Vállalkozás indítási pályázat tapasztalatai

Dátum

Megosztás

Sok kezdő vállalkozót érdekel a vállalkozás indítási pályázat, ezért gondoltam, hasznos lehet, ha bemutatom, hogyan lehetett pályázati pénzből a start vonalra állni az elmúlt években, mik az eddigi tapasztalatok.

A cikket pályázatíró partnerünk, a MinnerAkadémia pályázatírás kurzus oktatója, Bauernfeind Bence írta (elérhetőségek a poszt végén).

A Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program keretében a tavalyi év elejéig volt lehetőség, az „Álláskeresők és fiatalok vállalkozóvá válásának ösztönzése” című pályázat keretében, vállalkozás indítására pénzt szerezni. A projektben egyéni vállalkozás és társas vállalkozás alapításának ötletével is sokan léptek piacra az e-kereskedelemtől a szépségiparon keresztül az autószerelésig a gazdaság minden területén.

Milyen volt a vállalkozás indítási pályázat eddig?

Ez a projekt lehetőség nagyon népszerű volt a leendő vállalkozók körében, mert 100%-os támogatási intenzitású, tehát a pályázathoz önerőre nem volt szükség. 

A program két célcsoport megsegítésére koncentrált: 

a) Fiatalok: 18-25 év közötti fiatalok, akik sem oktatásban, sem képzésben nem vesznek részt és nem is dolgoznak; vagy 25-30 év közötti fiatalok, akik a programba történő bevonáskor a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálatnál regisztrált álláskeresők.

b) Álláskeresők: 30. életévét már betöltött, a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálatnál regisztrált álláskeresők vagy 30. életévüket már betöltött, a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálatnál közvetítést kérőként nyilvántartásba vett megváltozott munkaképességű személyek ellátásában részesülő személyek.

Jelentkezés után az első fontos lépcső egy online kompetencia-mérés teljesítése volt, – nem kell megijedni, nem volt nehéz. Sikeres teszt után a pályázónak egy 80 órás képzésen való részvételre, valamint a tervezett működést bemutató üzleti terv benyújtására volt szükség.

A támogatás maximum összege 4 573 800 Ft lehetett, melynek felhasználhatósága tartalmazott ugyan kisebb megkötéseket, de szabadon felhasználható keretet adott.

Ezek alapján bérköltségre + adókra és járulékokra 3 267 000 Ft, egyéb kiadási tételekre 1 306 800 Ft költséghatárral kellett számolni az üzleti tervben.

A vállalkozás indításához szükséges egyéb elszámolható kiadási tételek: 

• Előkészítési költségek 

• Eszközbeszerzés, eszközbérlés 

• Üzlethelyiség, iroda bérleti díja 

• Online megjelenés, piacra jutás támogatása (marketing) 

• Immateriális javak beszerzése 

• Anyagbeszerzés 

A megnyert összeget egy év alatt kettő, illetve három részletben kapta meg a minden kötelezettséget teljesítő pályázó.

A kritériumok alapján, 12 hónap a projekt megvalósítási ideje, tehát ennyi idő állt rendelkezésre, hogy a támogatási összeget felhasználja a pályázó. Továbbá 12 hónapon keresztül szükséges üzemeltetni a vállalkozást, azaz 1 éves fenntartási kötelezettséggel szükséges számolni. Egyéni vállalkozás nem szüneteltethető, sem a projekt időszakban, sem a fenntartási időszakban. 

A tapasztalatok azt mutatják, hogy a programban elindult cégek túlnyomó többsége tudja teljesíteni a feltételeket, és az elmúlt időszakban többen is lefektették egy hosszú távú sikeres vállalkozás alapjait.

Reméljük lesz még ilyen! Itt végig is mentünk a pályázaton: A 4,5 millió forintos GINOP kezdő vállalkozók pályázat a gyakorlatban. Beszámoló

Mire lehet számítani a jövőben? Lesz még ilyen pályázat?

A napokban jó hírek érkeztek, melyek szerint az év második felében létrejöhet a partnerségi megállapodást az Európai Unióval, így megnyílik a lehetőség többek között a helyreállítási alap uniós forrásainak kifizetésére. Ez stabilitást adhat a pályázati területen, és az ősztől elkezdődhet az új ciklus forrásainak felhasználása. 

Ha újra elindul valamilyen vállalkozás indítást támogató pályázat, arról biztosan elsők között számolunk majd be a Minneren!

Új vagy a pályázatok terén? Szeretnél pályázni? 

Fotó: Unsplash / Tim Mossholder

Vendégszerző
Vendégszerző
Szakértőket hívunk, hogy még hitelesebb információkat kapj különböző területekről. Ezt a cikket egy vendégszerző írta, de természetesen átment a Minner rostán, így a leghasznosabb információkat kapod most is.