Néz valaki hosszú videót TikTokon? Biztos nem az eÁfa bemutatót. Hírszemle + Könyvajánló

Dátum

Megosztás

Végre van haszna is, hogy beküldjük a NAV-nak a számlák adatait! Január 1-el bekapcsolta a NAV az eÁFA webes elérését, könnyebb lesz a bevallás, de mit szólnak majd a könyvelők? Eközben a TikTokon már 10 perces videóval is találkozhatsz – kérdés, hogy hogyan lovagolják meg a tartalomkészítők és a brandek. A fogyasztók 61%-a negatívnak ítéli meg. Az amerikai tinik pedig a sztereotípiákkal ellentétben nem is ott, hanem a YouTube-on töltik az idejüket. Egy felmérés szerint 93%-uk használja a videomegosztót. A héten Milán ajánl könyvet, amely A hat új üzleti szabály Judy Samuelsontól. Ennek minden Minneres polcán kell lennie, és persze el is kell olvasni, ne csak porosodjon! 

A mikrofonok mögött Mándó Milán és Sólyom Eszter.

Youtube-on itt éred elSpotify-on ittApple Podcast-ban itt, vagy az alábbi lejátszókon keresztül:

Heti híreink és témáink:

0:00 – Intro
1:27 – NAV eÁFA + GVH lekapcsolhatja a weboldalad
11:02 – TikTok hosszú videók
20:51 – A Youtube -on ott vannak a fiatalok!
26:40 – A hat új üzleti szabály – Könyvajánló

A NAV bevezette az új eÁFA rendszert

Az elektronikus ÁFA bevallási lehetőséget a NAV január 1-ével kapcsolta be, ami webes felületen és P2P (gép-gép közötti kapcsolatban) is elérhető. Így már 3 módon teljesíthető az ÁFA bevallás: ÁNYK, P2P kapcsolaton és a webes felületen. 

Az eÁFA a NAV szinkron adatszolgáltatást használja. Végre van haszna is, hogy küldjük be a NAV-nak folyamatosan a számlák adatait a számlázó rendszerekből. Sőt még a vámeljárása adatai is elérhetőek az eÁFA oldalon. 

A NAV közlése szerint áfabevallásukat az eÁFA-ban:

  • a havi bevallási gyakoriságú adózók 2024. február 20-ig, 
  • a negyedéves gyakoriságú bevallók 2024. április 20-ig, 
  • az éves gyakoriságú adózók 2025-ben adhatják be először.

Az eÁFA webes felületét azok az adózók használhatják, amelyek egy adott bevallási időszakban összesen 100 ezer darabnál kevesebb számlát kezelnek. Az 1-es ÁFA kódú adózók viszont továbbra is csak nyomtatványon keresztül tudják teljesíteni. 

Források: NAV, Forbes

A TikTok a hosszú videókban látja a jövőt?

Már a TikTok megjelenését megelőzően arról készültek kutatások, hogy a figyelmünk 12 másodpercről 8 másodpercre csökkent – rövidebbre, mint egy aranyhalé. A short form content dopamint szabadít fel és ezzel függőséget okoz, folyamatos görgetésre sarkallja a felhasználókat, ez állhat a TikTok hatalmas sikere mögött is. Az app most mégis a hosszabb tartalmak felé nyit, és 10 perces videókat is engedélyez. 

A 15 mp-es tartalmak jók arra, hogy humort vagy egy egymondatos üzenetet vírusszerűen terjesszenek, és egy CTA-t toljanak, de a hosszabb videókkal lehet igazán kapcsolatokat és közösséget építeni a The Drum cikke szerint. Közös készülődés, valamilyen témát kibeszélő videók, stb – ezekkel lehet igazán személyes kötődést kialakítani a néző és tartalomkészítő között. 

Kérdés, hogy ez kell-e a felhasználóknak. A TikTok és rövid videók témakörben a Brandwatch felmérése szerint az emberek érzései közel egyenlő arányban negatívak és pozitívak. A TikTok hosszú videóinak azonban 61%-ban negatív a megítélése. A hosszabb videók engedélyezése mögött az is lehet, hogy a TikTok figyelemre gyakorolt hatásának is rossz a megítélése, és ezzel a döntéssel esetleg ezt akarják feljavítani a kínai social media óriásnál. 

Érdekes hogy a YouTube a Shortsal próbálja tiktokosítani magát és tolja a short form tartalmat, a TikTok pedig most vezeti be a hosszabb videókat amivel a YouTube babérjaira törhet hosszabb, elmélyülősebb videókkal, videóesszékkel.

Forrás: TheDrum

A tinik között a YouTube a király

A Pew Research Center adatai szerint a YouTube az amerikai tinédzserek kedvenc social media felülete. A Pew 2023-as felmérése több mint 1400 13 és 17 év közötti fiatal megkérdezésével a következőket találta:

  • A tinik 93%-a használja a YouTube-ot.
  • 71%-uk naponta látogatja a platformot.
  • 16%-uk arról számolt be, hogy „szinte folyamatosan” az oldalon tartózkodik.

Természetesen ez nem csak a YouTube – a tinédzserek más alkalmazásokat is használnak, bár a második helyezett, a TikTok is 30%-al elmaradt a YouTube népszerűségétől. 63% használja a TikTokot, 60% a Snapchatet, 59% az Instagramot. Összességében a tizenévesek harmada számolt be arról, hogy az öt webhely (YouTube, Tiktok, Snapchat, Instagram és Facebook) közül legalább egyet szinte folyamatosan használ, ami hasonló a tavalyi felméréshez.

Források: TheHustle, PewResearch

Könyvajánló: A hat új üzleti szabály

Folytatjuk tavaly megkezdett könyvajánló sorozatunkat. A Phallas Athéné könyvkiadóval működünk együtt ebben a projektben. Elmúlt években Milán több üzleti, menedzsment könyvüket is lelkesen olvastam, úgy gondoltam helyük van egy nagyobb könyvajánló sorozatban. Ezt a Minner vállalkozóknak, cégvezetőknek el kell olvasnia. 

A hat új üzleti szabály című könyv Judy Samuelsontól feltárja előttünk, hogy miként változik éppen a korábbi kapitalizmusra épített üzleti kultúra, gazdaság. Bár elsőre elméletinek tűnhet inkább, vagy marko gazdasági könyvnek, eközben ez a könyv a cégvezetőknek ad iránymutatást a vállalatuk vezetését illetően is. Sokszor azért ütközhetünk falakba a vállalkozásunk működtetése közben, mert azokat a régi rendszerben megszokott elvekre építjük. Ez megváltozott? Igen! Elmúlt években sok hasonló cikket, kutatást olvastam, amelyről szól a könyv és láthatóan a vállalkozások a valódi értékteremtés felé fordulnak és ez nem csak termékben csapódik le, hanem mondjuk a munkavállalói jólétben is. 

A könyv tele van példával, kutatással, olyan üzleti mintákkal, amelyek így gyakorlatban is átülteti a szerző és persze mi is meg tudjuk könnyebben fogni. 

Szakmai szemmel a könyvet azért érdemes elolvasni, mert olyan tényezők kikristályosodnak, hogy miként tudunk bevonzani valóban igazi tehetségeket, ami egyébként a jövő vállalkozásainál még fontosabb lesz. Neeem, nem csak bólogató Jánosokat. A könyv rávezet, hogy már nem a mérleg vagy az eszközök a fő értékmérője a cégek teljesítményének, hanem például az immateriális javak, bizalom, üzleti értékek. Reméljük ezt majd a hiteligénylésnél is bevett szokás lesz. 

Személyes fejlődésben a könyvben olvasott példák tágítják az üzleti szemléletmódunkat. Sajnos a kapitalizmus jelen formájában olyan mintákat kapunk, ahol a felelősség vállalás nincs a szótárban, emiatt nem is tudjuk alkalmazni úgy igazán. Ezt a mintát adja nekünk a könyv sok példán keresztül. 

A podcastben volt szó a joghurtkirályos cikkről, melyet itt tudsz elolvasni: A joghurtkirály, aki a munkatársakat tényleg társként kezeli. Új szemléletmód?!

A podcastben Eszter megemlítette, hogy a Patagónia vezére a következőt mondta tavaly egy McKinseynek adott interjúban: nem céljuk a folyamatos növekedés, hanem azzal foglalkoznak, hogy tudnak még fennmaradni a következő 50 évben, erre koncentrálnak. Szerinte van egy olyan cégméret, aminél a vállalkozás már nem tud feljebb jutni, nagyrészt utána sejthető a lejtmenet.

Eddigi könyvek is jók voltak, de azt gondolom ez minden Minneres polcán kell lennie, és persze el is kell olvasni, ne csak porosodjon! Hogy te se hagyd a boltban, és a te polcodon is ott legyen, itt tudod megvenni: Pallas Athéné

Korábbi hírszemléink:

Tóth Levente
Tóth Levente
Tóth Levente vagyok, a Minner csapat negyedik tagja, tartalomgyártó. A tartalmak közül legszívesebben a technológiai újítások és az AI köt le, tőlem ezekről fogtok leginkább olvasni.