Több mint felére csökkenti egy ház megépítésének költségét a 3D nyomtatás. Házakat nyomtatnak

Ha ez a technológia bejön Magyarországra is, akkor olcsóbb házakat, ingatlanokat építhetünk. Újabb projektről jött hír, hogy ismét 24 óra alatt felhúztak, kinyomtattak egy házat, vagyis főleg a falakat. Ezzel lecsökkentve a ház építési idejét, így a költségeket is. Nem is beszélve, hogy a gép pontosan kiszámol mindent, még pazarlás sincs. Egyébként is nagy probléma itthon a munkaerőhiány. Itt a falusi CSOK, nyomtassunk házat vidéken!

A friss 3D projektet egy segélyszervezet hívta életre. Ezzel csökkentve a hajléktalan problémát, számukra akarnak házakat nyomtatni. A videóban is látható ház felépítése  4000 dollárnyi költséget emésztett fel (benne van az árba a falak, kábelek, munkaerő…), a szervezet Austinban (Texas) nyomtatta. Természetesen a falakat készítették 3D technológiával. A kábeleket, ablakokat szakemberek tették be. 24 óra alatt kész lett. (Ők készítették: https://www.iconbuild.com/)

A Minneren már 5 éve bemutattam egy kínai céget, akik 24 óra alatt 3D nyomtatás technológiával 10 házat felhúztak (Kattins ide, és olvasd el). Ahogy a 3D nyomtató rétegről-rétegre kinyomtat egy tárgyat, úgy kell elképzelni egy-egy ilyen gigantikus ház “nyomtató” gépet. Mikorra várható, hogy itthon is épül ilyen ház?

Gyakorlatilag már itthon is meg tudnánk csinálni, csak nem foglalkozik vele senki. Főleg a technológia megalkotása lenne költséges, utána több ház építésénél már hamar megtérülne. Itthon tehát még 5-10 évet erre várni kell. Azért is olcsóbb így egy épület felhúzása, mert egyrészt időben hamarabb felépülhet, és ebből következik, hogy a munkaerőn is tudnak spórolni. Számokban ez annyit jelent, hogy feleannyi idő (sőt akár 70%-kal kevesebb időbe telhet), és feleannyi munkaerő szükséges. Az elején viszont technológiai kiadások vannak, ami később térül csak meg (mármint a kivitelező cégnek).

Akkor már érted, hogy miért sikerült Dubaiban felhúzni 19 nap alatt egy teljes irodaházat. Erre egy 6 méter magas, 37 méter hosszú és 12 méter széles óriási 3D nyomtatót használtak. Egy 250 négyzetméteres kisebb irodaházat húztak fel így, de ott Dubaiban már így is sokat spóroltak egy ilyen épület megépítésével. 2030-ra az épületek több mint felénél már várhatóan ilyen 3D nyomtatás technológiát használnak.

Mennyibe kerül egy ilyen 3D nyomtató, amivel házat lehet felhúzni?

Több céget is találtam, persze utána kell keresni, és lehet magyar szakik is meg tudják építeni. 28- és 200 millió forint közötti összegre jön ki. Néhány példa, cég akiktől lehet ilyet venni (vagy bérelni):

Az előbb említett dubai irodaház 3D nyomtatásáról videó: 

Érdemes megnézni néhány ilyen 3D nyomtatást, hogy még jobban el tudd képzelni.

fotó: BusinessInsider

2020-as vállalkozási ötletek szeptember 30-tól a Minner hírlevélben!

Iratkozz fel most! A hétfőnként kiküldött Minner hírlevélben az üzleti hírszemle mellett a 2020-as üzleti ötleteket, trendeket is első kézből olvashatod! Feliratkozás