Milán, mi a célod a Minnerrel? Mi a víziód?

Néha megdöbbenek, hogy mennyire egyszerű kérdéssel ki lehet engem zökkenteni. Persze azért is, mert a legjobb választ szeretném adni, a legkézzelfoghatóbbat. Egy évvel ezelőtt egy előadáson kérdezték meg tőlem, hogy mit tanácsolnék egy kezdő vállalkozónak, akkor hirtelen ez annyira általános kérdés volt, hogy kellett 2-3 perc, hogy igazán használható tanácsot adjak. (És nem azt, hogy: ne add fel. Az nem Minneres lenne). Most 24 órán belül ketten szegezték nekem azt a kérdést, hogy: mi a Minnerrel a célom, a vízióm. És milyen jól tették! Válaszoltam nekik, de utána még jobban elgondolkodtam rajta, főleg azért is, mert talán tavaly december óta nem foglalkoztam ezzel a víziós dologgal. És rájöttem, ezt még nem is mondtam el nektek, bár biztos, hogy rájöttetek, éreztétek már a víziómat. Ideje így 5 év után teljesen leírni, megfogalmazni.

Most egy olyan oldaláról ismerheted meg a Minnert, amit eddig nem hallhattál, olvashattál!

Átélni nap mint nap ugyanazt a flow-t

Már többször meséltem nektek röpke, de izgalmas brókeri időszakomról, egy cégnél 2 évig voltam alkalmazott, majd másfél évig magánbrókerkedtem. Imádtam! Abban az időszakban szerintem csak egy ember volt, aki annyira lelkesen és teli vigyorral ment dolgozni (még hétfőn is) mint én. Pont pár hete találkoztam régi főnökömmel és bemutatott valakinek és mesélte neki, hogy: a Milán már reggel 7-kor bent volt, sőt ha én előbb jöttem még előbb bejött. Nem azért mentem be mert ultra motivált voltam és munkamániás, hanem mert szerettem az egész tőzsdei munkát. Már akkor szerettem a cégekkel, részvényekkel foglalkozni, elmerülni az üzleti modellekben és azt elmondani az ügyfeleknek. Alig vártam, hogy elmondhassam nekik az új híreket.

Az első vállalkozó heteim. Aztán kiléptem a cégtől és jött a saját vállalkozás. Brókeri, tőzsdei dolgokkal foglalkoztam, így élveztem minden napot. DE jók is az első hetek, amikor minden olyan új, izgalmas! Egy ideig!

Aztán jönnek a kudarcok, jön az ismerős és lehúzza a kedved (én mondtam neked, hogy…), hülyének néznek, hogy miért is csinálod ezt…
Elkezdtem üzleti rendezvényekre, üzleti reggelikre járni, ez benntartott a flowban, vagyis a rosszabb napokon adott mindig egy löketet a vállalkozáshoz. De kellett valami mindennapos, így külföldi és magyar üzleti oldalakból csináltam egy rss feedet és onnan szemezgettem tartalmakat. Tudod, azt akartam látni, érezni, hogy más is van rajtam kívül, aki ennyire akarja, aki jól akarja csinálni!

Mondjuk a részvénytársaságokkal mindig annyi minden történt, hogy lázba hozott, de valami még hiányzott, mert az a szakmai rész, a vállalkozás működtetése ennél sokkal több.

És itt jön a csavar az egészben!

Gondoltam megkérdezem ügyfeleimet, üzleti kapcsolataimat, hogy ők átélik-e ugyanezt. Meg tudják-e beszélni valakivel a vállalkozásukat, visszahúzza-e őket valaki (főképpen család, barátok), vagy mi tartja őket lázban, mi ad löketet nekik? Gondoltam hátha kapok néhány tanácsot, tippet, amit alkalmazni tudok. Tudod, mit mondtak egyöntetűen? Jó, persze több minden segíti őket, de mindenkinél volt valami, vagyis valaki, akit említettek: ÉN.
Várták a hívásomat, mert a velem való 10-15 perces beszélgetésből (ment a telefonos tartalommarketing) akkora löketet kaptak a munkához, hogy átbeszéltük a valódi üzleti híreket, innovációkat, speciális üzleti modelleket, hogy nem is kellett nekik más több héten keresztül. Az ego simogatás után persze tettek jöttek. Magammal meg nem beszélgethetek 🙂 Ezért találtam ki azt a célomat, amivel bár másokat segítem majd, de közben rám is hat.

Még mielőtt a víziómat teljesen megtudnád, most már érted, hogy miért is foglalkozok ennyit vállalkozási ötletekkel, üzleti modellekkel, márkaépítéssel. A több mint 12 éves tőzsdei tapasztalatom miatt több ezer részvénytársaságot, vállalkozást vizsgáltam, elemeztem. Láttam kudarcokat, innovációt, bukást, bombasikereket…

A vízió: Én vagyok az a barátod, aki eléri, hogy minden napod olyan legyen, mint a vállalkozásod első napján. A Minner az egyik stabil pont a magyar vállalkozó életében.

Tudod, amikor elindítod a vállalkozásodat és azt érzed, igen ezzel meg fogom váltani a világot! Ezt kellene éreznünk minden egyes nap! De olyan a vállalkozás, hogy egyszerűen lehetetlen ezt az érzést reprodukálni teljes egészében. Mert ahogy már fent írtam jönnek a huhogó ismerőseid (irigylik, hogy meglépted), aztán a konkurencia, a nehézségek…

Megfogadtam a Minner elindításakor, hogy amennyire csak tudom, aktívan írok cikkeket, napi átlagosan legalább 1-et, de ha tehetem 2-3 cikket. Még akkor is, ha éppen nem olvassátok annyian. Miért? Mert később is tudnod kell, amikor újra visszatalálsz a Minnerre, hogy igen ő ott van, mindig. Én akarok lenni az a stabil pont a vállalkozók életében, akit bár nem kell mindig “igénybe venniük”, olvasniuk, de amikor kell tudják ott vagyok és adom az információkat, megadom a löketet. Mindezt nem közhelyekkel, hanem tényekkel, valós információkkal.

A célom, hogy a Minner segítségével ugyanazt a flow -t érezd, mint az első napon a vállalkozásodban, vagy mint amikor kitaláltad a vállalkozási ötleted és elhatároztad, hogy megvalósítod.

Észrevetted már a cikkeim olvasása közben, hogy mintha ott ülnék melletted és úgy “beszélnék” neked az adott dologról, hírről, információról? Ez nem véletlen! Mindig abból indulok, hogy én vagyok a vállalkozó legjobb barátja, és mintha “beszélgetnénk egy témáról”. Neked írom a cikket!

Van egy furcsának tűnő szlogenem, amin először meglepődhetsz, furcsán nézhetsz (Instagramon használom és itt ott előadásokon):

Azt az üzleti oldalt írom, amit én is szívesen olvasnék.

Legyen az előadás, videó, oktatóanyag. Mindig át kell mennie azon a szűrőn, hogy én ettől flow-ba kerülnék-e? Ha igen, akkor mehet! Legyen bármilyen terméke, szolgáltatása a Minnernek, a következő 5-10, sőt 50 évben ezek mentén működhet csak.

Hogyan tudsz folyamatosan ennyire pörgős lenni?
Tettétek már fel többször is ezt a kérdést. A válasz egyszerű, mert valakinek annak kell lennie. Na persze bevetek trükköket, például előre írok tartalmakat és amikor rosszul indulna a nap, csak előszedem a jegyzeteket és már vissza is kerültem a megfelelő állapotba, amit ti élveztek a legjobban.

Köszönöm, hogy elolvastad! Köszönöm, hogy követsz!

Mándó Milán
minner.hu alapító

Mándó Milán
Azt az üzleti blogot írom, amit én is szívesen olvasnék. A célom, hogy nap mint nap benntartsalak az üzleti flowban, fenntartom a lelkesedésed!. 6 éve foglalkozom azzal, hogy vállalkozások üzleti modelljét alakítom át, újítom meg. Imádom az üzleti statisztikákat, stratégiákat, kutatásokat és ezeket mind összekapcsolni. És ebben segítek neked is a cikkekben, oktatásokban, sőt akár chaten is!

Instant posztok

MinnerInstant

Ipari ingatlanok, ipari telkek, pörög az ingatlan piac ezen a területen.

Úgy beindult a magyarországi e-kereskedelem, hogy elfogynak a raktáraknak való telkek – HVG
Soha nem látott mértékben nőtt a kereslet a jó helyen lévő, nagy ipari telkek iránt – írta az Mfor.hu. A jelenségnek egyértelműen a koronavírus-járvány alatti e-kereskedelem gyors felfutása az oka. A portál azt is írja, hogy a telekárak a járvány másfél éve alatt legalább 20-40 százalékkal nőttek, és ma már nemcsak a raktárakat, csarnokokat fejlesztők, hanem a végfelhasználók is a vevők között vannak.
A lap megszólaltatta VLK Cresa befektetési igazgatóját, Takács Pétert, aki azt mondta, hogy

egyre több hazai és külföldi ingatlanfejlesztő szeretne pozíciót fogni, vagyis olyan területet vásárolni, ahol aztán logisztikai központot, gyártócsarnokot, raktárt hoz létre, és bérbe adja azt.

Emlékszel mit írtam arról, hogy mi történne, hogyha az Amazon bejönne Magyarországra? Pont az ilyen telkek, logisztikai központok felértékelődéséről írtam. Nos ez most a 2020-as e-kereskedelmi boom miatt pörgött fel jobban, mintha az Amazon jött volna. Olvasd el azt a cikket is! 

MinnerInstant

Az IoT (Internet of Things) világában elég maradinak tűnhet ez a tipp, de mindenképp próbáld ki! Legyen szó egy széljegyzetről, egy meeting „jegyzőkönyvéről”, vagy akár brainstromingról, a papírra leírt jegyzetek nem csak a memorizálásban segítenek, hanem a feldolgozásban is. Míg gépi jegyzetelésnél szóról szóra követjük az elhangzottakat, papírra történő jegyzeteléskor szelektálunk, a lényeget írjuk le, az összefüggéseket (később is) jobban átlátjuk és értelmezzük. Nem beszélve arról a pozitív hatásról, hogy a memóriánkat is fitten tartja, így aki gyakran ír kézzel, akár a demencia kialakulásának esélyét is nagymértékben csökkentheti. További jegyzetelős tippeket itt olvashatsz.

MinnerInstant

Amennyiben a weboldalad már rendelkezik titkosítással, válassz egy másik küldetést a minner.hu/kuldetes oldalról!

Mit jelent ez a tanúsítvány, és miért van rá szükség?

SSL (Secure Sockets Layer): egy olyan eszköz, amely azért felel, hogy titkosított és biztonságos csatorna jöjjön létre a kliens és a szerver között. Ez akkor igazán fontos, amikor bizalmas információkat kezelsz (nevek, címek, bankkártyaadatok, stb.), de a Google keresője is előrébb sorolja a tanúsítvánnyal rendelkező weboldalakat.

Sőt már a böngészők többsége figyelmeztet rá, ha SSL nélküli oldallal találkozik, hogy NEM BIZTONSÁGOS az oldal.

Bizonyára nem örülne neki a vásárlód és te sem, ha adatvédelmi szivárgás történne, ezzel akár a bizniszed sikerét is kockáztathatod. Ezért ma már alapelvárás, hogy rendelkezz SSL tanúsítvánnyal. Ha egy weboldal titkosított, a http:// url kiegészül, így https:// lesz a tanúsítvány megszerzése után, így könnyen ellenőrizhető bárki által. Hogyan tudod megszerezni? Mindenképp a tárhelyszolgáltatódnál érdeklődj! Mivel valószínűleg nem te leszel az első ezzel a kéréssel, nagy eséllyel meg tudják oldani pár ezer Forintért. Amennyiben még nem rendelkezel weboldallal, mindenképp járj utána, hogy rögtön titkosított weboldallal indulhass és ne utólag kelljen megszerezned a tanúsítványt.

MinnerInstant

Azt a célt tűztük ki, hogy minden egyes nap adunk egy olyan rövid üzleti tippet, melynek alkalmazásával hozzájárulhatsz céged fejlődéséhez, miközben kiadásaidat csökkentheted, a bevételeidet pedig növelheted. És hogy miért érdemes naponta 1 százalékot fejlődnöd? Sok kicsi sokra megy – tartja a mondás, de az alábbi ábra is remekül szemlélteti, mekkora különbséget jelenthet, ha minden nap csak 1 százalékkal jobban, és nem pedig gyengébben teljesítesz:

Napi 1% – Forrás: jamesclear.com

0. küldetés: Teljesíts annyi küldetést, amennyit csak tudsz!

Folyamatosan készülünk új anyagokkal, garantáltan minden munkanapra jutni fog egy challange, ami csak arra vár, hogy a saját bizniszedben élesítsd! Nem probléma, ha egy adott küldetést valamilyen oknál fogva nem tudsz teljesíteni, vagy éppen kimarad. A lényeg: találj vissza erre az oldalra, vagy görgess lejjebb, keress olyan célt, amelyet teljesíteni tudsz. Ez nem csak a vállalkozásodnak lesz jövedelmező, de téged is motiválni fog. A megvalósított ötleteket, valamint ezek eredményeit dokumentáld, és küldd el nekünk az info@minner.hu email-címre. A legjobb, legötletesebb megvalósításokról ugyanis beszámolunk majd az olvasóknak, így lehet, hogy a következő esettanulmány már a Te cégedről fog szólni!

Hol fogod megtalálni?

A küldetések a Minner Instant-ban jelennek meg, az összes feladatot a minner.hu/kuldetes oldalon éred el. Hajrá!

MinnerInstant

Tavaly csődöt jelentett, több milliárdos tartozás, dühös partnerek, vevők, sőt emiatt még egy Minneres üzleti ötlet is született (lásd itt).

Hogy áll most?

  • Túl élte a csődöt
  • Csak a fele tartozást kell kifizetnie a hitelezők, partnerek felé.
  • A látogatottsága a tizedére csökkent, korábban havi 750-900 000 -szer nyitották meg a felhasználók a Bónuszbrigád oldalát, ma már csak alig havi 75 000-szer. Egy kisebb kuponos oldallá zsugorodott.
  • Szerződés kötött olyan platformokkal, mint a jegy.hu, hogy feltöltsék ajánlatokkal az oldalt.
  • A Facebookon már tiltják a kommentelési lehetőséget. Láthatóan sokan dühösek még (joggal).

A BónuszBrigád üzleti modellje alapjaiban hibás, ami egy következő hasonló esetet hozhat. Lényegében nem kezelik külön partnerek pénzét. Pedig egyébként még adózás szempontból is jobban tennék, ha letétként kezelnék.

Ugye! Érdemes elolvasni a cikket, ötletet! Piaci rés lett a hazai kuponos oldalak piacán. Te indítod a következőt? Üzleti ötlet…

MinnerInstant

Már 7 éves a Minner, és most is még egy újabb szintre került az oldal. Ebben a szegmensben a leglátogatottabb hazai oldal, így kell is villantani, diktálni a trendet. Ezt egyébként nem nagyon mondja el itthon senki a vállalkozóknak, de valóban nincs olyan, hogy a vállalkozásod kész van (Minneren írunk erről természetesen).

Folyamatosan újítani kell, akár az üzleti modellt, akár új terméket létrehozni, akár más területen. Én egy olyan média oldalt üzemeltetek, amihez hasonló még nem volt itthon, sőt ennyire nem foglalkoztak azzal, hogy például mi is legyen a menüben, hogyan is olvasnak a felhasználók, mi a rutinjuk. Nincs előttem minta, de talán ez jó is, mert nincs mi bekorlátozzon.

Sokan szokták kérdezni, hogy: “Milán, mi a lelkesedésed titka, hogy tudod már több éve ugyanazzal a lendülettel csinálni a vállalkozásodat?” – A válasz több is lehet, és nem lennék én, ha nem csak annyival intézem el a választ, hogy szeretem, amit csinálok. Főleg, mert azért vannak pillanatok, amikor… …. …
A válasz: pont az ilyen kis újítások, akkora lendületet adnak nekem, az oldalnak, és most már a munkatársaknak is, ami azonnal átvált lelkesedéssé.

Most éppen egy új menüpontot helyeztünk el az oldalra, aminek röviden ezt a nevet adtuk: Hol tartok Igen, ezzel az olvasó a vállalkozása életciklusa alapján tud a cikkeink közül szemezgetni. Új aloldalakat hoztunk létre. Majdhogynem egy újragondolt tartalomjegyzék. És, hogy a legjobb élmény legyen a Minneren lenni, mindezt megfelelő dizájnnal tálaljuk.

Az új aloldalakat elneveztük:


Megnézem a többi Instant üzleti posztot! 

Hol tart a vállalkozásod?

További friss cikkek