Nyomtatott áramkör prototípusgyártás, sorozatgyártás és specifikációk 1. rész

  MinnerX - vendég poszt

  Nyomtatott áramkör prototípusgyártás, sorozatgyártás és specifikációk 1. rész

  Cikk szerzője: Nagy Márton, MDelta Electronics Hardware Design

  Gondolkodtál már valamilyen hardver fejlesztésben? Okoseszköz, IoT megoldásban? Akkor ez a cikk jó támpontot fog adni neked!

  Örömmel tölt el, hogy Milán ötlete és a korábbi konzultációs beszélgetésünk eredményeképpen végül írhatok nektek egy kis technikai betekintést az elektronika bugyraiba, mellyel a vállalkozásom – MDelta – Electronics Hardware Design –  foglalkozik.

  Az elektronika mint fogalom, rendkívül szerteágazó szakterületekből tevődik össze, így egy villamosmérnöknek területtől függően (energetika, automatika, mikroelektronika, HF) tisztában kell lennie a gépészettel, kémiával, hőtannal és persze egy kicsit a kvantummechanikával is. Így most a teljesség igénye nélkül adnék nektek egy kis betekintést, egyfajta „érdeklődés felkeltés” képpen.

  Mint ahogyan azt tapasztaljuk a mindennapjainkban, behálóz mindent az elektronika. Tíz éve – ami tulajdonképpen nem sok idő – szinte elképzelhetetlen volt a mai eszközök/áramkörök integráltsági szintje vagyis, hogy egy IC (integrált áramkör) tokozásba mennyi mindent belezsúfolnak. Mindez még kisebb, kompaktabb, gyorsabb, kisebb fogyasztású eszközökhöz vezetett. Anélkül, hogy messzemenően részletezném – a cikk terjedelme miatt – a különbözőféle, fajta elektronikai alkatrészeket, az nyilvánvaló mindenki számára, hogy ezeket általában előre meghatározott módon (kapcsolási rajz) össze kell kötni egymással, „valamilyen vezetékekkel”.

  Bizonyára a legtöbben találkoztatok már nyomtatott áramköri (NYÁK) lapokkal, ha másként nem is, mikor kicsi voltál, tuti szétszedtél egy rádiót ! J (Engem pont ez varázsolt el, kíváncsi voltam mire jók azok a tekercsek, meg színes apró kütyük).
  A legtöbben biztosan feltették magukban a kérdést, hogy WOW, ez komoly, de vajon hogyan készül egy ilyen ?
  Menjünk vissza kicsit a múltba kb az 1970 es évekbe, amikor az egyetlen cél az volt, hogy ezeket a soklábú „apró” alkatrészeket, összekössék egymással. Nemes egyszerűséggel KÉZZEL megrajzolták a szűz bakelitalapú (hordozó) NYÁK lemezre a sávokat valamilyen saválló festékkel, minden mást ami nem volt lefestve lemart a sav. Az akkori korban ez tökéletesen megfelelt, hiszen minden áramkör nagyon lassú volt.

  Akkoriban zömmel 1 illetve 2 rétegű nyomtatott áramköröket gyártottak. Ez azt jelenti, hogy hány egymástól elektromosan független rézfólia réteg van a hordozón. Egy kétrétegűnél ez értelemszerűen felül illetve alul (továbbiakban: top és bottom). Illetve ún.: furatszerelt alkatrészeket (THT vagy THD) használtak kizárólag. Ez annyit takar, hogy az alkatrészek kivezetéseit a NYÁK on lévő furatokon átvezetve forrasztották hozzá azokat.

  Aztán eltelt pár évtized és egyre gyorsabb, nagyobb tranzisztorszámú, nagyobb teljesítményű integrált áramkört fejlesztettek. Ép ésszel szinte felfoghatatlan sűrűségű, hogy érezzétek: az AMD Epyc ben 2017 ben 20 Milliárd (!!!) tranzisztor volt. Ez még csak nem is a csúcsok csúcsa !
  Nyilván ezzel együtt a nyomtatott áramköri technológiáknak is jelentősen korszerűsödnie kellett, hogy képesek legyenek lépést tartani a GHz es órajelekkel és a pikoszekundumos feszültség/áram emelkedési meredekségekkel, nagyobb hőterheléssel stb.
  Magyarul: egy nyomtatott áramkör már nem csak egy sima vezetékezés, hanem egy áramköri alkatrész.

  Ezek alapján összefoglalva, egy nyomtatott áramköri lap feladatai:

  • Az elektronikus alkatrészek mechanikai hordozója.
  • Megfelelő mechanikai szilárdság biztosítása (kivéve a flexibilis NYÁK okat)
  • Alkalmazási területtől függő magas hőtűrő képesség/kis alakváltozás
  • Természetesen az elektromos összeköttetés létesítése az alkatrészek között
  • Az anyagától (hordozó) függően eltérő elektromos tulajdonságok (nagyfrekvenciás technika)
  • Alkatrészek hőelvezetése
  • És hogy mindezek a tulajdonságok a teljes élettartamára nézve ne változzanak meg jelentősen.

  Okos mérnökök megalkották az úgynevezett felületszerelt alkatrész technológiát (SMT vagy SMD). Így már egyre nagyobb alkatrészsűrűséggel lehetett a panelokat szerelni, aminek több vonzata is lett:
  egy modern, nagy alkatrész sűrűségű és nagy sebességű áramkörön, minden egyes alkatrész egymáshoz képesti elhelyezésének hatalmas jelentősége lett, továbbá nem volt már elég a kétrétegű panel….egy átlag okostelefonban 12 rétegű (jól olvasod) panelek vannak, melyek általában 1,6mm vastagságúak.

  Tehát nézzük csak, foglaljuk össze, hogy mit tudunk ezekről az „új” NYÁK okról:
  – Nem mindegy hogyan helyezed el egymáshoz képest az alkatrészeket (interferenciát, de akár működésképtelenséget is előidézhet)
  – Nem mindegy, hogyan kötöd össze az alkatrészeket. Itt az áramköri rajzolatra gondolok, nem a kapcsolási rajzra. (szintén interferenciát és működésképtelenséget okozhat)
  – Egy több rétegű panelnél a rétegek megfelelő használata, vagyis melyik rétegen mit vezetek. Kritikus fontosságú (sorrend).
  – A panel anyaga, hőtűrés, hővezetés, dielektrikum veszteség szempontjából.

  Rendkívül sok tényező van amit figyelembe kell venni egy áramkör tervezésénél. Nyilvánvalóan ezt az adott alkalmazás is megszabja illetve a megrendelő specifikációi az eszközzel kapcsolatban. A hardverfejlesztés tehát mint látjátok egy rendkívül komplex folyamat így ha olyan projektben gondolkozol ami esetleg egy egyedileg tervezett prototípus vagy sorozatgyártott áramkört kell hogy tartalmazzon, érdemes szakértő segítséget kérni.

  Hogyan néz ki a tervezés folyamata ?!

  Ha megvan a koncepció, amit vagy az ügyfél dolgoz ki vagy mi vele közösen, akkor a következő lépés egy MINDENRE kiterjedő specifikáció írása. Hogy ez pontosan mit tartalmaz, az attól függ, hogy az adott eszköz milyen felhasználási területre kell hogy készüljön, pl.: Consumer, Industrial, Medical stb. nyilván minél kritikusabb a működési megbízhatóság szempontjából, annál részletesebbnek kell lennie egy specifikációnak.
  Ahhoz hogy értsd, hogy ez mit is kell hogy tartalmazzon, ahhoz fel kell tenned magadban a kérdést: Az eszköz mely tulajdonságait akarom az irányításom alatt tartani ?

  Itt fontos megjegyezni egyfajta ökölszabályként: minél kevesebb a kompromisszum, annál drágább lesz. (Mondjuk szerintem ez az élet legtöbb területén így van.)
  Pl.:
  – villamos jellemzők (áram, feszültség, frekvencia, jelalak, átviteli függvény, SNR stb..)
  – mechanikai jellemzők (méret, anyag, furatok – kivágások, csatlakozók típusa, elhelyezése stb.)
  – termikus jellemzők (anyag, hővezetés, üzemi hőfok)
  – kémiai jellemzők (ólommentes technológia, felületkezelés, forrasztásgátló lakk stb.)
  – darabszám és ár
   Fogok majd írni egy másik cikket konkrét (fiktív) példával, hogy jobban megértsétek.

  Amennyiben megvannak az ügyféllel közösen kidolgozott specifikációk, kap egy árajánlatot. Ha ez megfelel az elképzeléseinek, akkor kezdődhet a kapcsolási rajz tervezése és az alkatrészek kiválasztása, áramköri szimulációk, számítások és árak összehasonlítása. Az alkatrészek kiválasztásánál az adatlapban foglaltak a mérvadóak az adott eszköz elektromos jellemzőire vonatkozóan. Bár hozzátenném, hogy találkoztam már olyan speciális vezérlő IC vel egy projektemnél, ahol az adatlap hibás volt így két hét e-mailezés az USA mérnökökkel és véget nem érő mérések után kiderült, hogy ők hibáztak. Látjátok, itt is előfordulnak hibák, hiába a magasan képzett és tapasztalt szakemberek és a rengeteg szabvány, ezért is készülnek prototípusok. A valóság mindig picit más mint az elmélet.

  Ha kész a kapcsolási rajz, akkor jöhet a nyomtatott áramkör tervezése – ó dehogy, előbb még frissíteni kell az alkatrész könyvtárakat! J Csak ezek után jön a NYÁK tervezés, amit személy szerint imádok. Rendszerint ez tart a legtovább, hiszen mint feljebb láthattátok, rengeteg tényezőt kell figyelembe venni és egy panelon ritkán van 100 alkatrésznél kevesebb.

  Amennyiben kész a nyákterv, ellenőrzés után mehet a prototípus gyártónak. Mi bérgyártásban készíttetjük a paneleket és prototípusoknál legtöbbször kézzel kerülnek beforrasztásra az alkatrészek.
  Nagyon körültekintően kell eljárni, hiszen ha itt hibázunk, nagyon drága alkatrészek tudnak nagyon hamar füstté válni. Éppen ezért többször ellenőrizzük a kész prototípusokat és az első üzembe helyezésnél megtesszük a kellő óvintézkedéseket ha netán valami mégsem a tervek szerint alakulna, ne tegyük tönkre a panelt.
  Ebben a fázisban még van lehetősége az ügyfélnek változtatni a működésből szerzett tapasztalatok alapján – ez a célja egy prototípusnak – és akár több prototípus kört is lefuttatni, mielőtt egy több ezres, tízezres, netán százezres darabszámú sorozatgyártást megindítanánk. Erre mindig felhívom az ügyfelek figyelmét, hogy ne a prototípusokon próbáljanak spórolni, hiszen sorozatgyártásnál ez sokszorosan megbosszulja magát.

  Köszönöm a figyelmet és hamarosan folytatom a 2. résszel!

  Írta:
  Nagy Márton
  E.V. / Villamosmérnök
  MDelta – Electronics Hardware Design

  Fotó: Envato License

  Mi ez a MinnerX? Én is beküldenék ilyen posztot!

  Legfrissebb MinnerX posztokhoz

  MinnerX

  Cikk szerzője: Szabó László, X-Presso

  Mostantól mi is hozzájárulhatunk, hogy a leterhelt egészségügyi dolgozók országszerte megkapják a nekik kijáró kávéadagot – köszönhetően a #kaveztasdadokitkezdeményezésnek.

  Egyik reggel magam alatt voltam, és azon gondolkodtam, hogy valamilyen formában szeretnék segíteni a rászorulóknak. Épp ekkor kerestek fel a Debreceni Ultra Szurkolók, hogy szeretnének a kórházi dolgozóknak kávét venni. Innen már egyenes út vezetett az ötlet kidolgozásához.

  Ő tesz azért, hogy sikeres legyen! Képzi magát. Tegyél te is így! Üzleti képzések a MinnerAkadémián. Vágj bele most, utána pedig várunk ide a MinnerX-be! Kattints ide!

  MinnerX

  Cikk szerzője: Markó Tamás, Énhatékony

  Régen minden IS szép volt

  Amikor még nem öreg 29 éves voltam, akkor bizony hajtott még a fiatalos lendület. Emlékszem, hogy egyetem mellett simán ment az, hogy egyszerre voltam egy kutatási csoport vezetője, 2 gyakornoki munkát vállaltam és még volt időm élni is emellett. Ma már azért már nem teljesen így van. Lehet itt arcoskodni, meg menősködni saját magam előtt, hogy mennyi minden plusz munkát be tudok vállalni, de bizony hamar kipurcanok, a szervezetem pedig gyorsan büntet. Az utóbbi néhány évben azt figyeltem meg magamon, hogyha a fejem tetejére is állok, bizony hosszú távon, napi szinten nem tudok egy bizonyos óraszámnál jelentősen többet munkával foglalkozni. Ez nálam napi nettó 5.5 óra (mi a csuda az a nettó idő? Minden perc, amit ténylegesen munkavégzéssel töltöttem, pihi, kaja, Facebook, chit-chat nincs benne). Mi történik, ha ezt tartósan átlépem? Hiába a pluszmunka, a többi napon már nincs energiám a tervezett sem megcsinálni. Elfáradok, nincs utána már kedvem a magánéleti, szabadidős dolgokkal foglalkozni, ami pedig önmagában egy negatív spirált eredményez azzal ugyebár, hogy felborul a work-life balance.

  Oké, de hogy jött 5,5-ös érték, honnan tudom ezt én ilyen pontosan?

  Ő tesz azért, hogy sikeres legyen! Képzi magát. Tegyél te is így! Üzleti képzések a MinnerAkadémián. Vágj bele most, utána pedig várunk ide a MinnerX-be! Kattints ide!

  MinnerX

  Cikk szerzője: Érdi Róbert: Visual Up – Kreatív Ügynökség

  2020 januárjában alkottam meg a Visual Up gondolatát és alapjait annak reményében, hogy már idén nyáron elkezdhetem bevezetni a saját brandemet és megmérni a piacon milyen irányba fog elindulni teljes gőzzel 2021 kezdetén. Két egyetemi társammal, barátommal indultunk el közös szakmai eredményeinket és tapasztalatainkat összetéve egy cél érdekébe, hogy elindítsunk egy olyan vizuális edukációt a magyar piacon, amely megszünteti a szürke, érdektelen és stock-ok uralta piaci kommunikációt.

  Nem telt el három hónap sem amikor a koronavírus egy erős éket vert a tervezési folyamatban.

  Feltettük egymásnak a kérdést; ennyi lenne, a vírus mindent és mindenkit ellehetetlenít? Tudtuk, hogy itt nem lehet vége és megállni sem szabad, így egy új piaci szemléleten és a szolgáltatásaink megreformálásán kezdtünk dolgozni.

  Ő tesz azért, hogy sikeres legyen! Képzi magát. Tegyél te is így! Üzleti képzések a MinnerAkadémián. Vágj bele most, utána pedig várunk ide a MinnerX-be! Kattints ide!

  MinnerX

  Cikk szerzője: Dobóné Somogyi Eszter, Esztiteka.blog.hu

  Megcsináltam! Sőt ez az esettanulmány bizonyítja, hogy a Facebook is segít ebben! A legnépszerűbb tartalmamra több százezer látogatót hozott. Először ismerd meg az ívet, hogy jutottam el addig, hogy egy szülőknek szóló blog ilyen óriási olvasottságot érjen el.

  Dobóné Somogyi Eszter vagyok, az Esztiteka.blog.hu négy évvel ezelőtt indult felület. Az elején egy egyszerű én blog volt, ami a személyes hangvétele miatt hamar népszerűvé vált az olvasók körében, és az Index2 is lehozta a cikkek közel 80%-át. Ezután jelentkeztem a Minner blogger képzésére, mert kíváncsi voltam, mit lehet kihozni valójában egy blogból. A tanultakat igyekeztem hasznosítani, és Milánnak egy mondata nagyon megragadott:

  Ne arról írj, amiről szívesen írnál, hanem arról, amiről olvasni akarnak.

  Ő tesz azért, hogy sikeres legyen! Képzi magát. Tegyél te is így! Üzleti képzések a MinnerAkadémián. Vágj bele most, utána pedig várunk ide a MinnerX-be! Kattints ide!

  MinnerX

  Cikk szerzője: Dr. Francsics Ilona – A te pénzügyi képviselőd

  Milyen esetben lehetséges, hogy díjmentes balesetbiztosításhoz juss? A jelenlegi helyzetben a cégeknek felelőssége van abban, hogy jövőképet, támogatást nyújtsanak, ha ehhez megvannak az eszközeik. A biztosítók alapvetően rendelkeznek ezekkel az eszközökkel a profiljukból adódóan.

  És így érkeztünk el a fenti kérdés megválaszolásához, hogy milyen esetben lehetséges, hogy díjmentes balesetbiztosításhoz juss, mely egy biztos pont lehet Számodra és családodnak a jelenlegi helyzetben.

  Akkor lássuk a részleteket, röviden!

  Ő tesz azért, hogy sikeres legyen! Képzi magát. Tegyél te is így! Üzleti képzések a MinnerAkadémián. Vágj bele most, utána pedig várunk ide a MinnerX-be! Kattints ide!

  MinnerX

  Cikk szerzője: Nagy Márton, MDelta Electronics Hardware Design

  Mivel az első írásommal elég komoly érdeklődést keltettem (NYÁK gyártás, prototípusgyártás, specifikációk 1. rész) és egyben némi bizonytalanságot fedeztem fel a tevékenységi körünkre vonatkozóan – szorri, az én hibám, annyi minden van bennem, hogy néha nehéz felállítani a helyes sorrendet…de valahogyan el kell kezdeni, így jobbnak látom nem a 2. résszel, hanem némi profil leírással folytatni.

  Tehát, mik is azok a megoldandó problémák ill. projektek amivel az MDelta – Electronics – ot megkeresik az ügyfelek ?

  Ő tesz azért, hogy sikeres legyen! Képzi magát. Tegyél te is így! Üzleti képzések a MinnerAkadémián. Vágj bele most, utána pedig várunk ide a MinnerX-be! Kattints ide!

  MinnerX

  Cikk szerzője: Duchai Márta, Értékeléstuning

  Számos általános kommunikációs és marketing anyag kering a neten és a közösségi médiában, amelyek próbálnak a jelenlegi helyzetre reagálni. A turizmus szektor egyedisége és mély érintettsége speciális gondolatokat igényel, hiszen itt várhatóak a legkomolyabb változtatások nagy átrendeződésekkel és ezzel együtt még fontos lehetőségekkel is. A mostani időszakot kommunikáció szempontjából egy pre-opening időszakkal állíthatjuk párhuzamba – annak minden bizonytalanságával, izgatottságával és szépségével, valamint milliónyi teendőjével. Hogy hogyan kommunikáljunk és mit tegyünk, hogy a “nyitás” zökkenőmentes lehessen és ne az utolsó helyek egyikéről induljunk majd a nagy versenyben, erre hivatott vállalkozni ez a cikk.    

  Ő tesz azért, hogy sikeres legyen! Képzi magát. Tegyél te is így! Üzleti képzések a MinnerAkadémián. Vágj bele most, utána pedig várunk ide a MinnerX-be! Kattints ide!

  MinnerX

  Cikk szerzője: Markó Tamás, Énhatékony

  Vállalkozóként, vezetőként megesik velünk, hogy sokszor azt sem tudjuk hol áll a fejünk. 

  • Be kéne fizetni az iparűzési adót? Hűha, mikor is kell azt? Hogy is csináltam tavaly? 
  • Kiment már az új bloggcik? Basszus, ezt elfelejtettem beütemezni, na mindegy, majd holnap… Persze, ha szembe jut (nem fog).  Na mindegy, most megyek tüzet oltani. 
  • De jó lenne, ha lenne már végre egy virtuális asszisztensem. Na mindegy, most megyek tüzet oltani. 
  • Amúgy jövő hétre már meg kéne lennie a marketingtervnek. Na mindegy, most megyek tüzet oltani. 

  Ő tesz azért, hogy sikeres legyen! Képzi magát. Tegyél te is így! Üzleti képzések a MinnerAkadémián. Vágj bele most, utána pedig várunk ide a MinnerX-be! Kattints ide!

  MinnerX

  A cikk szerzője: Bánki Tamás, Musico Hungary

  Izgalmas időszak jön: a 40. üzleti ötlet megvalósítása nevű cikk végén írtam, hogy még jelentkezni fogok, hogy hogyan haladunk. Ennek most jött el az ideje. Az előző cikkben szó volt róla, hogy tartunk egy megnyitó ünnepséget, ahol közösen ünnepeljük meg a vállalkozásom, a Musico indulását. Itt kapott zöld jelzést a webáruházunk is, ahol a felhasználók jogilag rendezett zenékből és hanganyagokból tudnak válogatni. Legyen az vállalkozó, youtuber, zenész, énekes, szinte mindnek szüksége van olyan zenékre/hangokra, amik jogilag rendben vannak. A jelenleg elérhető ingyenes zenéket egyre többen használják, így elveszik a lehetőséget az igazi egyedi megjelenéstől. Nálunk ennek az ellenkezőjével találkozhatnak a felhasználóink, hiszen szerződött zeneszerzőink és partnereink segítségével az egyedi igények kielégítésén dolgozunk, hogy minél inkább ki lehessen tűnni a reklámzajban.

  Ő tesz azért, hogy sikeres legyen! Képzi magát. Tegyél te is így! Üzleti képzések a MinnerAkadémián. Vágj bele most, utána pedig várunk ide a MinnerX-be! Kattints ide!

  Új vállalkozási ötletek! Neked is hasznos, nem kell kezdőnek lenned!

  Olvasd el a Minner friss üzleti ötleteit Kattints ide! Működő cégek is inspirációt merítenek új termékekhez, szolgáltatásokhoz, üzleti modellhez, vagy éppen marketing ötletet találnak. Újaknak pedig egyenesen kötelező! Tovább a Minner ötletekre!! (A menüben is megtalálod)