Tűnj ki a tömegből kreatív önéletrajzzal!

Dátum

Megosztás

A vizuális kommunikáció szerepe az elmúlt években jelentősen felértékelődött. Az egyik Minner küldetésben is arra buzdítjuk a vállalkozókat, hogy próbálják minél több ábrával, piktogrammal, grafikonnal segíteni a leendő vásárlóikat, hiszen a nekik átadni kívánt információ feldolgozását ezek szignifikánsan felgyorsítják és megkönnyítik, nem beszélve az ezáltal kiváltott magasabb vásárlási hajlandóságról.

Talán pont emiatt, különösen a kreatív szakmában dolgozók közül sokan új irányból közelítették meg önéletrajzaik elkészítését: a szöveg, valamint a grafikai elemek együttes használatával próbáltak nem csak igényes, de szellősebb, könnyebben átlátható, közben mégis informatív CV-t eljuttatni a potenciális munkaadójuk vagy megbízójuk felé. Ebben a cikkben szeretnék pár ötlettel szolgálni azoknak, akik kreatív önéletrajzot szeretnének készíteni.

Fontosnak tartom azonban mindenekelőtt tisztázni: ahogy egy kreatív anyagnál, úgy az önéletrajznál is a munkaadó egyéni preferenciái, emellett a szubjektív vélemény dönt sokszor, ezért minden esetben figyelembe kell venni az adott pozíció jellegét, a vállalat minőségét és elvárásait. Az infografikus CV-t elsősorban a kreatív, valamint a közgazdász szakmában javasolt használni, ahol a technológiai és digitális tudás egyébként is elengedhetetlen a pozíció betöltéséhez. Azonban a maradibb, „hagyománytisztelő” állásoknál, például a pénzügyi, jogi szektorban, vagy közszférás munkaköröknél számolni kell azzal, hogy kevésbé nyitottak az ilyen jellegű önéletrajzokra.

Amikor infografikus életrajz készítésébe fogsz, az alábbi szempontokat tartsd szem előtt:

  • A kreatív önéletrajz nem csak a tanulmányaidról és a tapasztalataidról szól, de a saját stílusodról is árulkodik, így próbáld meg minél inkább magadhoz igazítani, még ha sablonnal is dolgozol. A HR-esek hihetetlen, de átlag 8-10 másodpercet szánnak egy önéletrajzra, így törekedned kell arra, hogy a színek, alakzatok, elrendezés kiváltson belőlük valamilyen pozitív reakciót. Ez még inkább jellemző az olyan vállalkozásokra, ahol nem feltétlenül van megbízott humán erőforrásos szakember, hanem valamelyik menedzser, vagy akár a tulajdonos bírálja felül a beküldött anyagodat.
  • Ne feledkezz meg arról sem, hogy a grafikai elemek csak eszközök, de továbbra is az a cél, hogy az igényes kinézet mellett a munkáltató azt olvassa ki a sorokból, hogy alkalmas vagy a pozíció betöltésére. Használhatsz kevesebb szöveget egy Word-ös önéletrajzzal szemben, de még mindig a tájékoztatás az elsődleges szempont és nem a „csili-vili” dizájn.
  • „Munkámra igényes vagyok, feladataimat nagy precizitással végzem…”A bullshit-frázisokat kerüld! Lehet, hogy 10-15 éve még etalonnak számítottak az ilyen és ehhez hasonló mondatok, de a mai munkáltatóknak ez már „bla-bla-bla”.
  • A technológia és a digitalizáció szinte kivétel nélkül beszivárgott minden szegmensbe, kezdve a gyártási folyamatoktól a marketingen keresztül egészen a humán erőforrásig. Egyes – főleg multinacionális – cégeknél a HR osztályokon már az első szűrés nem is emberek, hanem erre a célra használt algoritmusok alapján történik, amelyek bizonyos kulcsszavakra keresnek rá. Több fórumon is megemlítik, hogy mondjuk a szoftveres tudás részlegnél nem elég csak a programok logóját megjeleníteni, hiszen ezt a szűrőprogram nem képes felismerni, célszerű kiírni a konkrét nevüket is.
  • Ez az önéletrajz további moduljaira is érvényes, ráadásul ahogy a SEO-nál, úgy itt is fontos bizonyos kulcsszavak használata, főleg, ha feltöltöd a LinkedIn-re vagy a saját weboldaladra.
  • Ha megalkottad a mesterműved, küldd át pár ismerősödnek, és kérd ki a véleményüket, vagy ha van HR-es ismerősöd, neki is feltétlenül mutasd meg!
  • +1 tipp: ha behívnak személyes interjúra, a legtöbb esetben kinyomtatják az általad beküldött önéletrajzot, és a fontosabb pontokat átbeszélitek. Igen ám, de a legtöbb cégnél költséghatékonyság miatt lézersugaras nyomtatót használnak, ami fekete-fehérben tud csak nyomtatni. Teszteld le, hogy így is olvasható maradjon!

Még egyetemistaként „Kreatív kommunikáció” órára egyszer feladatom volt infografikus önéletrajz készítése, de akkor még csak azt gondoltam, hogy Photoshop-pal lehet ilyen jellegű CV-ket készíteni, és akkoriban a feladat teljesítéséhez egy grafikus barátomat hívtam segítségül. Ugyan rengeteg sablon elérhető az Adobe szoftveréhez, sőt akár a Word-höz is, ma már egyértelműen a Canva.com-ot választanám erre, mert ezt a szoftvert tartom a leggyorsabb és legkézenfekvőbb megoldásnak. Amennyiben te is szeretnél kreatív CV-t, de nem szeretnél túl sokat bajlódni a dizájnelemekkel, regisztrálj a Canva-ra és írd be a keresőbe a „resume” szót:

„Resume” címszó alatt keress rá! – Canva.com

Végig kattintottam az itt legördülő lehetőségeket, de nagyjából ugyanazokat a sablonokat ajánlja mindegyiknél, apróbb sorrendbeli különbségekkel. Mindenesetre így is tudsz miből választani, a képen látható sablonok csak töredékei a rendelkezésre álló template-eknek:

Önéletrajz sablonok – Canva.com

Görgess le, nyisd meg új ablakban azokat a sablonokat, amelyek tetszettek, majd mindegyiket próbáld ki.

Önéletrajz sablon – Canva.com

Ha eddig nem is használtad a szoftvert, pár kattintás után rájössz, mennyire átlátható a kezelőfelület és milyen könnyedén szerkeszthetőek a sablonok. A Canva-ról már részletesebben is írtam, ide kattintva jobban megismerheted ezt az általunk is használt képszerkesztő programot.

Hogyan tudsz még jobban kitűnni a tömegből, megszerezni az álommunkát?

Egyedi ötlettel, vagy akár mondhatnám gerillának? Amikor állás után kutattam, a LinkedIn hírfolyama feldobott olyan ajánlott posztokat, amelyekben HR-esek vagy cégigazgatók megosztottak szokatlan, a klasszikus CV-n + motivációs levél párosán túlmutató jelentkezési módokat: egy jelentkező a cég logójának színeivel ellátott, kézzel festett sneaker cipőt küldött az általa kiszemelt vállalatnak, de olyanra is volt példa, hogy valaki elküldte a kartonpapírból készült mását azzal a szöveggel, hogy „Lássátok, hogy illenék az irodátokba!” Ezért is éltem a bekezdés elején a „gerilla” szóval, hiszen az ilyen próbálkozások esszenciája is abban rejlik, mint bármilyen gerillakampány: váratlan, meghökkentő, vicces, és nagy visszhangot tud kiváltani. Azonban nem árt az ilyen akciókkal óvatosan bánni. Felesleges ajándékokkal, tolakodással és „ficsúrkodással” ugyanis az ellenkező hatást lehet kiváltani, ami nem elköteleződéshez – azaz szimpátiához, majd felvételhez vezet -, hanem sokkal inkább arra sarkallja a céget, hogy még véletlenül se alkalmazza a túlságosan lelkes jelentkezőt.

Érdekelnek még hasonló digitális megoldások?

A Digitális Ninja hetek alatt számtalan eszközt bemutattunk, ide kattintva éred el a tartalmakat.

Gyimesi Károly
Gyimesi Károly
Kommunikáció és médiatudomány szakon végeztem, jelenleg marketing mesterdiplomámat szerzem angol nyelven. A Minnernél hamar be lettem dobva a mélyvízbe: számos üzleti konzultáción segítettem Milánnak, több százezer forint értékben indítottam el marketingkampányokat, ezekhez sok segítséget nyújtottak a MinnerAkadémia képzései is. Jelenleg a tartalomkészítés a fő feladatom. Részt veszek a Minner víziójában, azaz munkámmal segítem, hogy a vállalkozók, cégek még sikeresebbek legyenek.

Ötlettől az értékesítésig, alig 4 óra alatt – Formdealer esettanulmány 1. rész

Készült már útmutató itt a Minneren a Formdealerhez, de miért állnánk meg itt? Úgy döntöttünk egy sokkal jobb módszerrel is megpróbálunk nektek segíteni, egy...

Jövőre megfizetsz a palackodért – LifeTilt dráma – Jobb az EUR bevétel, mint a HUF #hírszemle

Balogh Tamás személyes brandje, a LifeTilt a maga szókimondó tartalmával 2022-ben átkerült a Tutti Kft-hez. Mivel Balogh Tamás személye volt maga a marketing, hogyan...
00:37:17

100 Termékötlet Kínából 9. rész – Canton Fair Phase 2 termékei: élethű plüssök, falidekoráció…

Itt már a Canton Fair-en voltak a Gáborék a kínai útjuk során. Először is a videón egy konténer berakodást is láthatunk. Egy gyűjtőraktárban járunk,...

Gyakorlati útmutató kapcsolatépítéshez. Networking tippek, trükkök

Hallottad már, hogy a kapcsolati tőke aranyat ér, de hogyan lehet tudatosan kapcsolatot építeni? Hogyan találkozz, beszélgess üzleti kapcsolataiddal anélkül hogy úgy éreznék, csak...

Hogyan veszíts el 20 millió dollárt 1 hónap alatt? – Béna márkamegújítók

Még a legnagyobb márkáknak szüksége van a rebrandingre. Gondolj bele: Netpincérből Foodpanda, majd Foodora, vagy Pannon GSM-ből Telenor, majd Yettel. Sokszor jót tesz a...

5 hiba, amit egy webshop indításakor elkövethetsz

Egy webshop elindítása kihívásokkal teli folyamat, mivel számos összetett tényezővel kell számolni. Elsőként, piackutatás és a versenytársak elemzése nélkül nehéz megállapítani, hogy van-e valódi...

Jó kedvében kell lennie a vevőnek, hogy betaláljon a hirdetésed? Gondoltál már erre?

Egy izgalmas felvetésem van, amihez természetesen kutatást is hozok továbbá egy olyan megvilágosodásban lesz részed, ami garantáltan pénzt tesz a pénztárcádba. Te is abba...

Tiktok marketing esettanulmányok, példák. Lehet vevőt szerezni TikTokról!

Te is már gondolkoztál azon, hogy a Tiktokon elkezdd a tartalomgyártást, megszerezd innen az első vásárlód? Ezek az esettanulmányok végigvezetnek azon az úton, ami...

Értékesítőből cégtulajdonos. Bálint útja az alkalmazotti léttől a milliárdos forgalmú saját cégig

Csereklyei Bálint ma már egy több millárd forint forgalmú céget vezet, ő is a tulajdonos. De a sztorija ott kezdődött, hogy ennek a cégnek...