Bejött hozzám a konkurenciám, sőt az ügyfelemmel is beszélt!

Dátum

Megosztás

Biztosan tudod, hogy a Minner amellett, hogy médiaoldal, üzleti képzéseket ad, továbbá üzleti tanácsadásra is jöhetnek cégek, vállalkozók. A múlt héten az egyik ilyen 2 órán át tartó üzleti konzultára beült egy olyan tanácsadó, aki lényegében ugyanazt csinálja mint én. A konkurenciám. Elleshetett dolgokat, kémkedhetett… és még sorolhatnám mi merülhet fel benned / bennem első körben. Hogy került oda? Na itt vesz érdekes fordulatot az ügy.

Néhány hete keresett meg egy tanácsadó, hogy működhetnénk együtt, például a tanácsadásokban. Te mit tettél volna a helyemben? Ilyenkor persze bennünk lehet a félsz, hogy mi van, ha lenyúlja a bizniszünket, érthetően tartunk az együttműködéstől. Nos én azt találtam ki, hogy találkozok vele személyesen. Jó is volt egy kicsit szakmázni olyannal, aki hasonlóan tanácsadóként dolgozik. Beszélgetés közben felismertem, hogy magas szinten van, úgy áll az ügyfelekhez ahogyan én (értsd a célja a segítség, és alázattal áll a munkájához). Pont egybe esett ez a történés azzal a gondolattal, hogy 2025-ig el kell érnem, hogy rajtam kívül 2 olyan ember is legyen a cégben, vagy cég körül, aki hasonlóan el tudja látni a tanácsadói szolgáltatásunkat, természetesen Minner minőségben. Lehet, hogy ez jó kezdet?

Jött az ötlet, hogy üljön be egy következő tanácsadói órára. Beengedtem a konkurenciámat a területemre, és mondhatni

“Meztelen a király!” – effektus lett,

hiszen mindent látott mit és hogyan csinálok (vagyis ami láthatóvolt). Szóltam az ügyfélnek, hogy rajtam kívül lesz még egy tanácsadó a 2 órás konzultáción, sőt az információkat is megosztom vele, amit átküldött (titoktartás van minden megbeszélésen, felkészüléstől kezdve). Jól is fogadta, egyrészt 2-őt kap 1 áráért, másrészt régi motoros vezetővel álltunk szemben (jól is jött az erősítés). Az ügyfél egy több fős IT céget vezet, és korábban alkalmazottként vezető pozícióban volt egy multinál.

Féltem! Még úgy is, hogy akkor voltam 650 konzultációval a hátam mögött, és többszörösét levezettem, mint ő (néhány tucatnál jár). Kockázatot vállaltam, mert én csak láttam egy honlapot, találkoztam vele személyesen és semmi többet. Nemcsak az esetleges kémkedés miatt, hanem:

A tanácsadásokról a visszajelzések pozitívak, az évek során fejlesztettem is (felismerve a hibákat, vagy hol tudok jobb lenni). A cégeknek segítek, de mi van, ha konzultáció közben csak röhög magában és azt mondja: „na van ám itt nekem piacom!” Egyébként is imposztor szindrómám sokszor előjön (bár azt mondják előnyös, segít fejlődni).

Eljött a konzultáció napja. Még korábban az ügyféltől bekért információkat megosztottam a másik tanácsadóval (felkészülhessen ő is), és megegyeztünk, hogy 1 órán át hagy kibontakozni, majd utána ő is bátran vegyen részt a tanácsadáson, kérdezzen, ötleteljen, vitassunk meg dolgokat, és közösen dolgozzunk a megoldásokon.

Tudod miért kellett az, hogy egy órán át csak én szerepeljek? Nos így is úgy is látja hogyan zajlik le nálam egy tanácsadás, szóval hozzuk ki belőle a legjobbat. Kértem, hogy figyelje meg én miben javíthatom még a tanácsadásokat, mit csináltam jól (tudjam mit erősítsek, mi maradjon) és miben látott olyan dolgot, ahol lehetne javítani a konzultáció hatékonyságát. Persze itt is lehet, hogy direkt nem szól, bár ennyi év után az embernek jó emberismerőnek kell lennie, azt láttam közös a cél, és nem engem, hanem az ügyfeleket nézi. Nemcsak azért fontos javítani, hogy nekünk jó legyen, pont hogy az ügyfelek jobb kiszolgálása a cél.

Azért azt tudni kell, ő kicsit jobban coach szemléletű tanácsadó, míg én inkább információ alapú tanácsadó vagyok. Ez ki is jött, mondta is, hogy biztosan a sok konzultáció és a Minner cikkek miatt igazán abszolút úgy tűnik, mintha az ügyfél üzletágával 99,999%-ban tisztában lennék. Nos ez úgy néz ki, hogy minden esetben a konzultáció előtt a felkészülési időben ezt megteszem, ha ismerem a területet könnyebb dolgom van a Minner miatt, de egyébként megtanulom (pl. légtechnikás sztorit olvashattad).

A tanácsadás kimenetel pozitív volt, a konkurenciám is előrébb vitte a tanácsadást, jó meglátásai voltak, itt-ott ki is egészítettük egymást a második etapban. Persze ettől még bennem van a félsz, mondta is, hogy egy nagy projekt leköti majd az ideje nagy részét. Akkor hogyan is dolgozunk együtt…, hogy tervezzek…? A konzultációra úgy jött egyébként, hogy én ezért neki nem fizettem. Ezernyi kérdés, de ezt hívják vállalkozásnak, kockáztatunk, még azt is mondhatjuk van benne egy kis izgalom. Ő is valahol kockáztat, hiszen ő is mutatja hogyan dolgozik, ez mondjuk megnyugtat.

Fejlődtem! Már azzal, hogy beengedtem a konzultációra a konkurenciámat úgy érzem valami új dolog jött el nemcsak a Minner életében, hanem a saját fejlődésemben is. Már a következő tanácsadást is kiválasztottuk, ahol újra betársul hozzám. A későbbieket pedig ezután találjuk ki.

Fejlődnél az üzletben?

Neked is üzleti kérdéseid vannak? Több mint 1000 óra üzlet tanácsadás tapasztalata fog neked is segíteni. Több mint 10 éve szinte mindennap azzal foglalkozom / foglalkozunk, amivel kapcsolatban megkerestél (úgy máris több mint 24 000 óráról beszélünk). Ahogy egyik üzleti partnerem mondta: üzleti információs szupersztráda a Minner. Neked azok az információk kellenek, amivel a legjobb módon tudod megvalósítani a terveidet a következő félévben, a következő években. És tudom azt, hogy közben igencsak idő szűkében állsz ebben a gyorsan változó világban.

  • Még csak belekóstolnál a Minner szolgáltatásába? Ajánlom a Minner Előny tagságot. Részletek itt.
  • Még nagyobb segítségre van szükséged? Nézd meg a tanácsadás részleteit, olvasd el az értékeléseket, és ha úgy látod segíteni tudunk, akkor jelentkezz a konzultációra (online is meg tudod tenni, majd ezután hívlak az egyeztetéssel)

Mándó Milán
Mándó Milán
Azt az üzleti blogot írom, amit én is szívesen olvasnék. A célom, hogy nap mint nap benntartsalak az üzleti flowban, fenntartsam a lelkesedésed! 9 éve foglalkozom azzal, hogy vállalkozások működését fejlesztem, újítom meg. Imádom az üzleti statisztikákat, stratégiákat, kutatásokat és ezeket mind összekapcsolni. És ebben segítek neked a cikkekben, oktatásokban, sőt akár chaten is!