Útmutató weboldal létrehozásához, weboldal készítéshez

Dátum

Megosztás

Így lesz a cégednek, induló vállalkozásodnak weboldala. Szeretnélek segíteni abban, hogy jól tudj dönteni a vállalkozásod weboldalának létrehozásával kapcsolatban. Vajon szükséged van-e webfejlesztőre, vagy elég ha valaki segít valamilyen weboldalkészítő rendszer használatában, esetleg saját magad csináld? Tetszeni fog a cikk, mert azonnal elkezdesz vele foglalkozni, főleg amikor a sablonokról beszélünk és nézed őket. Vágjunk is bele, lesz weboldalad!

Összefogott a Minner és a Billingo, hogy a digitalizáció igazán kézzelfogható legyen egy magyar vállalkozás számára. Legyél Te is innovátor! Használd a digitális megoldásokat! Mutatjuk, hogyan kell. 

Weboldal létrehozása, ki mit csinál és hogyan?

 • Webfejlesztő, programozó (csapat):
  Ő az aki tényleg kódol, vagyis egyedileg programozza a weboldalad. Igaz még ő is használ előre megírt blokkokat, de az jó is, máskülönben 3X annyit fizetnél a weboldalért. Ő az, aki bele is mer nyúlni a kódba, aki érti is a rendszereket. Csapatban dolgozik.
  Díjuk: minimum 500 000 ft (egy jól működő weboldal esetében, 7-10 000 ft/óra a díjuk).
  Időtartam: kb. 2-3 hónap mire elkészül a weboldalad
  Itt legtöbbször egy csapatot bízol meg, mert külön van, aki a
  • Megjelenésért felel (UX, grafikus)
  • Weboldal felépítése (Frontend), amit a felhasználó lát, ami megjelenik
  • Weboldal háttérrendszere, adminisztrációs rész (Backend), itt történik majd az adatfeltöltés, a háttérrendszer működtetése
  • Marketinges, szövegíró – ha szerencséd van, olyan csapatot bízol meg, ahol a szövegeket is ők megírják.
 • Weboldalkészítő:
  Általában valamilyen tartalomkezelő, weboldalkészítő rendszert ismer mélyebben. Például WordPress (egyébként CMS rendszernek hívjuk ezeket, úgy is hivatkoznak rájuk). Programozáshoz minimálisan ért, a weboldal programkódjába nem nyúl bele, sablonokból dolgozik. Ennek előnye, hogy gyorsan kész a weboldal, hátránya kevésbé testre szabható (na jó mostanában egyre jobban). Nagyrészt megveszed a tudását, hogy előrébb jár mint te az ilyen rendszerek használatában, illetve az idejét. Egyedül dolgozik, vagy max egy-két másik fővel (de ugyanazt csinálják).
  Díjuk: 80 000 Ft-tól/weboldal már tudsz találni jót (4-7 000 Ft /óra a díjuk).
  Időtartam: 2-3 hét alatt elkészül a weboldalad
  Legtöbbször neked is segítened kell, főleg a weboldal szövegezésében.
 • Csináld magad rendszerek:
  Ilyen például a Wix, vagy a WordPress (azon belül is az Elementor). Könnyű megtanulni, a sablonok miatt te magad is azonnal elkészülő weboldalt tudsz csinálni, aztán azt már csak csiszolgatni kell. Hátránya, hogyha nincs, aki ért hozzá a környezetedben, hosszabb idő míg rájössz dolgokra (elakadás esetén).
  Díj: 15-20 000 Ft, inkább az időd. Ami pénzbe kerül, az a sablonok, vagy maga a rendszer, egy idő után rájössz, érdemes fizetni értük.

Egyedi fejlesztés legyen? Kell programozó? Vagy elég valamilyen „kattintgatós” weboldalkészítő, weboldalmotor?

Szerencsénk van, mert már rengeteg ún. alap funkció készen van, le van programozva. Így tényleg csak akkor kell webfejlesztőt megbízni, amikor már a vállalkozásunk is feljebb lép egy szinttel.

Egyedi weboldalfejlesztés:

0-ról felépített weboldal: Ezt azoknak ajánlom, akik valamilyen startupban gondolkodnak, valamilyen speciális digitális megoldásban, ami túlmutat a következő blokkban sorolt funkciókon. Igaz a lean szemléletet követve, vagyis amikor -1-ről indulunk, lebutítjuk az ötletünket, akkor lényegében ez is egy későbbi fázisban kerül elő. Már minden megvalósítható a létező megoldásokkal, főleg egy új vállalkozás esetében az első időszak ezzel megoldható. Az egyedi fejlesztőre akkor lesz szükséged, amikor látod, tovább kell fejlődni, és kell új dolgokkal bővíteni a weboldaladat.
Költsége minimum 500 000 forint.

Új funkció a weboldaladhoz és/vagy teljes megújulás: Nagyon sokszor a cégek először egy weboldalmotorra (WordPress) épülő weboldallal indulnak, majd utána amikor már látszik a forgalombeli növekedés, akkor váltanak rendszert és váltanak egyedi fejlesztésre. Webshopoknál ez például legtöbbször így van. A másik pedig, ha kell egy új funkció és az nincs benne a weboldalmotorban, akkor szintén jó ötlet fejlesztőt fogadni.

Hátránya: Többe kerül, hosszú idő a fejlesztés. Új funkciók miatt folyton zargatni kell a fejlesztőt, akit bizony néha nehéz utolérni. Persze tisztelet a kivételnek.
Előnye: Sokkal minőségibb weboldal (na jó nem mindig, a WordPress sablonokkal néha nehéz versenyezni), van kihez fordulni, nem a te idődből megy el a webfejlesztés. Sokkal könnyebb összekapcsolni más rendszerekkel (api).

Weboldalmotor, WordPress, Elementor, Wix.com weboldalszerkesztők használata

Előre összeállított és testreszabható sablonokból indulunk ki, sőt rengeteg funkciót tudunk hozzáadni a weboldalunkhoz. Itt két út van, vagy keresel egy szakembert, aki ebben profi (pl. WordPress oldalt sokan készítenek), vagy saját magad elkészíted (megtanulható – WordPress képzés online a Minnerakadémián).

Ha a weboldalad az alábbi alap, egyszerű funkciókkal kell hogy rendelkezzen, akkor érdemes az alábbiakban gondolkodnod:

 • szolgáltatások bemutatása, cég bemutatása
 • a vevő / érdeklődő űrlapon keresztül fel tudja venni veled a kapcsolatot (pl. kapcsolat menüpont, rendelési űrlap)
 • online fizet a vevő bankkártyával, átutalással. A rendeléseket követni akarod online, a rendszer emailt küldjön a vevőnek… Erről egyébként itt egy átfogó cikk: Ez kell ahhoz, hogy online értékesíts valamit cégként. Online fizetési megoldás a weboldaladra
 • a rendszer emailt küld
 • felhasználói fiókot tudnak létrehozni a látogatók, akár kommentelnek, vagy zárt rendszerhez férnek hozzá, vagy fórumhoz,
 • promóciós aloldalakat akarsz készíteni, landing page-eket a marketing kampányaidhoz (mint amit az Apple is használ)
 • És még sorolhatnám, tehát egyszerű funkciók, amik már mind megvannak, léteznek, le vannak programozva csak bele kell építeni, hozzákapcsolni az oldalhoz.
 • Vagy például induló webshopod van, akkor is érdemes először Shoprenter-t, vagy Woocommerce-t, vagy Shopify-t használni és úgy elindulni.
 • Extra funkciók, amikre nem is gondolunk. Valójában szinte minden készen van már, például: Ezen a linken cégadatbázis weboldalakat látsz készen (16-20 000 Ft), amit könnyen lehet magyarosítani. Tudod, amolyan 21. századi aranyoldalak, vagy például étteremkereső és könnyen akár hozzá csapható biznisz partner portál is.
  De a Themefores.net -en érdemes rákeresni angolul különböző területekre és találsz rá megoldást, teljesen kész weboldalakat.
 • Ennek indulási költsége így kb. 80 000 forint, ha megtanulod saját magad, akkor olcsóbb is lehet, ugye akkor az időddel fizetsz.

Websablonok, a könnyed és gyors indulás alappillérei

Tudtad, hogy a Minner is WordPress-re épülő weboldal? Már több mint 6 éve, és meg vagyok elégedve. Sőt most a következő hónapokban újul meg a főoldal, könnyű a sablonomban változtatni. Imádom! DE! A Minner WordPress, de a MinnerAkadémia.hu már egyedi fejlesztés.

WordPress – Mi ez?

A WordPress egy olyan weboldal motor, amivel akár saját magad is tudsz weboldalakat készíteni, vagy webfejlesztő segítségével (ami így olcsóbb, mint az egyedi). Weboldal készítés alatt néha itt azt is értjük, hogy csak kattingatnod kell, sőt legtöbbször kész sablonból dolgozunk. Mindezt programozói tudás nélkül. Átírjuk a szövegeket, beállítjuk a funkciókat, képeket, színt, dizájnt választunk… Persze kell hozzá egy kis gyakorlás, de egyébként sok webfejlesztő is WP-t használ. Rengeteg sablon áll rendelkezésünkre, amiből ki tudunk indulni, sőt egyes weboldal funkciókat is könnyen hozzá tudjuk adni a weboldalunkhoz. Mindezt annak köszönhetően, hogy sokan fejlesztenek erre a rendszerre.
Hátránya: Bár testreszabható, de vannak korlátai, ennek oka, hogy ez egy keretrendszer. Amiért könnyű szerkeszteni, így például keretek közé vagy szorítva. Bár úgy gondolom áthidalható a legtöbb minden. Folyamatosan frissíteni kell, mert a háttérben fejlesztik és az új verzióra érdemes váltani, mert új funkciókat kapsz, biztonsági javítások. Ezekre érdemes figyelni, sőt felkészülni rá.
Érdemes megtanulni akkor is, ha másnak adod le az elkészítését. Így legalább tudod, mihez nyúlj. A saját időd megy el arra, hogy felépítsd a weboldalad.  +WordPress videós tanfolyam a MinnerAkadémián
Ha valami probléma van az oldallal, vagy magadnak kell kutatnod, vagy fizetned egy szakértőnek.
Előnye: Kevés pénzbefektetés, és le tudod tesztelni a vállalkozásod indulásának van-e létjogosultsága. Sok funkciót már leprogramoztak előre, amit te is használni tudsz. Nagyon jó a keresőoptimalizálás szempontjából, vagyis nagyobb az esély, hogy a weboldalad a Google-ban előre kerül, ha ezt használod. Könnyű átadni egy másik webesnek, hamar felveszi a fonalat, a marketingesek is hálásak mert amint hozzáférést kapnak, azonnal dolgozni tudnak. Egyedi fejlesztésnél sokszor üldözni kell a fejlesztőket.

Websablonok

A Themefores.net -en keresünk a WordPress-hez fizetős, prémium websablonokat. Meg fogsz lepődni, hogy 15-20 000 forintért milyen profi sablonokat, teljesen felépített weboldalakat lehet találni.

Az egyes sablonoknál a Preview (live preview)-ra kattintva élőben megnézheted, hogyan néz ki az a weboldal, kattintgathatsz a gombokra, weboldal elemekre. El tudja varázsolni az embert, amikor nézegeti ezeket a websablonokat, na és motivál, hogy előrébb lépj a weboldal ügyben.

Tipp:

 • Keress rá angolul a rád jellemző szóra.
  Pl. Gym -szóra kiadja a konditermes, testépítő weboldalakat. De jó lehet még a fitness szó is, és ezek kategóriájába eső keresőszó. Ide kattintva meg is nézheted, mire gondolok.

  Étterem szóra, vagyis restaurant szóra például ilyen sablonokat dobott ki. Több mint 700-at
 • Érdemes megnézni mennyien vették meg a sablont, ha több mint 200-an, az már jó lehet, biztosan már több hiba kiderült. Tovább megnézni mikor frissítették utoljára (last update). Olyan sablont vegyél, amit az utóbbi 6-9 hónapban frissítettek.
 • Érdemes a Preview-ban megnézni élőben, hogy milyen, és végigkattintgatni. Megnézni mobilon és számítógépen is.
 • Hová kerülnek ezek a sablonok? A WordPress-t mikor beüzemeled a tárhely szolgáltatódnál (többnél automatikusan feltelepítik ha kéred), akkor a sablonok közé kell feltöltened. A megvásárolt sablon tartalmaz ún. dokumentációt (documentation), ahol útmutatót kapsz a beüzemeléshez. Legtöbbször képernyőfotókkal. Ha ezt a képzést elvégzed (online), akkor te magad is meg tudod csinálni: WordPress videós tanfolyam a MinnerAkadémián

Böngéssz a sablonok között! Merülj el bennük! Katints ide!

Elementor – A WordPress weboldalad még testreszabhatóbb lesz

A fenti sablonos megoldás is jó, de választhatod a WordPress-re épülő Elementor megoldást. Amivel még könnyebben tudod saját magad testre szabni a weboldalt, sokkal szabadabban dolgozhatsz. Ahogy látod az alábbi videóban is nagyon könnyű átszerkeszteni feliratokat, képeket hozzátenni, színeket változtatni, blokkokat beállítani a bal oldali panelen és közben élőben látod, mi történik. Valójában élőben szerkeszted. Kattints ide és merülj el az Elementorban.

Mire lesz még szükséged? Tárhely, domain, adatbázis

A domain az tudod, amivel megtalálják az oldalad. Így néz ki: weboldaladneve.hu
Ezt a tárhelyszolgáltatónál tudod megvenni kb. 2500-3500 Ft-ért. (Cégnév, weboldalnév ötletek itt), a tárhelyre is szükséged lesz, mivel ha úgy nézzük, a domained mutat majd a tárhelyre, ahol találhatóak a weboldalad fájljai. Tárhely díja éve 7-15 000 Ft.
A tárhelyszolgáltatók többsége még WordPress csomagot is ad. Tudnod kell, hogy a szövegeket, beállításokat adatbázisban tárolja a weboldalad, ezt is kapod a tárhelyszolgáltatónál.

Képek a weboldaladra – Jogtiszta képeket használj! – Ingyenes is van

Az, hogy a Google-ból töltesz le képet és azt használod fel, nem jó megoldás. Rengeteg olyan oldal van, ahol minőségi képeket tudsz a weboldaladra varázsolni. Például:

Látogatók nélkül nem fog menni!

Két irányba menj tovább:

 1. Ott a weboldal, de közben ki kellene találnom a teljes online stratégiát, marketinget. Ebben segít ez a képzés, tele példával, tippel: Átfogó marketing online képzés. Alapok + haladó
 2. Sikeres weboldal építést! Aztán irány a marketing! Ne feledd, látogatók is kellenek, hogy vevőid legyenek. Napi 800-1000 látogató már tapasztalatok szerint jó bevételt hoz. Marketing cikkek: 50+ cikk marketingről, vevőszerzésről. Esettanulmányok, ötletek, tippek

A Billingo a Digitális Ninja rovat támogatásával is sokat segített, hogy kiaknázd a digitalizációban rejlő lehetőségeket. Ha már rákanyarodtál erre az útra, ne állj meg – nézz körül Billingo digitális megoldásai között, és kezdd el őket használni! Digitalizációra, innovációra fel! Kattints ide!

Fotó: Envato License

Mándó Milán
Mándó Milán
Azt az üzleti blogot írom, amit én is szívesen olvasnék. A célom, hogy nap mint nap benntartsalak az üzleti flowban, fenntartsam a lelkesedésed! 9 éve foglalkozom azzal, hogy vállalkozások működését fejlesztem, újítom meg. Imádom az üzleti statisztikákat, stratégiákat, kutatásokat és ezeket mind összekapcsolni. És ebben segítek neked a cikkekben, oktatásokban, sőt akár chaten is!