Pályázat KATA -soknak? Miért nincs? Mik a lehetőségek egyéni vállalkozóknak?

Dátum

Megosztás

Az elmúlt években a koronavírus járvány ellenére, vagy éppen annak hatására is, egyre magasabb az egyéni vállalkotók száma hazánkban. A nagyobb összegű kezdő tőke hiánya miatt, természetesen ők is egyre nagyobb számban jelennek meg a pályázatok iránt érdeklődők között, de többnyire akadályokba ütköznek. Az egyéni vállalkozók közül jellemzően a KATA adózási formát vannak nehezebb helyzetben, nehezen jutnak pályázati forráshoz. A cikkben keressük az okokat is, és azt is, hogy mi erre a megoldás.

A kisadózó vállalkozások tételes adója, vagyis a KATA adózási formát választhatja például egyéni vállalkozó, egyéni cég, kizárólag magánszemély taggal rendelkező betéti társaság, kizárólag magánszemély taggal rendelkező közkereseti társaság is. A KATA adózási forma akkor éri meg legjobban, ha vállalkozás kevés költséggel üzemel, ugyanis nem lehet elszámolni a költségeket. A 12 millió forint feletti bevétel esetén pedig 40%-os különadót kell fizetni.

A cikket pályázatíró partnerünk, a MinnerAkadémia pályázatírás kurzus oktatója, Bauernfeind Bence írta (elérhetőségek a poszt végén).

Tudni valók egyéni vállalkozói és katás pályázati lehetőségekről, korlátokról

Ezek a korlátok be is határolják a vállalkozás statisztikai állományi létszámát, ami jellemzően 0 -másodállásban- vagy 1 fő szokott lenni. Így viszont azoknál a pályázatoknál, ahol feltétel a támogatási kérelem benyújtását megelőző teljes üzleti évben legalább 3 fős létszám, nem tudnak indulni.

További problémát jelent, hogy az Európai Unióban ez az adózási forma elég egyedi jelenség, egy magyar sajátosság, és a statisztikák alapján az egyéni vállalkozások átlagos működési ideje, a társas vállalkozásokhoz képest jóval rövidebb.

A pályázatok követelményrendszerébe tartozik, hogy a nyertes vállalkozónak három, esetleg öt éves fenntartási időszakkal kell számolnia, ez alatt folyamatos működési kötelezettség és a projektben meghatározott elvárások teljesítése szükséges. Ezen vállalkozások túlnyomó többsége a három évet sem éri meg, hatványozottan igaz ez az öt éves periódusra.

Az elmúlt időszakban egy szélesebb réteget érintő támogatás valósult meg, 2021 második felében a veszélyhelyzeti korlátozásokkal érintett 56 főtevékenységet folytató önfoglalkoztatói tevékenységgel működő katások is tudtak a garantált bérminimummal megegyező összeget, azaz 219 ezer forintot igényelni.

Az SZJA szerint adózó, egyszeres könyvvitelt vezető vállalkozások esetén jobbak a kilátások a pályázati területen, például a február 24.-én induló Magyar Falu Vállalkozás-újraindítási Program keretében benyújtható pályázatban, új eszközök és gépek beszerzésére, valamint ingatlan beruházásokra és IT fejlesztésekre, van lehetőségük támogatási kérelmet benyújtani. 

Az egyéni vállalkozók esetében a feltételek ellenőrzése, az adóhatósághoz benyújtott, cégszerűen aláírt, legutolsó lezárt, teljes üzleti év SZJA bevallásának alapján történik.

Ha jelenleg katás adózás szerint működő vállalkozás pályázni szeretne, akkor célszerű lehet adózási formát váltania vagy társas vállalkozássá kell alakulnia, ehhez azonban célszerű mérlegelni az esetleges változásokból következő többlet terheket, abban az esetben, ha vállalkozás vezetőjeként bizonyos szint fölött fejleszteni szeretnénk, ez úgyis elkerülhetetlen lesz.

Te is pályáznál?

Fotó: Envato License

Vendégszerző
Vendégszerző
Szakértőket hívunk, hogy még hitelesebb információkat kapj különböző területekről. Ezt a cikket egy vendégszerző írta, de természetesen átment a Minner rostán, így a leghasznosabb információkat kapod most is.