Zuckerberget eltiltanák a küzdősportoktól – Csendes kilépők borzolják a HR-esek kedélyét – Startuphiány van

Dátum

Megosztás

Zuckerberget a META igazgatótanácsa eltiltaná az extrém sportoktól. Így nem jön majd össze a híres összecsapás Elon Muskkal? Kétlem, hogy Zuckerberg ebbe belemegy. Miért függ ennyire egy cég a CEO-tól? Ha ő nincs, akkor a Meta összeomlik? A quiet quitting, azaz csendes kilépés egyre inkább belegyökerezik a vállalkozásokba a Gallup felmérése szerint: csak tavaly 1,9 ezermilliárd dollárba került az amerikai vállalatoknak az elégedetlen munkavállalók. Kiszáradt a startuppiac, több, mint 70%-al kevesebb befektetés volt 2023-ban. Startuphiány van, vagy elapadtak a csapok? Nézd meg a rövid híreinket! Sőt hallgasd meg a beszélgetést, mert izgalmas témákról bővebben is beszélgettünk, több oldalról megközelítettük őket. Sőt olyan kérdéseket is feltettünk, amelyekre te is keresheted a választ!

A mikrofonok mögött Mándó Milán, Nyiri Donát és Sólyom Eszter.

Youtube-on itt éred elSpotify-on ittApple Podcast-ban itt, vagy az alábbi lejátszókon keresztül:

A hét témái:

0:00 Ikea AI
04:45 Zuckerberget eltiltanák a küzdősportoktól
13:54 Csendes kilépők a munkahelyeken. Átverik a cégeket? Kinek van igaza?
27:41 Kiszáradt a startup piac. Kevés az ötlet, startup, pénz lenne?!

Zuckerberget eltiltanák az extrém sportoktól?

2 hete a hírszemlében épp arról beszéltünk, hogy miért fontos egy vezetőnek az énmárkája építése és mit nyerhet ezzel a cég. Erre a témára kapcsolódva nézzük meg ennek a negatív oldalát, egy Mark Zuckerberget érintő híren keresztül.

A Meta igazgatótanácsa hivatalosan is figyelmeztette a befektetőket arról, Zuck extrémsport mániája kockázatot jelent a cég szempontjából. A CEO nagy MMA rajongó, rendszeresen edz együtt profi harcművészekkel és még amatőr meccsei is vannak. A cég úgy érzi Zuckerberg és még pár kulcsfontosságú menedzsment tag extrémsportok iránti szenedélye veszélyes a cég működésére. Nem kérték őket, hogy hagyják abba, de azért kellően fontosnak érezték ahhoz, hogy a 2023-as jelentésbe belefoglalják.

Donát felvetése: Nem problémás, hogy egy ekkora cég még mindig Zuckerberg egészségétől függ? Ha holnap agyvérzést kap, mert bekap egy rossz ütést, a cégnél teljes fejetlenség lesz, hogy mit csináljanak? Érdekes, hogy vannak cégek, akik el tudnak ettől szakadni, pl. a Googlenél azt se tudom ki a CEO és nem is érdekelne ha leváltanák.

A személyes márkaépítésnek nem hátránya, hogy nem tud önállóvá válni a vállalkozásod? Ha a kommunikációd és a márkád imidzse összefonódik az énmárkáddal, az hátrány is lehet. Itt megintcsak jó példa a Lifetilt, ahol a volt tulajdonos egyedi stílusa nélkül a mostani vezetés nem találja a saját hangját. 

Forrás: HollywoodReporter

Mi az oka a csendes kilépésnek? Quiet quitting

Tavaly már tele volt az internet a csendes kilépésről, azaz a quiet quittingről szóló hírekkel. Most az EconomX újra elővette a témát, egy coachot kérdeztek arról, mit tehet a munkaadó ebben a helyzetben. 

A Gallup felmérése szerint tavaly összesen 1,9 ezermilliárd dollárba kerültek az amerikai vállalatoknak az elégedetlen alkalmazottak a termelékenység csökkenése miatt. A csendes kilépés azt jelenti, hogy a munkavállaló nem mond fel, továbbra is bejár dolgozni, viszont nem is teljesít az elvárásokon felül. Egy 2022-ben feltöltött TikTok videó szerint „a csendes kilépés arról szól, hogy nem mondasz fel a munkahelyeden, de lelkileg kilépsz a taposómalomból.”

Motiválatlan, magától nem csinál semmit, csak kitölti a munkaidőt és elvégzi azt a minimumot, ami ahhoz kell, hogy ne rúgják ki. Mint minden internetes jelenségnek, ennek is elég sok értelmezése van: van aki szerint ez azt jelenti, hogy csak a munkakörébe foglaltakat végzi el a munkavállaló, és ez nem probléma, hanem határhúzás. Mások azonban a csendes kilépést úgy értelmezik, hogy teljesen passzívvá válnak, sőt direkt alibiznek, széket melegítenek, és próbálnak nem lebukni a minimális munkavégzés mellett. 

Az EconomX-nak nyilatkozó coach szerint több oka lehet a csendes kilépésnek:

  • a munkavállalói oldalról: otthonról hozott minta, felelősségre nevelés hiánya, motiváció hiánya, akár személyiségvonás ami elkerülte a HR-es figyelmét felvételkor;
  • a munkáltató vagy a közvetlen főnök iránti tisztelet hiánya;
  • egy kiégésben létrejött munkaviszony;
  • a cég víziójával való egyet nem értés,
  • a cég missziótudatának teljes hiánya;
  • nincs visszajelzés a munka minőségével kapcsolatban;

A coach szerint a munka-magánélet egyensúly nem kifogás, ugyanis ha az megvan, és kipihent a dolgozó, akkor még több motiváció és energia kellene hogy legyen benne a munka felé. A tartós fáradékonyságot, demotivált állapotot azonban érdemes kivizsgáltatni, lehet az oka hormonzavar- vagy egyéb egészségügyi probléma. 

A munkaadó üljön le 1/1-es beszélgetésre az érintettel, készítsen vele mélyinterjút, és utána határozzák meg a további együttműködés menetét. A csendes kilépést okozhatja a főnök is, például túlzott kontrollal, túlóráztatással, ha több ember munkáját végezteti az érintett alkalmazottal, ha rossz az irodában a közhangulat, vagy ha tisztázatlan az irodai hierarchia és a döntéshozás folyamata. 

Forrás: EconomX

Kiszáradt a magyar startuppiac, és lehet, hogy ez egyáltalán nem baj

Biás Csongor a hazai startup ökoszisztéma éllovasa írt egy cikket a Forbesra. Ebben beszámolt, hogy 2023-ban több mint 70%-kal csökkent a startupokba befolyó befektetés összege. Míg a 2020-as évhez képest az európai startup befektetések 18%-kal nőttek, itthon 40%-kal estek estek. Itthon a korai befektetési körök dominálták a piacot, ez kifulladt mikor elapadtak az EU pénzek, amikor a Hiventures elzárta a csapokat. 

Kitekintés. Foglalkoztunk azzal, hogy bár szuper, hogy a Hiventures sok cégbe befektetett, de elég sok szemmel láthatóan gyenge üzleti lábakon álló megoldásba is locsolták a pénzt. 

És ledobom a bombát. Szóval tőke egyébként lenne, sőt most indított be egy nagy befektetési programot Balogh Petya cége az STRT Holding. Tudod mi nincs? Startuphiány van! Nincs jó ötlet, kevés a jó, finanszírozható startup. Vajon miért lehet ez? 

Kell egy új trend? Nincs már új a nap alatt? Már feltalálták a spanyolviaszt is? 

Nagyon érdekesnek találják Milánék a podcastban, hogy a 2000-es évek végén indult a Spoitfy, Airbnb, a Netflix akörül vágott bele a streamelésbe, mert akkor lehetett olyan oldalakat létrehozni, amit manapság már nem tudsz. Egy ingatlan.com mellett nem tudsz nagyon manapság labdába rúgni lakáseladási platformmal, vagy egy Profession mellett álláskeresővel. Donát ezzel szemben úgy érzi, hogy pont most lehetne mindenre kitalálni egy olyan ötletet, amire az AI-t be lehet vonni – szerinte ritkán kap például bárki értelmes ajánlást az állásportáltól.

Forrás: Forbes

Korábbi hírszemléink:

Tóth Levente
Tóth Levente
Tóth Levente vagyok, a Minner csapat negyedik tagja, tartalomgyártó. A tartalmak közül legszívesebben a technológiai újítások és az AI köt le, tőlem ezekről fogtok leginkább olvasni.