Vietnám az új Kína? Vietnámi import, termékbeszerzés. Tapasztalatok

Sokan tapasztalhatták már, hogy azért a kínai árak sem olyan extrém alacsonyak, mint mondjuk 5-6 éve. Persze abszolút ott van még az árrés, és minőségben is jó termékeket kapunk (kellő körültekintéssel). De nem lennénk vállalkozók, ha nem nézzük meg az összes lehetőséget, vagy legalább a legtöbbet. Az USA-Kína konfliktus, továbbá a koronavírus még jót is tehet a vietnámi piac robbanásának, fejlődésének. A 100 millió lakosú Vietnámot az új Kínának is szokták emlegetni, mert ők is szintén export tevékenységre fókuszálnak és hasonló dolgok játszódnak le náluk, mint ami Kínában az elmúlt évtizedekben. Most azért hoztuk be témának, mert egy új megállapodás alapján (2020) az EU és Vietnám közötti kereskedelem esetében az áruk 99%-ánál 0% a vám (Vietnámból az EU-ba).

Kapcsold be a feliratot a videón! Jobb alsó sarok

Csépe Gábor a Minner kínai import szakértője és oktatója készített egy interjút egy spanyol cég vezetőjével, aki Vietnámban egy trade company-t vezet, vagyis vietnámi termékimporttal, gyártással foglalkozik. Az egyik célország pedig természetesen Spanyolország, vagyis ez Európai Unió. Így nekünk hasznos információkkal szolgálhat. Vietnám most van hasonló helyzetben, mint 20-25 ével ezelőtt Kína, igaz néhány alapvető adottsága (például a mérete), továbbá az emberek habitusa sem azonos a “Nagy Testvérével”.

Vietnámban nehezebb jobb árakat kicsikarni (igaz legtöbbször olcsóbb, mint Kína), mert a sales-esek azt mondanák arra a mondatodra, hogy máshol olcsóbb, hogy akkor menj oda.

Az interjúalany, Manuel véleménye szerint sokkal jobban tesszük, ha hozzájuk hasonló helyi import céget bízunk meg már a kutatással is, az importtal pedig még inkább, mert az ország még nagyon bürokratikus, továbbá nehéz tárgyalni az ottaniakkal. De úgy látja, ha valaki nagy tételben akar kereskedni, vagy gyártatni, megéri helyi irodát nyitnia, amelynek költsége havonta 2-3 helyi emberrel is alig 1000 dollár lenne havonta.

A top export termékek között első helyen az élelmiszer áll (még a kávé is), második helyen a textil / ruha termékek, majd következnek a műanyag játékok, termékek.

A fent említett vámeltörlést (0% a termékek 99%-a esetében) fokozatosan vezetik be, ennek hossza legalább 7 év, de a termékek többségénél (főleg a népszerű termékeknél) ez már 0%.

A szállítási időben hasonlóra kell számítanunk, mint kínai import esetében, sőt legtöbbször a tengeri szállítmányozásban ugyanazokkal a szereplőkkel találkozunk.

Nézd meg a teljes beszélgetést a vietnámi importról!

Az interjút / beszélgetést ezen a linken is eléred: https://www.youtube.com/watch?v=xQtWQCZnWC8

“Import téma érdekel. Mit olvassak?”

A Minneren a kínai importról rengeteg cikk, tartalom szól, sőt most kezdtünk bele a 100 termékötlet Kínából videósorozatnak. Ezt nézd:

Új vállalkozási ötletek! Neked is hasznos, nem kell kezdőnek lenned!

Olvasd el a Minner friss üzleti ötleteit Kattints ide! Működő cégek is inspirációt merítenek új termékekhez, szolgáltatásokhoz, üzleti modellhez, vagy éppen marketing ötletet találnak. Újaknak pedig egyenesen kötelező! Tovább a Minner ötletekre!! (A menüben is megtalálod)

Azt az üzleti blogot írom, amit én is szívesen olvasnék. A célom, hogy nap mint nap benntartsalak az üzleti flowban, fenntartom a lelkesedésed!. 6 éve foglalkozom azzal, hogy vállalkozások üzleti modelljét alakítom át, újítom meg. Imádom az üzleti statisztikákat, stratégiákat, kutatásokat és ezeket mind összekapcsolni. És ebben segítek neked is a cikkekben, oktatásokban, sőt akár chaten is!