6 napos munkahét? Válság van na! + globális közösségi marketing trendriport – Minner Hírszemle

Dátum

Megosztás

A Hírszemle mai adásában naívan rácsodálkozunk a Dél-Koreai munkakultúrára a Samsung híre kapcsán. Az elektronikai óriás ugyanis bejelentette, a felsővezetők között 6 napos munkahetet vezet be. Szemezgettünk a Hubspot 2024-es globális közösségi média trendriportjából is: továbbra is hasítanak a mémek, a vicces és a „házilag” készült tartalmak, hatalmas a tartalomkészítők befolyása a fogyasztókra, social felületekre terelődik a keresés, és az egyik legjobban megtérülő befeketetés a videós kontent és a YouTube hirdetés. Eközben a TikTok még sosem volt ilyen közel hozzá, hogy betiltsák az USA-ban – vajon mit jelent az európai felhasználóknak, ha eltűnnek az amerikai tartalomkészítők az appból? 

A mikrofonok mögött Mándó Milán, Nyiri Donát és Sólyom Eszter.

Youtube-on itt éred elSpotify-on itt, Apple Podcast-ban itt, vagy az alábbi lejátszókon keresztül:

Heti híreink és témáink:

0:00 – Felújított laptopot vettünk a Furbify-on.
8:02 – 6 napos munkahét a Samsung vezetőinek
21:28 – Hubspot Global Social media trends report 2024
36:16 – A TikTok még sosem volt ilyen közel a betiltáshoz

6 napos munkahét a Samsung vezetőinek

A Samsunghoz is eljutott az a 2022-es Minner cikk, hogy a nehéz időszakban össze kell fogni. Persze csak viccel Milán, mondjuk ma már AI segítségével Minner cikket is tudnak olvasni. A hír a következő: A Samsung Group vállalatcsoporthoz tartozó leánycégek vezetőinek öt helyett heti hat napon kell dolgozniuk, tudta meg a Business Insider. Az ok, hogy a 2023-as elvárt szintekhez képest gyengébb eredményeket produkálnak az egyes üzleti egységek. 

A technológiai területen azonnal hatályba lépett a heti 6 napos munkahét, nemsokára jön a pénzügyi szolgáltatás terület is, de mint megtudtuk több részlegnél már önként átálltak erre a vezetők év elején. A vezetői szint alatti alkalmazottak továbbra is 5 napot dolgoznak. 

Bekapcsolt tehát a Samsung „vészhelyzeti üzemmódjának protokollja”.

Dél-Koreában nem ritka az ilyen szintű túlóra. A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet adatai alapján Dél-Koreában 2022-ben az átlagos dolgozó 1901 órát töltött munkahelyén, ami az ötödik legmagasabb érték a gazdasági szervezet 38 tagállama közül. Az ország tervezte a 69 órás munkahét bevezetését, amelyről aztán a szakszervezetek és a fiatal munkavállalók ellenállása miatt tettek le. 

Az adásban többek között szó volt arról, hogy a vezetők, függetlenül a szabályozástól, így is többet dolgoznak, mint heti 40 óra. Készenlétben kell lenniük folyamatosan, menedzselni kell az alkalmazottakat is.

Eszter felvetése érdekes, hogy ha a vezető 6 napot dolgozik, akkor abban az extra 1 napban a vezető alatt lévő alkalmazottak mit csinálnak? Érdekes dolog ez, mivel ha pénteken leteszed a lantot a főnököddel együtt, akkor hétfőn tudod mi vár rád. Így viszont nem fogod tudni, hogy hétfőre mit talál ki a vezetőd.

Nálunk a Minnernél is szoktunk tágra nyílt szemekkel érkezni hétfőn. Milán sokszor hétvégén kitalál valamit, ami hétfőre már vár minket akár az oldalon, akár folyamatokban. Egyik nap például úgy érkeztünk meg, hogy komplett AI-t rakott a jegyzeteire, amiből automatikusan húzott le adatokat. És ez csak egy szimpla kedd reggel volt.

Kapcsolódó téma itt a 4 napos munkahét. A Minnernél volt interjún a Libri marketing vezetője, aki beszámolt nekünk, hogy náluk miként sikerült bevezetni a 4 napos munkahetet. Lásd itt: Friss tapasztalatok a Libri-Bookline 4 napos munkahét programjáról

Forrás: Telex, HrPortal

Hubspot Global social media trends report 2024

Kijött a Hubspot idei globális közösségi média trendriportja. Rengeteg példa, ötlet, statisztika van benne, a trendek egy része nem kimondottan meglepő (például hogy szerepet kap az AI is a social media tartalomgyártásban és hogy továbbra is mennek a videós kontentek), ezeket nem akarom ismételgetni, de javaslom megnézni a riportot mert nagyon részletes, sok izgalmas példával. Megpróbált Eszter kimazsolázni néhány érdekes számot, amiről beszélgettek.

  • továbbra is hódít a creator economy: 5-ből 1 ember „creator”-nek tartja magát. Az emberek továbbra is szívesen fordulnak tartalomkészítőkhöz őszinte termékértékelésekért, a creatorok befolyása pedig nagy. Nemrég egy tech YouTuber egy új elektromos autót értékelt, és a „legrosszabb autónak nevezte, amit valaha próbált”. A videó 4 millió megtekintésnél jár, a gyártó részvényei pedig 50%-ot vesztettek az értékükből. 
  • a YouTube népszerűségben megelőzte a Meta termékeit, ráadásul a Hubspot felmérése szerint az Instagram mellett a YouTube-on érik el a márkaprofilok a legnagyobb az engagementet a közösségükkel (23%)
  • a felmérés szerint a YouTube-nak a legjobbak a hirdetés célzási eszközeik (27%), és a közösségi média csapatok 25%-a a YouTube-on látja a legnagyobb ROI-t. 
  • a riport is megerősíti, hogy a fogyasztók egyre inkább socialön keresnek rá márkákra, nem pedig keresőmotorokban. 4-ből 1 felhasználó a közösségi platformokat preferálja a keresők helyett, és 22% többször keres social appban, mint Googleben. 
  • a mémek és a vicces posztok teljesítménye felülmúlja a többi tartalomét. A marketingesek 97%-a tervez vicces tartalmakba fektetni idén.

További érdekes statisztikákat itt tudsz olvasni a Hubspottól.

Forrás: Hubspot

A TikTok még sosem volt ilyen közel a betiltáshoz

A tavalyi év egy fontos eseménye volt a TikTok tulajdonos ByteDance meghallgatása az Egyesült Államok Kongresszusa előtt. Bár tavaly március óta még nem lett betiltva a platform az USA-ban, maga a téma sosem került le az asztalról. Lassan őrülnek az ilyen bürokratikus, politikai malmok, viszont a TikTok nincs biztonságban azóta sem. Sőt…

Úgy néz ki sikerült a törvényjavaslatot egy gyorsított eljárásba átlökni, ami veszélyes, mert Biden elnök már jelezte, hogy alá fogja írni a TikTok tiltását, ha az az asztalára kerül. Pontosabban két opciója lesz a cégnek, ha ez bekövetkezik:

  • Kényszeríthetik a ByteDance-t, hogy eladja a platform amerikai részét.
  • A TikTok egyszerűen kivonul és az USA állampolgárok nem férnek majd hozzá. 

A kínai cég amúgy már előre jelezte, hogy az eladás teljesen kizárt, így a kivonulásra van jóval nagyobb esély. A Meta és a Google lesz a nagy nyertese annak, ha ez bekövetkezik, mert az a sok millió felhasználó valahova át fog menni tartalmat fogyasztani. Ez az esetek nagy részében az Instagram és a YouTube lesz, a rövid videóikkal.

A tiltás fő oka egyébként az lenne, hogy egy kínai törvény miatt a kommunista párt hozzáférhet az amerikai felhasználók adataihoz. Tehát Kína kémkedhet az amerikai lakosok után a TikTokon keresztül. Sokféle cáfolata létezik ennek, de a legfontosabb talán az, hogy Kínának nem kell ehhez a TikTok. Tele van a világ data brokerekkel, ahonnan a kínai kormány bármikor megveheti az amerikai polgárok adatait. Hogyan? Hát úgy, hogy míg az EU foggal körömmel harcol a tech cégek ellen, és sok ponton szvíatja őket az adatvédelemmel, az USA-ban semmiféle törvény nem védi a lakosok adatait. Tehát ilyen téren a tiltás teljesen felesleges, és egy kicsit hülyét is csinál magából az USA törvénykezése.

A podcastben leginkább arról beszél Eszter, Donát és Milán, hogy más platformokra mennek át az amerikai tartalomgyártók. Elon Musk, az X (korábban Twitter) tulajdonosa már bejelentkezett, hogy az ő platformjára simán csinálhatnak egy rövid videós részt is.

Emellett érdekesség valóban, erről is beszéltek, hogyha Kína amúgy is hozzáfér az adatokhoz (mert ott semmilyen adatvédelem nem működik), miért tiltaná az USA?

Forrás: FastCompany

Korábbi hírszemléink:

Tóth Levente
Tóth Levente
Tóth Levente vagyok, a Minner csapat negyedik tagja, tartalomgyártó. A tartalmak közül legszívesebben a technológiai újítások és az AI köt le, tőlem ezekről fogtok leginkább olvasni.