Időseknek nem szól reklám? Pedig ők is neteznek és fogyasztanak!

Dátum

Megosztás

Két apropója van ennek a cikknek: az egyik egy amerikai felmérés, ami szerint a reklámok alig 5%-a szól 50 felettieknek – holott egyre növekvő, és még abszolút fizetőképes célcsoportról van szó. A másik a Be Social magyar felmérése az 55 év feletti szeniorok online viselkedéséről, ami érdekes insightokat tartalmaz azoknak, akik mégis megcéloznák őket.

Idősekre nem lő reklám

Egy amerikai felmérés szerint a reklámok alig 5%-a szól 50 felettieknek és valószínűleg itthon se sokkal jobb a helyzet. A reklámvilágban az emberek 50 fölött nem vezetnek autót, nem isznak sört, egyedül talán gyógyszer szednek, abból viszont tonnaszámra mindenféle fájdalomra. Ezzel szemben a valóság az, hogy Európában már 2010-ben is több 65 év feletti volt, mint 15 év alatti. Az Egyesült Államokban 2035-re több lesz az idős, mint a gyerek, Kínában pedig 2060-ra a lakosság harmada 60 fölött lesz.

Mindeközben egyre aktívabb fogyasztók lesznek az idősek. Az USA-ban a lakossági szektor fogyasztásnövekedésének felét az 55 év fölöttiek teszik ki és fogják is kitenni az évtizedben. Az 50 év felettiek nem vegetálnak, hanem rengetegen még dolgoznak, aktív életet élnek, fogyasztanak – és nem mellesleg rengeteg vagyonnal rendelkeznek.

Persze van ellenérv is, hiszen tisztán kimutatható, hogy a korral egyre kevésbé próbálunk ki új márkákat. A Mercedes, a Nike, a Vogue, a Toyota csináltak már szuper reklámokat ahol idősebbek is szerepeltek, de azért elég kevés jó példát találunk a reklámszakmában.

A témáról egy korábbi Hírszemle podcastban is beszélgettünk. Hallgasd meg, mit gondolunk erről a jelenségről az alábbi videóban (az adás a lejátszóban a releváns résznél kezdődik):

Burger King: „Még mindig él a tűz”

A brazil Burger King reklámjaiért felelős marketingügynökség is felismerte, hogy a reklámszakmában sokszor feledésbe merülnek az idősebbek – mind az alkalmazottak, mind a reklámok szereplői között. Épp ezért a márka 70. szülinapjára nem fiatal párokat, hanem hetvenes éveikben lévő párokat fotóztak, ahogy egymásnak esnek a Burger King drive through-ban.

„Azzal, hogy szeniorokat ábrázolunk intim pillanatokban korlátokat döntünk le és ráébresztjük a nézőt, hogy a vágy nem korhatáros.” – mondta a kampányért felelős ügynökség kreatív igazgatója.

Képek forrása: Famous Campaigns

Szeniorok a neten

Az idősebb korosztály márpedig nemcsak dolgozik és fizetőképes, de aktív tartalomfogyasztó is, és az online felületeket is használja. Ez a Be Social új, Magyar szeniorok a neten című felmérésükből derül ki, ami az 55 év felettiek online viselkedését mutatja be.

“A ‘Szeniorok a neten’ felmérésből most kiderül, hogy bár a klasszikus média még sokkal jobban jelen van a mindennapjaikban, mint a fiatalabb generációknak, de már helyet kér magának a közösségi média, a chat és a streaming is – sőt, van olyan online csatorna, amivel már több időt töltenek, mint amennyit a hagyományos médiára szánnak. – mondta Forgács Mariann közösségimédia-szakértő, a BeSocial ügyvezetője.

Az idősebbek kedvenc platformja határozottan a Facebook, ha csak egyet tarthatnának meg, akkor ezt választanák. De majdnem egynegyedük ragaszkodna a Messengerhez, és több, mint 10%-nak a YouTube a kedvence.

Nemi különbségeket is feltárt a kutatás: a férfiak lelkesebb kommentelők, többen posztolnak és kommentelnek naponta, nagyobb arányban kommentelnek médiaoldalak és közszereplők posztjaihoz, jobban ragaszkodnak a Facebookhoz és Messengerhez is.

Bár ők nézik a legtöbb tévét, egyre jobban szeretnek YouTube-ozni és magyar podcastokat is előszeretettel hallgatnak. A legtöbben láttak már legalább öt videót Friderikusz Sándor, Bödőcs Tibor, Pottyondi Edina, a Partizán és a Tvrtko a Föld körül csatornáján.

A megkérdezettek több mint fele találkozott online átverési kísérlettel. Hogy biztonságban érezzék magukat, a legtöbben figyelmen kívül hagyják az ismeretlenektől érkező üzeneteket és jelöléseket, de vannak olyanok is, akik biztos ami biztos alapon sehol nem adják meg online a bankkártyaadataikat. A férfiak javára írandó, hogy ők tűnnek tudatosabb netezőnek. A szenior férfi válaszadók harmada használ mindenütt különböző jelszót, míg csak minden ötödik megkérdezett nő teszi ugyanezt. Emellett a férfiak a kétlépcsős azonosítást is jóval nagyobb arányban állították be, mint a nők.

Kapcsolódó tartalmak

Forrás: CreativeReview, Fast Company, MarketingMorzsák
Kiemelt kép: Famous Campaigns

Sólyom Eszter
Sólyom Eszter
A MinnerAkadémia színfalai mögött azon dolgozom, hogy a legfontosabb információk a lehető legjobb minőségben jussanak el hozzád. A Minneren előszeretettel írok cégkultúráról, társadalmi felelősségvállalásról, szervezetfejlesztésről.