Pofonegyszerű megoldás, az e-kereskedők többsége mégsem használja… Ne legyél a pénzed ellensége!

Dátum

Megosztás

Te is tapasztaltad már, hogy a nagy e-kereskedő piaci szereplők szinte uralják a PPC piacot? Természetesen így is lehet forgalmat generálni Google vagy Facebook Ads hirdetéssel is, ám óriási a verseny. Mit lehet tenni? Keresni a megoldásokat, amellyel előnybe kerülhetsz kiskereskedőként (1 milliárd forint alatti forgalom). Ebben a cikkben szeretném bemutatni neked, hogy a Google Shoppingot nemcsak a Google-ön keresztül tudod használni, hanem az ún. külső CSS szolgáltatók használatával iss sőt akár 20%-os árelőnyöd is lehet (CPC alapon).

Google Shopping – Google vs CSS szolgáltatók

Alapozó információk: A Google Shopping elindulását követően az EU rákoppintott a Google orrára, mondván ezzel monopól előnybe kerülhet az ár-összehasonlító oldalakkal szemben, sőt egy egész iparágat taszít a porba. Így 2017-ben monopolellenes szabályozás következtében rákényszerítették a Google-t, hogy nyissák meg a Shopping hirdetési felületet a Comparison Shopping Service (CSS) szolgáltatók felé. Mindezt úgy, hogy ezek a szolgáltatók, ha a Shopping-on keresztül hirdetnek, akkor azt nyereségesen tudják működtetni. Ezt úgy oldotta meg a Google, hogy a licitálásnál kb. 20%-kal alacsonyabb árat kap a CSS szolgáltató (értsd itt ár-összehasonlító oldal). 

A Minner által itt most ajánlott ROIshopper is egy ilyen CSS szolgáltatóként lép be a Shopping hirdetésekbe. A Growww Digital marketingügynökséghez tartozik a platform. A ROIshopper-nek, mint CSS szolgáltatónak van egy fő Merchant Center Account (MCA)  fiókja. A hozzá csatlakozó kereskedők MC fiókja alfiókként (sub-account) fog megjelenni egy mindössze 5 perces összekapcsolás után. 

Ahogyan a Google Shopping hirdetésnél (ha Google-ből használjuk) is látjuk, hogy a termék keresésnél felül kártyaként megjelennek a termék hirdetések. Itt nem a Google felirat lesz látható, hanem a példában szereplő ROIShopper.

Hol kap előnyt az e-kereskedő, ha külsős CSS szolgáltatót használ? 

Miután szinte egy kattintással bekötötted a ROIshoppert, a korábbi adatok alapján is láthatod majd, hogy az alábbi három mutatónál jelentkezhet az előnyöd: 

  • Keresési megjelenési arány (összes lehetséges megjelenés közül mennyiszer jelenik meg a te hirdetésed – ez növekedni szokott)
  • CPC – csökken, vagyis ugyanannyi kattintást kapsz, de olcsóbban
  • Megjelenések száma nő

Erre itt egy példa, a Growww Digital egyik ügyfele a Roishopper CSS megoldását használva sokkal magasabb a megjelenés arány, javult a piaci pozíciója a cégnek.

Mit csinálnak mások? Használják? Hogyan?

Kezdjük általánosságban a Shopping hirdetésekkel. A legtöbb e-kereskedőnél nagyon fontos marketingcsatorna a Google-nek a Shopping rendszere, amelyen keresztül az összes reklámköltésük kb. 60-70%-a realizálódik. Természetesen ez mindenkinél más, e-kereskedőnként ez változhat egy 30–90%-os tartományban.

A nagyok többségében nem a Google-t, hanem külső CSS megoldást használnak. A Growww Digital felmérése alapján a hazai piac legnagyobb forgalmú 15 kereskedője közül (GKID alapján) 5 használja Google nyújtotta Shoppingot, 9 (!!!) külső CSS megoldást használ, vagyis olyat, mint a ROIshopper.

Nagyságrendileg 15-20%-ot lehet spórolni a Shopping hirdetések költségein a CSS megoldással, a Growww Digital ROIshopper CSS licenszének használatával ilyen mértékű megtakarítás volt tapasztalható az ügyfeleiknél.

„Mi a következő lépés? El akarom kezdeni a CSS hirdetést a ROIshopperen keresztül”. 

  1. Jelentkezel a ROIshopper űrlapon keresztül. 
  2. A ROIshopper elfogadja a jelentkezésed, átadod a Merchant Center fiók azonosítód. 
  3. A Google Merchant Centeredben kapsz egy meghívást az ő CSS fiókjukhoz. 
  4. Kezdődik a közös munka. A ROIshopper kiemelt támogatást nyújt a Shopping fiókod optimalizálásához, supportálási problémák elhárításában.

Performance Max mindenhol

Nem mehetünk el szó nélkül Google sikerújítása, a Performance Max kampányok mellett. Egyrészt tudjuk, hogy ti is már kipróbáltátok, szeretitek, és hogy természetesen kapcsolatban áll a Shopping hirdetésekkel is. A ROIshopper segítségével ki tudod deríteni, hogy a PMAX kampányon belül mekkora a Shopping hirdetésre elköltött részarány. Jó a PMAX kampány, de ilyenkor a rendszer nem mindig optimálisan osztja el az összeget. Ez sokszor félreviheti az e-kereskedői célokat, mert lehet, hogy a Shopping arány alacsony a hirdetéseknél.

Következő lépés: Vedd fel a kapcsolatot a ROIshopperrel, hogy a legjobb üzleti döntést tudd hozni Shopping hirdetés témakörben. Tudod, a marketing alapszabálya a tesztelés! Kattints ide! A Growww Digital csapata már több éve élvezi a Minner bizalmát, mi is sokat tanultunk tőlük, ügyfeleink is. Most te is aknázd ki ezt a lehetőséget!

Mándó Milán
Mándó Milán
Azt az üzleti blogot írom, amit én is szívesen olvasnék. A célom, hogy nap mint nap benntartsalak az üzleti flowban, fenntartsam a lelkesedésed! 9 éve foglalkozom azzal, hogy vállalkozások működését fejlesztem, újítom meg. Imádom az üzleti statisztikákat, stratégiákat, kutatásokat és ezeket mind összekapcsolni. És ebben segítek neked a cikkekben, oktatásokban, sőt akár chaten is!

A kereskedelemben az tud csak érvényesülni, aki piactér szemléletet vált?! E-ker trendek

Hallottál már a D2C piacról? Vagyis amikor a gyártó közvetlenül a fogyasztónak ad el? És az online piacterekkel kapcsolatban mi a véleményed? Nos a...

Ötlettől az értékesítésig, alig 4 óra alatt – Formdealer esettanulmány 1. rész

Készült már útmutató itt a Minneren a Formdealerhez, de miért állnánk meg itt? Úgy döntöttünk egy sokkal jobb módszerrel is megpróbálunk nektek segíteni, egy...

Jövőre megfizetsz a palackodért – LifeTilt dráma – Jobb az EUR bevétel, mint a HUF #hírszemle

Balogh Tamás személyes brandje, a LifeTilt a maga szókimondó tartalmával 2022-ben átkerült a Tutti Kft-hez. Mivel Balogh Tamás személye volt maga a marketing, hogyan...
00:37:17

100 Termékötlet Kínából 9. rész – Canton Fair Phase 2 termékei: élethű plüssök, falidekoráció…

Itt már a Canton Fair-en voltak a Gáborék a kínai útjuk során. Először is a videón egy konténer berakodást is láthatunk. Egy gyűjtőraktárban járunk,...

Gyakorlati útmutató kapcsolatépítéshez. Networking tippek, trükkök

Hallottad már, hogy a kapcsolati tőke aranyat ér, de hogyan lehet tudatosan kapcsolatot építeni? Hogyan találkozz, beszélgess üzleti kapcsolataiddal anélkül hogy úgy éreznék, csak...

Hogyan veszíts el 20 millió dollárt 1 hónap alatt? – Béna márkamegújítók

Még a legnagyobb márkáknak szüksége van a rebrandingre. Gondolj bele: Netpincérből Foodpanda, majd Foodora, vagy Pannon GSM-ből Telenor, majd Yettel. Sokszor jót tesz a...

5 hiba, amit egy webshop indításakor elkövethetsz

Egy webshop elindítása kihívásokkal teli folyamat, mivel számos összetett tényezővel kell számolni. Elsőként, piackutatás és a versenytársak elemzése nélkül nehéz megállapítani, hogy van-e valódi...

Jó kedvében kell lennie a vevőnek, hogy betaláljon a hirdetésed? Gondoltál már erre?

Egy izgalmas felvetésem van, amihez természetesen kutatást is hozok továbbá egy olyan megvilágosodásban lesz részed, ami garantáltan pénzt tesz a pénztárcádba. Te is abba...

Tiktok marketing esettanulmányok, példák. Lehet vevőt szerezni TikTokról!

Te is már gondolkoztál azon, hogy a Tiktokon elkezdd a tartalomgyártást, megszerezd innen az első vásárlód? Ezek az esettanulmányok végigvezetnek azon az úton, ami...