NAV online adatszolgáltatás tudnivalók, teendők, számla beküldés 2020

Fontos változás jön 2020. július 1-től, ami minden hazai vállalkozást érint, legyen az KATA, EV, Kft., Bt., Zrt.… Már nem csak a 100 000 forintot áfa tartalmat elérő és azt meghaladó számlákat kell beküldeni a NAV-hoz, hanem minden számlát. A könyvelők plusz pénzt kérhetnek érte, legtöbb esetben a vállalkozónak, cégnek kell erről gondoskodnia, vagyis a számlák (és azok adatainak) beküldéséről. Két ütemben történik a bevezetése. Nézzük, mit jelent ez, hogyan érint téged és mik a teendők.

“Annyira jól sikerült a korábbi 2018-as jogszabályváltozás, amikor még csak a 100 000 forint áfa tartalmat elérő, vagy meghaladó számlákat kellett lejelenteni, hogy az adóhatóság 200-250 milliárd forint plusz bevételt szerzett ezzel” – mondta Sárospataki Albert, a Billingo vezetője.
Emiatt is terjesztik ki most még jobban az adatszolgáltatási kötelezettséget. A Billingo online számlázó vezetője több lehetőséget lát ebben vállalkozói oldalról nézve, mint problémát. Bár több napot is igénybe vehet, míg mindent megértünk, beállítunk, cserébe viszont a vállalkozásunk is sokkal átláthatóbb lesz. Számla befogadóként adatokat tudunk letölteni, amiből kiderülhetnek visszaélések, és 2021-től még könnyebben el tudjuk készíteni áfa bevallásunkat. A Billingo csapata segítségével teljeskörűen átrágtuk magunkat a változásokon, és ezt osztjuk most meg veled. Lássuk!

NAV online adatszolgáltatás, számla beküldés részletek

Két időpontont kell megjegyezned az adatszolgáltatási kötelezettséggel kapcsolatban

Vagyis először foglalkozzunk a most érvényben lévővel, mert annak módosítása lép hatályba idén júliusban.

 • 2018. július 1-től a 100 000 forint áfa tartalmat elérő és azt meghaladó számlákat kell beküldeni a NAV online számla rendszerébe. (Számla kibocsátó küldi be az adatokat.)
 • 2020. július 1-től a belföldi adóalanyok közötti ügyletekről kiállított számla adatait be kell küldeni a NAV-nak. Értsd: nem magánszemélynek adsz el, hanem cégnek, egyéni vállalkozónak, KATA-snak, (vagy éppen te vagy az). Tehát eltörlik a fenti 100 000 forintos határt, sőt az áfa tartalom sem lesz kritérium. Ha tehát adóalanynak számlázol, akkor arról minden esetben adatot kell szolgáltatnod.
 • 2021. január 1-től már minden belföldi (azaz belföldi teljesítésű) ügylet okán kiállított számláról adatot kell szolgáltatni, azaz beküldeni a NAV rendszerébe. Tehát akár adóalanynak (vállalkozásnak), akár magánszemélynek állítasz ki számlát, azt be kell küldened.

Határidők, bírságok

2020. július 1-től 4 naptári nap áll rendelkezésedre, hogy beküldd az adatokat. Ez történhet online számlázó rendszeren keresztül automatikusan (ha a rendszer ezt tudja – pl. Billingo online számlázó), vagy manuálisan feltöltve a NAV online számla oldalán.
A mulasztási bírság akár 500 000 forint is lehet, így nem csak érdemes beküldeni, de ellenőrizni is kell, hogy biztosan befogadta az adatot a NAV rendszere.
Figyelem! Minden vállalkozást érint 2020. július 1-től, még az alanyi mentes KATA adózókat is!

Teendők NAV online adatszolgáltatásnál

A számlát ugyanúgy kiállíthatod papír alapon (számlatömb), vagy szoftver, online megoldás által. Tehát ez a része nem változik. Annyi segítség lehet számodra, hogyha online számlázó rendszert választasz, és azt összekötöd a NAV online számla rendszerével, akkor a beküldés onnantól automatikusan megtörténik (be kell állítanod). A Billingo csapata már kész fejlesztést ad át online számlázó ügyfeleinek. Aki eddig nem számlázott online, annak így végre van megfelelő motivációja alkalmazni, bevezetni, mert így kisebb adminisztrációt von maga után. A számlát egyszer kiállítod online és a rendszer dolgozik helyetted.

Az onlineszamla.nav.gov.hu oldalra mindenképpen regisztrálnod kell. És ott történik az adatszolgáltatás (ügyfélkapun keresztül érdemes a regisztrációt megtenned):

 • a papír alapon kiállított számla (számlatömb) adatait manuálisan fel kell vinned, be kell írnod
 • vagy összekapcsolod a számlázóddal (ha lehetséges) a NAV online számla fiókodat és a kiállított számlák adatait automatikusan küldi a rendszer

Egyéb tudnivalók

A könyvelőknek ez egy plusz adminisztrációt jelenthet, így várhatóan pénzt kérhetnek érte. De! Mivel a számla kibocsátását követő 4 naptári napon belül teljesíteni kell az adatszolgáltatást, így várhatóan a könyvelők nem vállalják ennek kezelését. Ezt tehát a vállalkozónak kell megtennie.

A NAV online számla rendszerén belül le tudjuk kérni a bejövő, számunkra kiállított (adóalany) számlákat is (számla befogadóként). Ez még átláthatóbbá teszi a saját működésünket, sőt akár visszaélésekre is fényt deríthetünk.

Lépj a digitalizáció új szintjére és fogd fel az adatszolgáltatási kötelezettséget egy jó dolognak, hogy ezáltal végre rendbe teszed a számlázási rendszered. A cikk megírását támogató Billingo egy online számlázó rendszert ad a „kezedbe”, amit nem csak a manuálisan kiállított számlák kiállítására tudsz használni. Az online adatszolgáltatás megkönnyítésén kívül ideje foglalkoznod az automatikus számlázással, a számla rendezések nyomon követésével (pl. emailt küldesz a még ki nem egyenlített számlával rendelkező tulajdonosnak), a könyvelő program integráció pedig már csak a jéghegy csúcsa.

Fotó: Envato License

Üzleti esettanulmány


Így indít be a Minner egy piactér vállalkozást. Egy ajándék, hobbi, lakberendezés termékekkel kapcsolatos termékajánló oldal indul a videósorozattal párhuzamosan (illetve podcast-ra is feltöltjük az anyagot). Ez egy több mint 8 részes sorozat lesz, és napra lebontva mutatjuk be a piacterünk indulását, kezdeti lépéseit, számait, statisztikáit. Az oldal már éles, te is követni tudod a videón kívül is majd.

Nézd meg az első videót, kukkantsd meg a piacterünket! Kattints ide!

Mándó Milán
Azt az üzleti blogot írom, amit én is szívesen olvasnék. A célom, hogy nap mint nap benntartsalak az üzleti flowban, fenntartom a lelkesedésed!. 6 éve foglalkozom azzal, hogy vállalkozások üzleti modelljét alakítom át, újítom meg. Imádom az üzleti statisztikákat, stratégiákat, kutatásokat és ezeket mind összekapcsolni. És ebben segítek neked is a cikkekben, oktatásokban, sőt akár chaten is!

Instant posztok

MinnerInstant

Ahhoz, hogy a mindennapi munkád eredményes legyen, fontos, hogy a hatékonyságod minél inkább maximalizáld. Megérzésem szerint, mivel rengeteg feladatért te felelsz, általában multitaskingolsz, azaz egyszerre több dologra is koncentrálsz, nem beszélve arról, hogy az email-ek, chat üzenetek értesítő hangjai is folyamatosan megzavarják a figyelmedet. Minél több információt kell befogadnod, annál nagyobb kihívás fókuszálni egy-egy konkrét feladatra.

A kutatók azt javasolják, hogy minden egyes tevékenységre jelölj ki egy adott időszakot, azaz minden részfeladatot külön-külön végezz el, a multitaskingolást pedig csökkentsd le. Ezenfelül ha nem is alkalmaznád a POMODORO-technikát, próbáld kiiktatni a zavaró tényezőket arra az időszakra, amíg koncentrálnod kell a munkára!

Milán például annyira szétfolyt nemrég, mint a táblás csoki a tűző napon. Nem tudott a piactérre kellőképpen fókuszálni, így eldöntötte, hogy a pénteki napot ezentúl az IRE.HU-nak szenteli, ekkor nem foglalkozik mással.

Szükséged lenne egy kis flow-ra? Mi a flow? Hogyan lehetünk produktívabbak, hogyan tudunk folyamatosan teljesíteni. Megállíthatatlannak érzem magam!

MinnerInstant

Az utóbbi időben az IKEA termékei iránt kiugróan magas érdeklődés mutatkozott, ezt bizonyítja, hogy az előző pénzügyi évét 8,5%-os emelkedéssel zárta a svéd bútorgyártó vállalat. Azonban a megnövekedett kereslet, valamint az egész világot érintő logisztikai fennakadások miatt több hónappal meghosszabbodtak egyes termékek beszerzési ideje, ami a vásárlói panaszok számának emelkedését idézte elő.

A vállalat hiába emelte meg 10%-kal a szállítási kapacitását, így sem tudja teljes mértékben megoldani beszerzési, szállítási problémáit, így a megfelelő minőség és kiszolgálás megtartása érdekében 2022-től Európában várhatóan 5%-kal csökkenti árukészletét az IKEA, ami a kb 12 ezer darabos átlagválaszték esetében kb. 600 termék forgalmazásának megszűnését jelenti.

Kapcsolódó tartalom: Az IKEA tesztel! A/B teszteli az új üzleti modelljét, ötleteit. A szemünk láttára alakul…

Forrás: G7.hu 1; G7.hu 2

MinnerInstant

Hétezer milliárd forintot bukhat Japán azzal, hogy zárt kapuk mögött rendezik az olimpiát. A legnagyobb veszteség a turizmuson van, ami több mint mint 9 milliárd dollár veszteséget jelent. Az adott évben a rendező ország(ok) turizmusában ugyanis még tíz évvel a játékok után is érezhető az olimpia hatása, annyira szívesen járnak vissza azok, akik szurkolóként is ott voltak. Ehhez képest pedig szinte minden más tétel eltörpül:

 • Az olimpia két és fél hete alatt 90 százalékkal, 3,7 milliárd dollárral kevesebb bevétel várható, mintha telt ház lenne,
 • 6,7 milliárd dollár esik ki azzal, hogy az olimpiához köthető kulturális események és egyéb sportrendezvények közül a legtöbb elmarad,
 • A japán háztartások vásárlásai pedig 2,2 millió dollárral esnek vissza.

Forrás: HVG

MinnerInstant

Hétezer milliárd forintot bukhat Japán azzal, hogy zárt kapuk mögött rendezik az olimpiát. A legnagyobb veszteség a turizmuson van, ami több mint mint 9 milliárd dollár veszteséget jelent. Az adott évben a rendező ország(ok) turizmusában ugyanis még tíz évvel a játékok után is érezhető az olimpia hatása, annyira szívesen járnak vissza azok, akik szurkolóként is ott voltak. Ehhez képest pedig szinte minden más tétel eltörpül:

 • Az olimpia két és fél hete alatt 90 százalékkal, 3,7 milliárd dollárral kevesebb bevétel várható, mintha telt ház lenne,
 • 6,7 milliárd dollár esik ki azzal, hogy az olimpiához köthető kulturális események és egyéb sportrendezvények közül a legtöbb elmarad,
 • A japán háztartások vásárlásai pedig 2,2 millió dollárral esnek vissza.

Forrás: HVG

MinnerInstant

Április 26 óta vezették be az iOS 14.5 frissítést, ami lehetővé teszi a felhasználóknak, hogy blokkolják az ő követésüket. Az applikációk egyesével megkérdezik, hogy engedélyezi-e a felhasználó, hogy követhesse a tevékenységét az adott applikáció. Ez a Facebooknak a legnagyobb érvágás. Az alábbi képen látod, hogy mit kérdez meg a felhasználótól, mit kell kötelezően kiírnia. És ha ott rányom a felhasználó a tiltásra, ott bizony az tiltva is lesz Na, de mennyien nyomkodnak a követést mellőzésére? A Wall Street Journal riportja alapján az iPhone-osok 67%-a tiltja a követést.

Idén júniusban az iPhone-on megjelenő hirdetésekre költött összeg egyharmadával csökkent, míg Androidon az összes reklámra költött pénz tíz százalékkal nőtt. És akkor mire költik a maradék pénzt? Egyrészt egyre több cég kezdi el a TikTok reklámot (még igazi vadnyugati helyzet van ott, olcsó), másrészt szponzorált cikkeket, tartalmakat vesznek. Utóbbi információk saját gyűjtés (hova költi), körbeszondáztam több Minner vállalkozót is.

Az iOS 15 még szigorúbb dolgokat hoz, ami megnehezíti majd a követést. Például az e-mailben érkező követőkódokat is szűri.

Az Android-ra ősszel jönnek a fentiekhez hasonló blokkolások, de ott eltart jövő tavaszig, míg mindenhol lefrissül.

Fel kell kötnie a marketingeseknek a gatyát! Konverzióoptimalizálás egyre nehezebb, webáruházaknak is nehezebb lesz a marketing. Lehet ez fogja megerősíteni majd az affiliate marketinget? Most lehet majd jó alternatíva lehet. Ez a piacteremnek jó hír, amit most indítunk, tudod aminek haladását élő esettanulmányként mutatom be. Vállalkozás indítás: Piactér születik üzleti esettanulmány

Forrás: www.wsj.com, Index

MinnerInstant

Száz nap után szerdán újra felvonta a horgonyt az Ever Given konténerszállító hajó, miután a japán tulajdonosvállalat és a biztosítók megegyeztek a Szuezi-csatornát működtető hatósággal a kompenzációról. Az Ever Given márciusban hat napig vesztegelt a Szuezi-csatornában, miután megfeneklett. A több mint 200 ezer tonna kapacitású konténerszállító észak felé, a Földközi-tenger irányába indult útnak – írja az MTI.

A Szuezi-csatorna Hatóság (SCA) kezdetben 916 millió dollár kompenzációt követelt a mentési műveletekért és a kieső bevételekért, amelyet később 600, végül pedig 550 millió dollárra csökkentett. 18 300 konténer van a hajón. Egyiptom a pénzügyi kártérítésen kívül egy 75 tonnás kapacitású vontatóhajót kap az Ever Given tulajdonosától.

Forrás: Index


Megnézem a többi Instant üzleti posztot! 

Hol tart a vállalkozásod?

További friss cikkek