerX

  Cikk szerzője: Dobóné Somogyi Eszter, Esztiteka.blog.hu

  Megcsináltam! Sőt ez az esettanulmány bizonyítja, hogy a Facebook is segít ebben! A legnépszerűbb tartalmamra több százezer látogatót hozott. Először ismerd meg az ívet, hogy jutottam el addig, hogy egy szülőknek szóló blog ilyen óriási olvasottságot érjen el.

  Dobóné Somogyi Eszter vagyok, az Esztiteka.blog.hu négy évvel ezelőtt indult felület. Az elején egy egyszerű én blog volt, ami a személyes hangvétele miatt hamar népszerűvé vált az olvasók körében, és az Index2 is lehozta a cikkek közel 80%-át. Ezután jelentkeztem a Minner blogger képzésére, mert kíváncsi voltam, mit lehet kihozni valójában egy blogból. A tanultakat igyekeztem hasznosítani, és Milánnak egy mondata nagyon megragadott:

  Ne arról írj, amiről szívesen írnál, hanem arról, amiről olvasni akarnak.

  Ő tesz azért, hogy sikeres legyen! Képzi magát. Tegyél te is így! Üzleti képzések a MinnerAkadémián. Vágj bele most, utána pedig várunk ide a MinnerX-be! Kattints ide!

  MinnerX

  Cikk szerzője: Dr. Francsics Ilona – A te pénzügyi képviselőd

  Milyen esetben lehetséges, hogy díjmentes balesetbiztosításhoz juss? A jelenlegi helyzetben a cégeknek felelőssége van abban, hogy jövőképet, támogatást nyújtsanak, ha ehhez megvannak az eszközeik. A biztosítók alapvetően rendelkeznek ezekkel az eszközökkel a profiljukból adódóan.

  És így érkeztünk el a fenti kérdés megválaszolásához, hogy milyen esetben lehetséges, hogy díjmentes balesetbiztosításhoz juss, mely egy biztos pont lehet Számodra és családodnak a jelenlegi helyzetben.

  Akkor lássuk a részleteket, röviden!

  Ő tesz azért, hogy sikeres legyen! Képzi magát. Tegyél te is így! Üzleti képzések a MinnerAkadémián. Vágj bele most, utána pedig várunk ide a MinnerX-be! Kattints ide!

  MinnerX

  Cikk szerzője: Nagy Márton, MDelta Electronics Hardware Design

  Mivel az első írásommal elég komoly érdeklődést keltettem (NYÁK gyártás, prototípusgyártás, specifikációk 1. rész) és egyben némi bizonytalanságot fedeztem fel a tevékenységi körünkre vonatkozóan – szorri, az én hibám, annyi minden van bennem, hogy néha nehéz felállítani a helyes sorrendet…de valahogyan el kell kezdeni, így jobbnak látom nem a 2. résszel, hanem némi profil leírással folytatni.

  Tehát, mik is azok a megoldandó problémák ill. projektek amivel az MDelta – Electronics – ot megkeresik az ügyfelek ?

  Ő tesz azért, hogy sikeres legyen! Képzi magát. Tegyél te is így! Üzleti képzések a MinnerAkadémián. Vágj bele most, utána pedig várunk ide a MinnerX-be! Kattints ide!

  MinnerX

  Cikk szerzője: Duchai Márta, Értékeléstuning

  Számos általános kommunikációs és marketing anyag kering a neten és a közösségi médiában, amelyek próbálnak a jelenlegi helyzetre reagálni. A turizmus szektor egyedisége és mély érintettsége speciális gondolatokat igényel, hiszen itt várhatóak a legkomolyabb változtatások nagy átrendeződésekkel és ezzel együtt még fontos lehetőségekkel is. A mostani időszakot kommunikáció szempontjából egy pre-opening időszakkal állíthatjuk párhuzamba – annak minden bizonytalanságával, izgatottságával és szépségével, valamint milliónyi teendőjével. Hogy hogyan kommunikáljunk és mit tegyünk, hogy a “nyitás” zökkenőmentes lehessen és ne az utolsó helyek egyikéről induljunk majd a nagy versenyben, erre hivatott vállalkozni ez a cikk.    

  Ő tesz azért, hogy sikeres legyen! Képzi magát. Tegyél te is így! Üzleti képzések a MinnerAkadémián. Vágj bele most, utána pedig várunk ide a MinnerX-be! Kattints ide!

  MinnerX

  Cikk szerzője: Markó Tamás, Énhatékony

  Vállalkozóként, vezetőként megesik velünk, hogy sokszor azt sem tudjuk hol áll a fejünk. 

  • Be kéne fizetni az iparűzési adót? Hűha, mikor is kell azt? Hogy is csináltam tavaly? 
  • Kiment már az új bloggcik? Basszus, ezt elfelejtettem beütemezni, na mindegy, majd holnap… Persze, ha szembe jut (nem fog).  Na mindegy, most megyek tüzet oltani. 
  • De jó lenne, ha lenne már végre egy virtuális asszisztensem. Na mindegy, most megyek tüzet oltani. 
  • Amúgy jövő hétre már meg kéne lennie a marketingtervnek. Na mindegy, most megyek tüzet oltani. 

  Ő tesz azért, hogy sikeres legyen! Képzi magát. Tegyél te is így! Üzleti képzések a MinnerAkadémián. Vágj bele most, utána pedig várunk ide a MinnerX-be! Kattints ide!

  MinnerX

  A cikk szerzője: Bánki Tamás, Musico Hungary

  Izgalmas időszak jön: a 40. üzleti ötlet megvalósítása nevű cikk végén írtam, hogy még jelentkezni fogok, hogy hogyan haladunk. Ennek most jött el az ideje. Az előző cikkben szó volt róla, hogy tartunk egy megnyitó ünnepséget, ahol közösen ünnepeljük meg a vállalkozásom, a Musico indulását. Itt kapott zöld jelzést a webáruházunk is, ahol a felhasználók jogilag rendezett zenékből és hanganyagokból tudnak válogatni. Legyen az vállalkozó, youtuber, zenész, énekes, szinte mindnek szüksége van olyan zenékre/hangokra, amik jogilag rendben vannak. A jelenleg elérhető ingyenes zenéket egyre többen használják, így elveszik a lehetőséget az igazi egyedi megjelenéstől. Nálunk ennek az ellenkezőjével találkozhatnak a felhasználóink, hiszen szerződött zeneszerzőink és partnereink segítségével az egyedi igények kielégítésén dolgozunk, hogy minél inkább ki lehessen tűnni a reklámzajban.

  Ő tesz azért, hogy sikeres legyen! Képzi magát. Tegyél te is így! Üzleti képzések a MinnerAkadémián. Vágj bele most, utána pedig várunk ide a MinnerX-be! Kattints ide!

  Új vállalkozási ötletek! Neked is hasznos, nem kell kezdőnek lenned!

  Olvasd el a Minner friss üzleti ötleteit Kattints ide! Működő cégek is inspirációt merítenek új termékekhez, szolgáltatásokhoz, üzleti modellhez, vagy éppen marketing ötletet találnak. Újaknak pedig egyenesen kötelező! Tovább a Minner ötletekre!! (A menüben is megtalálod)

  Azt az üzleti blogot írom, amit én is szívesen olvasnék. A célom, hogy nap mint nap benntartsalak az üzleti flowban, fenntartom a lelkesedésed!. 6 éve foglalkozom azzal, hogy vállalkozások üzleti modelljét alakítom át, újítom meg. Imádom az üzleti statisztikákat, stratégiákat, kutatásokat és ezeket mind összekapcsolni. És ebben segítek neked is a cikkekben, oktatásokban, sőt akár chaten is!