Tesla műszaki cikk, Thomas Breitling ruha? Semmi közük a nagy márkához!

Dátum

Megosztás

Magyar cég áll a Thomas Breitling mögött? Megzavarhat, hogy egy ikonikus márka, egy svájci óramárka neve benne van egy ruhamárka nevében, sőt lehet emiatt tartod jobb márkának is? Lehet ez is volt a céljuk a magyar gógyival megáldott alapítóknak. Aztán itt van nekünk a Tesla, amiről mindannyian tudjuk, hogy elektromos autókat gyárt, de azt már kevésbé, hogy indukciós főzőlapot, vagy konyhai mérleget. Jah, hogy nem is, hanem ez a Tesla egy másik márka? Mi történik itt? Csalók vagy zsenik? Ez egy könnyedebb cikk lesz!

Thomas Breitling = Thomas Sabo + Breitling

A Thomas Breitling egy magyar ruhamárka, férfi ruházatot értékesítenek, illetve egyéb kiegészítőket. Még a logójuk is, mintha egy 100 éves ruhamáka lenne, pedig csak 2014 óta működik a vállalkozás és egy magyar cégről beszélünk.

Jó üzlet? Nos nem tudom mit csinálnak, de 2022-ben 837 millió forint forgalom mellett 40 millió forint veszteséget értek el, előtte 2021-ben 639 millió forint forgalom mellett 139 millió forint veszteségről adtak be bevallást.

2019-ben mintha eladták volna a céget, legalábbis azóta külföldi tulajdonosai vannak a vállalkozásnak (ha jól látom török).

Az eredeti Breitlingnak a logója alul látható. A svájci óramárka 2-5 millió forint közötti luxusórákat értékesít. (nemrég újult meg a logójuk)

Érdekes kérdés, hogy vajon a Breitling tud-e ezzel valamit csinálni. Valószínűleg nem. De ami biztos: Ez a férfi ruhamákra közel oda lett pozícionálva, mint az óramárka, és a név csengése egészen biztosan sokakat megtéveszt.

Tesla műszaki cikkek – Elon Musk feltaláló, de nem ezen a piacon

Nos itt már lehet nem védjegy, márkanév csellel van dolgunk. Mondjuk a logójuk erősen hajaz a Tisza cipő márkajelzésére, de az másik történet. Ha hihetünk a bemutatkozásuknak, akkor: A TESLA Holding a.s. több mint 100 éve a TESLA márka tulajdonosa. A TESLA Holding a.s. által összefogott vállalatcsoport termékeit több generáció óta ismerik és szeretik Európa-szerte. 

Weboldaluk: https://www.teslasmart.com/

Amit találtam a holdingról az az, hogy a cseh cégük veszteséges, de ahogy látom több kereskedőcégből áll a vállalkozás.

Bár nem 100 éves a védjegy oltalom, de találtam egy 1966-os védjegy bejegyzést, amelyben a Tesla Holding szerepel és szóvédjegyként bejegyezték abban a kategóriába, amelyben most is vannak, vagyis a háztartási gépek között. Mondhatni az Elon Musk féle Tesla csak később jött.

Mire jutott a Steve Jobs ruhamárka?

Eszembe jutott egy korább Minner cikk. Egy olasz testvérpár Steve Jobs néven indított ruhamárkát. Az Appel természetesen perelt, de nem jártak sikerrel. Akkor (2018) a techcég nem a név miatt támadta az új olasz céget, hanem a hasonló logó miatt. Az Európai Unió Szellemi Tulajdonosi Hivatalánál kopogtatott az Apple, de végül elveszítették az indítványt. A hivatal szerint a J betű, ami egyébként egy falevelet formáz nem gyümölcs, és ezért nem kivehető a konkrét hasonlóság vagy védjegy-sértés. Az érdekesség az, ha gyümölcs lett volna, akkor bizony az Apple nyert volna.

Így több év távlatból azt látom, hogy ez inkább egy média hack volt, egy fricska. A márka közösségi média oldalán van időnként mozgás, de semmi üzletszerű tevékenység. A testvérpár az egész világra levédette a Steve Jobs nevet és a logójukat. Anno 2018-ban ezt írtam: Illetve azt is elmondták a Business Insidernek adott interjújukban, hogy később elektronikai eszközöket is szeretnének piacra dobni, de ez még távlati cél. Tehát bármikor megjelenhet egy Steve Jobs márkájú okostelefon, TV vagy egyéb prémium kiegészítő. Nos, 2023-ban úgy látom nem lett belőle semmi.

Te is találtál hasonlót? Küldd el nekünk a hello@minner.hu – ra!

Ez jó volt! Van még ilyen?

Mándó Milán
Mándó Milán
Azt az üzleti blogot írom, amit én is szívesen olvasnék. A célom, hogy nap mint nap benntartsalak az üzleti flowban, fenntartsam a lelkesedésed! 9 éve foglalkozom azzal, hogy vállalkozások működését fejlesztem, újítom meg. Imádom az üzleti statisztikákat, stratégiákat, kutatásokat és ezeket mind összekapcsolni. És ebben segítek neked a cikkekben, oktatásokban, sőt akár chaten is!