Saját appot készítek 2. rész: Vizuális szerkesztő – Glideapp

Dátum

Megosztás

A könyvjegyzet applikációmnak az elkészítését folytatom. Na, ez az a vizuális applikáció-készítő, amit kerestünk! Persze az előző cikkben bemutatott AppSheet is nagyon jó megoldás, na de ezzel mit nem lehet?! Annyira jó a megoldás, hogy egy étterem applikációt 2 óra alatt elkészítettek a munkatársaim (térkép funkcióval). Appfejlesztésre fel! Le fog esni az állad!

Rövid összefoglaló

  • No-code applikációfejlesztésről készítünk cikksorozatot. Vizuális szerkesztőfelületen, akár Excel táblázatból (itt Google Sheet főleg) is tudunk komolyabb applikációt, üzleti megoldást csinálni, de lényegében rá tudunk kötni bármilyen adatot.
  • Az én appom: Könyvjegyzet applikációt készítek. Az éppen olvasott könyvhöz leírom a gondolataim, mit viszek tovább, képet is készíthetek ábrákról… – Már nevet is kapott a projektem. Nook az applikációm neve. (A book és a note szóból raktam össze, ráadásul angolul zugot, sarkot jelent, amiről egyből asszociálhatunk az olvasósarokra).
  • Első cikkben az AppSheet rendszerét mutattam be. Ezt főleg a cégek belső applikációfejlesztésre használják (CRM, logisztika – pl. Pepsi, Husqvarna, Whirpool – bizony ők mind). Itt az 1. rész: Minner applikáció készítés 1.
  • A 2022-es Minner üzleti ötletek közé is bekerült a no-code, méghozzá a 3. üzleti ötletbe, az irodai digitalizációba. Az ilyen táblázatkezelőre, táblázatokra épülő applikáció készítő platformok főleg az irodai, létesítmény, folyamat digitalizációs megoldásokra fókuszálnak.
  • És már itt jelzem, hogy le a kalappal a programozók, fejlesztők előtt. Bár segítség az, hogy sok mindent a rendszer megold (mesterséges intelligenciával), valahogy kitalálta sokszor melyik adatot hová akarom kötni. De na, hogy programozóként mennyit kell agyalni! Majd látod is! Szóval minden fejlesztő (itt értem ezalatt, aki kódol) nagyot nőtt a szememben!
  • Most a GlideApp megoldását mutatom be. Ez cégek belő appjának elkészítésére is jó, de már komolyabb, széles publikumnak szánt appot is lehet vele készíteni. Sokkal vizuálisabb a szerkesztője, egyszerűbb (így is agymozgató kitalálni milyen adat hova kerül…).

GlideApp bemutatása – Vizuális applikáció készítő

Webodal: https://www.glideapps.com

Tehát ez a no-code applikáció készítő még egy szinten van a Google AppSheet-tel (1. cikk). Ingyenesen használható, kipróbálható.

A Tindert, Airbnb-t, vagy bármilyen más komolyabb startup applikációját is meg tudjuk ezzel csinálni. Szintén táblázatkezelő adatokból indulunk ki, de később lehet váltani másra is, ahogy növünk.

A PGA – golfszövetség (golfversenyek) 3 appot is épített azért, hogy a versenyeket még hatékonyabban bonyolítsák le. A szervezők használták az appokat.

A sablonok – Így könnyű

A sablonokat te is meg tudod nézni, kipróbálni, sőt valójában én ezeket használtam a rendszer megtanulására (na jó a guide részen is néha puskázni kellett).

Template-ek, sablonok: https://www.glideapps.com/templates

Táblázatra épülő megoldás – az adatok rendezése a legfontosabb!

Az alábbi nézetben az látod, hogy a saját applikációm milyen táblázatra épül. Amikor Google Sheet-et húztam be, akkor egy Google táblázatban a lapfüleket tette külön táblába. De én itt most a Glide saját beépített táblázatát használtam. Az új oszlop létrehozásánál nagyon sok olyan funkciónk van, amivel rendezni tudjuk az adatokat (hivatkozni, előhívni másik mezőben szereplő adatot…).

Hibázni lehet. Úgy vagy 80%-ban mindig rosszul csináltam 🙂 Na, de az a 20%!!! A munkatársak is jelezték, amikor kipróbálták az applikációkészítőt (nem volt előtte ilyen tudásuk, skilljük), hogy az egyik legnehezebb az adatoknak a struktúráját megcsinálni, mi-mire hivatkozik. De a sablonokból elég jól megtanítanak, hogy mit mért és hogyan csinálnak. Érdemes azzal tölteni egy kis időt, hogy tanulmányozzuk, sőt végigkattintunk mindenen, amin csak lehet.

Anno egy gyerekeknek szánt fejlesztő könyvben olvastam ezt:

„Cselekedj! Figyeld, hogy mi történik! Nem kell mindent tudnod a környezetedről mielőtt valami újnak a megépítésébe kezdesz. Ha az alkotásod nem sikerül, tanulj belőle! Légy legalább olyan büszke a nagy nehezen megoldott problémára, mint a hibátlanul működőképes programokra.” – Harmos Noémi: Star Wars – Programozási feladatok

A vizuális szerkesztő – Screen, screen, screen – vagyis képernyő

A szerkesztő lelke, ahonnan indulsz a Tabs (a szerkesztőben bal felül, az appban/mobil képernyőn az alsó sáv ahol a fülek között tudsz váltani) és az adott Tab-hoz tartozó screen, vagyis képernyő testreszabása.

Az alábbi képen láthatod, hogyha a Screen-nél a + jelre kattintunk, akkor elénk tárul a sok elem, amit rá tudunk tenni a képernyőre. Azt pedig tovább tudjuk módosítani, változtatni, ha az adott elemre kattintunk. Elsőre könnyűnek tűnik, de kell a gyakorlás majd. Mondjuk itt is ilyen néhány óra kell, míg ráérez az ember, az szinte semmi.

A Könyvjegyzet applikációm 1.0.1 verziója

Új funkciók: kategóriák, képjegyzet feltöltése (jegyzethez), bővebb jegyzetnézet. A könyvjegyzet applikációmnak a startup pitch-ét, vagyis rövid üzleti bemutatóját az első cikkben olvashatod (kattints ide).

Az előző verzióhoz képest már többet haladtam, természetesen a cél majd az, hogy egy újabb hasonló rendszer bemutatásával fejlesszem tovább. De jó! Mindig nulláról indulni.

Már a kategória címkék is rákerültek a jegyzet kártyákra (lista nézet, amikor egy könyvre kattintunk, egymás alá kerülnek az adott könyv jegyzetei). Jobb alsó sarokba (alsó kép) került a jegyzet hozzáadása gomb.

Ami újdonság: Már képet és kategóriát is be tudok jelölni egy adott könyvjegyzetnél. A képet fel tudjuk tölteni az appon belül, a kategóriát pedig ki tudjuk választani. Még új kategóriákat kell létrehozni.

A jegyzetnézetet (screen) is módosítottam. A könyv címe felül, alatta az oldalszám, majd jön a jegyzet és a csatolt kép. Most még csak egyet lehet feltölteni. De erre egyébként elsőre nem is gondoltam, pedig mennyire logikus, hogy egy-két ábráért nem kell felcsapni a könyvet.

Tudod mit szeretek ezekben az appokban? Ami egyben félelmetes is? Néha előre kitalálják mit akarsz egy adott adattal csinálni. Emiatt abba a tévhitbe is ringat, hogy érted mit csinálsz.

Na ezt még folytatjuk! Próbáld ki a https://www.glideapps.com -ot!

A Minner munkatársak applikációja: Minner Dinner Étterem app

Éppen kreatív hetet tartunk, amit 6 hetente megejtünk. Ilyenkor 14:00-ig dolgozunk, és napközben előre megbeszélt meetingek vannak, vagy éppen ilyen kihívások mint most. Eszter és Donát (a képen egymás mellett ülnek) azt a feladatot kapták, hogy fedezzék fel a Glide-ot, majd készítsenek egy appot, amit ők szeretnének. Én podcastot vágtam.

Ilyen fázisú applikációért (webapp) 300-700 000 Ft-ot szoktak elkérni a fejlesztők.

Ebből lett egy étterem applikáció, ahol értékelni lehet azokat, amelyekben jártál, de most még csak magadnak, persze lehet majd megosztani is. Ami számomra döbbenet volt, hogy milyen könnyen lehetett hozzátenni:

  • értékelő rendszert és azt az adatot előhívni
  • térképnézetet megcsinálni,
  • Google alapján behúzta az adatokat az adott étteremről.
  • Távolságot is mér az applikáció. Fenti képen látszik is, hogy az irodától milyen messze vannak azok a helyek.

Eszter és Donát eszméletlen időt futott, alig 2 óra alatt már használható verziót csináltak az applikációból, ami lazán elmenne már egy prototípusnak. Most annyira a piaci validációját ne nézzük (lenne-e rá kereslet) – a lényeg, hogy van egy ötleted, azt igenis meg lehet csinálni már ezzel is, és le tudod tesztelni, hogy van-e igény rá.

A no-code piac most ért el arra a szintre, hogy bátran hozzányúlhatunk.

Merre tovább?

Mándó Milán
Mándó Milán
Azt az üzleti blogot írom, amit én is szívesen olvasnék. A célom, hogy nap mint nap benntartsalak az üzleti flowban, fenntartsam a lelkesedésed! 9 éve foglalkozom azzal, hogy vállalkozások működését fejlesztem, újítom meg. Imádom az üzleti statisztikákat, stratégiákat, kutatásokat és ezeket mind összekapcsolni. És ebben segítek neked a cikkekben, oktatásokban, sőt akár chaten is!