Útmutató a következő one-on-one meetingedhez. Így hozd ki a legtöbbet az 1/1-es megbeszélésekből vezetőként!

Az egyperegyes megbeszélést hívják angolul one-on-one, one-to-one, vagy 1:1 meetingnek is. A megnevezés kevésbé fontos, mint amit ez a meeting jelent: egy rutinszerű, rendszeres beszélgetést vezető és beosztottja között, aminek a témája a beosztott személyes és szakmai fejlődése és a cégnél nyújtott teljesítménye. Ez a meeting egy klasszikus nagy(obb)vállalati menedzsment feladat, de az előnyeiből te is részesülhetsz, az első alkalmazottól kezdve. Kiépült középvezető, menedzseri szint nélkül azonban ezek levezénylése a te dolgod lesz. Nézzük meg mit, nyerhetsz vele, és hogyan csináld a gyakorlatban!

Mi az az 1/1-es meeting? Miért van erre szükség?

A one-on-one célja, és egyben előnye, hogy visszajelzést adj a beosztottad munkájára, támogasd a fejlődésben, motiváld (megismered a mozgatórugóját, személyes céljait amikkel ösztönözni tudod), kommunikáld felé a cég céljait (vízióját és misszióját, ha így jobban tetszik – nem, ez nem nagyvállalati bullsh*t), visszajelzést kapj te magad is, sőt együtt találjatok fejlesztési lehetőségeket a cégben. 

Mit nyerhetsz ezzel? Ha jól csinálod, egy motivált, elkötelezett munkavállalót, aki szeret a cégben dolgozni és tudja, hogy miért dolgozik. Azaz lelkes, céltudatos, hatékony, nem alibizik, nem ver át, nem szorong, nem állásinterjúra jár a home office alatt. Megosztja veled az ötleteit, amiket ahelyett, hogy saját vállalkozásba vinne, hagyhatod hogy beépítsen a te cégedbe, ezzel jó esetben növekedést és profitot elérve. Szervezeti szinten nagyobb kohéziót, felelősségvállalást, és alacsonyabb fluktuációt. Ha pedig arra kerül a sor, segítheted a beosztottat a karrierjében feljebb és tovább lépni, jó kapcsolatban elválni, ahelyett hogy egy nap meglepjen a felmondásával. Ha meséli a barátainak, vagy ha elválnak az útjaitok, ezt fogja majd mondani: “Szerettem a cégnél dolgozni, törődtek velem.”

Az ügyfeleinkkel való beszélgetések alapján a rossz vezető és a visszajelzések teljes hiánya az egyik fő oka annak, hogy felmondtak. “Legutóbb egy kezdő vállalkozó mesélte, hogy azért indítja el a vállalkozását, mert a munkahelyén már jó ideje nem kapott visszajelzést. Még csak annyit sem, hogy jól csinálod, csak így tovább. Nem is csak az elismerés a lényeg, azt mondta már annak is örülne, ha kritikát kapna, vagy azt mondanák neki valamiben fejlődnie kell…” – mesélte Milán amikor a témáról beszélgettünk.

Továbbá, a kommunikáció révén pontos képet kapsz te is olyan működési területekről, amivel nem te foglalkozol a cégen belül, és nem akkor veszed észre az elakadást, amikor már tüzet kell oltani. Jöhet jó javaslat a kollégától folyamatoptimalizálásra vagy termékfejlesztésre is. Mester Márk, a Minner Facebook marketing szakértője, és a Tízes lista YouTube csatorna tulajdonosa maga is csapatot épít és vezet. Őt is kérdeztem az 1/1 szokásairól, és arról számolt be, több alkalommal is sikerült problémát megoldani vagy fejleszteni ezek által:

„Szervezeti és személyes problémákra is derült már fény one-on-one meetingeken. Például az átláthatatlan Trello táblára hozott javaslatot a kolléga, hogy szinkronizáljuk egy Google naptárral a Trello kártyákon szereplő határidőket. Ezzel az automatizációval átláthatóbb lett a munkája. Szintén beosztotti kérésre vezettük be a hétfői státusz meetingeket, amin átnézzük a Google naptárat, Trellot, előző heti feladatokat, haladásokat, elakadásokat, és így alakítjuk az aktuális heti feladatokat.”

#kutatás: a Hypercontext 2022-es adatai szerint a megkérdezett dolgozók az egyperegyes megbeszéléseket tartották a leghasznosabb meetingeknek. 

Hogyan készülj fel és vezess le egy 1/1-es meetinget? 

Ha már csinálsz 1/1 megbeszélést a beosztottaddal, akkor előbbre vagy. De lehet ezt is jól, vagy rosszul csinálni! Egy felmérésben a megkérdezett 250 alkalmazott több, mint fele nem volt elégedett a vezetőjével tartott egyperegyes meetingekkel (HBR). 

Van néhány dolog, amit megtehetsz, hogy a te munkatársaid ne érezzenek így – olvass tovább a tippekért!

Oldd fel a cikket és szerezz előnyt a piacodon!

A Minner Előny előfizetéssel még szakmaibb, gyakorlatiasabb, részletesebb üzleti tartalmak várnak rád. Csatlakozz a prémium tagsághoz, a Minner Előnyhöz azonnali, korlátlan hozzáférésért.

Már tag vagy? Jelentkezz be az olvasáshoz! (Itt a FB, Google login is)

Kapcsolódó tartalmak:

Kiemelt kép: Canva

Sólyom Eszter
Sólyom Eszter
A MinnerAkadémia színfalai mögött azon dolgozom, hogy a legfontosabb információk a lehető legjobb minőségben jussanak el hozzád. A Minneren előszeretettel írok cégkultúráról, társadalmi felelősségvállalásról, szervezetfejlesztésről.

Kapcsolódó cikkek