Mire figyelj WordPress sablon, weboldal dizájn vásárlásánál?

Dátum

Megosztás

Ha valaki manapság elkezd készíteni egy honlapot WordPressben, már szinte automatikusan eszébe jut, hogy „csak letöltök egy sablont”, és meg van oldva. Ennyire egyszerű lenne? Nagyon sokan jöttek hozzám már panaszkodni amiatt, hogy elköltöttek tízezer forintokat sablonokra, de valamiért egyik sem működik jól, vagy nem olyan, mint amilyennek elképzelték. A megoldás csupán annyi lesz, hogy rászánsz a kiválasztásra még 10-30 percet.

Összefogott a Minner és a Billingo, hogy a digitalizáció igazán kézzelfogható legyen egy magyar vállalkozás számára. Legyél Te is innovátor! Használd a digitális megoldásokat! Mutatjuk, hogyan kell. 

A sablonok készítői mindent megtesznek azért, hogy az ő sablonukat használjuk, hiszen ebből van bevételük. Így úgy próbálják mindig bemutatni az adott sablont, mintha az minden problémánkat megoldaná, minden álmunkat elérhetnénk vele. Ezzel nincs is baj, hiszen így történik ez ma minden termékkel a piacon, de tudnunk kell ezeket kritikával kezelni.

A következőkben mutatok néhány lépést, amivel a lehető legjobb döntést hozhatjuk meg sablon vásárlásakor. A példákhoz a ThemeForest online piacteret fogom használni, ahol 12-18 000 forint között nagyon jó minőségű weboldal sablonokat találsz. Inspirálódás céljából sem utolsó az oldal.  

1. Döntsd el, hogy mit vársz a sablontól

Ügyfeleimnek azt szoktam mondani, hogy két lehetőség van sablon választásakor:

Vagy megtalálják a tökéletes sablont, amit ha egy az egyben átmásolnak a saját honlapjukra, akkor boldogak lesznek. Ez azt jelenti, hogy csak a következők változhatnak:

 • Szövegek
 • Képek
 • Színek
 • Betűtípus

Bármi, ami ezen túlmegy, már magában hordozza annak a kockázatát, hogy a sablon egyedi módosítására van szükség ahhoz, hogy megvalósítsák az ötletet. Ha már egyéb funkciót, bővítményt (plugin) hozzá szeretnék adni, akkor már nehezebb lesz ugyanazt megcsinálnunk, mint a sablon mutat nekünk.

A másik lehetőség az, hogy egy minél egyszerűbb, letisztultabb sablont válasszanak, amiből bővítményekkel, builderekkel ki lehet hozni az ő elképzeléseiket. Ez egy kicsit több munka, de sokkal nagyobb teret ad az egyedi elképzeléseknek. A végeredményben pedig egy gyorsabb, jobban működő weboldalt fogunk kapni, mintha valamilyen funkciókkal teli sablonba próbáltattuk volna beleerőltetni az ötleteinket. Amire itt érdemes figyelni:

 • Menük
 • Animációk
 • Kosár működése
 • Egyéb funkciók

Ezek azok a részek, amiket bővítményekkel nehezebben tudunk módosítani, tehát én általában ezekre helyezem a hangsúlyt akkor, amikor sablont választok.

2. Kompatibilitás

Ha már csináltál WordPress oldalt, akkor valószínű, hogy van néhány preferenciád, hogy milyen bővítményeket szeretsz használni. Ezeket érdemes tisztázni sablon vásárlása előtt, és megnézni a bővítmény leírásánál, hogy kompatibilis-e ezzel. Ez a nagyobb bővítményeknél számít leginkább, a legfontosabbak például:

 • Builder, vagyis weboldal építő huzogatós módszerrel (Elementor, Divi stb.)
 • WooCommerce
 • Többnyelvűsítő plugin (WPML, PolyLang stb.)
 • Nagyobb rendszerek, amiket használsz az oldalon, például LMS, videómegosztó, közösségi média rendszer, apróhirdetés rendszer

Ha ezeknek megfelel a sablon, akkor ideje szűkíteni. Tehát keress olyan sablont, ami az igényeiden felül a lehető legkevesebbet nyújtja. Ez azért fontos, mert minden extra dolog felesleg lesz, ami lassítja az oldalt, nehezíti a működést, átláthatatlanná teszi, problémákba ütközhet az oldal más bővítményeivel, alkotóelemeivel.

Én az esetek jelentős részében a GeneratePress sablont használom, pont az egyszerűsége, minimalizmusa, könnyű kompatibilitása miatt.

Ugye még nem vesztél el? Van egy átfogó cikkünk a weboldal készítésről. Mi, merre, mennyi, hogyan: Útmutató weboldal létrehozásához, weboldal készítéshez

3. Támogatás

Az egyik legfontosabb szempont, ami kezdőként nem biztos, hogy eszünkbe jut, hogy mennyire aktívan támogatják a sablont. A WordPress egy folyamatosan fejlődő, alakuló rendszer, ezért fontos, hogy a sablonunk mindig naprakész legyen, és ha valamilyen hibát tapasztalunk, akkor legyen valaki, aki segít nekünk megoldani.

A legtöbb piactéren a sablonoknak van egy Support oldala, ahol ezt ellenőrizni tudod, ThemeForesten például itt találod amikor az egyes sablonokra kattintasz:

Itt találhatsz információt arról, hogy milyen támogatást vállal a sablon fejlesztőcsapata, illetve érdemes rákattintgatni az itt szereplő linkekre, és ellenőrizni a következőket:

 • Ha van támogatási fórumuk, akkor milyen gyorsan válaszolnak valójában
 • Van-e könnyen, jól használható dokumentáció, útmutató
 • Van-e valamilyen információ arról, hogy mikor volt utoljára frissítve a sablon, vagy milyen gyakran frissítik. Ezt a jobb oldali oszlopban lehet látni:

  Célszerű olyan sablont választani, amit frissítettek az elmúlt egy-két hónapban.

Végül pedig, ezek mellett érdemes megnézni azt is, hogy milyen értékelések születtek a sablonról, illetve elolvasni néhányat ezekből. Minél többen értékelték a sablont, annál jobb, hiszen ez egy széles felhasználóbázist is jelent, ami azt jelenti, hogy nagyobb valószínűséggel fogják a jövőben is támogatni a bővítményt.

4. Előnézet

Szinte minden sablonnál van egy előnézet, ahol ki tudod próbálni a sablont vásárlás nélkül, sőt, bizonyos esetekben még beállításokat is módosíthatsz rajta. ThemeForestnél ezt így éred el:

Hogyha tökéletesnek tűnik az, amit itt látsz, akkor nagy eséllyel be fog válni neked a sablon.

5. Külső ellenőrzés

Ha már szinte biztos vagy benne, hogy meg akarod vásárolni a sablont, akkor érdemes még „függetlenül” is leellenőrizni a sablont. Ehhez elég beírni Google-ba a sablon nevét követve a „wp theme” szavakkal. Így találhatsz olyan véleményeket vagy lehetőségeket, amiket az adott marketplace-en nem láttál még, és így szélesebb körű információ áll a rendelkezésedre döntés előtt.
Érdemes rákeresni a websablon neve + documentation szóra is. Mert a telepítési és használati útmutató segíthet kideríteni, mit tud a bővítménye, mennyire könnyű használni (legtöbbször képeken keresztül mutatják be).

+1. Garancia

Bizonyos sablonok nyújtanak pénzvisszafizetési garanciát, ami azt jelenti, hogy a vásárlás után egy bizonyos időszakon belül indoklás nélkül visszakérheted a pénzed. Ez legtöbbször a piactértől is függ, ahol vásárolsz, például a ThemeForesten nem ez az alapértelmezett, csak kevés ilyen sablont találsz. Viszont ha beírod a keresőbe a „money back” szavakat, akkor ilyen sablonokat fog feldobni.

Ez lehet gyakran a legjobb módszer, mert így tényleg ki tudod próbálni, hogy az adott sablon úgy működik-e az oldaladon, ahogy elképzelted. Illetve az is egy hasonlóan jó lehetőség, ha az adott sablonnak van egy ingyenes verziója, ahol kevesebb funkció érhető el. Ezekre érdemes rákeresni a WordPress belső sablonkeresőjében, hiszen leggyakrabban innen elérhetőek.

Végszó

Ezekkel a tippekkel már sokkal kisebb az esély rá, hogy feleslegesen költs el egy nagyobb összeget sablonok vásárlására, de ne ijedj meg, ha mégis így történik. Még nagy tapasztalattal is megesik az emberrel, hogy rossz döntést hoz, de pont ezekből a hibákból tudsz tanulni, és jobban megérteni azt, hogy mire kell odafigyelni. Ehhez képest pár ezer forint nem is olyan vészes tanulópénz.

Kezdő vagy és szeretnél még többet megtudni WordPress oldalak készítéséről? Nézz rá kezdő WordPress kurzusomra a MinnerAkadémián: WordPress weboldal készítés oktatás kezdőknek

Kapcsolódó cikkek:

A Billingo a Digitális Ninja rovat támogatásával is sokat segített, hogy kiaknázd a digitalizációban rejlő lehetőségeket. Ha már rákanyarodtál erre az útra, ne állj meg – nézz körül Billingo digitális megoldásai között, és kezdd el őket használni! Digitalizációra, innovációra fel! Kattints ide!

Fotó: WebFactory Ltd / Unsplash

Madarász László
Madarász Lászlóhttps://www.webfejlesztomentor.hu/
Szinte semmi tudásról és 0 tőkével indulva, kevesebb, mint 3 év alatt építettem fel webfejlesztő vállalkozásom, ahol ma már 4-en dolgozunk. Most szeretnék szenvedélyemnek, a tanításnak hódolva másoknak is segíteni, hogy ezt elérhessék, lehetőleg még gyorsabban, mint én tettem. Szakterületeim: - WordPress fejlesztés - Webfejlesztés alapjai (HTML, CSS, JavaScript) - Angular - NodeJS - PHP - Üzleti tanácsadás kezdő szabadúszók (kifejezetten webfejlesztők) részére