Vonalkódos készletkezelő applikációt készítettünk néhány óra alatt. Appsheet rendszerrel, ingyenes

Dátum

Megosztás

A saját appot készítek cikksorozat 4. részét tapossuk már. Bár mondanám, hogy ismét feljebb tettük a lécet, de maga a léc megugrása sem volt olyan nehéz, egy szempillantás alatt már használható vonalkódos készletkezelőt, raktárkezelő appot kaptunk a kezünkbe. Mindezt persze tovább tudjuk alakítani, saját magunkra, cégünkre is szabni. Ezt a no-code

Rövid összefoglaló

 • No-code applikációfejlesztésről készítünk cikksorozatot. Vizuális szerkesztőfelületen, akár Excel táblázatból (itt Google Sheet főleg) is tudunk komolyabb applikációt, üzleti megoldást csinálni, de lényegében rá tudunk kötni bármilyen adatot. 1. cikkben AppSheet-et mutattuk be, 2. Glideapp-et. – mindkét esetben egy könyvjegyzet applikáció fejlesztését mutattam be. 
 • A 3. cikkben QR kódos mobilpincér appot készítettünk. Mindössze 8 óra alatt sikerült a bétaverziót megcsinálni. QR kódos mobilpincér appot készítettünk kódolás nélkül 8 óra alatt. Saját appot készítek 3. rész
 • A mostani cikkben a kereskedőknek, webáruházaknak hasznos készletkezelő rendszer létrehozását mutatjuk be az Appsheet ingyenes appkészítőjén keresztül. (App + böngészőből is használható, bár itt vonalkód olvasó csak appban) 2022-ben már tényleg igaz, hogy szinte már mindent leprogramoztak és elérhető no-code megoldásban, vagyis fejlesztő tudás csak részben kell hozzá, sőt elsajátítható a szoftver / program megismerésével.
 • Az AppSheet rendszerét használjuk az applikációnk elkészítésére. Ezt főleg a cégek belső applikációfejlesztésre használják, vagy B2B appok fejlesztésére (CRM, logisztika – pl. Pepsi, Husqvarna, Whirpool – bizony ők mind). Itt az 1. rész: Minner applikáció készítés 1. 
 • Itt azt figyeld, hogy milyen gyorsan történik egy ilyen fejlesztés. A mostani példánk arra vonatkozik, hogyha a cégbe szeretnénk egy ilyen appot, akkor milyen könnyen elkészíthető. Olyan nagy márkák is ezt a no-code megoldást választják, mint a Husqvarna, Pepsi, Toyota. Ők mind használnak egy-egy folyamathoz ilyen Appsheet rendszerben működő cégen belüli appot.
 • 2022-es Minner üzleti ötletek közé is bekerült a no-code, méghozzá a 3. üzleti ötletbe, az irodai digitalizációba. Az ilyen táblázatkezelőre, táblázatokra épülő applikáció készítő platformok főleg az irodai, létesítmény, folyamat digitalizációs megoldásokra fókuszálnak.

A vonalkódos készletkezelőről készült videónk

Ha nem tölt be a videó, akkor itt éred el: https://youtu.be/8XJeJcB4ePA

Így készült a készletkezelő rövid képes útmutató, beszámoló

Az ötlet onnan jött, hogy láttam a Husqvarna és a Toyota is használ ilyet a logisztikájában, gondoltam rossz nem lehet. Az AppSheet 2020 óta a Google tulajdonában van, felvásárolta.

Miért is eshet erre a választás?

 • Az AppSheet -et pont ilyen megoldásokra hozták létre. Első körben táblázatkezelőre, táblázatokra épülnek az applikációk (Itt mostwebes vagy letölthető, saját használatú app). Mivel táblázatok, így a legtöbb cég könnyen tudja használni, hiszen sokan Excel-ben vezetik a készletmozgásokat.
 • Mivel táblázatkezelőre, Google Sheet-re, Google táblázatokra épül, így az adatokat könnyű mozgatni más megoldásokba is, könnyű integrálni például vállalatirányítási rendszerbe, CRM-be, webshop készletmozgást követni, adatot átküldeni.
 • A mobilnak a kamerája lesz a vonalkód és QR kód olvasónk. Ezt a részét csak úgy tudjuk használni, ha letölthető az applikáció. Ezt az AppSheet tudja kezelni. Már a template-ben jól működik, ha például a felső sávban a keresőre kattintasz (letölthető appban), akkor adja a vonalkód olvasó opciót. Sötétben is működik és egy szempillantás alatt beolvassa.
 • Könnyű bővíteni, új mezőket, opciókat hozzáadni. Például szeretnéd, hogy a megrendelés mellé a számlaszámot is hozzákapcsolni, abszolút járható út és alig 3 perc kattintás.
 • A rendszer ingyenes 10 főig (céges belső használat ára), és annyi appot tesztelhetünk, próbálkozhatunk amennyit szeretnénk.

A megoldás, AppSheet használata

Tehát ez egy no-code, fejlesztői tudás nélkül is használható applikáció, „rendszer” készítő megoldás. Ezzel már készítettünk mi könyvjegyzet applikációt, de a már említett QR kódos mobilpincér appot is.

Ami egyből szemet szúrt, hogy a vonalkód / QR kód scannelős megoldás alapból bele van integrálva a rendszerbe. Mikor a help részben ennek néztem utána, hogy miként varázsolható a rendszerbe, akkor jött egyből a tipp, hogy az Inventory Management sablonból induljunk ki, ha ilyent szeretnénk.

Ez jó is volt, mert először magamtól nehezen varázsoltam elő így mindent. Így is tettem, a Templates menüpontra kattintva rákerestem az inventory szóra ahol már pötyögés közben ki is adta a sablont. INGYENES-en kipróbálható!!! Kattintgass bátran!

Az Explore részre kattintva meg is tudod nézni az alap sablont, amiből kiindulsz, amit ugye majd magyarosítunk, és egyéb mezőket, funkciókat hozzáadjuk. A copy gombbal egyből a szerkesztőre mennénk. Na de most az Explore gombra kattintva láthatjuk nagyjábóli működés közben, azért fogalmazok így mert pont a vonalkód leolvasó funkciót nem látod ebben a nézetben (amit a fenti videóban egyébként egész jól bemutattunk).

Kattintsunk a Copy and Customize gombra és bámm máris a szerkesztőben vagyunk: Eléd tárul az a szerkesztőfelület, ahol egyből látod kattintásaid, módosításaid gyümölcsét.

Amit a fenti képen látsz

 • Érdemes végigkattintgatni, kipróbálni mi történik ha változtatunk valamit. Közben tanulunk is.
 • Data – itt kezeled az adatokat. Több adatbázis forrás is lehet, de főleg Google Sheet, vagyis google táblázatokra támaszkodik. Itt ő egy táblázatból, külön munkalapokról húzza be az adatokat.
 • UX – Itt kezeled a screeneket, képernyőket, vagyis mi hol jelenik meg.
 • Behavior – funkciók, kattintható elemek beállítása
 • A +emberke ikonra kattintva a jobb felső sarokban tudjuk megosztani magunkkal az appot letölthető verzióban is, vagy elküldeni másnak (Install link = applikáció a mobilon).
 • A fentieket használjuk főleg és igazából pont ilyen sorrendben haladva, először adatokat tedd rendbe, a sablon segít, elemezd a Data-n belül adott Table-re kattintva a View Source menüpontot (itt éred el a táblázatot, amiből kinyeri az adatokat), vagyis az adott táblázatot amiből behívja az adatokat.

Például ez így néz ki a termékfeltöltésnél. Így változtattam a csúszka helyett

Ilyen táblázatba kerültek az adatok (még nem mindent írtam át, forintra és könnyen át lehet állítani).

Ahogy látod ID-kal oldja meg az adatok egymás közti hivatkozását.

Az DATA / Colums menüponton belül az Inventory ra kattintva tudjuk kezelni, hogy adott adatokhoz mit akarunk állítani. Ezt látod a lenti képen.

Nos itt az adott sor (itt sor, a táblázatban ez az oszlop, imádom… n-e-m) bal szélén a ceruzára kattintva tudjuk módosítani még az adott mező tulajdonságait. Az Amount -nél a Display -nál először is átírtam Darabszámra, de a lényeg az, hogy a Display mode -ot (itt mindig a form-nak a nézetét módosítjuk) Range-ről standardra állítottam. A sötét háttérben látod már egyből átváltott a csúszka számra. Azért is kellett, mert a csúszkával nem tudtál pontos adatot megadni, nem valami „ujjbarát” megoldás volt.

Itt megjegyzem, hogy videóban működés közben kijött egy hiba. Felvittem, hogy eladtam egyet az egyik termékből, de nem írtam elé – jelet, ami miatt újra fel kellett vinnem de -2-vel. Ejj! Nos erre kell majd megoldás. És tudod mi! Itt jött ki a no-code rendszer előnye. Hamar látjuk élesben és tudjuk azt, hogy mit kell még módosítani. Képzeld el ezt több millió forint lefejlesztése után derülne ki.

Az applikáció egyébként úgy működik, hogy a készletmozgást viszi fel adatként. Majd az adott terméknél (Item) egy képlettel számolja ki éppen mennyi van készleten.

Nem is magyarázom tovább! Próbáld ki, és látod a működését! Nézd meg a videónkat!

NO-CODE Applikáció fejlesztés cikksorozat további részei

Mándó Milán
Mándó Milán
Azt az üzleti blogot írom, amit én is szívesen olvasnék. A célom, hogy nap mint nap benntartsalak az üzleti flowban, fenntartsam a lelkesedésed! 9 éve foglalkozom azzal, hogy vállalkozások működését fejlesztem, újítom meg. Imádom az üzleti statisztikákat, stratégiákat, kutatásokat és ezeket mind összekapcsolni. És ebben segítek neked a cikkekben, oktatásokban, sőt akár chaten is!