Tőzsdecápák vs Tőzsdetitánok 0:1 GameStop sztori

Dátum

Megosztás

De akár azt is mondhatjuk, hogy 0:2 az állás. Egy biztos, a következő hónapokban nem sok befektető mer részvényeket shortolni (értsd árfolyamesésre spekulálás). 2020 márciusa óta a tőzsde is nagy változásokon ment keresztül. Az új kisbefektetők már nem a Bloomberg-et nézik, vagy a CNBC-t, hanem online fórumokon (Reddit), vagy a közösségi médiából tájékozódna egy-egy részvényről. Ez óriási változást is hozott, sőt a napokban derült ki, hogy óriási mozgást tud elindítani akár egy fórum is. A cikk végén hozok plusz Minneres információt, amit biztosan nem olvastál más hazai oldalon, sőt lehet nemzetközi cikkben sem.

Mi történt?

A GameStop (GME) vállalkozás az utóbbi időben nem szárnyalt, a befektetők már teljesen temették is, a részvényét is. És természetesen annak módja szerint sok hedge fund és nagy befektető elkezdte shortolni a részvényt, mondván, mikor földbe áll, csődöt jelent, rengeteget kaszálnak.

Aztán jöttek az új tőzsdetitánok! Az új igazsságosztók

2021 január elején elkezdték fórumokon hangoztatni, hogy érdemes befektetni a GameStopba, és kezdjék el vásárolni, felsrófolni az árat, mert alulárazott a részvény. Ez sikerült is, év elején még alig 17 dollár volt, most 333 dolláron áll, pedig még csak január 29-e van a cikk megírásakor.

Egyik fő indok az volt, hogy a nagy hedge fund-ok és befektetőcégek a fórumozók szerint manipulálják azzal az árfolyamot, hogy short pozíciót helyeznek el, vagyis az árfolyam esésre spekulálnak. Sőt ezzel még rosszat is tesznek. Na de majd ők, felnyomják az árat, és igazságot teremtetnek.

Elon Musk is beszállt a játékba,

belinkelte Twitteren a r/wallstreetbets Reddit fórumot, ami egyik kiindulási pontja volt az árfolyam felsrófolásának.

A shortolók kapitulálnak. Az egyik legnagyobb short pozícióval rendelkező Melvin Capital befektetőcéget 2,75 milliárd dollárral kellett kisegítenie két versenytársának, a Citadelnek és a Point72 Asset Managmentnek, máskülönben a befektetők elpártolnak tőle. A Melvin kapitulált és zárta a short pozíciókat. Egyébként az ilyen short pozíciókkal elég sokat keresett az elmúlt években a cég, kétszámjegyű hozamokat ért el. Több ilyen cég is van, akik csak ilyen short ügyletekre állnak rá. De tudni kell, hogy ez egy olyan ügylet (mármint a short), hogy zárásakor valójában vételi pozíciók nyílnak, tehát ez szintén megdobta az árfolyamot.

Hasonló eset tehát megtörténhet, ennek hajtó ereje a sok új kisbefektető, továbbá az olyan új tőzsdeplatformok terjedése, mint a Robinhood, vagy a Revolut, vagy éppen az Etoro is nagyon népszerű a kisbefektetők körében. Sportfogadásra most kisebb a lehetőség, hát akkor ott a tőzsde.

Olyan részvényekbe fektetnek az új tőzsdetitánok, amikbe egy hagyományos, régi motoros kisbefektetőnek esze ágába sem lenne. Korábbi példa a Hertz részvény, amit felpumpáltak, majd beesett, és most a tőzsdén kívül kereskedhető csak a részvénye (OTC piac).

+érdekesség: A Bitcoin-nál is megfigyelhető, hogy akár tovább nőhet az árfolyam és több cikluson keresztül is buborék alakulhat ki. Sőt ott meg is maradhat ez a buborékfújás metódus. 2020 óta a részvénypiac szintén érdekes turbulenciát ír le, a kisbefektetők teljesen felsrófolták a részvények árfolyamát, és mivel ez már egy trend, kitarthat 2-3 évig is akár. Főleg azért is, mert az említett Reddit fórumot több mint 1,3 millióan követik már.

Lejjebb láthatod, hogy folytatódik a sztori! Rövid, instant posztokban helyzetjelentéseket, és ezeket összegyűjtöttem.

Minner tipp – ezt érdemes figyelni, ha hasonlóba be akarsz csatlakozni

Először is fontos! Nagyon veszélyes így befektetni, mert például a GameStop ettől még nem jó cég, tényleg csődbe is mehet akár, hiába magas az árfolyama. Tehát csak annyit fektess be, amennyi elvesztését túl tudod élni.

A következő hónapokban egészen biztosan folytatódhat (ha valahogy elejét nem veszik a hatóságok pl. Amerikai Tőzsdefelügyelet) az árfolyam feltornázási láz, mármint más részvényekkel kapcsolatban.

Egyrészt figyelni érdemes a r/wallstreetbets Reddit fórumot, de akár Elon Musk-ot is, de vannak különböző TikTok profilok is (érdemes #-re rákeresni, akár a fenti fórum nevére).

A másik megerősítés az, ha figyeled azokat a részvényeket, amelyekben nagyobb short állomány van, sőt ha látod ezeken a fórumokon, közösségi médiában azoknak a részvényeknek a nevét, akkor még inkább érdemes figyelni. A fintel.io -n az adott részvénynél a Short interest részben látod a short pozíciókat az adott cég esetében. A GameStop részvénynél látszik egy nagyobb short pozíció (Volume) kiugrás tavaly augusztusban. Amikor 1 éven belül 40%-ot megugorja a short állomány, ott bizony van keresni való!

Továbbá látod például azt is, hogy a StockTwits oldalon is kezdik felkapni. Látható, hogy már január 14-17 körül megugrott a “posztok” száma a részvénynél a StockTwits oldalon.

Továbbá érdemes rákeresni a High Short Interest Stocks kifejezésre és keresni azokat a részvényeket, ahol magas a short arány, megugrott (40%-nál nagyobb), mert ott lehet ismét lecsapnak a kisbefektetők, bár azt úgy is látjuk ezeken a fórumokon.

Például ilyen a SunPower (SPWR). A részvényre nemrég nagyobb short állomány került a Fintel.io szerint (tavaly november). Január óta az árfolyam duplázódott.

A GameStop sztori friss információk:

MinnerInstant

Tudod, tavaly a Wallstreetbets fórumon a Redditen több részvényt is felpumpáltak, sőt a nagybefektetők ellen mentek. Például a GamesStop részvényt. Ezt fel is dolgoztuk a Minneren. Gondoltam kutatok a témában, hogy mi újság a Keith Gill-vel, aki kulcsfigurája volt az egész őrületnek. Ő 50 000 dollárból 47 millió dollárt csinált. Sajnos friss hírt nem találtam, hogy mekkora most a portfóliója. Rá is jöttem, hogy miért tűnt el és miért 8 hónapja töltött fel utoljára részvény elemzést. Nos a céget, ahol még akkor is dolgozott Keith, amikor elkezdte feltölteni az “elemzéseit” megbüntették 4 millió dollárra (MML Investors Services).

Forrás: NBC

MinnerInstant

Ezt szeretitek a Minnerben! Vagyis lényegében ez a munkánk, hogy felderítsük, kövessük az információkat, hogy ne lógjanak a levegőbe semmi. Most például a GameStop részvényeknek néztem utána, hogy mégis hogyan áll a tavalyi Wallstreetbets – Reddit titánok felpumpálásakor és mennyit hatott a cég forgalmára a népszerűség.

Az árfolyam az utóbbi időben nem változott, ám így is szép emelkedés, 10-szeres áron van most, mint a felpumpálás előtt. Na és volt közben 40-szeres értéken is.

Na, de a hirtelen jött népszerűség, hogy a csapból is a GameStop folyt hogyan hatott a forgalmukra? Tettem fel magamban a kérdést. Hát sehogy a cég folytatta hanyatló eredményeit. Talán a marketing költségből faraghattak le egy picit, és kevesebb lett a veszteség, de a forgalmuk így sem nagy. Végén mégis a tőzsdecápák nyernek majd a tőzsdetitánok ellen? És a nagybefektetők látják jól, hogy cég valóban nem ér annyit és nem is volt alulértékelt? (Wallstreetbets sztori itt).

Na, de ez hogy? Kérdeztem magamban? Aztán az irodában Csépe Gábor importosunkkal beszélgettünk róla és felvetette, hogy lehet a vezetők úgy gondolták eladnak néhány részvényt ott a zsebben a pénz minek dolgozni. És lám tényleg!

A finviz.com oldalon látszik, hogyha a vezetők eladnak részvényt (ezt jelenteniük kell). Néhány milliárd forintnyi összegért több vezetőségi tag is eladott részvénycsomagokat.

MinnerInstant

Na ezen meg fogsz lepődni! Még mindig forr közötte a levegő. Tudod ez a Wallstreetbets sztori. Folytatjuk, hogy megtartsuk a fonalat. Nos az árfolyam éppen 194 dolláron áll, mármint a GameStop részvény. Ez volt az a részvény, amire Reddit fórumon keresztül kezdtek el spekulálni sokan, elkezdték felhajtani az árat. Látod a nagy hype idején felment 450 dollárig, aztán vissza 50 dollárig, majd vissza 300 dollárig, és most 194-en áll. Mi a növekedés oka most?

Games Stop részvény ára – Yahoo Finance

A cég 306%-kal tudta növelni az online értékesítését, és ez még csak a 2020 negyedik negyedéves adat. Képzeld el 2021-ben hogy állhat a cég! Jót tett neki a részvény körüli hype, a friss részvényeket is előszeretettel vásárolnak onnan, hiszen többségük geek.

A cikket itt találod a teljes sztoriról Tőzsdecápák vs Tőzsdetitánok 0:1 GameStop sztori

MinnerInstant

Kevés Reddit, wallstreetbets traders van, akik igazán sikert tudtak elérni. Úgy látszik végül mégis a nagytőkések viszik a pénzt? Itt a Minner Instant-ban már több posztban is foglalkoztunk a témával, ha lejjebb görgetsz. Na, de most ezek a számok:

  • A Senvestnek 700 millió dolláros profitot hozott a Wall Street ellen irányuló lázadó akció. A Senvest Management nevű New York-i hedge fund lett, amely még szeptemberben vásárolt 5 százaléknyi részesedést a GameStopban, amikor a részvények 10 dollár környékén mozogtak. 
  • A Wall Street-i óriás, a Morgan Stanley egyik befektetési alapja 3,5 millió dollárnyi GameStop-részvényből csinált 112 milliót január végére
  • Fidelity nevű bostoni alapkezelő pedig még többet kaszálhatott volna, ha nem adja el túl korán részvényeinek egy részét – a cég októberben a GameStop-részvények közel 10 százalékával rendelkezett, amely akkor 71 millió dollárt ért, míg január végére ez 2 milliárdig kúszott fel. 
  • A világ legnagyobb alapkezelője, a BlackRock továbbá 174 millióból csinált 3,1 milliárd dollárt

Előző poszt erről itt az Instantban: Mennyit nyert eddig a GameStop sztorin a kiötlője?

Vagy csak görgess le, van itt még instant hír!

Forrás: Qubit

MinnerInstant

Itt a MinnerInstant-ban és a Minneren nagyobb cikkben is olvashattál a Reddit tőzsdespekulánsokról. Nos simán felküldték a GameStop részvényt 20 dolláról 400 dollárig. 50 000 dollárral vágott neki Keith Gill, akinek a részvény csúcsárfolyamán a számlája 47 millió dollárt mutatott. Wow!

Azóta beesett a részvény, de még bőven ott van pluszban, még mindig több millió dollár profitban van (50 000 dollárból). Ahogy a tőzsdén mondják, ez most nem a Wall Street, hanem Las Vegas Street. Természetesen ő elég korán kezdte, sokan vettek magas áron a GME részvényből, felülve a hype-ra, és most mínuszban ülnek. Óvatosan az ilyen kereskedésekkel, a nagyok kaptak időt, hogy megfelelő stratégiával nekimenjenek most majd a Reddit tradereknek. Lesz is ebből film! Az MGM és a Netflix is bejelentkezett már erre!

Cikk: Tőzsdecápák vs Tőzsdetitánok 0:1 GameStop sztori

Forrás: Reddit, Portfolio, Minner

MinnerInstant

Az alábbi képen a Dogecoin-t emeli fel éppen. Már twittelt a Wallstreetbets (tudod GamesStop spekulánsok) csoportról is, ő is melléjük állt, vagyis a nagy befektetők ellen. Most éppen annak a kriptodevizának az értékét pumpálják fel. Ma 57%-ot emelkedett már.

2021 tényleg a Reddit traders vs Hedge fund küzdelem éve lesz. Erről itt olvashatsz, de látsz több instant posztot is lefelé görgetve (pl. már filmet is készítenek a sztoriból): Tőzsdecápák vs Tőzsdetitánok 0:1 GameStop sztori

MinnerInstant

Ilyen gyorsan el is készült egy forgatókönyv vázlat a Reddi traderek vs Hedge fund-ok múlt héten csúcsosodó sztorijáról. A Metro-Goldwyn-Mayer (MGM) filmstúdió máris lecsapott a GameStop-sztori megfilmesítésének jogaira, írja a Deadline, és erről a Telex.  

Tehát a Reddit fórumon szerveződő tőzsdetitánok részvény felpumpálásáról fog szólni,

olyan részvények árát hajtják fel, ahol több nagybefektető (hedge fund) eladási pozícióval rendelkezik (short). A GameStop részvényt alig 20 nap alatt 20 dollárról 333-ig is felnyomták.

A Deadline forrási szerint az MGM már meg is szerezte a New York Times bestseller szerzőjének, Ben Mezrich-nek a forgatókönyvötletét. Korábban Mezrich könyve alapján írta a Social Network – A közösségi háló című film forgatókönyvét Aaron Sorkin. A GameStop-részvényekről szóló kézirata várhatóan még ebben a hónapban eljut a kiadóhoz, utána pedig hamarosan meg is jelenik a könyv, aztán jöhet a film.

Friss a Netflix is bejelentkezett, hogy készít belőle filmet!

A GamesStop sztori, tőzsdespekuláció és hozzá tippek a Minneren: Tőzsdecápák vs Tőzsdetitánok 0:1 GameStop sztori

MinnerInstant

Az árfolyamesés ellen, sőt a nagy tőzsdecápák ellen spekulálnak közösen az új tőzsdetitánok. Többszörösére képesek felsrófolni az olyan részvénynek árát is, amit egyébként a régimotoros kisbefektetők bottal sem piszkálnának.

A befektetők eddig a CNBC-t figyelték, most jobban teszik az olyan fórumokat, mint a Reddit (alfóruma: r/wallstreetbets), vagy a Tik Tok. Új világ ez!

A GameStop árfolyamát január óta 20 dollárról 333 dollárig repítették.

Ha te is követni akarod őket, itt tudod: Tőzsdecápák vs Tőzsdetitánok 0:1 GameStop sztori

Forrás: Yahoo, Finance, G7, 444.hu, Bloomberg
Fotó: Mike Mozart/Flickr

Mándó Milán
Mándó Milán
Azt az üzleti blogot írom, amit én is szívesen olvasnék. A célom, hogy nap mint nap benntartsalak az üzleti flowban, fenntartsam a lelkesedésed! 7 éve foglalkozom azzal, hogy vállalkozások működését fejlesztem, újítom meg. Imádom az üzleti statisztikákat, stratégiákat, kutatásokat és ezeket mind összekapcsolni. És ebben segítek neked a cikkekben, oktatásokban, sőt akár chaten is!

Milliárdok nyomában: így követheted a bennfentesek lépéseit, tőzsdei tranzakcióit

Hallottál már a bennfentes kereskedésről? A való életben is eljuthatunk olyan információkhoz, amit kevesen figyelnek. A törvény bünteti a bennfentes kereskedés azon részét, mikor...

Instant: 32 millió tonna aranyércet találtak Ugandában. Mi lesz az árfolyammal?

A Reuters számolt. be róla még június közepén, hogy Uganda bejelentette, 32 millió tonna aranylelőhelyre leltek az ország területén. Ebből az elképesztő mennyiségből 320.000...

Instant: A McDonald’s időjárás alapján készít elő ételeket, de ez még semmi!

Néhány hete egy Minner rendezvényen egy olvasóm mesélte (aki már 16 éves kora óta olvassa a Minnert, most 21), hogy az elmúlt években az...

Tőzsde robotok. Hogyan működnek? Honnan tudsz robotot “szerezni”?

Kinek van ideje napi 8-10 órán át a grafikonok előtt ülni? Főleg, ha van egy főállása az embernek. Pedig a tőzsde szinte egész nap...

Élő tőzsdeszeminárium Budapesten, online is követhető

Mikor azon viccelődünk, hogy lassan az étolaj jó befektetés lehet, akkor igazán érzékelhetjük a pénztárcánkon is az inflációt. A mostani gyors pénzromlás végett, fontos...

Megtakarításaink, befektetéseink az orosz-ukrán konfliktus árnyékában

Egyikünk se lenne a Sberbank ügyfelek helyében, főleg annak a cégnek, akinek több száz millió forintja volt bent a bankban, és alig fog látni...

Mi újság a WallstreetBets tőzsde titánokkal? GameStop részvénnyel

Tavaly tavasszal igazi őrület alakult ki a Reddit tőzsde fórumain. Ez főleg a WallStreetBets alfórumon történt, ahol a nagy tőzsdei cégek ellen szövetkezett a...

Jó vételi lehetőség techcégben? Xiaomi részvény

Mikor szembesülsz az óriási inflációval, a munkaerőhiánnyal, akadozó kereskedelemmel, chiphiánnyal és mellé még csillagokat elérő tech részvény árfolyamokkal, akkor nem csoda a kérdőjel benned....