Üzleti könyvajánló #4: Munka hack, life hack egy csokorban. 41 megvalósítási modell

Dátum

Megosztás

Hogy én mennyire nem szeretem a zsebkönyveket! Biztos valami régi beidegződés, pedig most mintha beérne a rövid, gyors tartalmak korában a zsebkönyv küldetése. Bár a polcon furcsán néz ki, ám annál hasznosabb a 41 megvalósítási modell könyv. Alcíme jobban kifejezi miről is szól a tartalma: Hogyan kezdjünk el, folytassunk és fejezzük be a feladatainkat? Igazi soft skill tréning pörgősen, és természetesen magas hasznossággal. Annyira jól egymás után következnek a megoldások, hogy akár 2 nap alatt kiolvasod a könyvet, és sok-sok dolgot elviszel belőle, sőt később sem fáradtságos elővenni. Nemcsak cégvezetőként lehet hasznos ez a könyv, én munkatársaimnak megveszem, mert olyan készségeket fejleszt, ami a mindennapi munkavégzésüket megkönnyíti, elkerülhető a kiégés, és tudatosabbá válhatnak, nem beszélve a termelékenységről.

Egy új kategória is született a Minneren, méghozzá kreatívan a Könyvajánló nevet fogja kapni. A cél az, hogy legyen egy top 52 üzlet könyvet számláló lista, amit most érdemes elolvasnia egy magyar vállalkozónak, cégvezetőnek, menedzsernek. Igen, minden hétre 1., ügyelve arra, hogy a cég teljes működésére hatással legyenek az olvasottak. A bónusz még az, hogy több könyv is szerepel egy-egy ajánlóban, sőt a közöttük lévő összefüggéseket is bemutatjuk, de ezt most látod is.

41 megvalósítási modell – Hogyan kezdjük el, folytassuk és fejezzük be a feladatainkat? Mikael Krogerus – Roman Tschäppeler

A könyvet itt tudod megvenni:

Miről szól a könyv? Mit kutat?

A könyv téged fejleszt és nem a vállalkozásod.

Ez nem egy produktivitási trükköket összegyűjtő könyv. Ahogy a szerzők írják: „Ez a könyv nem arról szól, hogyan lehetsz minden termelékenyebb, hanem arról szól, hogyan összpontosítsunk olyasvalamire, ami értelmes és értékes – számunkra és mások számára.” A könyv segít, hogy tüzeljük fel magunkat, hogy őrizhetjük meg kiegyensúlyozottságunkat, vagy érhetjük el azt. Ami kifejezetten tetszett a könyvben, hogy széles spektrumban végig megy azokon a tényezőkön, skilleken, ami szükséges lehet a jó élethez, ami megtámogatja a sikert úgy, hogy ne haljunk bele ideje korán és még élvezzük is.

A célja nem az, hogy mélyre menjen az egyes témákban. Tehát például a time box témáról nem írtak még annyit sem, mint mi Minner.hu -n. Lásd itt: A milliárdosok produktivitási módszere: timeboxing, time blocking.
Ám közben mégis elérik azt, hogy tudd mire figyelj, hogyan építsd be a mindennapjaidba ezeket a soft skilleket. És persze segíthet abban is, hogy miben kell még elmélyülnöd.

Hasznos szokásokról olvashatunk, továbbá felnyithatja olyan témákban is a szemünket, minthogy miért fontos rutinokat kialakítani a mindennapjainkban, munkában is. Sokan nem szeretik bekorlátozni magukat, ám mégis hasznos. Kommunikációs skilleket is kapunk, ami segíthet minket a mindennapokban együtt dolgozni olyanokkal, akikkel egyébként nem szeretnénk, de még abban is segítenek ezek a tippek, hogy jobb megítélést kapjunk emberektől akkor is, ha valamit elszúrtunk.

Hová tudod beilleszteni a vállalkozásodba? 

Ez a könyv egyértelműen abban segít, hogy kiegyensúlyozottan boldogulj a mindennapi munka során. Ahogy feljebb fogalmaztam, téged fejleszt és nem a vállalkozásod.

Segít:

 • napi munka tervezésében

A könyvben szó van például a pomodoro technikáról, de későbbi részben az time boxingról is olvashatunk vagyis hogyan tervezz be elmélyült munkát.

Részlet a könyvből. Sok illusztráció könnyíti meg az információk feldolgozását.
 • segít, hogy fenn tudd tartani a lelkesedésed olyan feladatok iránt is, amit nem szeretsz.
 • rávilágít olyan tényezőkre, ami segíti a work-life balance-odban. Vagy ahogyan a 158. oldalon írják, mit tegyél, ha úgy érzed elfogy az energiád, milyen tényezők befolyásolják.

Kinek ajánlom? Hol tudod használni?

Mondanám azt, hogy mindenkinek, de az túlzás lenne.

 • Bármilyen irodai munkaterületen is dolgozz, vagy bármilyen szellemi munkát is csinálj egyértelműen hasznos lesz számodra ez a könyv.
 • Cégvezetőként, vezetőként egyenesen kötelező, mert hasonló kézikönyvet, sőt ennyi területet összegyűjtve még nem láttam máshol.

A 4 órás munkahét könyv esti mese ehhez képest.

 • Ahogy írtam feljebb én a munkatársaimnak is megveszem, de ugye ők szintén irodai területen dolgoznak. Itt tehát mondhatjuk azt is, hogy munkavállalók is hasznát tudják venni, nemcsak karrierjükben segíti őket a könyv, hanem abban is, hogy produktívabbak legyenek, hasznosabb, termelékenyebb munkát végezzenek.

A könyv melyik hasonló írásokhoz csatlakozik:

 • Egyértelműen Stephen R. Covey könyve jó kapcsolódás lehet, sőt a 41 megvalósítási modell után mindenképpen érdemes elolvasnod. Ennek címe: A kiemelkedően eredményes emberek 7 szokása – Az önfejlesztés kézikönyve
 • Ezt a könyvet én megvásárlás után is halogattam. Petr Ludwig: Vége a halogatásnak című könyv. – A könyv azért tetszett, mert foglalkozik a produktivitás egy fontos tényezőjével is, ami a motiváció. Szintén ahogy a fenti könyvek a belső motiváció, szokások, flow, produktivitás témában segít. Ha a feladatmenedzsment témában elmélyülnél akkor ajánlom ezt.
 • James Clear – Apró változások, kiemelkedő eredmények: A szokások, rutinok kialakítását más megközelítéssel írja le, mint Covey, ezért is érdemes beszerezni. Nehéz felvenni új szokásokat, vagy letenni rosszakat, erre a folyamatra vezet rá a könyv. Foglalkozik mélyebben is például azzal, hogyan működik az agyunk, hogyan reagál a szokásokra, tevékenységekre. Még abban is inspirálódhatunk, hogy miként tudunk a vevőknél, munkatársaknak új szokásokat kialakítani. A napi 1%-os cikksorozatomat is megihlette a könyvben bemutatott módszer.
 • Mi ez a napi 1%?

A példa itt van előttünk.

Dave Brailsford a Team Sky kerékpárcsapat vezetőjének a filozófiája a “marginal gains”. Az elmélete az, ha mindennap csak 1%-kal javítjuk a teljesítményünket, ha tudunk javítani valami kis apróságban, akkor rövid időn belül sikereket érhetünk el. Ezt ő a csapatában olyan tökéletesre fejlesztette, hogy szinte a semmiből többszörös bajnok csapatot csinált (pl. 2012 és 2017 között, 6 éven keresztül 5-ször az ő csapatuk vitte el a trófeát, Froome és Wiggins). Hogyan? A táblázat alatt folytatom.

Az elmúlt tíz év Tour-bajnokai

2007: Alberto Contador (spanyol)
2008: Carlos Sastre (spanyol)
2009: Contador
2010: Andy Schleck (luxemburgi)
2011: Cadel Evans (ausztrál)
2012: Bradley Wiggins (brit) – Team Sky
2013: Christopher Froome (brit) – Team Sky
2014: Vincenzo Nibali (olasz)
2015: Froome – Team Sky
2016: Froome – Team Sky
2017: Froome – Team Sky

A recept:
Dave, a kerékpárcsapat vezetője mindenen javít, amin csak tud. Szerinte elég, ha csupán 1%-kal is, de amin lehetséges, próbáljunk meg javítani. Számításba vettek mindent, és fejlesztettek is mindenen. Például:

 • Úgy alakították ki a sportolók ruháját, hogy az számukra kényelmesebb legyen, kellemesebb anyagból készüljön.
 • Versenyzőik számára minden hotelbe saját párnát és takarót visznek, hogy mindig a már általuk megszokott ágyneműben aludhassanak, de az étrendjüket is folyamatosan javították.
 • Sportolóik számára egyénre szabott kerékpárnyergeket alakítottak ki.

Ezeket folyamatosan alakították ki és tesztelték le. 2009-ben a vezetőség azt a célt tűzte ki, hogy a fejlesztéseknek köszönhetően a csapatuk 5 éven belül bajnoki címet szerez. A kitűzött céljuk három év múlva teljesült, sőt azóta uralják a Tour de France-t.

Általában túlbecsüljük egy adott esemény fontosságát (pl. a cég életében egy fordulópont), míg alábecsüljük a sok kicsit, rendszeres változást, vagy a (jelentéktelen) pillanatnyi döntés fontosságát. Napi egy kis változtatatás fejlesztés valójában óriási növekedésben segíthet minket. Napi 1% cikksorozat a Minneren itt.

A könyvajánló a Minner hírszemlében a 47. perctől

Tartalomjegyzék – 41 megvalósítási modell

További könyvajánlók

Mándó Milán
Mándó Milán
Azt az üzleti blogot írom, amit én is szívesen olvasnék. A célom, hogy nap mint nap benntartsalak az üzleti flowban, fenntartsam a lelkesedésed! 9 éve foglalkozom azzal, hogy vállalkozások működését fejlesztem, újítom meg. Imádom az üzleti statisztikákat, stratégiákat, kutatásokat és ezeket mind összekapcsolni. És ebben segítek neked a cikkekben, oktatásokban, sőt akár chaten is!