Üzleti könyvajánló #3.: Az ötlettől a piacra lépésig. Vállalkozz okosan

Dátum

Megosztás

Mándó Milánnak, a Minner.hu alapítójának tanácsai kezdő vállalkozóknak – 6. rész

Tudjátok mi a nehéz a könyvajánlókban? Minden! Felelősségem van abban, hogy mit ajánlok. Nos több hét volt mire 4 könyv közül ki tudtam választani azt, amit no. 1. -ként alapműként ki tudok emelni egy kezdő vállalkozónak. Ha a Vállalkozz okosan könyvet beszerzed és elolvasod (feldolgozod), akkor már megtetted az első pici lépést a sikeres vállalkozásindításhoz. Sőt ez a cikk belekerült Mándó Milán tanácsai kezdővállalkozóknak cikksorozatba is (lásd cikk végén a sorozat többi tartalmait). Vágjunk bele! Mit tud ez a könyv, milyen másik könyvek voltak még versenyben (hátha azokat is felfalod).

Vállalkozz okosan – Az ötlettől a piacra lépésig – Vecsenyi János és Petheő Attila

HVG kiadó könyve, így már sejthetjük, hogy igazán szuper szakmai könyvet fogunk a kezünkbe. Kattints ide, ha be szertnéd szerezni a könyvet. A könyv tartalomjegyzékét a cikk végén is megtalálod.

Már azért is érdemes beszerezni a könyvet, mert a 35. oldalon megemlítik a Minnert és engem. És a könyv 2017-ben írodott, azóta a vállakozási ötlet trendek rovatunk is fejlődött.

Miről szól a könyv? Mit kutat? Hová tudod beilleszteni a vállalkozásodba?

A könyv célja nem az, hogy letegyél egy száraz üzleti tervet, ami végül a fiókban fog porosodni. A könyv abban segít, hogy egészen az ötlet kialakítástól kezdve végigvigyen azokon a területeken, amelyekkel foglalkoznod kell ahhoz, hogy piacra tudd vinni a termékedet, szolgáltatásodat. A vállalkozói attitűd kialakításához is sokat segít a könyv és a benne található életszerű példák, esettanulmányok. Aki végigolvassa a könyvet és a saját példáján elkezdi végiggondolni, tervezni azokat, amelyek le vannak írva a könyvben, annak a piacra lépéssel nem lehet gondja. Persze egy könyv nem fog mindent megoldani, de pont megadja azt a vezérfonalat, amit érdemes követned a vállalkozásod elindítása előtt és az első hónapokban.

Lehetne máshogy is?
A könyv segít benne, hogy több oldalról is megközelítsd az ötleted. Hajlamosak vagyunk ragaszkodni alapgondolatainkhoz, ám ezt a piac elég nagy arconcsapással tudja üdvözölni a rossz elképzeléseket. Ne járj így!

A 206. oldalról egy részlet: „Mi lenne, ha csak nők vagy csak férfiak használnák? Milyen lenne a megoldás egy másik országban? Vagy lehetne kisebb, lehetne nagyobb, lehetne más anyagból, lehetne belőle több vagy kevesebb? Más irányba terelve a gondolkodást új megoldásokra bukkanhattok”.

Mennyi hot dogot kellene eladnod?

Szól a kérdés a 178. oldalon. Bár vállalkozóként matekozunk, számolunk, de a tapasztalatok alapján tudom mondani neked, hogy nem eleget. Az alábbi példát azért szerettem, mert segít benne, hogy milyen kérdéseket tegyél fel miközben kijönnek a saját számaid. Apropó itt el is felejtettem. A könyv felkészít arra, amit most le is fogok én is írni.

A piacon dől el minden.

Akkor tudsz igazán tovább kalkulálni, tervezni, ha már a piacon vagy!

Vállalkozz okosan 179. oldal

A példa folytatódik egy újragondolt verzióban a 180. oldalon. Érdemes beszerezni a könyvet. Ha már a pénzügyekről van szó, akkor az üzleti tervre is természetesen kitér a könyv, és ott a cash flow részt érdemes átnézni (262. oldal körül, lehet későbbi kiadásban máshol van, utána nézek).

Vállalkozási formák, cégalapítás

A könyv érinti ezeket, és kapsz egyfajta tudást miközben olvasod, tehát hasznos. Ám ezekben számodra nem egy könyv fog segíteni hanem egy könyvelő és egy jogász. De! Kellenek ahhoz az alapok, hogy ne hagyd magad, hiszen nehéz jó szakembert találni. Belefutottunk már mi is abba, hogy mesélte az ügyfél, hogy a leendő könyvelőjelöltje egyszerűen azt mondta, hogy olyat nem lehet (egy egyszerű külföldi e-kereskedelmi megoldásról volt szó). Mondta pusztán azért, mert nem értett hozzá.

Ahogy az aranyember, Klapka György mondta:

Egy vállalkozónak jobbnak kell lennie, mint a jogásza, jobb könyvelőnek, mint a főkönyvelője, és jobb szakértőnek, mint a szakértője.

Tehát ne úgy kezeld, hogy a cégalapítás kérdését, a vállalkozási forma kiválasztását a könyv segítségével 100%-ban megoldod.

Kinek ajánlom? Hol tudod használni? 

  • Vállalkozás indítás előtt állóknak, akiknek még nincs meg az ötletük. Bizony, akkor is érdemes a könyvet a kezedbe venni, ha nincs még ötleted. A könyv első része pont abban segít, hogy tudsz rátalálni a leendő vállalkozásodra.
  • Vállalkozás indítás előtt állóknak, akiknek már megvan, hogy mibe szeretnének belevágni, akinek megvan már az ötlet: Sok fejfájástól ment meg ez a könyv! Segít benne, hogy ne csapjon arcon a piac, hogy felkészült vállalkozóként lépj eme izgalmas területre (ami nem mellesleg sok pénzzel, sikerekkel kecsegtet).
  • Néhány hónapja működő vállalkozással rendelkezőknek: A könyv segít benne, hogy átnézd jó úton jársz-e, hogy újra gondold az üzlet stratégiádat, esetleg újraszámold a megtérülést, vagy tudd mire kell figyelned a működés során.

A könyv melyik hasonló írásokhoz csatlakozik: 

Itt jönnek azok a könyvek, amelyek közül vaciláltam, hogy akkor no melyik legyen no 1.-ként kiemelve.

  • Értékajánlat-tervezés – Greg Bernarda – Alexander Osterwalder – Yves Pigneur – Alan Smith: A könyv üzleti modell kialakításról, termék és szolgáltatás fejlesztésről szól. Nemzetközi szinten népszerű vállalkozásfejlesztéses könyv. Amiért nem került be ide, mert kicsit túlzsúfolt ábrákkal van tele, amelyek egyszerűen megzavarják a koncentrációnkat. Több emberrel is megnézettem, mert nem hittem el, hogy ilyen nehéz használni ezt a jó könyvet. Az üzleti modell vászon (business model canvas) miatt érdemes belelapozni, akár kitölteni.
  • A Nike sztori – Phil Knight: Nos a könyv inkább önéletrajzi, sztorizgatós könyv. Nagyon jó vállalkozói attitűdöt tud átadni. Nem véletlen van ott Bill Gates könyvajánlójának toplistáján is. Ami miatt nem került be, mert nem mindenkinek az ízlésének jó ez a könyv, nem mindenki tud elmerülni benne. Talán azt is mondhatom ez a könyv bár jó lenne, ha minden kezdő elolvasná, lehetséges inkább 3-4 éve már működő céggel rendelkezők tudják igazán nagy haszonnal forgatni. A könyvről itt írtam korábban (imádom): Te is vagy olyan jó, mint a Nike alapítója! Semmi olyat nem csinált, amit…

A könyv tartalomjegyzéke – Vállalkozz okosan

A kezdő vállalkozó cikksorozat további részei

Mándó Milán
Mándó Milán
Azt az üzleti blogot írom, amit én is szívesen olvasnék. A célom, hogy nap mint nap benntartsalak az üzleti flowban, fenntartsam a lelkesedésed! 9 éve foglalkozom azzal, hogy vállalkozások működését fejlesztem, újítom meg. Imádom az üzleti statisztikákat, stratégiákat, kutatásokat és ezeket mind összekapcsolni. És ebben segítek neked a cikkekben, oktatásokban, sőt akár chaten is!