Nem tudod megélni a sikereidet? Ez a cikk neked szól [kutatás]

Dátum

Megosztás

Mit keresünk most? Azt a kellemes érzést, amit akkor kellene éreznünk, amikor jól mennek az üzleti dolgaink (üzleti magazint olvasol éppen), amikor sikert érsz el a vállalkozásoddal. Több ezer vállalkozóval beszélgettem az elmúlt 7 év során és sokszor előjött témaként, hogy nehéz megélni a sikert. Ugye milyen furcsa? Ott vagy, elvileg mindennek szupernek kellene lennie, elértél valamit, de nem érzed úgy, hogy igazán meg tudod élni, hogy igazán boldogsággal tölt el. Érdekelt a téma, így utánajártam, hogy milyen kutatások voltak ezen a területen, és hogy milyen kapcsolódási pontokat találni ezekben.

Már az első néhány nap után, mikor ezen a cikken dolgoztam rájöttem, hogy a siker megélését valójában a boldogság, jó közérzet tengelyén kell keresnünk.

Megélni a sikert = boldogság

Kézzel foghatóvá akartam tenni magát ezt az információt, hogy megélni a sikert. Ekkor találtam rá, hogy a legtöbb kutatásban, ami a témában született, mindenhol a megélni a sikert összekötötték magával a boldogsággal. Tehát a boldogságérzetet kutatták, hogy azt mikor érezzük, mi történik egy számunkra fontos mérföldkő elérésekor és mi történik akkor, ha elértük, de nem érzünk semmit.

Mit mondanak erről a kutatások?

#kutatás: A boldogság nem egy egyszeri pillanat. Hanem egy hosszabb út alatt átélt érzés.

Három kutató, név szerint

Sonja Lyubomirsky University of California – Riverside, Laura King University of Missouri—Columbia, Ed Diener University of Illinois at Urbana–Champaign and The Gallup Organization

vizsgálták tüzetesen ezt a területet (2005 – lásd forrás). Elsőként átnyálazták az összes szakirodalmat a témában. A siker – boldogság kapcsolatában, együttállásában azt találták, hogy korábbi kutatások egyértelműen azt mutatják, hogy boldogsághoz mind a jó mentális -, mind a jó fizikai egészség együttes jelenléte szükséges.

Utóbbi eredmény érdekes, mert mikor éppen a csúcsra kerültél, főleg vállalkozóként valahogy hanyagolod a sportot, egészséges étkezést, sőt társas kapcsolatokat. Igazából ezzel azt is lehet mondani, pont nem értél a csúcsra, mert a sportban és társas kapcsolatokban még nem aknáztál ki mindent. És hát tényleg így van, igaz? Mikor jól megy a szekér, akkor sok ügyfél, vevő is van, munka is van, nehéz mindenben megtalálni az egyensúlyt.

Amikor viszont ott vagy, csúcson vagy, átélnéd a sikereidet, közben túlhajszolt vagy, párkapcsolatod, társas kapcsolatod kacskaringós pályát ír le éppen, a testmozgásról, egészséges ételekről már nem is beszélve. Lehet azt is mondani, hogy akkor nem is voltál valójában csúcson?

A kutatók rámutattak egy fontos dologra: Nem a siker elérése okozza a boldogságot, hanem a boldogság eredményezi a sikert, és annak megélését. Aztán ez egy körforgásként van jelen az életünkben.

A kutatók azt találták, hogy a boldog emberek olyan pozitív hangulatban vannak, jó közérzetben, hogy csak úgy vonzzák a társaságot, könnyebb kitalálniuk új célokat, sőt akarnak is új célokat maguknak. És már rendelkeznek azokkal a skillekkel, tapasztalattal, amivel újra ezt el tudják érni. Például megtapasztalták, hogyha ma is sportolnak, akkor holnap még produktívabbak lesznek. És ez hajtja őket előre.

Lefordítva és összefűzve a két konklúziójukat. A boldogság érzethez nem elég az üzleti siker, hanem kell mellé megfelelő mentális és fizikai egészség is. A mentálisban a társas kapcsolatok segítenek, a fizikaiban pedig a sport és az egészséges étrend (pl. megfelelő időközönként étkezünk, egészségesen…).

#kutatás:A barátok számának megduplázása olyan boldogság érzést eredményez, mintha a jövedelmünket 50%-kal növeltük volna.

Persze, szokták mondani, hogy a pénz boldogít, de az is csak egy szintig. Az előző kutatást is megerősíti a két kanadai kutató 2013-as tanulmánya. Vagyis a társas kapcsolatok is nagymértékben befolyásolják a sikereink megélését, boldogság szintünket.

Kiégés és az út maga a flow élmény.

A fentiekhez hozzákapcsolom a saját magam által átélt tavalyi kiégésemet is, továbbá annak sikeres megoldását.

Bár olvastam volna a fenti kutatásokat a 2020-as tavaszi kiégésem előtt! Utána néhány hónap alatt végigjártam szakembereket, sikerült kikerülnöm a burnout-ból, sőt fel is dolgoztam két helyen is ezt problémát:

Azt írtam a flow-ról, vagyis mi a flow: A flow állapot azt jelenti, hogy amit csinálunk, azt játékos lelkesedéssel tesszük, optimisták vagyunk, és a körülmények pozitívan hatnak a produktivitásunkra.

A szakmai, pszichológiai tanácsokon túl a saját kiégésem leküzdésében kutatásokra is támaszkodtam. Ami eredményezte, hogy újra flow-ba, jó közérzetbe kerüljek #kutatás:

  •  A Curtin egyetem egy 2019-es tanulmányára hagyatkoztam. Ami azt derítette ki, hogy a ma délutáni tevékenységünk kihatással van a holnapi teljesítményünkre. Ha ma sportolsz, vagy a hobbidnak élsz (legyen az akár bélyeggyűjtés, vagy motorozás…), vagy például könyvet olvasol, az növeli holnap a produktivitásodat. Ez már kicsit közel áll a flow-hoz, de nem teljesen az. Mennyire egyszerű! Mintha azt mondaná valaki, hogy ahhoz, hogy egészségesen élj, étkezz egészségesen.
  • New York egyetem 2020-as kutatásából kiderült, hogyha valami újat csinálunk ma, attól boldogabbak leszünk holnap. Na most a flow élmény közben az ember boldog is. Akkor nosza! Hogyha holnap produktív is és boldog is vagyok, akkor sikerült elérni részben. Képzeljétek el, hogy én a való életben introvertált vagyok, sőt a felesleges csevegést nem szeretem. Na jó a Minnerről bármikor beszélhetünk. És mivel a vírus miatt korlátozottak voltak a lehetőségeim, a határaimat feszegettem. Bárkivel találkoztam elcsevegtem legalább 5 percet, többet érdeklődtem, sőt én kezdeményeztem beszélgetést. Igazán érdekes volt.
    Látod! Azok a fránya társas kapcsolatok, ahogy fent is volt a kutatásban.
  • A harmadik nem kutatásokra alapozott, hanem pszichológus tanácsa volt, ez pedig az új célok meghatározása. Utóbbi a mai cikk írásakor nyert igazán értelmet, mert bizony erről szólt az első kutatás. Vagyis új célok nélkül egy idő után kikerülünk ebből a boldogság spirálból.

Konklúzió

Folytatom az utolsó gondolatot, vagyis kikerülünk a boldogság spirálból. A kutatásokat, tanulmányokat olvasva azt vettem észre, hogy mikor elérünk egy célt, egy olyan állapotot, amire azt mondanánk: na nem is rossz. Jó fizetés, álom állás, sikeres vállalkozás, sikeres cégeladás… akkor jöhet egy olyan fázis az életünkben, hogy leülünk. Ha nincs új cél (akár személyes, akár üzleti, karrier) akkor olyan passzív tevékenységekhez nyúlunk, mint a TV-zés, mobilozás, több digitális képernyő bámulás. Utóbbi egy idő után a jó közérzetet negatív spirálba taszítja.

Tehát kellenek az újabb célok, kell mentális és fizikai egészség, kellenek a jó társaskapcsolatok, közben persze dolgozni se felejtsünk el. Na, de itt jön az egészben az érdekes, hogy már kisebb mérföldkövek elérésénél is meg tudjuk élni a sikert, és lehet nem hajszoljuk annyira az üzleti / karrier célokat, vagyis nem gyors tempóban érjük el, de közben jobban megéljük.

Forrás:

  • The Benefits of Frequent Positive Affect: Does Happiness Lead to Success? / Sonja Lyubomirsky University of California – Riverside, Laura King University of Missouri—Columbia, Ed Diener University of Illinois at Urbana–Champaign and The Gallup Organization – 2005 by the American Psychological Association – link apa.org
  • Comparing the Happiness Effects of Real and On-Line Friends – John F. Helliwell, Haifang Huang – 2013 journals.plos.org
  • Curtin egyetem egy 2019-es tanulmány
  • New York egyetem 2020-as kutatása

Fotó: Brooke Cagle / Unsplash

Mándó Milán
Mándó Milán
Azt az üzleti blogot írom, amit én is szívesen olvasnék. A célom, hogy nap mint nap benntartsalak az üzleti flowban, fenntartsam a lelkesedésed! 9 éve foglalkozom azzal, hogy vállalkozások működését fejlesztem, újítom meg. Imádom az üzleti statisztikákat, stratégiákat, kutatásokat és ezeket mind összekapcsolni. És ebben segítek neked a cikkekben, oktatásokban, sőt akár chaten is!