Mit művel a Philips és az Euronics a Tiktokon? Ez jó! Tiktok példák, ötletek

Dátum

Megosztás

Nem gondoltam volna, hogy egyszer azt fogom írni, hogy a márkák jelenléte még jót is tesz a TikToknak. A Tiktok már szerves része lehet a hazai cégek marketingstratégiájának is, de megértem aggályaidat, félelmedet a platformmal kapcsolatban. A cikk célj az, hogy másik oldalról közelítsük meg a témát, példákkal szemléltetve.

A Minner TikTok csatornáját követed már? @minner.hu – Ismersz minket, mi nem csak beszélünk a dolgokról, ki is próbáljuk, teszteljük helyetted.

Márkák a magyar Tiktokon

Izgalmas látni, hogy milyen virális tud lenni egy-egy tartalom a Tiktok-on. Hiába van alig 1000 követőd, bármelyik videó elérhet több tízezer emberhez, sőt nem ritka a 200-500 000-es megtekintések már néhány ezer követőnél. Lássuk is, hogy a címben említett két nagy márka hogyan csinálja!

Euronics Magyarország

A Tiktok csatornájuk: @euronics_magyarorszag

Alig 3 hónap alatt elérték a 10 000 követőszámot, de ennél is meglepőbb, hogy mindezt 50 videóval sikerült teljesíteni. Ezek mind-mind rövid videók, tehát összesen alig 50 percnyi videót tettek fel, de még ennyit se, mert több videójuk is csak 30 másodperces!

  • 35 videójuk 10 000 -es nézettségnél is többet ért el
  • 5 videójuk 100 000-es nézettségnél jár már
  • 3 videójuk pedig átlépte a 200 000-et is.

Mi a titkuk?

De úgy is kérdezhetném, hogy: Mi a stratégia mögötte? Az alábbi képen láthatód, hogy egy dedikált embert jelöltek ki a TikTok videók elkészítésére. Ezt több nagyobb márkánál is láthattuk már. Azért 8 órát nem is tesz ki egy ilyen videó elkészítése, de egy videóra az elején elmegy 1-2 óra (sárgával jelöltem azokat a videókat, ahol ugyanaz a szereplő van (az év ábrája lesz a Minnernél).

Amit még láthatsz, hogy több videóban is a követőket / itt inkább nézőket (a nézők többsége nem követő) arra invitálják, hogy ők maguk mondják meg, hogy mi szerepeljen a következő videóban. Például az lenti videóban kommenten kérte valaki, hogy legyen chips turmixálós videó.

@euronics_magyarorszag Válasz @valaki12231 részére TE KIPRÓBÁLNÁD HÚSOKHOZ?😁#euronics #nekedbe #magyar #fyp #nekedbelegyen #lchips #turmix ♬ Sugar (feat. Francesco Yates) [Extended Mix] – Robin Schulz

Vagy ez a videójuk is hasonló koncepicióval készült

@euronics_magyarorszag Válasz @nelli.parov részére Város nézés e-rollerrel 🛴☀️#euronics #nekedbe #magyar #fyp #nekedbelegyen #eroller #budapest #margitsziget ♬ eredeti hang – euronics_magyarorszag

Ez a kétirányú kommunikáció sokkal jobban érvényesül a TikTokon, mint más platformokon, sőt előrébb is helyezi az ilyen tartalmakat megtekintésben az algoritmus.

Ami fontos a marketingjük szempontjából, hogy ők az választották, hogy a terméket mutatják meg működés, extrémebb működés közben, a termék köré készítik a videókat.

Szerethető márka. A TikTok a marketingünkben főleg a brand awareness-re, vagyis márkaismertségre növelésére való. Tudod ahogy szokták mondani, hogy:

A marketing olyan, mint amikor valaki csapja valakinek a szelet, a branding (márka) pedig az, ami miatt el fog vele menni randira.

Több olyan márkát is láttam az elmúlt időszakban, akik eszméletlen szerethetővé tették a márkájukat csak azzal, hogy megjelentek a TikTokon. Érdekesség, hogy ezt valahogy másik platformokon nem jött át. Mintha a többi social média platformon túl corporate posztokat tennének ki. A TikTokon viszont sokkal lazábbra veszi mindenki a tartalmakat, emiatt sokkal emberibb, szerethető és valódi márkaismertséget lehet elérni.

Tudtad? A Minnernek van Tiktok képzése. 170 000 követővel rendelkező oktató tartja: TikTok képzés az első videódtól a 10 000. követőig

Philips

A TikTok csatornájuk: @philipshomehu

Még friss hús a TikTok-on a Philips (Home részlege) a magyar TikTok közössége előtt. A cikk készítésekor alig 18 videónál járnak. Egy videójuk már 900 000-es megtekintésnél jár, egy másik pedig 720 000 -nél!!! 9 videójuk jár már 10 000 megtekintés fölött.

Kedvencem a Philips Home-tól:

@philipshomehu Hol porszívózzunk még? 😂🤔#foryou #fyp ♬ Radio Rota Shot – Official Sound Studio

Alig 1 hónapja indult el a Philips Home csatornája, szóval úgy kaptuk el még az elején, hogy már most ilyen számokat produkálnak.

Mi a titkuk?

Az Euronics-vel ellentétben ők inkább a termékekhez kapcsolódó szituációkban, szokásokban látják a fantáziát, a videókat is e köré építik. Például kutyás gazdiknak videók (humorosabb, kihívásos…), barátnős takarítós videók, szülő-gyerek szituációk. Ők is deidkált embereket raktak a feladatra, ami vagy belsős csapat, vagy marketingügynökség (láthatóan 2-en, 3-an vannak).

A Khaby Lame jelenség, siker cikkben is leírtam, hogy a TikTok-on az ilyen hétköznapi dolgokat érdemes feldolgozni. Könnyen beleillik a napi rutinunkba, helyzetek, szituációk, könny azonosulni vele és néha beszéd se kell azonnal megértjük, és könnyű szórakoztatóvá tenni egy hétköznapi problémát, felismerést, szokást..

A TikTok egyik sikere abban kereshető, hogy a videók 80-90%-a olyan mindennapi élethelyzetekről készül, amivel könnyű azonosulni, van aha élmény, beleillik a fogyasztók rutinjába. És itt jön az, hogy bizony emiatt hat az érzelmekre. 

EZ A MR. BEAN MÓDSZER, jelenség. Mit is jelent ez?

Ez még 5-7 évvel ezelőtt volt, amikor egy ismeretterjesztő csatornán interjút adott Rowan Atkinson, azaz Mr Bean. Sok érdekességet mondott, de a legfontosabb információ akkor jött, amikor megkérdezte a riporter, amit természetesen mi is feltennénk: 

Hogyan találja ki ezt a sok poént?

Atkinson válasza:
,,Nem azon törjük a fejünket, hogy akkor most mi legyen a poén, hanem fogunk egy szituációt, helyzetet és azt mondjuk, na ebből milyen poénosat lehet kihozni. Így nem görcsölünk rá.” Hozott egy példát, hogy amikor az alábbi fodrászos részt csináltak, nem azon görcsöltek, hogy akkor most milyen poénok legyenek, hanem kitaláltak egy szituációt, sztorit és azon brainstormingoltak mi lenne vicces ebben. Ahogy ő fogalmazott, ilyenkor nagyon sok szituáció adja magát.

Utóbbi témáról itt olvashatsz bővebben: Tanultam valamit Mr. Beantől, amit az üzleti életben kamatoztathatok, de nem a humort, hanem…

Egy korábbi gyűjteményünk további magyar márkákról: Magyar cégek a TikTokon. TikTok marketing

TheBodyShop

Tiktok profiljuk: @thebodyshophungary

A korábbi magyar márkák a TikTokon cikkben cikkben a TheBodyShop -ot hoztuk példaként, akik még akkor 2021 novemberében alig 1 hónaposak voltak, de már láthatóan sikereket értek el. Akkor 300 követjük volt, most 4900. Azért hozom példaként, mert velük kapcsolatban vegyesek az érzéseim. Lehetne ezt jobban is csinálni, bár van 100 000-es nézettség videójuk is, sőt 739 000-es is (bár az nyereményjáték…). Több fenti hétköznapi szituáció és meglódulnának még jobban a számok.

Ha a korábbi cikket nézzük még, akkor az említett cégek közül @blacksheepbarber.bp pedig az elmúlt félévben semmit nem csinált, megálltak a TikTokon. Lehet nem jött be nekik? Ugye ha látod eredményét, bele teszel többet, ez logikus.

Marketing a Tiktokon – mire jó?

Már korábban volt a témában egy cikkünk, ami szintén adhat plusz információt számodra, azt is olvasd majd el: Üzlet a Tiktokon. Bohóckodjunk, sales mehet, vagy mélyebb marketing üzenet?

Ahogy feljebb írtam tehát a márkaismertségben, bevonódásban segít legjobban a TikTok. Ha úgy nézzük pont azt az emberi tényezőt, azt a szerethető dolgot, márka azonosulást adja, amely egy csipetnyi fűszerként hiányzott eddig a marketingedben. Többször látjuk, hogy a közösségi média oldalakon a cégek többsége túl corporate, eladás szagú tartalmakat tesz közzé. A márkaismertséggel nem foglalkoznak. Erre ad megoldást a Tiktok, ami egyébként lendületet ad a többi social média platform esetében is.

Merre tovább?

Mándó Milán
Mándó Milán
Azt az üzleti blogot írom, amit én is szívesen olvasnék. A célom, hogy nap mint nap benntartsalak az üzleti flowban, fenntartsam a lelkesedésed! 9 éve foglalkozom azzal, hogy vállalkozások működését fejlesztem, újítom meg. Imádom az üzleti statisztikákat, stratégiákat, kutatásokat és ezeket mind összekapcsolni. És ebben segítek neked a cikkekben, oktatásokban, sőt akár chaten is!