Pénzhez juthatsz! Ők előre szólnak róla. Pályázatfigyelés másképp

Dátum

Megosztás

Neked is előítéleteid vannak a pályázatokkal kapcsolatban? Érthetetlen zsargon, rengeteg adminisztráció, esélytelenség érzése… Sok vállalkozó érez így, ezért hozta létre a Proactive Business Zrt. a pályázatfigyelő szolgáltatását. Mórász Mártonnal, a cég ügyvezető-alapítójával beszélgettünk gyakori hibákról, félreértésekről a pályázati piacról. A jövőre pályázatképes cég ugyanis idén készül. Lássuk, miért érdemes neked is foglalkoznod a pályázatokkal, cégmérettől függetlenül!

Miért egy könyvelő cég segít a pályázatokban?

A PROAB-ot az egyéni és kisvállalkozók könyvelő cégeként ismertük meg, hiszen több, mint 1800 ügyfélnek segítenek már országosan. A könyvelő azonban bizalmi állás. Mártonék egy idő után azzal szembesültek, hogy az ügyfeleik nemcsak könyveléssel keresik meg őket, hanem különböző engedélyeztetésekkel, szerződésekkel, és pályázatokkal kapcsolatos kérdésekkel is.

2020-ban, a covid alatt gondoltak rá először, hogy ezeket a kérdéseket professzionális keretek között válaszolják meg, új szolgáltatások és üzletágak bevezetésével. Így lett a Proactive Bookkeeping Kft-ből a komplex, de továbbra is az egyéni és kisvállalkozók igényeire szabott szolgáltatást nyújtó Proactive Business Zrt.

“Áhh, én úgyse…” – Félreértések a pályázatokkal kapcsolatban

Szögezzük le rögtön az elején, hogy a pályázatokkal, pályázatfigyeléssel mindenkinek érdemes foglalkoznia, kezdő egyéni vállalkozóktól a milliárdos cégek vezetőjéig. 

Talán benned is felmerült valamilyen cinikus gondolat mielőtt a cikkre kattintottál volna. A te cégednek elérhető pályázat úgyse indul? Ami mégis azt meg elkapkodják előtted? Úgyis “előre le van osztva”? A valóság az, hogy a sikeresen pályázó cégek között egy hasonlóság van: a hozzáállás. 

Azok a vállalkozók tudják a legtöbbet kihozni a pályázatokból, akik képesek elszakadni attól az előítéletes gondolkodástól, hogy nekik úgysem jut támogatás. A pályázat nem lottószelvény, nem szerencse kell hozzá, hanem odafigyelés és munka, de ha ez megvan, akkor komoly pénzeket lehet lehívni vele.

“Nem a cégméret vagy típus a szűrő, hanem a gondolkozásmód. Mindenki tud pályázni, és az arányaiban neki megfelelő támogatást lekérni. Például egy másfél millió forintos támogatás valakinek szotyi pénz, de egy kisvállalkozónak vagy egy kezdőnek hatalmas segítség.” – mondta el Mórász Márton. 

Mit jelent a proaktív pályázatfigyelés? 

Ugyanúgy, ahogy a könyvelésben, a pályázatfigyelésben is az a PROAB célja, hogy edukáljon, és minőségi, érthető, “konyhanyelvi” módon tegye minden ügyfele számára átláthatóvá a pályázati piacot, ezért minden pályázatfigyelő csomag tartalmazza a pályázati alapképzés programot, egy online videós oktatóanyagot.

A Proactive Pályázatfigyelő a cég pályázatfigyelő szolgáltatásának az elnevezése, de egyben szemléletmódot is jelent. Kialakításakor felmérték a jelenleg a piacon elérhető szolgáltatásokat. Amit sokan pályázatfigyelésként árulnak, az valójában egy hatalmas adatbázishoz való hozzáférést jelent, amiből a vállalkozónak kell(ene) szűrni. Ez persze frusztráló, ha a vállalkozó nem ért hozzá, nem ismeri a zsargont. Amit előminősítésként kínálnak, az pedig legtöbbször csak a beszámoló átnézése, hiába lehet számtalan olyan kizáró ok egy vállalkozásban, ami nem jelenik meg egy beszámolóban, mégis elesik pályázati lehetőségektől miatta a cég. 

Ezzel szemben a Proactive Pályázatfigyelő szolgáltatás személyre szabott. Egy rád zúdított adathalmaz helyett felveszik a céged adatait, majd egy pályázati “étlapról” választhatod ki, milyen típusú támogatások érdekelnek az összes közül, például eszközbeszerzés, digitalizációs, szoftverbeszerzés, ingatlanberuházás, infrastrukturális… és a többi. Ezután a PROAP szűr helyetted, és csak azokról a pályázatokról kapsz értesítést, amelyik számodra elérhető, aktuális és az igényeidnek megfelel.

A pályázat megnyerése nem sprint, hanem maraton

A Proactive Pályázatfigyelő szolgáltatás egyik legnagyobb előnye talán nem is maga a pályázatfigyelés, hanem az, hogy azonnal görbe tükröt tud mutatni a cégeknek, felhívni a figyelmet a problémákra, amik miatt eleshetnek támogatási lehetőségektől. 

A jövő pályázatképes cégét idén kell felépíteni, felkészíteni. 

“A PRO csomag egy pályázati tanácsadás mellett tartalmaz ugyanis egy előminősítést, amely 14-16 szempont alapján méri fel a céget és visszajelzést ad a pályázatképességről. Sok vállalkozó nem tudja, mik azok a pontok, amiken el lehet bukni, így nem tudja mit ellenőrizzen egyáltalán. Az előminősítés ezeket a K.O. kritériumokat, kizáró okokat azonosítja, amik ha megjelennek egy cégben, akkor az a pályázati piac 90%-ról kiesik – mint például egy rendezetlen könyvelés, hiányos vagy téves adminisztráció.” – meséli a szolgáltatásról Márton.

Az előminősítés magába foglal ráadásul egy Boost tanulmányt, olyan extra szempontokat, javaslatokat a cégnek, amiket megvalósítva plusz pontokat kaphat, vagy több pályázatra lesz kvalifikált. Segítheti a vállalkozókat a döntéshozásban, hogy például alkalmazottal vagy alvállalkozóval bővítsék a kapacitást, ha tudják, hogy előbbivel elérik a számos pályázathoz előírt alkalmazotti számot.   

Mi a Minnernél már próbára tettük a PROAB-ot, most te jössz! Ha szeretnél pályázni, akkor ne halogass, hiszen ebben az adóévben még tudod korrigálni a kizáró okokat, hogy készen álljon a cég a jövő évi pályázásra. Jövőre már késő lesz ezekkel képbe kerülni. Kattints ide a díjmentes kapcsolatfelvételhez.

Kapcsolódó tartalmak

Sólyom Eszter
Sólyom Eszter
A MinnerAkadémia színfalai mögött azon dolgozom, hogy a legfontosabb információk a lehető legjobb minőségben jussanak el hozzád. A Minneren előszeretettel írok cégkultúráról, társadalmi felelősségvállalásról, szervezetfejlesztésről.