Sok a kezdő tőzsdéző! Ebből baj lesz!

Dátum

Megosztás

Kijöttek a brókercégek adatai, amin talán meg sem lepődünk: Elözönlötték a tőzsdét a kezdő befektetők, és halmozták a részvényeket. Ami egyébként annyira nem is lenne baj, hiszen a tőzsde alapból jó dolog, tulajdonrészt vehetsz jó cégekbe. A gond ott kezdődik, ha te nem jó cégekbe fektetsz, mint például olyan szektorokba, amit éppen elkaszált a vírus és várhatóan 5-7 év mire helyre jön (légitársaság, turizmus…) egy újabb zuhanás utána nem fogod tudni tartani és te is eladási hullámot okozol. Ez a cikk azért készült, hogy figyelmeztesselek, igen nagy kockázat van most a tőzsdében, hiába ment felfelé az első zuhanás után. Nézzük is!

Látod a borítóképet? Mondok egy érdekességet, amin érdemes elgondolkodnod. Amerikában éppen most telik el egy újabb hét, hogy több mint 2 millió ember veszíti el az állását. Már összesen 28 millió főről van szó, ami 19,5%-os munkanélküliséget jelent már. Persze mondhatjuk, hogy majd ösztönzik a cégeket, hogy felvegyék az embereket. De én is vállalkozó vagyok, sőt nap mint nap cégekkel beszélek, ez nem ilyen egyszerű, ha nincs kereslet (bevétel) nincs mire felvenned embert, hiába a támogatást. (Azért Amerikát nézzük, mert nagyrészt ott tőzsdézünk, és mert a tőzsde = Amerika, ez még jó ideig így lesz). 1 éven belül ez nem fog eltűnni, és 20-25%- körülire felmegy az USA-ban a munkanélküliség, ez sok év mire újra 10% alá csökken. Mert közben cégek is tönkre mennek (lásd Hertz), és megrogynak a működők. Mennyi cég?

2020 első 5 hónapjában eddig 98 csőd történt a nagyvállalatok körében. Összehasonlítva 2009-es bankválságkor 2009 első négy hónapjában 142 társaság nyújtott be csődöt. Elemzői várakozások szerint ezt a számot hamarosan elérjük.

Na és akkor most képzeld el, hogy ilyen adatok mellett özönlenek a kezdő tőzsdézők a tőzsdére! Vagyis egyébként csak özönlöttek, mert azért már ez az árfolyam a kezdőknek is magas.

Az alábbi ábrán az American Airlines árfolyamát látod pink színnel (bal tengely az részvény ára). Zöld szín a sok kezdő befektető részvényvásárlását jelzi. Ez szép ábra lenne, ha azt mondanánk, nagy befektetők éppen bevásárolnak (tudván azért több elemzéssel alátámasztották a döntésüket), de nem, itt a kezdők vannak. De látod sokan veszteségben vannak. Hiszen láthatóan az árfolyam esik azóta is. Miért döntöttek rosszul? Lejjebb elárulom!

Forrás: Robintracker

Ugyanez a helyzet a kezdő befektetőknél szintén népszerű Norwegian Cruise Line-nál. Szintén nagyon érintett szektorban működő cégről van szó, a kezdő befektetők ellepték a részvényt. Érdekes a kezdők általában mindig ezeket keresik, jó azért fektetnek tech cégekbe is.

De ez még semmi! A kedvencem, mikor látom, hogy mindenki a csődeljárásba került Hertz autókölcsönzőbe akar befektetni. Tényleg? Jó döntés? Szerinted hirtelen fellendül? A válasz nem!!!

Miért döntöttek rosszul? Miért lesz nagyobb koppanás?

Süllyedő hajóban ilyen gazdasági környezetben nem szállunk be! A nagy befektetők bottal sem piszkálják ezeket a részvényeket, sőt olyan nagy befektető, mint Warren Buffett is kiszállt például a légitársaság részvényekből. Ez már egy intő jel. Miért? Tudod mikor lanyhul a vásárlási láz, és úgy érzed na jó már kezd lefelé csorogni, lehet el kéne adni. Akkor nincs kinek eladnod, mert mindenki eladni akar, nem lesz a vásárlói oldalon senki, vagy csak minimiális és azt felszippantja hamar a piac. És bámm! Zuhan az árfolyam, nem tudod megállítani.

Mennyi új tőzsdéző lett?
Több amerikai brókercég is adott ki erről információt. Charles Schwab-nál 609 000 új brókerszámla nyílt, ez 58%-os emelkedés tavaly óta (új számlanyitást összehasonlítva), TD Ameritrade brókercégnél 608 000 új számla nyílt, ami náluk 158%-kal több új tőzsdézőt jelent, az E-trade-nél pedig 363 000 új számla nyílt ez 169%-os növekedés a tavalyi év hasonló időszakához (új számlanyitást összehasonlítva). És akkor még a Revolut adatait nem tudjuk, pedig ott is sokan tőzsdéznek (nem ajánljuk mert nem brókercég). Természetesen ezeket példaként hoztam, nem ezeknél részvényezünk, hanem itt.

Sokak szerint ez annak is oka egyébként, hogy sokan akkor látták a zuhanást, amikor otthon voltak, volt idejük elmélyedni a tőzsdézésben, vagy foglalkozni vele.

Tudni kell, hogy a rutintalan tőzsdézők általában pont rossz időben szállnak be, és bár rövid távon érezhetnek eredményt, hosszú távon koppanás szokott lenni.

A tőzsdén még fontosabb a szabály! Soha ne kereskedj olyannal, amit nem ismersz. Sokan úgy vágnak bele, hogy a számlanyitás előtt maximum játékpénzzel kipróbálták (demó számla), de lényegében pontosabb tudással nem rendelkeznek. Persze mindenből tanulunk, de ez befolyásolja ami kereskedésünket is. Mert ezeknek a papíroknak a nagy zuhanása kihatással van az egész tőzsdére is, és más piacokon is pánik eladásokat okozhat.

Az árfolyamok főleg a tech szektorban már olyan szinten vannak, mint a válság kitörése, a nagy márciusi tőzsdekrach előtt, a többi részvény is magasabban van a mélyponthoz képest, sőt már-már túl magasan is. A FED (amerikai jegybank) öntötte most a tőzsdére a pénzt, ez is felhajtotta az árakat, de picit veszélyes így, mert az árak és a valóság eltávolodott egymástól. És bár a tőzsde picit máshogy viselkedik mint a gazdaság, ennyire nem tér el tőle. Óvatosan kell, mert a vételi kockázat most nagy, egyre több, nagyobb piaci szereplő is eláll a vételtől ilyen magas árazás mellett. Lásd fent a munkanélküliségi helyzet továbbgyűrűzéséből fakadó kockázatot.

Ez érdekelhet a tőzsdével kapcsolatban:

Fotó: Envato License
Forrás: Investopedia, Market Insider, Portfolio

Mándó Milán
Mándó Milán
Azt az üzleti blogot írom, amit én is szívesen olvasnék. A célom, hogy nap mint nap benntartsalak az üzleti flowban, fenntartsam a lelkesedésed! 9 éve foglalkozom azzal, hogy vállalkozások működését fejlesztem, újítom meg. Imádom az üzleti statisztikákat, stratégiákat, kutatásokat és ezeket mind összekapcsolni. És ebben segítek neked a cikkekben, oktatásokban, sőt akár chaten is!