Tőzsdén a Minner egyik 2021-es üzleti ötlete! UiPath részvény

Dátum

Megosztás

Több cikk is készült már a Minneren az ún. RPA programokról, vagyis a robotizált folyamat-automatizációról. Az egyik ilyen népszerű szoftver, amivel a cégek a kisebb feladatokat automatizálják, egy román vállalkozó által alapított cég, a UiPath, ami most ment tőzsdére. A Minner 2021-es üzleti ötleteiben is szerepelt ez a terület, mivel a cégek rengeteg sziszifuszi feladatot tudnak ezzel automatizálni, és látszik az igény a cégek részéről is. Sok automatizált megoldást meg tudnak oldani, amihez korábban több hónapnyi fejlesztési idő kellett, vagy sokszor áthidalásként használják. A UiPath részvényben a következő években óriási potenciál van, ezért is készítettük el a cikket.

Robotizált folyamat-automatizáció. Mit csinál a UiPath?

Egy szoftveren keresztül betanítod egy adott folyamat (pl. számla letöltése) lépéseit a robotnak. Hová, mire kattintson, mit töltsön le, mit másoljon, mikor mit tegyen… Majd miután ez megvan, elindítod a robotot, ami a számítógépeden (vagy amilyen készüléken elindítod) ezt a folyamatot megcsinálja akkor, amikor te akarod, amikor elindítod, vagy amit beállítottál időpontot.

Akár a nap 24 órájában is képes dolgozni! 

Na, de mit is csinálnak vele?

 • adatok rendezését, frissítését,
 • Excel táblákba rendezést egy adott információról,
 • adatrögzítést,
 • utalási adatokat, utalási csomagok generálását,
 • számlafeldolgozást,
 • két program közötti adattovábbítást – Például Ügyfélkezelési rendszert és pénzügyi rendszer között, vagy valami folyamatmenedzsment szoftver nyílik meg. Ez egyébként a legizgalmasabb, mert több heti programozást spórol meg a cégeknek.
 • webshop adatok fel-le töltése,
 • PDF számlák beolvasása, majd lekontírozása, könyvelése…

A Minner 2021-es üzleti ötletei között ott van az RPA szolgáltatás nyújtása: 2021-es vállalkozási ötletek

Hazai bankok nagyon-nagyon ráharaptak

Az OTP Bank is RPA robotokkal oldotta meg az adminisztrációt

 • A bank több tízmillió forintot spórolt a munkaórák kiváltásával, a fejlesztés 3-4 napon belül megtérült.
 • Az ügyintézőknek nem kellett rohamtempóban elvégezniük egy monoton, repetitív munkát.
 • Az ügyfelek gyors és hibamentes szolgáltatást kaptak, a robotok ugyanis lényegében hiba nélkül dolgoznak a nap 24 órájában – Forrás: G7

A K&H-nál 30 robot egy év alatt 20 millió apró feladatot végzett el

A K&H bank is használ robotizált folyamat-automatizáló megoldásokat (RPA) az irodai feladatokra, és ezzel nem szűntek meg állások, átalakultak, sőt a munkatársakat támogatják, továbbá új munkakörök is születtek. Benkő-Redl Angelika, a K&H csoport Customer & Process Excellence terület vezetője nyilatkozta az ithon.info oldalnak:

Gyorsabban és olcsóbban tudunk automatizálni a UiPath segítségével, mintha belevágnánk egy informatikai fejlesztésbe.

A robot mindazokat a gyengeségeket kiküszöböli, ami ember voltunkból fakad: hibamentesen tud dolgozni, nincs alvásigénye, nagyon gyors, mindezek eredőjeként pedig rendkívül hatékony. Bár sokan félnek attól, hogy a robotok elveszik a munkájukat, ez cseppet sem így történik, épp ellenkezőleg: sokakat felszabadítanak a monoton feladatok alól, ezáltal a munka minősége alakul át, és tolódik el egy magasabb hozzáadott értékű feladatvégzés felé. – mondta a K&H vezetője az ithon.info -nak.

UiPath – Néhány év alatt lett milliárdos a romániai vállalkozó

Mármint az ötletével, természetesen előtte sok év tanulás volt. Több év dübörgő menetelés után a cég tőzsdére ment. A New York-i tőzsdén a román UiPath szoftverfejlesztő cég részvényeinek árfolyama április 21-én 56 dollárról 69 dollárra nőtt, ez volt az első napjuk a tőzsdén (ticker kód: Path).

A UiPath 2005-ben jött létre, s míg 2016-ban hárommillió dollár volt az árbevételük, két évre rá elérték a 200 milliót. A vállalat árbevétele meghaladta már a 600 millió dollárt. Fontos, a cég még mindig veszteséges, ennek most az óriási növekedés is oka lehet. Volt egy év, amikor -500 millió is volt a vesztesége, ezután nagy átszervezés eredményeképpen megvált a munkavállalók 10%-ától, új menedzserekkel újjáépítette a cég szervezeti struktúráját.

Ügyfeleik közé tartozik a CIA, az USA haditengerészete, a McDonald’s és a Duracell. 

A tőzsdére lépést követően a román alapító Daniel Dines vagyona 1,3 milliárd dollárról 6 milliárdra, ezzel Kelet-Közép-Európa egyik leggazdagabb embere lett.

A cég 1,3 milliárd dollárt szerzett a tőzsdei részvénykibocsátással, amit a cég fejlesztésére költenek. Zene füleinknek.

A tőzsdére lépés tehát már magasabb áron történt, már ez is jó jel volt. Most pedig az elmúlt egy hétben az árfolyam szépen emelkedett tovább. Ami nem véletlen, hiszen ütős sztori, digitalizált, a célpiaca stabil, nagy ügyfelek.

Kapcsolódó cikkek:

Forrás: G7, ithon.info, Napi.hu, Forbes
Fotó: UiPath

Mándó Milán
Mándó Milán
Azt az üzleti blogot írom, amit én is szívesen olvasnék. A célom, hogy nap mint nap benntartsalak az üzleti flowban, fenntartsam a lelkesedésed! 9 éve foglalkozom azzal, hogy vállalkozások működését fejlesztem, újítom meg. Imádom az üzleti statisztikákat, stratégiákat, kutatásokat és ezeket mind összekapcsolni. És ebben segítek neked a cikkekben, oktatásokban, sőt akár chaten is!