QR kódos étlap létrehozása QRiosum magyar fejlesztésű megoldással. Útmutató, első lépések

Dátum

Megosztás

Alig egy éve készítettük el a saját QR kódos étlap megoldásunkat, hogy bemutassuk, akár fejlesztői tudás nélkül is tudunk digitális megoldásokat létrehozni. Bár mi is sokáig jutottunk, de a QRiosum megoldásához képest csak egy fapados megoldást alkottunk meg (az is volt a cél). Most egy olyan piaci szereplő digitális szoftverét mutatom be, amellyel nemcsak online elérhetővé tehetjük az étlapunkat, de a rendeléstől a fizetésig digitalizálhatjuk a rendelési folyamatot. Vendéglátó egységed van? Szeretnéd digitálisan fejleszteni a vállalkozásodat? Használd arra a cikket, hogy megspóroljuk neked a felfedezést, mintha megbíznál minket, hogy prezentáljuk, mit is lehet csinálni egy QR kódos étlap megoldásban. Lássuk! 

Mit is spórolunk a QR kódos étlappal? 

Van egy jó kis kalkulátora a weboldalon a QRiosumnak, ami segít számszerűsíteni a QR kódos menü megtérülését. Az alap beállításokra rányomtam, és igazán jó megközelítést hozott. 

A fenti inkább a munkavállaló oldalról nézi, de valójában ott van még extra haszonnak az, hogy a fogyasztó bármennyiszer ránézhet az étlapra, és hogy a vendéglátó dinamikusan tudja változtatni a kínálatot és az árakat. 

QRiosum QR kódos étlap

A  QRiosum egy digitális éttermi szoftver, ami a digitális étlapon túl a rendelési és a fizetési funkciókkal is segíti az éttermed működését. Továbbá számos új információt kaphatsz a vendégeidről, és nyomon tudod követni bárhonnan, hogy mi történik éppen az éttermedben.

A legfontosabb funkciókat pontokba szedem: 

  • A vendég oldaláról: A fogyasztó a QR kódos étlapot meg tudja nyitni a mobilján, böngészőből nyílik meg (nem kell semmilyen applikációt letöltenie). Ha bővített funkcióra fizettél elő, akkor a rendelését is le tudja adni a vendég. Tud borravalót is adni, továbbá a pincérhívás egy igazán hasznos funkció (nem kell szemkontaktust felvennie, vagy integetnie). 
  • Kontrollálni tudod, hogy a vendégek le tudnak-e élesben adni rendelést, vagy csak az étlapot látják, abból is a legaktuálisabbat.
  • Többnyelvűség funkció segíti, hogy turisták is könnyedén használják az online étlapod. 
  • A rendelések követését a QRiosum pincér felületén látod. 
  • Statisztikákat, kimutatásokat tudsz kérni, ami cégvezetőként alapvető az adatalapú döntéshozatalhoz. 

A weboldal: https://www.qriosum.com

  • Ingyen ki tudod próbálni, ami jó lehetőség arra, hogy felmérd, mit is kell majd feltöltened. 
  • Van egy kóstoló csomagjuk azoknak, akik még nem merik egyből a nagyot használni.
  • A főfogás csomag havonta 9999 Ft most kedvezményesen, ahol teljes funkciókkal tudjuk használni a QRiosumot. Benne van a rendelés leadás, fizetés, többnyelvűség, pincér felület (rendeléskövetéshez). 

Próbáld ki úgy, mintha vendég lennél a QRiosum éttermében. A mobilod segítségével olvasd be ezt a kódot. Ezután nincs más dolgod, mint böngészni a menüben, ahogyan a vendégeid is.

A QRiosum használata

Étterem testreszabása. Már a regisztrációs folyamat elején meg kell adni az étterem nevét, rövid bemutatását. Ez tetszett nekem szakmailag is, hogy nem egyből a vezérlőpultban vagyunk, hanem először néhány adatot kérnek. Igazi Apple élmény, és gondolom azért is csinálják, hogy a regisztrációs problémákat elkerüljék.

Étterem regisztráció, beállítása

Az ingyenes verzióban korlátozottan tudjuk testreszabni az éttermet. Amint látod (lenti kép)  az étterem alapadatait, nyitvatartását, színeit, vagy például a közösségi média oldal elérhetőségeit tudod itt megadni. A bal menüben két piktogramra helyezd először a figyelmed, a fogaskerék az étterem adatainak módosítását jelöli, a kés-villa pedig az étlap szerkesztését. 

Az étlap feltöltése

Először is érdemes felvinni a főbb kategóriákat, mint az ételek, italok, majd az alkategóriákat. Fontos! Alkategóriát csak létrehozod, és azt majd a terméknél tudod bejelölni, hogy mi tartozik hozzá. Fel tudod vinni az allergéneket, adag variációkat tudsz készíteni, sőt extra feltéteket/opciókat tudsz ajánlani a vevőknek. Ahogy látod, a képen még azt is tudod kezelni, hogy adott termék elfogyott, vagyis ÉLŐ étlapod lehet. 

Az étlap elérése, élesben tesztelése. 

Én amint felvittem néhány ételt, már teszteltem is élesben, hogy működik az étterem QR kódja. És igen éles, és az étlap látszik. A fő QR kódot az étteremhez az étterem beállításainál tudom lekérni, később mutatom, hogy lehet akár külön asztalokra is QR.

A QR kódot ki tudjuk nyomtatni, vagy beágyazni weboldalba, el tudjuk küldeni nyomdába…

És ezt látja a felhasználó miután a beolvasták a QR kódot.

Bővített funkciók – asztalok kezelése

Mikor az ingyenes verzióból feljebb léptem, akkor megkaptam a beállításokban már az asztal funkciót is. Nemcsak fel tudjuk vinni külön-külön az asztalokat, ahol a rendelésnél külön tudja szedni a rendszer. Nos itt minden asztal külön QR kódot kap. 

Az alábbi ábrán azt szemléltetem, hogy kacifántos elrendezést is tudunk csinálni benne. 

Tudjuk kezelni külön az asztalok rendeléseit, továbbá a készletet is. 

A rendelések kezelése 

Még az időt is méri, hogy a rendelést a pincér/kezelő mikor fogadta el. Tulajdonosként igazán hasznos mutatószám lesz majd. Miután a beállításban reggel kinyitottad az éttermet (értsd éles a rendszer, minden nap meg kell tenned), a vendég tud rendelést leadni. Kiválasztja az ételt, italt, kosárba helyezi, majd a végén egyszerre be tudja küldeni a rendelést. Ezután a pincérnek jóvá kell hagynia. Később is bármennyiszer tud leadni további rendelést az étterem QR étlapján keresztül. 

Ezt látja a vendég

Ebben a pillanatban egy pincérnek kell a rendelést elfogadnia, ekkor kap visszajelzést a vendég.

Ezt látja az éttermes: 

Először is a bejövő rendeléskor a bal menüben megjelenik sötét színnel a jelzés, hogy új értesítésünk van. A rendelést el kell fogadni, de persze el is lehet utasítani. Én most nem a fő QR kódot olvastam be, hanem az 1-es asztalét, így oda tette a rendelést.  

Mivel én valódi éttermet nem üzemeltetek, így a bankkártyás opciót nem állítottam be, de arra is van lehetőség. Sőt ez egyébként egyszerűbb, mint gondolnád. A Barion fizetőkapuja segítségével tudsz bankkártyás fizetést is elfogadni a vendégek QR étlapon leadott rendelései után. Ezt az integrációt a QRiosum segítségével könnyedén abszolválod, a Barionnál egy regisztrációs és azonosítási folyamat után már működik is a rendszer. 

Fejlesztések, újdonságok is érkeznek folyamatosan. Például hamarosan bővül a QRiosum szoftvere a várva várt kasszarendszerrel is (POS rendszer). Ezért is jó felhős szolgáltatásban gondolkodni, helyettünk fejlesztik.

Ez jó volt! Tetszik ez a QR kódos étlap megoldás! 

Amikor a saját no-code QR kódos étlapot csináltuk, több ilyet is kipróbáltunk, még a kezelőfelületet is, hogy lássuk, mire kell még gondolnunk. Azért is hoztam ide bemutatni a QRiosum-ot, mert olyan funkciókat és olyan kényelmi megoldásokat adnak mind fogyasztói, mind vendéglátói oldalról, amit bátran merünk ajánlani. Kattints ide és próbáld ki! 

Kapcsolódó cikk:

A no-code megoldásunk: QR kódos mobilpincér appot készítettünk kódolás nélkül 8 óra alatt. Saját appot készítek 3. rész

Fotó: Canva

Mándó Milán
Mándó Milán
Azt az üzleti blogot írom, amit én is szívesen olvasnék. A célom, hogy nap mint nap benntartsalak az üzleti flowban, fenntartsam a lelkesedésed! 9 éve foglalkozom azzal, hogy vállalkozások működését fejlesztem, újítom meg. Imádom az üzleti statisztikákat, stratégiákat, kutatásokat és ezeket mind összekapcsolni. És ebben segítek neked a cikkekben, oktatásokban, sőt akár chaten is!