Pályázatok: Mire figyeljünk az üzleti beszámolóban

Dátum

Megosztás

Itt a május vége, ezzel az éves beszámolók benyújtásának határideje. A vállalkozásfejlesztési pályázatok esetén, a cég legutóbbi lezárt üzleti éve határozhatja meg, hogy tudunk-e az általunk kinézett pályázatban részt venni. Az adatokat és a közzétett beszámolókat a https://e-beszamolo.im.gov.hu/oldal/kezdolap oldalán tudjuk megnézni, illetve a könyvelőnk is átadja számunkra.

A cikket pályázatíró partnerünk, a MinnerAkadémia pályázatírás kurzus oktatója, Bauernfeind Bence írta.

A beszámoló fő pontjait ellenőriznünk kell a felkészülései első lépései között, ezzel elkerülhetjük, hogy később kellemetlen meglepetésben legyen részünk és feleslegesen égessük az energiánkat a projektre.

Az egyik legfontosabb feltétel egy támogatási kérelem esetében, hogy legalább egy teljes lezárt üzleti évet tudjunk prezentálni, minél magasabb ez a szám annál előnyösebb helyzetben lehetünk a pályázatban.

A három fő szempont, amit ajánlott egyeztetni a kiszemelt pályázat feltételeivel

1.  A vállalkozásunk árbevétele meghatározhatja a pályázati összeg nagyságát, példának itt az egyik legutóbbi GINOP Plusz pályázat megfogalmazása: 

 „A projekt költsége a legutolsó jóváhagyott (közgyűlés, taggyűlés, illetve a tulajdonosok által jóváhagyott), lezárt, teljes üzleti évi éves beszámolója szerinti árbevételének, vagy egyéni vállalkozók esetében az adóalapba beszámított bevételének kétszerese lehet.”

2. A másik szempont a saját tőke és a pályázni kívánt összeg aránya, alap elvárás, hogy a vállalkozás a saját tőkéje a teljes üzleti év éves beszámolója alapján nem lehet negatív vagy nem lehet a jogszabályban előírtnál kevesebb, ami például egy kft esetében 3 millió Ft.

3. A harmadik adat, amit meg kell néznünk az a cég üzemi eredménye, itt is elmondható, hogy a negatív eredmény kizáró vagy hátráltató tényező, ha szeretnénk támogatási forrásokat nyerni.  Egyes pályázatoknál megvizsgálják az árbevétel arányos nyereséget, ez a szám azt mutatja meg, hogy a teljes árbevétel mekkora %-át sikerült profitként realizálni.

Az e-beszámoló oldala mellett, az e-cégjegyzék Céginformációs Rendszer adatbázisára is érdemes időt szánni.

Az e-beszámoló oldal pontos címe (ezt használd): https://e-beszamolo.im.gov.hu

Új vagy a pályázatok terén? Szeretnél pályázni?

Ebben a tudásanyagban összeszedtük az összes olyan információt, ami segíthet. Bemutatjuk a pályázatok keretrendszerét, átfogó képet kapsz a pályázás folyamatáról és a számodra is elérhető lehetőségekről. Pályázati lehetőségek, pályázatírás vállalkozóknak

Unsplash

Vendégszerző
Vendégszerző
Szakértőket hívunk, hogy még hitelesebb információkat kapj különböző területekről. Ezt a cikket egy vendégszerző írta, de természetesen átment a Minner rostán, így a leghasznosabb információkat kapod most is.