Mutatjuk, mennyire uralja a Temu a hirdetési piacot is. Van egy kiskapu a hazai webshopoknak! 

Dátum

Megosztás

Hazai Temu statisztikákat keresel? Itt megtalálod! Sok helyen olvashattatok már a Temuról és pont a napokban meséltem egy szakmabelinek, hogy szinte már temuszorongásról beszélhetünk több webshoposnál. Természetesen nemcsak ők törnek borsot a kereskedők orra alá, hanem az e-kereskedelem nem tudott nőni tavaly, a fogyasztók pénztárcája kisebb lett, és erre tett rá egy lapáttal még a Temu. És ahogy láthatod majd, sok piaci szereplő vevőit szipkázza el éppen. Nem tudsz úgy rákeresni a Google-ben egy termékre, hogy ne adna ki Temu találatot, vagy ne jönne szembe legalább naponta a Facebook hirdetésük. A cikkünkben láthatod majd, hogy milyen nagy arányt fog le a kínai cég a Google Shopping hirdetéseknél, erre megoldást is kaphatsz a cikkben. Aztán folytatjuk még mélyebb adatokkal, amiből kiderül, hogy mi most a Temu stratégiája a hazai piacon. Az élelmes kereskedők a mélyebb adatainkat is látva azonnal tudják mit kell tenniük.

Temu képbehozó

Tavaly év végén berobbant a Temu a magyarországi e-kereskedelmi piacra és azóta is számos termékkategóriában uralja a CPC piacot. Tavaly decemberben már a 2. legnagyobb e-kereskedő piaci szereplő volt itthon, idén pedig nem kell Nostradamusnak lennünk ahhoz, hogy azt mondjuk az 1. hely is meg lehet neki. Erővel megszerzik. 

Nézzük meg, mekkora óriással is állunk szemben?

 • A Goldman Sachs becslése szerint 2023-ban mintegy 3 milliárd dollárt költött reklámra a Temu.
 • Ebből a Metán (Facebook, Instagram) elköltött hirdetési összeg 1,2 milliárd dollárra tehető.
 • A TikTokon világszerte jelenleg 13 milliárd megtekintésnél tart, Magyarországon ez a szám 33 millió.
 • Nyugat-Európában a Temu megjelenési aránya a Google Shopping felületén vetekszik az Amazonéval (70-80%)
 • Amerikában a legerősebb, de az európai piacokat is agresszíven támadja, a havi aktív vásárlók száma globálisan közel 90 millióra tehető

Kis kitekintés: Több évvel ezelőtt a Wish (amerikai cég, kínai beszállítókkal) csinált ilyen óriási kampányt, amit nálunk is érezhettél. Ami érdekessége, hogy az a cég szinte eltűnt a süllyesztőben, és alig néhány száz millió dollárért adták el az egész vállalkozást (pedig néhány éve 14 milliárd dollárt ért). Megérte nekik ennyi pénzt ellocsolni? Most ezt teszi a Temu is. Vagy ők tanultak az előzőek hibájából? Az már a jövő zenéje, egy kereskedőnek most a Temu jelenséget kell kezelnie. 

Rengeteg hazai e-kereskedőnek okoz fejfájást az olcsó termékek dömpingje, és ezzel együtt a kínai óriás piactér kíméletlenül licitál a Google Shoppingban, mellyel igencsak felverte a hirdetési árakat. Éves szinten 20-40%-os emelkedés volt tapasztalható év/év összehasonlításban (ezt látod az alábbi képen). .

Growww Digital saját adatai mintegy 200 e-kereskedő fiókadatai alapján

A Growww Digital Shopping aukcióstatisztika (hirdetési megjelenési arány) jelentésében látható, hogy a Temu tavaly ősszel a semmiből tört a csúcsra, 70-80%-os mejelenési arányt produkálva. Ez azt jelenti, hogy 10 termékkeresésből 7-8 darabnál volt Temu-hirdetés a találati listában. Ezzel együtt számos kategóriában a Temu kifejezetten uralta a találati listákat, kiszorítva más kereskedők termékeit.

Januárban tetőzött a megjelenési arány a Google Shopping felületén:

Februárra ugyan csökkent a hirdetési intenzitás, de szó sincs róla, hogy minden visszaáll a régi kerékvágásba. A Temu továbbra is nyomást fog gyakorolni a versenytársaira, hiszen piacszerzési ambíciói vannak, ami együtt jár azzal, hogy ebben a fázisban bevállalja a veszteséges kereskedést is – megteheti, hiszen óriási tőkével rendelkezik (2026-ban lehet először nyereséges a Temu).

Hogyan lehet felvenni a versenyt a nagyokkal szemben? Ahhoz, hogy ne csökkenjen lehetetlen szintre egy kereskedő árrése, minimalizálni kell a költségeket. Persze, hirdetés nélkül nem megy, de ha ugyanazt a reklámfelületet megkapod olcsóbban, miért ne használnád ki?

E-kereskedői Shopping hack: 

A Google Shopping felületén egy egyszerű eszközzel ez megvalósítható, ez pedig az úgynevezett Shopping CSS megoldás. A licitálásnál kb. 20%-kal alacsonyabb árat kap a CSS szolgáltató (értsd itt ár-összehasonlító oldal). Erről már korábban itt írtunk a Minneren, ahol részletesen bemutattuk partnerünknek a ROIshoppernek a megoldását. 

A Minner által itt most ajánlott ROIshopper is egy ilyen CSS szolgáltatóként lép be a Shopping hirdetésekbe. A Growww Digital marketingügynökséghez tartozik a platform. A ROIshoppernek, mint CSS szolgáltatónak van egy fő Merchant Center Account (MCA)  fiókja. A hozzá csatlakozó kereskedők MC fiókja alfiókként (sub-account) fog megjelenni egy mindössze 5 perces összekapcsolás után. 

A fent említett CSS használata már önmagában képes jobb eredményeket szállítani, ezek azonban tovább javíthatók, ha Merchant Center beállítások is rendben vannak.

Tipp: ellenőrizd a feedet, hogy minden releváns termékadat (pl. vonalkód, kategória, márka) meg legyen adva.

Ahogyan a Google Shopping hirdetésnél (ha Google-ből használjuk) is látjuk, hogy a termék keresésnél felül kártyaként megjelennek a termék hirdetések. Itt nem a Google felirat lesz látható, hanem a példában szereplő ROIshopper.

Ez már egy nagy segítség lehet a napi e-kereskedői kihívásodban. Sőt a ROIshopper olyan eszközöket is ad a kezdebe, amivel optimalizálni tudod a PMAX kampányaidat. 

„Mi a következő lépés? El akarom kezdeni a CSS hirdetést a ROIshopperen keresztül”. 

 1. Jelentkezel a ROIshopper űrlapon keresztül. 
 2. A ROIshopper elfogadja a jelentkezésed, átadod a Merchant Center fiók azonosítód. 
 3. A Google Merchant Centeredben kapsz egy meghívást az ő CSS fiókjukhoz. 
 4. Kezdődik a közös munka. A ROIshopper csapata kiemelt támogatást nyújt a Shopping fiókod optimalizálásához, supportálási problémák elhárításában.

További Temu statisztikák – Az alacsonyan csüngő gyümölcsre hajt a kínai cég? 

A Minner ökoszisztémán belül van egy igazi adatbányász partnerünk, aki a belsős anyagainkhoz is szállítja a fontosabb (főként e-kereskedelmi) adatokat, forgalmi adatokat. Most megkértük, hogy a Temuhoz kapcsolódó Google hirdetéseket vizsgálja meg (Skubi.io végezte az adatgyűjtést, adatelemzést). 

A Temu hirdetések 80%-a 14250 forint alatti átlagárú kulcsszavakat (termékeket) célozza.

Az első szembetűnő különbség a Temu hirdetések eloszlása és az összes többi között: a Temu hirdetések nagy része 14.200 forint alatti termékekre összpontosít, pontosabban az összes hirdetésük 80%-a van ez alatt a határvonal alatt. Általános tanulság, hogy aki jelenleg Temumentesebb övezetet szeretne, annak érdemes 15.000-20.000 árkategóriájú termékkör fölé helyeznie a hirdetési büdzséje nagy részét. Ez nagyjából minden termékkategóriára érvényes szabály, bizonyos kivételekkel.

Ez természetesen kereskedőként egy szomorú hír, mert pont most szipkázza el azokat a vevőket, akiket a kis összegű termékkel becsalogatsz, és vagy ott azonnal, vagy később el tudsz adni nekik (amennyiben ilyen stratégiát alkalmazol – remélem van termékstratégiád.  Nyugtass meg, hogy van!). 

Ez persze nem jelenti azt, hogy a 14.250 forint feletti termékek esetében nem kell számolniuk a Temuval a kereskedőknek. Nem teljesen Temumentes övezet, hanem a Temu „le van maradva” a teljes piactól a felsőbb árkategóriákban. Ez egy 5.000 forintos lemaradás, vagyis ennyivel magasabb árkategóriájú termékek vannak jelen a teljes piacon a Temuhoz képest.

A 14.200 és 50.000 Ft között átlag 5,6% Temu jelenlétre lehet számítani, csökkenő tendenciával. Az árkategóriánkénti bontásban jól látszik az is, hogy a Temu hirdetések jelenléte az 5-10.000 forintos árkategóriában a legmagasabb, 5.000 forint alatti árkategóriájú termékeknél valamivel kisebb (ez később fontos lesz).

A Hobbi, Divat és Játék főkategóriákon belül a legmagasabb a Temu láthatósága. Az adatgyűjtés során az Árukereső kategóriafája alapján rendszereztük a kulcsszavakat, így össze tudjuk hasonlítani, hogy az egyes kategóriákban mekkora a Temu láthatósága. A hobbi, divat és játék kategórián belül a legmagasabb a jelenlétük. A sort olyan kategóriák zárják, amik valamilyen okból „érzékenyek” – pl. babával, emésztőrendszerrel vagy intim testrészekkel érintkező tárgyak vagy nagy méretűek (bútor, háztartási gép).

Disclaimer ehhez a charthoz: Az alábbi chart csak tájékoztató jellegű, mi is csak tájékozódásra használtuk abban, hogy azonosítsunk első és utolsó kategóriákat a második körös adatgyűjtéshez. Az Árukereső alkategóriái nem fednek le minden lehetséges kulcsszót (ld. módszertan), ezért fontos kulcsszámaik kimaradhattak a gyűjtésből.

A két listavezető kategóriát (Hobbi és divat), ahol 15% közelében van a Temu jelenléte, megnéztük közelebbről és összehasonlítottuk két alacsony jelenlétű kategóriával (Baba-mama és szépségápolás). Az alábbiakban mindegyiknél árkategória és alkategória szerinti szegmentációban mutatjuk meg a Temu jelenlétét, hogy rámutathassunk azokra a niche-ekre, ahol viszonylag alacsony a Temu jelenléte.A Hobbi kategórián belül a teljes piacon (nem csak a Temunál) 10.000 forint alatti ajánlatok dominálnak. Ha ránézünk a Hobbi főkategória ársávos diagramjára, szembeötlő, hogy a kategória árfekvés igazán kedvező a Temunak. A teljes piac a 10.000 forint alatti árkategóriájú termékekről szól, amiből korábban is láttuk, hogy a Temu jellemzően nagy szeletet harap ki. Ha kisebb a mozgástér a kategóriádban, akkor vagy a legnagyobb veszélyben? Egy hobbi kategóriájú webshop valószínűleg nehezen talál majd 15.000 forint feletti terméket.

A hobbi alkategóriáin belüli megoszlás viszonylag egyenletesen 12% felett mozog, A szabás-varrás alkategóriában nem akarnék lenni, itt minden 5. hirdetés a Temué. 

Nézzünk rá a másik jól menő kategóriára: Divat 

A Divat és ruházat kategórián belül a teljes piacon az ajánlatok szintén kedveznek a Temu árfekvésének. Ha a divat árkategória szerinti bontását nézzük, jól látszódik, hogy az eloszlás kedvez a Temunak: az 5.000-15.000 tartomány a legerősebb. A ruházat kategória jellegzetessége, hogy két oldalról szorítja a piac a Temu által kedvelt ártartományba az ajánlatokat. 

 • Felülről: Ha emlékeztek, a teljes piac ajánlataihoz képest a Temu átlagosan 5.000 forinttal alacsonyabb árfekvésekre lőtt. Itt ez a szám csak 2.500, a teljes piacon ennyivel alacsonyabb az ajánlatok értéke. 
 • Alulról: szintén egy korábbi diagramon láthattuk, hogy a Temu az 5-10.000 forintos árkategóriában a legerősebb, 5.000 alatt gyengébb. A ruházati kategóriában jóval alacsonyabb az 5.000 forint alatti termékek száma, ami szintén kedvez a Temunak.

Divat és ruházat alkategóriák vizsgálata (kulcsszavak alapján)

Nézzük meg azokat a kategóriákat is, ahol a Temu kevésbé van jelen, kezdjük a Baba, mama kategóriával, ahol az összesített jelenlétük 2,58%!

A Baba, mama kategórián belül az árfekvések jóval magasabbak annál, amit a Temu szeret megcélozni – Az eddigi árkategória összehasonlítások közül a piac itt előzi meg a leginkább a Temut: Közül 15.000 Ft-tal magasabb a teljes piacon a termékek árkategóriája a Temu ajánlataihoz képest. Még egy bizonyíték, hogy a szélesebb árfekvésű kategóriák védettebbek.

A ruházati termékek a baba-mama kategórián belül is nagy Temu jelenléttel bírnak – alkategória szerinti bontásában látszik azért, hogy van, ahol a Temu itt is erős: baba és kismama ruházat és babakocsi kiegészítő területeken lehet Temu hirdetésekre számítani. Enyhíti a képet, hogy ezek az alkategóriák viszonylag kicsik más alkategóriákhoz képest (pl. babajáték, babaelektronika). 

A ruházati termékek a baba-mama kategórián belül is nagy Temu jelenléttel bírnak – alkategória szerinti bontásában látszik azért, hogy van, ahol a Temu itt is erős: baba és kismama ruházat és babakocsi kiegészítő területeken lehet Temu hirdetésekre számítani. Enyhíti a képet, hogy ezek az alkategóriák viszonylag kicsik más alkategóriákhoz képest (pl. babajáték, babaelektronika). 

A korábbi árkategória mintázatoktól eltérően itt azt látjuk, hogy a Temu és a teljes piac árfekvései nagyjából egybeesnek, így a kategória Temumentességére más magyarázatot kell keresnünk. Lehetséges, hogy a kategória „érzékenysége” (egészségápolás) és FMCG jellege állhat a mintázatok mögött.

Az alkategória szerinti bontásban például látszik, hogy a testápolás, higiénia és egészségügyi termék – az „érzékenyebb” alkategóriákat veszi kevésbé célba a Temu. A jelenlétet a szépségápolás alkategóriák vezetik, ahol feltételezhetően a vásárlók is komfortosabbak a Temu termékekkel való kísérletezésre. 

A fenti Minneres kutatást, piacelemzést a Skubi.io -val közösen készítettük. Ennek módszertana a cikk végén.  

Piacterek, marketplace-ek vs Temu

Itt eMagra, vagy a Pepitára kell gondolni, mint piactér. Az alábbi kutatásból látszik, hogy a piacterek széles árkategóriában hirdetnek, nekik kevésbé fog fájni a Temu jelenléte, erős támadása.

Az alábbi ábra még inkább szemlélteti a piacterek immunitását a temuvírusra.

A dropshipperek viszont felköthetik a gatyát! Egy az egyben az ő ársávukban versenyzik a Temu. A dropshipping koporsójába ez ütötte be az utolsó szöget.

Merre tovább? Temu túlélő készlet

A fenti kutatás módszertana: 

Felhasznált adatok: A Google Shopping felületen gyűjtöttünk adatokat a megjelenő hirdetésekről, ezek áráról, a hirdető cégről. Összesen több mint 5500 kulcsszónál gyüjtöttük be ezt az adatot. A kulcsszólista alapját az Árukereső.hu fő- és alkategória listája adta (első körben ezeket használtuk kulcsszóként a Shopping felületen). A cikkben szereplő 4 kiemelt kategóriát megnéztük mélyebben is, a Google kulcsszótervezőjével további 2800 kulcsszóval gazdagítottuk a kulcsszólistát. A kulcsszótervezésből kihagytuk az 5000/hó átlag keresésszám alatti kulcsszavakat és azokat, amik márkaneveket tartalmaztak (pl. „Ralph Lauren felső”). Az adatgyűjtés egy erre a célra fejlesztett böngészőkiegészítővel történt. 

Fő metrika: Shopping ads láthatóság, a Temu hirdetések %-os aránya a kulcsszavak első 10 hirdetéséből. 

Szegmentációs változók: Az elemzés nagy részében azt árkategória és árukereső fő- és alkategóriák szerinti bontásban hasonlítjuk össze a Temu láthatóságát. Az árkategória minden egyes kulcsszónál az első 10 hirdetés átlagos ára. Ha a Temu jelen van egy bizonyos árkategóriában, az nem azt jelenti, hogy ők is ennyiért adják a terméket.

Forrás: Wish-es hír, VG.hu

Mándó Milán
Mándó Milán
Azt az üzleti blogot írom, amit én is szívesen olvasnék. A célom, hogy nap mint nap benntartsalak az üzleti flowban, fenntartsam a lelkesedésed! 9 éve foglalkozom azzal, hogy vállalkozások működését fejlesztem, újítom meg. Imádom az üzleti statisztikákat, stratégiákat, kutatásokat és ezeket mind összekapcsolni. És ebben segítek neked a cikkekben, oktatásokban, sőt akár chaten is!