Van az a pénz, amiért korpásodik az ember haja

Lehet, hogy nem is tudtad, de a fenti gondolat ténylegesen elhangzott. Méghozzá Prokopp Dóra szájából, amikor Friderikusz Sándor egy 90-es évekbeli műsorában kérdőre vonta az akkori korok egyik kiemelkedő „befolyásolóját”, hogy mégis miért vállalt el egy vele nem igazán összeegyeztethető szponzorációt. Ebben a cikkben az influencer jelenségről, a velük és márkák közti együttműködésekről írunk, sőt, példákat is hozunk.

Az alábbi kérdés merült fel bennünk:

Biztosan el tudjuk adni a termékeinket az influencerek által úgy, hogy az általunk szponzorált poszt előtt és után is más cégek hirdetései szerepelnek? A marketingzaj már ilyen szűk szegmensbe is beszivárgott?

A közösségi média platformokat rengetegen használják személyes márka építésére, népszerűségszerzéshez, továbbá szponzorok – és ezáltal pénz – gyűjtésére, de akár egy eszme, gondolkodásmód, vélemény elterjesztésére is. Nem hiába jön a név, az angol “influence” szó befolyásolást, hatalmat, tekintélyt jelent.

A közösségi média oldalak világméretű elterjedése lehetővé tette a celebeknek és tulajdonképpen bárki másnak is, hogy TV-ben és rádióban való megjelenés nélkül is nagy közönséghez elérjen az általuk kreált tartalom. Amíg az offline médiában csak egy szűkebb rétegnek adatik meg a megjelenés lehetősége, az online térben bárki elindíthatja influencer-karrierjét és hatalmas követőbázist szerezhet, ha az általa előállított kontentet felkapja a közösség.

A cégek persze hamar ráeszméltek az ebben rejlő megjelenési lehetőségekre, létrehozva ezzel az influencer marketinget. Pár éve még nem volt szabályozva a hirdetés megjelölési kötelezettség, így a rengeteg reklám közül nem mindig volt evidens, hogy az illetőnek tényleg jó a korpás hajára az adott sampon, vagy a pozitív “tapasztalatait” csak a pénz mondatja vele. Ma már jobban figyel a GVH; teljesen egyértelművé kell tenni, ha a poszt megjelenését egy vállalkozás támogatta.

Összeszedtünk pár népszerű Instagram celebet, és azt vizsgáltuk, hogy a legutóbbi 9 posztjuk közül mennyi volt reklám / szponzorált tartalom, vagy bármilyen olyan márkamegjelenés, amiért nagy valószínűséggel valamilyen ellenszolgáltatást kap az adott illető. Zimány Linda és Hódi Pamela adatlapját vizsgáltuk meg először, a márkamegjelenítést tartalmazó posztokat a pénzeszsák szimbolizálja:

Zimány Linda oldalán 9/6 poszt minősíthető reklámnak, ennek mindegyike más-más márkát hirdet. Hódi Pamela esetében 9/4 poszt szponzorált, és szintén mindegyik külön brandeket népszerűsít.

Vasvári Vivien és Henry Kettner esetében is hasonló tendencia mutatkozik, 9/6 és 9/5 fizetett megjelenést véltünk felfedezni, természetesen egytől egyig különböző cégek fizettek ezekért, tehát több posztból álló kampányt ugyanattól a cégtől egyik celebnél sem észleltünk a legutóbbi tartalmaik alapján.

Hogy átfogóbb képet kapjunk, nem hagyhatjuk ki az Instagram legnépszerűbb magyar párjait sem. Az influencer marketingről szóló írásokban érdemes lehet elemezni az olyan szerelmes párokat, melyekben az egyik tag a másik fél népszerűségét kihasználva tud hatalmas rajongóbázist szerezni, ahogy például Kasza Tibi mellett Kasza-Darai Andrea is már majdnem félmillió követőt tudhat magáénak.

Az előző influencerekhez képest Kasza Tibi legutóbbi posztjainál egy fizetett megjelenést sem láttunk. Ha be is vállal valamilyen reklámot, nála érezhető, hogy a személyes márkáját fontosnak tartja, a Szerencsekerék műsorvezetőjeként a vetélkedő újraindulását promotálja inkább.

Darai Andreánál is mindössze két hirdetés jelent meg, mindkettő saját webshopját, a mankershop.hu-t népszerűsíti. Több influencer épít valamilyen vállalkozást arra alapozva, hogy elsődleges célcsoportnak a saját követőit határozza meg, tartalmaiban a saját termékének / szolgáltatásának megjelenítésére törekszik, más márkákat nem is nagyon vállal.

Kulcsár Edina és férje, Szabó András “Csuti” is külön-külön vállalkozást indítottak, és ha nem is csak a hírnévre húzták fel ezeket, tartalmaikkal nagyban hozzájárulhatnak a magasabb bevétel eléréséhez. Kulcsár Edina esetében az utóbbi 9 posztból egy volt egyértelműen egy táplálékkiegészítő márka reklámja, a másik pénzeszsák – nem egészen transzparens – támogatója egy fürdő, ami férje oldalán is megjelent, bár innen hiányzott a hashtag reklám, így ebben az esetben valószínűleg valamilyen barter megállapodásról lehetett szó.

Az influencer marketingkampányokkal sokszor az a baj, hogy nem produkálják a megfelelő számokat. Ennek több oka is lehet:

  • A cégnek nincs kidolgozott stratégiája
  • Nem a megfelelő influencerek kerülnek kiválasztásra, nem összeegyeztethető a célcsoport
  • A termék / szolgáltatás nem illik a véleményvezér portfóliójába, előtte még akár a konkurenciát is hirdette, hiteltelen
  • Kampány alatt egyetlen posztot értenek a cégek, a mennyiségre és nem a minőségre hajtanak, azaz minél több influencer posztjában akarnak megjelenni egyetlen egyszer, ahelyett, hogy hosszabb távú együttműködésekben gondolkodnának
  • Influencer-kampány alatt az Instagram-on való megjelenést értik kizárólagosan. Egy Insta poszt aktualitása hamar elillan, egyszer látja a közösség és az elérés utána gyakorlatilag nulla. Egy hosszabb videós kontent a YouTube-on már hatékonyabb lehet, de ilyen tartalmakért mélyebbre is kell nyúlni a zsebben.

Milánt pont a napokban kereste meg egy cég azzal, hogy az általuk futtatott influencer-kampány nem hozott konverziót, egészen pontosan 0 eladást generált. Pedig öt különböző, 20-30 000 követővel rendelkező véleményvezér is megosztotta, ezekre érkeztek lájkok és kommentek is. De mivel egy induló márkáról beszélünk, nem szabad önmagában csak influencer marketinget alkalmazni. Milán azt tanácsolta, hogy az influencer marketing a cég teljes marketingtevékenységének csak egy szeletét képezze, mellette legyen például saját Facebook- és Google-hirdetésük is, mert csak úgy érhetnek el jó eredményeket.

Az ACG Pro vezetője, Mentes Endre a Kreatív-nak adott interjújában kiválóan megfogalmazta az egyik legnagyobb problémát:

“Nem elég ismerni az influencereket, vloggereket, hanem elébe kell mennünk a dolgoknak, észlelnünk kell, hogy ki lehet az, aki egy adott témát két hónap múlva is robbantani tudja. Vannak persze huzamosabb ideje működő állócsillagok, akik szinte mindig bevethetők, bár messze nem mindenre, hiszen a mennyiség egyáltalán nem jelent minőséget. Ha valaki egy héten belül posztolja #reklám alatt egy bank, egy FMCG márka és egy beautycég üzenetét, nem biztos, hogy az olvasóban kialakul az elköteleződés a márka iránt.”

Ahogy a fenti “solo-influencereknél” is láthattad, 9 posztból átlagosan 6 volt reklám, és ennek mindegyike különböző cég megbízásából történt. Gyakorlatilag nem is számít, hogy milyen termékről vagy szolgáltatásról van szó, a legnépszerűbb befolyásolók szinte mindenféle reklámot elvállalnak, tehát ők maguk kreálnak reklámzajt a saját oldalukon. Az ilyen kampányokat mi egyáltalán nem gondoljuk hatékonynak, pontosan ezért érdemes nem csak a magas követőszámokat nézni az influencerek kiválasztásakor, hanem egy szempontrendszer alapján megvizsgálni őket, és akár kisebb, de hitelesebb “márkanagykövetekkel” együtt dolgozni hosszabb távon, vagy legalábbis kampányszerűen.

Ha már régóta gondolkozol influencer marketingben, mindenképp olvasd el cikkünket a témában: Influencer marketing. Mennyibe kerül, hogyan éri meg, hogyan lesznek vevőim?

Forrás: Instagram; Élet és Irodalom; Kreatív
Borítókép: Envato License

Üzleti esettanulmány


Így indít be a Minner egy piactér vállalkozást. Egy ajándék, hobbi, lakberendezés termékekkel kapcsolatos termékajánló oldal indul a videósorozattal párhuzamosan (illetve podcast-ra is feltöltjük az anyagot). Ez egy több mint 8 részes sorozat lesz, és napra lebontva mutatjuk be a piacterünk indulását, kezdeti lépéseit, számait, statisztikáit. Az oldal már éles, te is követni tudod a videón kívül is majd.

Nézd meg az első videót, kukkantsd meg a piacterünket! Kattints ide!

Gyimesi Károly
Kommunikáció és médiatudomány szakon végeztem, jelenleg marketing mesterdiplomámat szerzem angol nyelven. A Minnernél hamar be lettem dobva a mélyvízbe: számos üzleti konzultáción segítettem Milánnak, több százezer forint értékben indítottam el marketingkampányokat, ezekhez sok segítséget nyújtottak a MinnerAkadémia képzései is. Jelenleg a tartalomkészítés a fő feladatom. Részt veszek a Minner víziójában, azaz munkámmal segítem, hogy a vállalkozók, cégek még sikeresebbek legyenek.

Instant posztok

MinnerInstant

Szinte minden évben végigfutnak a közösségi médiában azok a képek, amelyeken – leginkább FMCG, gyorsétterem vagy közösségi média – márkák logói szerepelnek, na de nem az eredeti formájukban, hanem újragondolt, őszinte verzióban. A svéd származású grafikus dizájner, Viktor Hertz művei közül mutatunk párat:

Forrás: inspirationfeed.com

MinnerInstant

A vállalati filozófia kulcsfontosságú, ezzel definiálod, ki és mi vagy, milyen értéket adsz a cégedet körülvevő embereknek. Ennek alapján dolgozol és fejlődsz, de még a munkatársakat is ezzel motiválod, ösztönzöd. Amennyiben még nem rendelkezel misszióval és vízióval, szánj időt ezek megállapítására.

Misszió (küldetés): Amiért létezel, amiben hiszel. A vállalatod létjogosultsága, némi érzelmi töltéssel megtámogatva. Nem hosszabb, mint egy-két mondat, és ha arról lenne szó, a munkatársak szívesen hordanák azt a pólót, amire ez a szöveg van rányomtatva, tehát azonosulnak az eszmével.

Vízió (jövőkép): amit a vállalattal szeretnél elérni a jövőben. Erre törekszel, ez lebeg a szemed előtt és ez motivál téged, valamint a munkavállalókat minden egyes nap. Ne világmegváltó gondolatra, vagy irreális elvárásokra gondolj, hanem tudasd a követőiddel, mik a céljaid, és milyen eszközökkel, milyen lépésekben kívánod ezt elérni.

Ha sikerült pontosan megfogalmaznod a missziód és víziód, fel is használhatod ezeket a vállalati kommunikációdban.

A Minner missziójáról, víziójáról itt olvashatsz: Milán, mi a célod a Minnerrel? Mi a víziód?

MinnerInstant

A Telekom meghallgatta a fiatal célcsoportja (20-29 éves fogyasztói) véleményét: különböző platformokon szavazást indított, és arra volt kíváncsi, ki minek örülne egy személyre szabott díjcsomag esetén. A visszajelzések alapján létrehozta a “Kraft” elnevezésű csomagját, amely tulajdonképpen a “Mobil XS” és a “Net 15 GB” ötvözése, tehát nem is volt szükség nagyobb volumenű termékfejlesztésre.

A piackutatás mindig segít abban, hogy javíts, fejlessz a termékeden / szolgáltatásodon, de ha jobban bevonod a célcsoportodat a termékfejlesztésbe, létrehozhatod a Jolly Joker ajánlatodat, hiszen a vásárlók konkrét igényeire / problémáira kínálod az általuk ismert és legjobbnak vélt megoldást.

A LEGO is kíváncsi az ötletekre, és közben aktivizálja a közösségét: A LEGO megkérdezi fogyasztóit, milyen terméket dobjon piacra

Forrás: Telekom, HVG

MinnerInstant

Hétezer milliárd forintot bukhat Japán azzal, hogy zárt kapuk mögött rendezik az olimpiát. A legnagyobb veszteség a turizmuson van, ami több mint mint 9 milliárd dollár veszteséget jelent. Az adott évben a rendező ország(ok) turizmusában ugyanis még tíz évvel a játékok után is érezhető az olimpia hatása, annyira szívesen járnak vissza azok, akik szurkolóként is ott voltak. Ehhez képest pedig szinte minden más tétel eltörpül:

  • Az olimpia két és fél hete alatt 90 százalékkal, 3,7 milliárd dollárral kevesebb bevétel várható, mintha telt ház lenne,
  • 6,7 milliárd dollár esik ki azzal, hogy az olimpiához köthető kulturális események és egyéb sportrendezvények közül a legtöbb elmarad,
  • A japán háztartások vásárlásai pedig 2,2 millió dollárral esnek vissza.

Forrás: HVG

MinnerInstant

Április 26 óta vezették be az iOS 14.5 frissítést, ami lehetővé teszi a felhasználóknak, hogy blokkolják az ő követésüket. Az applikációk egyesével megkérdezik, hogy engedélyezi-e a felhasználó, hogy követhesse a tevékenységét az adott applikáció. Ez a Facebooknak a legnagyobb érvágás. Az alábbi képen látod, hogy mit kérdez meg a felhasználótól, mit kell kötelezően kiírnia. És ha ott rányom a felhasználó a tiltásra, ott bizony az tiltva is lesz Na, de mennyien nyomkodnak a követést mellőzésére? A Wall Street Journal riportja alapján az iPhone-osok 67%-a tiltja a követést.

Idén júniusban az iPhone-on megjelenő hirdetésekre költött összeg egyharmadával csökkent, míg Androidon az összes reklámra költött pénz tíz százalékkal nőtt. És akkor mire költik a maradék pénzt? Egyrészt egyre több cég kezdi el a TikTok reklámot (még igazi vadnyugati helyzet van ott, olcsó), másrészt szponzorált cikkeket, tartalmakat vesznek. Utóbbi információk saját gyűjtés (hova költi), körbeszondáztam több Minner vállalkozót is.

Az iOS 15 még szigorúbb dolgokat hoz, ami megnehezíti majd a követést. Például az e-mailben érkező követőkódokat is szűri.

Az Android-ra ősszel jönnek a fentiekhez hasonló blokkolások, de ott eltart jövő tavaszig, míg mindenhol lefrissül.

Fel kell kötnie a marketingeseknek a gatyát! Konverzióoptimalizálás egyre nehezebb, webáruházaknak is nehezebb lesz a marketing. Lehet ez fogja megerősíteni majd az affiliate marketinget? Most lehet majd jó alternatíva lehet. Ez a piacteremnek jó hír, amit most indítunk, tudod aminek haladását élő esettanulmányként mutatom be. Vállalkozás indítás: Piactér születik üzleti esettanulmány

Forrás: www.wsj.com, Index

MinnerInstant

Száz nap után szerdán újra felvonta a horgonyt az Ever Given konténerszállító hajó, miután a japán tulajdonosvállalat és a biztosítók megegyeztek a Szuezi-csatornát működtető hatósággal a kompenzációról. Az Ever Given márciusban hat napig vesztegelt a Szuezi-csatornában, miután megfeneklett. A több mint 200 ezer tonna kapacitású konténerszállító észak felé, a Földközi-tenger irányába indult útnak – írja az MTI.

A Szuezi-csatorna Hatóság (SCA) kezdetben 916 millió dollár kompenzációt követelt a mentési műveletekért és a kieső bevételekért, amelyet később 600, végül pedig 550 millió dollárra csökkentett. 18 300 konténer van a hajón. Egyiptom a pénzügyi kártérítésen kívül egy 75 tonnás kapacitású vontatóhajót kap az Ever Given tulajdonosától.

Forrás: Index


Megnézem a többi Instant üzleti posztot! 

Hol tart a vállalkozásod?

További friss cikkek