Mit kell tudni a kínai importról? Kínai gyártók, szállítás, vám, Alibaba

Dátum

Megosztás

Egy igazi aranybányára leltél most! Már több mint egy éve importos szakértő bevonásával készítjük a hasznosabbnál hasznosabb kínai importról szóló anyagokat. Akár sajátmárkás terméket szeretnél gyártatni, akár kereskedni akarsz már kész kínai termékekkel, jó helyen jársz! Átfogó képet, tippeket kapsz, hogy mire érdemes figyelni. Sok-sok hasznos anyag vár rád! Csak görgess lefelé, olvasd a cikkeket, hallgasd a podcastokat, nézd a videókat! Ez egy tartalomgyűjtemény.

Gyere vissza később is! Ezt az importos cikket eléred a menüből is (Cikkek menüpont), vagy a minner.hu/import linken! Nézz vissza, és megtalálod a friss cikkeket!

A kínai import szakértő: Csépe Gábor

Azért, hogy a leghitelesebb anyagokat készítsük, egy szakértő csatlakozott a Minnerhez, aki nem más, mint Csépe Gábor, a Kimport vezetője. Több éve foglalkozik kínai importtal, most is aktívan importál. Elektronikai termékektől elkezdve a sajátmárkás emoji párnáig. (Övé a márka – HappyFace). Továbbá őt kértük fel természetesen arra, hogy a kínai import képzésünk anyagát elkészítse.

Hallgasd meg a bemutatkozóját ebben a podcast-ban, ahol mesél az import folyamatokról, saját sikereiről, vagy kudarcairól. A podcastot itt éred el Spotify-on, itt Apple Podcast-ban, vagy az alábbi lejátszóban, ha pedig most csak olvasni tudsz, akkor itt egy külön cikkben leírva.

Alibaba vs Aliexpress és a többiek – 22 eurós határnak vége

Az Aliexpress persze jó lehet arra, hogy egy-két terméket rendelj és eladd, de már egyre magasabbak ott az árak, továbbá 2021-től már a 22 euró alatti termékekre is felszámítják a áfát, tehát minden abba az irányba mutat, hogy nagyobb mennyiségben hozz be tételeket. De szerencsénk van, hiszen a kínaiak egyre jobban kiszolgálják akár a néhány száz darabos rendeléseket is már. Kiinduláspontként az Alibaba tökéletes lehet, ebben kapsz útmutatót, tanácsokat ebben a cikkben: Melyiket használd kínai importhoz? Aliexpress vs. Alibaba + a Jolly Joker!

2021. július 1-jétől a 22 eurónál kisebb értékű, harmadik országból érkező küldemények áfamentessége megszűnik, ezekre az árukra vám-árunyilatkozatot kell benyújtani. Ettől az időponttól az áfafizetés a 150 eurónál kisebb értékű küldemények importjánál egységesen kötelező lesz, a vámmentesség azonban megmarad (kivéve az alkoholtartalmú termékeket, a
parfümöket és a kölnivizeket, továbbá a dohányt és dohánytermékeket, melyek továbbra sem
vámmentesek). Az adminisztráció csökkentése miatt a új és egyszerűbb árunyilatkozat-típusokat vezet be. További részletek ebben a cikkben: 2021-től vége a 22 euró alatti áfamenteségnek például a kínai rendeléseknél, és még vámkezelés…

Mennyibe kerül egy konténer szállítása? És a légiszállítás? Szállítási díjak 2021

A dátumok azt jelentik, hogy ekkor kaptunk az adott szállítási árat.

MikorMéretekParitásMivelÁr
2021.03.037,5CBM, 1420KgFOBHajó1715 USD
2021.03.044,8CBM, 825KgEXWHajó1750 USD
2021.03.1310CBM  kb. 1000-1200 KGEXWHajó3354 USD
2021.03.161450x1400x2160mm, 900KgFOBHajó934 USD
2021.03.252CBM, 580KgEXWHajó844 USD
2021.03.300,35CBM, 165KgRepülő1187 USD
2021.03.300,35CBM, 165KgFOBHajó290 USD
2021.03.3114,6CBM, 1883KgFOBHajó2861 USD
2021.03.3114,6CBM, 1883KgFOBHajó2872 USD
2021.04.066CBM, 1240KgFOBHajó1054 USD
2021.04.080,8CBM, 820KgRepülő4945 USD
2021.04.1315CBM, 2500KgEXWHajó4622 USD
2021.04.1315CBM, 2500KgEXWVonat4990 USD
2021.04.14Teljes 20-as konténerFOBHajó6805 USD
2021.04.1410,06CBM, 1890KgFOBHajó1853 USD

A szállítási díj az változó, de szeretnénk azt megmutatni, hogy mire számíthatsz.
Egy teljes konténer szállítási díja FOB paritás esetén 800 ezer és 2 millió forint között mozog, attól függően, hogy a kicsi vagy a nagy konténert használjuk, hogy az év mely szakaszában vagyunk, és hogy mennyire jó ajánlatot kaptunk. 15-20% eltérés lehet az egyes szállítmányozók árai között, úgyhogy nagyon nem mindegy, ki intézi.

Ebben a cikkben részletesebben átszámoljuk ezt, további példákat olvashatsz: Mennyibe kerül egy konténer áru szállítása Kínából? Kínai import

Mi az a FOB, mi a paritás? Repülővel, hajóval? Gyűjtő szállítási árak
Ebben a videóban, pedig a szállítmányozási módozatok, szállítási idő, milyen adatokra lesz szükséged, fuvarparitásról is beszélünk (szállítás folyamata, ki koordinálja, ki-mit fizet). Egy szállítmányozási szakértőt hívtunk vendégül, hogy még pontosabb információkat kapjatok. Kattints ide, a 8:25-től kezdődik a videóban ez a rész, oda is ugrik a videó.

Vám, beszerzési ár

Itt egy egyszerű képlet, amibe mindent beleírtunk: Miből épül fel a végleges beszerzési ár? Azért nem annyira kínai ez: [((számlaérték + szállítási díj+biztosítás)*vám) + vámügyintézés díja] osztva a darabszámmal.

Ahogy látod, a vámszámításba beletartozik a szállítási díj is, sőt a biztosítás is. Arról, hogy mekkora az egyes termékekre a vámtétel, arra látsz példát lejjebb görgetve a 100 termék ötlet videókban, be is mutatjuk mit keresünk, és hol találjuk.

További részletek ebben a cikkben: Minden, amit az import vámról és az ÁFÁ-ról tudni akartál!

Sajátmárkás termék gyártása Kínában, viszonteladókon keresztüli értékesítés

Ne csak webáruházban gondolkodj! Alig 1 év alatt futtatta fel legújabb vendégünk az új sajátmárkás termékét. Nézd csak ezt a felsorolást: sajátmárkás termék gyártása Kínában, import, viszonteladók, tavalyi éves árbevétel közel 200 millió forint, értékesítési csapat, saját raktár építése, idén már 1 millió forint napi forgalom. Meg kell tudnunk, hogy csinálta! És ki az importőre? Nem is kérdés: Csépe Gábor importszakértőnk. Természetesen így hármasban beszélgettünk ebben az adásban. Horváth Zoltán a Blue Chip Trade Kft -től, Csépe Gábor Kimport-tól és én, Mándó Milán a Minnertől. Vannak izgalmas részletek! Finomságok, amik hozzájárultak a sikerhez. A fő termék: led izzók.

Spotify-on itt éred el, Apple Podcast-ben itt, vagy az alábbi lejátszón:

A podcast leirata itt van: Napi 1 milliós forgalom, viszonteladók, sajátmárkás termék Kínából [podcast]

Gyárlátogatás – Hogy néz ki?

Gáborék felvették azt, ahogy meglátogattak 3 gyárat, megmutatta hogyan derítik ki, hogy adott gyártó megbízható-e. A videó leirata: Gyárlátogatás Kínában, 3 helyszínen, Budapestről. Megmutatjuk hogyan!

A kínai import 10 kihívása egy importőr szemével

Hosszabbak a szállítási, gyártási idők, mint amivel először kalkulálsz. Az is szintén nehezített tényező lesz, amikor igazán beindul a termékeladásod, és győzni a rendeléseket, de az alapanyagár változás is…

Írásban is megtalálod a 10 kihívást itt: A kínai import 10 kihívása egy importőr szemével

Környezetvédelmi termékdíj

Aki külföldről közvetlenül behoz bármit, azt biztosan érinti ez a jogszabály, teljesen függetlenül attól, hogy mi maga a termék, ugyanis az jó eséllyel be van csomagolva. A magyarországi első adóalany válik kötelezetté, amennyiben a terméket belföldön eladja, vagy saját maga felhasználja. 2010-óta a vámeljárás során NEM szabják ki a termékdíjat, arról önbevallás útján kell gondoskodni. Az adóbírság, az adóhiány 100% is lehet, a mulasztási bírság akár 500 000 Ft, amit ráadásul több jogcím alapján is ki lehet szabni a mulasztást elkövető vállalkozásokra. 
Részletesen erről ebben a cikkünkben: Környezetvédelmi termékdíj. Import esetén ezzel is foglalkoznod kell!

Vonalkód igénylés, CE jelölés

Ezekre szükséged lehet, ha termékimportban gondolkosz.

Vonalkód igénylésre akkor lesz szükséged, ha szeretnéd a termékeidet viszonteladókon keresztül értékesíteni. CE jelölés pedig akkor kell, ha olyan termékkört gyártatsz, vagy forgalmazol, ami a CE hatálya alá tartozik.

Összegyűjtöttük a fontos információkat, árakat az alábbi cikkekben:

Gyártósor beszerzés

Egy gyártósor beszerzésnél legfontossabb tényezők, hogy tisztában legyünk azzal, hogy:

  • a teljes gyártási folyamat melyik részeit szeretnéd automatizálni. Tételezzük fel, hogy 10 lépésből áll a terméked gyártása. Nos az ár attól függ, hogy melyik részét fogjátok automatizálni és melyik…,
  • Mennyit lehet legyártani 1 óra alatt,vagy 1 perc alatt. Legtöbbször az 1 perc alatti gyártási számot érdemes nézni, azzal tudsz kalkulálni. 
  • Milyen sűrűn igényel emberi beavatkozást, a gyártási folyamat melyik részében? Bár ez volt már fent is, de ezzel mindenképpen számolnod kell, hogy ki tudd számolni a gyártási költségeket, és így a megtérülést.
  • Milyen alapanyag használatot igényel…
  • A teljes cikk itt: Gyártósor beszerzés Kínából

100 termékötlet Kínából – Példák, sőt meg is mutatjuk mit nézünk, hogyan levelezünk a kínai gyártókkal, kereskedőkkel

Tíz részes videósorozatban mutatunk termékötleteket, és közben kínai importról is hallhatsz információkat. Láthatod a levelezést, mit kérdezünk. Még készülnek az új részek! Nézz vissza később is!

Kínai import képzés – Az ötlettől egészen addig, hogy a raktáradban van az áru

Az online kurzus végigvezet a teljes beszerzési folyamaton. Több mint 6 órányi anyag vár rád, amiben átfogó képet kapsz a kínai import teljes folyamatáról. Már több mint 60-an végezték el az online videós kurzust, és rengeteg a pozitív visszajelzés, ezt látod is a tananyag bemutató oldalán.

– Rengeteg pénzt spórolsz! Az előbb leírtakon kívül azt is vedd figyelembe, hogyha egy a témában jártas tanácsadó vinne végig ezen a folyamaton, akkor a kurzus árának a sokszorosát tennéd le az asztalra.

Időt és energiát spórolsz! Végigcsinálod a kurzust, és belevágsz, vagy nem csinálod végig, és belevágsz. Ha az elsőt választod, nagyon máshol lehetsz 1-2 év múlva a témában, mintha Neked kéne mindenre rájönnöd. Időközben persze kopna a lelkesedésed is…Én tudom, végigcsináltam.

Kattints ide és nézd meg a tovább részleteket a képzéssel kapcsolatban!

Fotó: Envato License

Mándó Milán
Mándó Milán
Azt az üzleti blogot írom, amit én is szívesen olvasnék. A célom, hogy nap mint nap benntartsalak az üzleti flowban, fenntartsam a lelkesedésed! 9 éve foglalkozom azzal, hogy vállalkozások működését fejlesztem, újítom meg. Imádom az üzleti statisztikákat, stratégiákat, kutatásokat és ezeket mind összekapcsolni. És ebben segítek neked a cikkekben, oktatásokban, sőt akár chaten is!