Unod amit csinálsz? Vagy úgy érzed ki vagy égve? Nem vagy egyedül!

Dátum

Megosztás

Érezted már, hogy a vállalkozásodat unod, nem akarsz dolgozni benne? Egy apró dolgot is tologattál magad előtt, és kerested az értelmet abban, hogy mit tudnál csinálni, hogy ne így legyen? Nem a vállalkozásodat kell elvinni másik útra, a kiégés elkerülésén kell dolgoznod. Nyugi, lehet kezelni, egyszerűbben, mint gondolnád! 

És a nagyok? A sztár üzletemberek voltak kiégve? Bill Gates elmondása szerint soha nem volt ilyen állapotban. Ennek oka szerinte az, hogy mindennap úgy mentek be, hogy valami újat kell csinálniuk, így soha sem unatkozhattak. Bill Gatesnek sosem volt napirendje, pont emiatt, hogy ne legyen két egyforma napja. 

Érdekesség, hogy Gates-nek van egy szokása, hogy évente 2 hetet elvonul és egy új témának a feltérképezésére szánja idejét, ez is benne tartja a flowban, ad új kihívásokat, célokat számára. 

Jeff Bezos, Mark Zuckerberg, Elon Musk is azt mondja, hogy kell szünetet tartani a biznisztől, néha el kell távolodni tőle. 

Mi is az a kiégés?

A kiégés olyan állapot, amely a krónikus munkahelyi stressz eredményeként értelmez a WHO, amit nem sikerült sikeresen kezelni. A munkahelyi kiégést a szervezet hivatalosan is betegségként tartja számon.

Három tünet jellemzi:

 • kimerültség vagy energia hiánya
 • a munkahely, vagy a munkával kapcsolatos negativitás
 • csökkent szakmai hatékonyság

Tehát látod, ez nem egy kitalált dolog, még a WHO is betegségnek nyilvánította, ezzel foglalkozni kell, nem szabad félvállról venni. A mentális egészséged ugyanolyan fontos, mint a fizikai egészséged. A kiégést ugyanannyira kezelni kell, mint bármely más mentális betegséget. 

Milyen 5 fázisa van a kiégésnek?

 • A “nászút” fázis: ezt pont úgy képzeld el, mint egy házasságban. Boldog, motivált vagy, optimizmusod az egekben. Ezt akár egy új munkahely, akár egy teljesen új feladatkör is ki tudja váltani, amivel új dolgokat ismerhetsz meg, a kreatív oldalad mutathatod
 • Az “onset on stress”, azaz a kezdődő stressz fázis: amikor a nászút fázisnak vége, akkor tapasztalhatsz először stresszt az új munkakörödben. A napod nem minden pillanatában, de egyre gyakrabban érzed stresszesnek magad. 
 • Krónikus stressz fázis: elérkezik az a pillanat, amikor egyre stresszesebb vagy. Ahogy ez kezd egyre jobban elhatalmasodni rajtad, a munkával kapcsolatos beszélgetésekből kivonod magad, nem készülsz el időre a feladataiddal, összességében mindenhol szívesebben lennél, mint a munkádban. 
 • A kiégés fázis: na igen, ez az, ahova nem szabad eljutni, viszont legtöbbünknek sikerül. Itt már nem úgy funkcionálsz, ahogy kellene, megkérdőjelezed önmagad, a munkád során keletkező problémák lassan felemésztenek. A magánéletedben is észreveszik a negatív változást a hozzád közelálló emberek. 
 • A kiégés szokásossá válása fázis: ha nem kezeled a kiégésed, és a napjaid részévé válik, az nem túl jó: szorongáshoz, depresszióhoz vezethet. Ha így folytatod tovább, akkor krónikus mentális és fizikai tüneteket is kezdesz észrevenni magadon.

Hogyan lehet megelőzni a kiégést? 

Számomra is elérkezett egy ilyen fázis még korábbi munkám során, viszont valahogy éreztem, hogy ennek nem szabad begyűrűznie az életembe. Én munkahelyváltással törtem ki ebből. Rettentően alulmotivált voltam már, egy reggel sem akartam felkelni és bemenni dolgozni, de muszáj volt. 

Milán (minner.hu alapítója) írta ezt egy korábbi cikkében, ahol beszámolt kiégéséről: “Kiégtem, vagyis valójában csak munkakedv csökkenés volt nálam, ahogy ez kiderült szakemberekkel konzultáltam. Természetesen időnként ez mindenkinél előfordul, de ez most nálam több mint 1 hónapig tartott. Kegyetlen volt! Főleg azért is, mert azt gondolnád te is, hogy: „Pont a Milán, akin látszik él-hal a munkájáért?”.”

Persze, most mondhatod, hogy “á, tőlem ez messze áll”. Én lennék a legboldogabb, ha ez tényleg így lenne, viszont hidd el, hogy közelebb is lehet, mint gondolnád. Pont ezért nézzük meg, hogy hogyan tudsz tenni ellene. A korai felismerést általában tagadással válaszoljuk meg. “Á, ez nem az, ez most csak egy húzósabb időszak.” “Dehogy kiégés, csak tudod, most összejött minden.”

Hogyan is előzzük meg ténylegesen a kiégést?

Ez a rész a megelőzésről szól, ez arra is jó lehet, hogy a produktivitásod emeld, kiegyensúlyozottabban dolgozz. Nyugodtan próbáld ki ezeket a tippeket akkor, amikor már érzed a stresszt a munkádban.

 • Tűzz ki magadnak kis célokat, és egy nagy célt: nekem is van egy ilyen céllistám, szeretek kis célokat kitűzni magamnak, amit akár kihívásnak is hívhatunk, challenge-nek. Nagyobb cél lehet mondjuk egy olyan siker elérése, ami nem volt még korábban. Például nekem nagy célom volt, hogy egy saját, önálló cikkem legyen. 
 • Gyakran mozogj: oké, mindenhonnan ezt halljuk, de egyszerűbb, mint gondolnád. Lépcsőzz lift helyett, ne menj 2 megállót a busszal, inkább sétálj. Ugye hogy nem sok? Milán például kitalálta, hogy mivel 35-40 percnyire lakik az irodától, hogy begyalogol, de sokszor haza is szokott gyalogolni (heti 3–4-szer legalább). Eközben hangoskönyvet hallgat, vagy podcastot. 
 • Étkezz egészségesebben: nem kell elhagynod a vasárnapi rántott húst egyáltalán, nem erre gondolok. Egyél több zöldséget, gyümölcsöt.
 • Aludj rendesen: hidd el, hogy egy jó alvás motiválttá tud tenni. Ne takarózz azzal, hogy majd hétvégén kialszod, mert hétvégén nem tudod kialudni a hétköznap fáradalmait. 
 • Napközbeni “timeoutok”, énidő bevezetése: jógázz, meditálj, keress magadnak hobbit. 5 perces meditációt akár YouTube-ról is tudsz végezni, amit akár munka közbe is be tudsz iktatni. Több sikeres üzletember önéletrajzában is szerepel, hogy 20-30 perceket sétálnak a szabadban, kütyük nélkül, főleg zöld környezetben.
 • A személyes “support” rendszeredet építsd ki: szentelj időt a családodra, ők mindig ott lesznek melletted. Klisés, tudom. De hidd el, hogyha a családod körében több időt töltesz, akkor jobban együtt tudnak mozogni a problémáddal, akár hamarabb fel tudják ismerni a kiégés tüneteit. 
 • Tudj nemet mondani: Ha egy munkafolyamatba nagyon beleunsz, tudd magadnak mondani, hogy nem, most mást csinálok. 
 • Kapcsolj ki munka után! A Curtin Egyetem egy 2019-es tanulmánya igencsak rávilágít, hogy miért fontos hobbit, munka utáni elfoglaltságot keresni.. A kutatás azt derítette ki, hogy a ma délutáni tevékenységünk kihatással van a holnapi teljesítményünkre. Ha ma sportolsz, vagy a hobbidnak élsz (legyen az akár bélyeggyűjtés, vagy motorozás…), vagy például könyvet olvasol, az növeli holnap a produktivitásodat. Mennyire egyszerű! Mintha azt mondaná valaki, hogy ahhoz, hogy egészségesen élj, étkezz egészségesen. Itt sajnos nincs recept arra, hogy mit csinálj, tuti beválik. Neked kell kitapasztalnod azt, hogy milyen hobbi, elfoglaltság lesz neked megfelelő. Viszont ha ezt megtalálod, ne engedd el, tudd, hogy mi az ami flowba hoz, fókuszálttá tesz. 

Ha már hobbinál tartunk, sokak számára a hobbikeresés nem túl könnyű feladat. Nem feltétlenül olyan kell hobbit találnod, amit egyedül, elzárva a külvilágtól tudsz folytatni. Menj kézműves workshopokra, köss otthon, vagy csak szimplán tölts le egy videojátékot. Fontos, hogy olyan tevékenységet találj, ami teljesen le tud kötni, és bármikor hozzá tudj nyúlni. Nekem a biciklizés volt ez a tevékenység, boldogan ültem nyeregbe és bicikliztem pár kilométert. Ez engem kikapcsolt, sportoltam is (milyen jó, hogy a sportot és a hobbit össze tudtam kötni), nem kellett gondolkodnom semmin, csak gurultam, és kiürítettem a fejem. 

Éppen a kiégési fázisban vagy? Most a cikkben ezzel nem foglalkoztunk, az egy újabb tartalom lesz majd. Addig is, hogy ne legyen krónikus és találj megoldást a problémádra az alábbi könyvajánló segíthet neked. 

Amit nagyon tudok ajánlani neked, az a Bíró Bence Péter könyve, a Business burnout biblia. 

A következő ízelítőt írja a könyv: “Az üzleti stressz nem válogat. Zátonyra futó kapcsolatok, csökkenő teljesítmény, valamint a fizikai és lelki megbetegedések járnak a nyomában. A Business Burnout Bilblia két évnyi kutatómunka és több száz tudományos kutatás elemzésének eredménye. Egy kötet, mely merőben új, gyakorlatias nézőpontból mutatja be a munkával járó üzleti stresszt és segít annak megelőzésében, kezelésében.”

Ez hasznos volt! Továbbiak?

Forrás: https://www.entrepreneur.com/living/how-these-5-multimillionaires-and-billionaires-deal-with/321659
WHO
https://integrisok.com/resources/on-your-health/2021/november/what-are-the-5-stages-of-burnout
Fotó: Envato License

Tóth Levente
Tóth Levente
Tóth Levente vagyok, a Minner csapat negyedik tagja, tartalomgyártó. A tartalmak közül legszívesebben a technológiai újítások és az AI köt le, tőlem ezekről fogtok leginkább olvasni.