Tartsd kézben az irányítást a meetingeken! Bevált tippek hatékony megbeszélésekhez

Dátum

Megosztás

Rövid vagy hosszú? Pár szereplős vagy több résztvevős? Random vagy előre megtervezett? Rendszeres vagy ad hoc? Egy vagy több téma? Kérdések sora keletkezik, amikor egy megbeszélés szervezése napirendre kerül. Megoszlanak a vélemények a jó meeting jellemzőiről, de egy közülük biztosan megkérdőjelezhetetlen és nem lehet mellette szó nélkül elmenni: irányított.

A cikket vendégszerzőnk, Szalai Anita projektmenedzser, a Szalai projekt alapítója írta.

Teljesen mindegy milyen típusú vállalkozásról van szó, a különféle egyeztetések a napi rutin részét képezik. Fontos leszögezni kezdésként, hogy a következőkben olyan tippek lesznek bemutatva, amelyek alapvetően a munkafolyamatok támogatására irányuló meetingek szervezéséhez és megtartásához hasznosak, de vannak köztük egy tárgyalás, vagy egy tájékoztató jellegű összejövetel tervezéséhez is támpontot adó gyakorlatok.

A jó meeting jellemzői

Nem elég átgondolni öt percben, hogy mit akarunk a másik féllel, vagy egy egész munkacsoporttal egyeztetni, ehhez előkészítés szükséges. Érdemes első lépésben három alapvető jellemzőre, igényre fókuszálni, mielőtt kiküldésre kerül a meghívó az érintettek számára. A megbeszélésekkel kapcsolatosan elvárás, hogy legyenek:

  • hatékonyak, azaz a rászánt idő teljes mértékben kerüljön kihasználásra;
  • hatásosak, azaz a jelenlévők a szó szoros értelmében legyenek résztvevői a találkozónak;
  • és természetesen eredményesek, azaz a végén legyen látható a következő lépés mindenki számára.

Ahhoz, hogy ezek a feltételek gond nélkül teljesíthetőek legyenek, több tudatosság kell.

A módszeresség bevezetésére általában elég két-három megbeszélés új szemléletű bonyolítása. Ahogy rutinná válik az egész folyamat, egyre kevesebb időt igényel majd.

Csak az legyen ott, aki szót is kap

A megbeszélések hatástalanító tényezője a túl sok résztvevő. Az előzőekben említett elvárások betartásának egyik alapköve az ideális létszám meghatározása, ami legtöbbször 5-7 fő. Ennél több személy szerepeltetése már nem a meeting hatásköre.

A pontos létszámhoz egyetlen szempontot kell figyelembe venni: minden közreműködőnek biztosítani kell a megszólalás lehetőségét. Ez nem zárja ki azt, hogy hallgatóság is jelen legyen, de érdemes gondolni a figyelemzavaró megnyilvánulásokra (például amikor az illető telefont néz, arcmimikával reagál akarva vagy akaratlanul), amely az aktív személyek összpontosítását pillanatok alatt befolyásolhatja.

Egy cél, egy téma

A hatékonyság-hatásosság-eredményesség hármasa ritkán teszi lehetővé, hogy egynél több cél legyen tervezhető egy megbeszélésre. Ennek egyszerű az oka: a sok téma a figyelem megosztottságát indukálja, miközben a véleménynyilvánítás esélyét redukálja és így nagyobb valószínűséggel távoznak a résztvevők kérdésekkel a fejükben, mintsem a következő lépések tudatával. 

Idő és menetrend a minőség kulcsa

Előadóként a figyelem fenntartása többnyire 40 percig lehetséges, de egy interakcióban célszerű 20-30 percre tervezni. Tapasztalatok szerint, ha egy kérdést nem lehet ennyi idő alatt tisztázni, beleértve a továbblépés meghatározását, akkor a szócséplés csapdájába kerül a meeting.

Emiatt nem elég a résztvevőknek a meghíváskor csak a témát előre jelezni. A tipikus „ennek még utána kell néznem” vagy „erre a kérdésre nem számítottam” visszajelzések előfordulását úgy lehet csökkenteni, ha a megbeszélésről szóló értesítőben helyet kap egy lényegre törő kérdéssor vagy pár vázlatosan megfogalmazott felvetés, elmélkedésre késztető megállapítás. Ezzel támogatni tudjuk a többieket a felkészülésben, esélyt adunk arra, hogy mindenki a témát átgondolva érkezzen.

Ez a szervezési lépés egy menetrend kialakítását eredményezi, amivel a 20-30 perc beosztható, az egyeztetés vezetője számára a folyamat irányíthatóvá válik. Mindezeken felül rendelkezésre áll egy eszköz, amivel az elkalandozás vagy a kérdéskörben megakadás következetesen elhárítható, hiszen mindenki számára ismert, hogy terv szerint mi mindenről kell beszélni a rendelkezésre álló idő alatt.

Lezárás és fixálás

A megbeszéléseknél végül, de nem utolsó sorban egy kulcsfunkcióra is gondolni kell. Legyen valaki, aki jegyzetel, hiszen emlékeztető hiányában a meeting nem teljesíti a vele szemben felállított alapelvárásokat. Minden résztvevő számára zárásként szükséges elkészíteni és megküldeni egy rövid összefoglalót, amelyben a fontos megállapítások kiemelése, a feladatok meghatározása és ezek felelőseinek kijelölése történik. Nem mellesleg, célszerű ezt jóváhagyatni a félreértések elkerülése érdekében.

Első olvasatra ezek a gyakorlatok kézenfekvőnek tűnnek, de a gyakorlatot tekintve még is azt tapasztalhatjuk, hogy kevés rajtuk a figyelem, elnagyoltak vagy csak önmagunk számára végezzük el és elmarad a többiek bevonása. Ha ez a módszeresség egyszer kialakul, garantáltan idő szabadul fel és az így keletkező értékes percek, sőt órák más feladatok teljesítésére fordíthatóak.

Kapcsolódó tartalmak:

Kiemelt kép: Canva

Vendégszerző
Vendégszerző
Szakértőket hívunk, hogy még hitelesebb információkat kapj különböző területekről. Ezt a cikket egy vendégszerző írta, de természetesen átment a Minner rostán, így a leghasznosabb információkat kapod most is.