Szándékosan béna design a kiút a reklámzajból?

Egy érdekes jelenséget fedeztünk fel az online marketingben. Új kollégánk, Levente hívta fel rá a figyelmet először, majd utána egyre több példa került elém, mire úgy gondoltam, ez megér egy cikket. A jelenség pedig nem más, mint a szándékosan rossz grafikával készült közösségi média posztok és hirdetések.

Nézzünk először utána, honnan is ered ez a trend, mik előzték meg a hirdetésekben való felhasználását a szándékosan rossz grafikáknak?

A „Graphic design is my passion” meme

Ez a stílus, amit egyre több helyen fedezünk fel hirdetésekben, a „graphic design is my passion” meme hangulatát idézi, amit nosztalgikus WordArt feliratok, Comic Sans MS vagy Papyrus betűtípus, és egymást vadul ütő színkombinációk jellemeznek.

Az eredeti meme egyébként Tumblrről származik, talán ez volt az első kép, ami a grafikusok önéletrajzából átvett klisés mondatot kifigurázta:

Forrás: Know Your Meme

Egy zseniális(an rossz) álláshirdetés

Hasonló stílusban készült 2018-ban Los Angeles önkormányzatának az álláshirdetése, amiben grafikust kerestek. A szokatlan álláshirdetés nagy médiavisszhangot kapott, és azóta sokat másolták a formátumot:

Forrás: CreativeBloq

A TikTok hírnévért bármit…

A szándékosan béna dizájnból pedig egész brandet húzott fel Emily Zugay humorista: a Covid alatt indult TikTok csatornáján nagy márkák logóját tervezte újra, de direkt nevetségesen bénán. A humoros videóknak hatalmas nézettsége lett, a TikTokon megjelenő brandek pedig örömmel léptek interakcióba Emily-vel, kommentáltak a videói alá, kérték a saját logójuk újratervezését, sőt le is cserélték a logójukat Emily változatára.

Forrás: The Dieline

Ezek között a cégek között volt a Windows is. Kitartóan könyörögtek egy új logóért, amit végül meg is kaptak. A virális pillanatot kiszagolva, a Windows egy New York-i üzletükben ténylegesen le is cserélte a logóját a Zugay által megálmodott változatra. A hivatalos Windows TikTok profil a mai napig csak egy fiókot követ: Emily-t.

Forrás: Windows

Most pedig, hogy kontextusba helyeztük a béna grafikák trendet, nézzük, milyen cégek, hogyan, miért használják jelenleg is a social felületeiken, sőt, fizetett hirdetésekben – és hogyan ülj fel te is a trendhullámra!

Oldd fel a cikket és szerezz előnyt a piacodon!

A Minner Előny előfizetéssel még szakmaibb, gyakorlatiasabb, részletesebb üzleti tartalmak várnak rád. Csatlakozz a prémium tagsághoz, a Minner Előnyhöz azonnali, korlátlan hozzáférésért.

Már tag vagy? Jelentkezz be az olvasáshoz! (Itt a FB, Google login is)

Kapcsolódó tartalmak:

Kiemelt kép forrása: Canva, Facebook Ad Library/Our Place

Sólyom Eszter
Sólyom Eszter
A MinnerAkadémia színfalai mögött azon dolgozom, hogy a legfontosabb információk a lehető legjobb minőségben jussanak el hozzád. A Minneren előszeretettel írok cégkultúráról, társadalmi felelősségvállalásról, szervezetfejlesztésről.

Kapcsolódó cikkek