Volkswagen vs. Tesla. A VW válságstábot hívott össze

Dátum

Megosztás

Hiába értékesít több, mint tízszer annyi autót a VW mint a Tesla, mégis úgy érzi a német autógyártó vállalat, hogy a piacát nagymértékben veszélyezteti az ifjú titán. Közben a kínai piaci szerepek is megváltoztak, mert a kínaiak már nem annyira ragaszkodnak az európai márkákhoz, a kínai gyártmányú autók jobb ár-értéket kínálnak. Érdekes a márkák piaci megítélése is. A Tesla részvényárfolyam száguld, a szakértők imádják, míg a német autógyártó árfolyama sinus görbét ír le.

Néhány érdekes adat, hogy ráhangolódjunk a témára: 

  • A Németországban 10-ből 6 autó a VW gyár futószalagjairól gurul ki, azonban ha az európai adatokból kizárjuk Németországot, a VW már nincs benne a TOP 10-ben sem. 
  • Egy Kínában végzett felmérés szerint a válaszadók 70%-a új prémium autója vásárlásakor nagy valószínűséggel kínai gyártó terméke mellett teszi majd le a voksát.  
  • Több, mint tízszer több autót ad el a VW mint a Tesla (VW: 8,9 millió autó / év, Tesla: 500.000 /év)
  • Ennek ellenére a VW piaci kapitalizációja 2020-ban 115 milliárd EUR, míg a Tesláé 782 milliárd USD – át sem kell váltanunk, így is szembetűnő a különbség.

A jövedelmezőség és a hatékonyság kapcsolata

Az elektromos autók úttörője, a Tesla új mércét állított fel az autógyártásban. Egy Tesla Model 3 mindössze 10 óra alatt készül el, több, mint háromszor olyan gyorsan, mint egy Volkswagen ID.3. A Tesla ezzel gyakorlatilag nemcsak hogy gyorsabb, de jóval költséghatékonyabb is, az elektromos autó innovációja mellett a futószalagos gépjárműgyártás új korszakát hozta el. 

A VW mellett szól persze, hogy egy régi rendszert nehezebb átállítani, a gyártás során alkalmazott rutinokat megváltoztatni, míg a Tesla egy friss cég, nincsenek meg a hagyományos autóiparban berögzült munkafolyamatok. Nem véletlen, hogy egész gyárakat bont le a német autógyártó, és épít fel újakat teljesen a nulláról, mivel a gyártástechnológiát egy az egyben újra kell gondolnia, a régi módszerek „hibrid” változtatása már sokszor nem hozza a megfelelő eredményeket.

A Volkswagen körülbelül egy hete válságstábot hívott össze, miután a felsővezetők fejében realizálódott, hogy a piacon jelenleg vesztésre állnak a Teslával és az új kínai gyártókkal szemben mind hatékonyságban, mind technológiában. Jó jel, hogy a cégvezetők egyre többször kongatják a vészharangot, hiszen ha nem tennék, az általuk vezetett vállalat sorsát tennék kockára. Az új piaci szereplők – mint a Tesla vagy majd később az Apple – ugyanis az autóiparban diszruptív, azaz hagyományos piacot romboló tevékenységet végeznek, így mondhatni rákényszerítik a „régi motoros” autógyártókat a szemléletmódváltásra, üzleti modelljeik megváltoztatására.

Viszi a pénzt az akkumulátor?

A Volkswagen-csoport jelenleg 22 különböző akkumulátort használ az elektromos járműveihez, de a hamarosan bevezetni kívánt rendszerben ez már lecsökken „csupán” 8-ra. Ez egyébként előny lehet a szervizelésben, az infrastruktúra fenntartásában is. A német vállalat az akkumulátorok számának és méretének csökkentése mellett 2023-ra ígéri az új egységes prizmatikus cellát, mellyel a költségek 50%-át is csökkentheti. 

A Volkswagen új akkumulátorait zárt rendszerben gyártja majd, és újrahasznosítja azokat a felhasználásuk után, mivel az akkuk értékes alapanyagokat tartalmaznak, valamint a környezetre sem árt odafigyelnie a pár éve dízelbotrányt kirobbantó autógyártónak.

Ha már akkumulátorok, nem mehetünk el szó nélkül a kínaiak mellett sem. Az elektromos autók piacán nagyjából 6 éve megjelent gyártó, a NIO olyan töltési rendszert vezetett be, amely szintén nagy áttörést jelenthet ezen a piacon. A NIO gépjármű tulajdonosai ugyanis a lemerült akkumulátort számos „útba eső” töltőállomáson kicseréltethetik, teljesen automatikusan, szinte ugyanannyi idő alatt, mint ameddig egy benzines tankolás tart. Nézd meg az alábbi videót!

Vajon jó irányba megy a VW? Mi lenne, ha nem autógyártó lenne a jövőben?

Az irodában arról beszélgettünk, hogy például annak idején a Siemens is sikeresen váltott át arra, hogy a B2C piac helyett a B2B, B2G irányba adjon szolgáltatást, gyártást, vagyis a nagy piaci szereplőket szolgálja ki. Az autóiparban jelenleg a gyártás jobb áron és gyorsabban történik Kínában, továbbá a Tesla gyártástechnológiája sokkal fejlettebb, értékesítési hálózata, stratégiája kevésbé pénzigényes a többi gyártóéval szemben.

A nagy autómárkák már számítanak arra, hogy az olyan techcégek, mint például az Apple szintén versenytársaik lehetnek a közeljövőben. Azt már láthatjuk, hogy az autógyártók már szoftvergyártók is egyben, így ebben is erősödniük kell az autógyártóknak, köztük a Volkswagennek is. De a német cég elgondolkodhat még azon is, hogy az autógyártást teljesen leállítja, helyette pedig autótechnológiai beszállítója lesz majd a techcégekből létrejött új autómárkáknak, lényegében bérgyártóként beékelődve a piacra. Kicsit hasonlóan, mint a 3M, hiszen a minket körülvevő tárgyak – leginkább műanyag részeiben – gyakorta visszaköszönnek a gyártó termékei, technológiai újításai még akkor is, ha a márkajelzést nem is látjuk.

Mit tanulhatunk ebből?

Míg régebben 15-30 év is eltelt anélkül, hogy egy adott vállalat radikális változtatásokat vagy csupán termékfejlesztéseket hajtott volna végre, addig ma már annyira felgyorsultak az események, hogy nyolc-tízévente alapjaiban újra kell gondolni a vállalkozásodat, annak stratégiáját.

Ha például a céged már öt éve jelen van a piacon, és most nem kezdesz el gondolkodni, javítani, változtatni a termékeden, üzleti modelleden, akár azzal is szembesülhetsz, hogy 5-6 év múlva egy teljesen új vállalkozás mindenféle bűntudat nélkül fogja lefölözni a piacodat úgy, hogy az „meg sem kottyan neki”. Figyelembe kell venned, hogy a vállalkozásodnak van egy életgörbéje, ezért gondolkodnod kell új termékek fejlesztésén, az üzleti modelleden, esetleg annak teljes átalakításán, mindezt annak érdekében, hogy te lehess az a piaci szereplő, aki a végén mindent felszánt.

Frissítés: A VW vezérigazgatója 200 fős felsővezetői találkozóra hívta Elon Musk-ot

A két vezérigazgató ugyanis jó viszonyt ápol egymással. Nem tekintik a másikat ellenfélnek, sokkal inkább a belsőégésű motort tartják „vetélytársuknak”. Musk videóchaten jelentkezett be a vezetői megbeszélésre, ahol előadott még a szakmában is elismert, a vállalkozások belső működését, menedzsmentjét vizsgáló professzor, Erin Meyer.

Herbert Diess szerint a régi világban a VW az egyik legerősebb szereplő volt a piacon, azonban fontos változások kellenek ahhoz, hogy ez a jövőben is így legyen.

Elon Musk a beszélgetés során igyekezett a felsővezetők kétségeit eloszlatni az elektromos autókkal kapcsolatban, továbbá kihangsúlyozta, hogy szerinte megéri foglalkozni az üggyel, és leginkább csak a felsővezetésen múlik az elektromobilitásra való átállás. Diess pedig több pozitív példát is hozott a Tesla-val kapcsolatban, például a világszinten kialakult chiphiányra való gyors reagálást, miszerint a Tesla mérnökei 2-3 hét alatt átírták a vezérlőszoftvert annak érdekében, hogy kevesebb komponenssel lehessen autót gyártani.

Kapcsolódó cikkek, hogy vigyük tovább a flow-t:

Forrás: Business Insider DE; Villanyautósok; OnBrands; G7.hu; e-cars.hu

Borító: Unsplash.com

Gyimesi Károly
Gyimesi Károly
Kommunikáció és médiatudomány szakon végeztem, jelenleg marketing mesterdiplomámat szerzem angol nyelven. A Minnernél hamar be lettem dobva a mélyvízbe: számos üzleti konzultáción segítettem Milánnak, több százezer forint értékben indítottam el marketingkampányokat, ezekhez sok segítséget nyújtottak a MinnerAkadémia képzései is. Jelenleg a tartalomkészítés a fő feladatom. Részt veszek a Minner víziójában, azaz munkámmal segítem, hogy a vállalkozók, cégek még sikeresebbek legyenek.

Értékesítőből cégtulajdonos. Bálint útja az alkalmazotti léttől a milliárdos forgalmú saját cégig

Csereklyei Bálint ma már egy több millárd forint forgalmú céget vezet, ő is a tulajdonos. De a sztorija ott kezdődött, hogy ennek a cégnek...

„Nem merek külföldön értékesíteni, még nem tartok ott” – De miért is nem?

Egy ideje téma már a Minneren, hogy az export nem egy megugorhatatlan dolog egy kisebb cégnek sem. Nem akarunk köntörfalazni, az Everigo szponzori partner...

Hol fogunk a jövőben bankolni? Adócsalásért kapott bírságot az Airbnb. Sminkfilter, mint marketing eszköz? Könyvajánló

A BigTech hozhatja el a pénzügyi forradalmat? A nagy bankok versenytársa a Google és a Microsoft, legalábbis ezt gondolja a bankok 40%-a. 779,5 millió...

Erre a tudásra vágysz szabadúszóként, még ha nem is tudsz róla! A T-típusú vállalkozók

Manapság egyre több olyan munkavállalót keresnek a cégek, akik T-típusúak. Van egy skill, amiben kifejezetten expertek, viszont nem csak abban járatosak, hanem picit mindenhez...

A LifeTILT dráma vagy egy új kezdet? Exkluzív beszélgetés Balogh Tamással

A napokban belefutottam a LifeTILT legfrissebb posztjába, amiben az új márkatulajdonos leírja, hogy szeretnének visszatérni a LifeTILT korábbi szellemiségéhez, látványvilágához. Nos a kommentelők és úgy...

Tűnj ki a tömegből kézművesként! Kézműves vállalkozó marketing tippek

Kézművesként nem könnyű kitűnni sok száz másik alkotó közül. Főleg, hogy nem is csak velük, de még a tömeggyártott alternatívákkal is versenyzel a lehetséges...

Ajándékozz olyat, ami hasznot termel és az inflációt is kiröhögi

Az ünnepi időszakban is érdemes felnézned a MinnerAkadémiára, mert már ajándékba is vehetsz online üzleti képzést. Garantáljuk, hogy ez az ajándék nem végzi a...

Innovációs csapat létrehozása. Gyorsan növekvő cégek 6. rész

Ha gyorsabban akarunk növekedni, akkor ide bizony új eszközkészlet, új rutinok, új dolgok kellenek. Ehhez elengedhetetlen, sőt már-már magával értetődő, hogy bevonjuk a csapatunkat....

Ezért nem működik a homeoffice? Tesla Cybertruck – beperelnek, ha eladod? Üzleti könyvajánló

A LIDL és a Rossmann bejelentette, hogy a dolgozóknak a december 24-i napot megadja szabadnapnak. Ez az új dolgozói juttatás? Milyen a hazai homeoffice...