A hazai vállalkozók kreatívak, és ez nem csak a cégek tevékenységében és működésében mutatkozik meg, hanem a finanszírozási szokásaikban is. Az egyik első eszköz, amelyet a legtöbben szeretnének, a céges autó, mindamellett, hogy számtalan előnye van:

  • eljuttat A-ból B-be
  • nem függsz másoktól
  • szállításra is tudod használni
  • bővítheted partneri, és/vagy vásárlói hálózatod

A cikket vendégszerző írta. A Financer.com, hitel és megtakarítás összehasonlító portál. 

Igen ám, de nem egy lerobbant, szervizre váró, műszaki nélküli autóra vágyik a vállalkozó, méghozzá jogosan. Viszont egy jó, teher, – és strapabíró autó több milliós tétel, amit nem biztos, hogy azonnal meg tudsz fizetni, vagy ha még telik is rá, máshová kell befektetned, legyen akár az egy új projekt, a terméked fejlesztése, létszám növelés, stb.

Autóvásárlásnál, ha a hitel nem jöhet szóba, mert még gondolkozol rajta, vagy nem biztos, hogy megtartod, esetleg kevés a pénzed, akkor a lízing az, amelyik jó választás lehet.

A Financer.com, egy globális összehasonlító, adatbázis, amelyben kalkulátorral tudsz számítani, e mellett egyéb pénzügyi lehetőségek megoldásában is segítünk, mint például megtakarítás, vagy éppen vállalkozói hitel. Ezen felül egyik fontos lábunk az autólízing.

A lízingelés

Biztosan nem ismeretlen számodra, hogy mit is takar ez a konstrukció. Autó lízingelése esetén olyan, mintha bérelnéd a kocsit a banktól, bizonyos díj fejében, aztán a futamidő végén pedig eldöntheted, hogy megtartod-e az autót, avagy sem. Ez azt is jelenti egyúttal, hogy nem kerül a tulajdonodba, csak akkor, ha végül a megvásárlása mellett döntesz.

Ami ugyanúgy fontos, mint bármely hitelnél: a KHR, régi nevén BAR listán való aktív „részvétel” kizáró ok, valamint a jövedelmi viszonyok egyaránt számítanak, hiszen az autó attól függetlenül, hogy nem kerül a tulajdonodba, te fogod használni –üzembentartóként te leszel megjelölve -, és a havi díj megfizetése is a te kasszádat fogja terhelni, ezért meg kell vizsgálniuk.

Az autólízing egyik nagy előnye, hogy míg hitelek esetén minden esetben önerő szükségeltetik, itt nem feltétlenül. Ugyanakkor ezeket az ajánlatokat nem mindig mutatják be, hanem jó, ha te magad tudsz róla, utánanézel – akár weboldalunkon -, és kikalkulálod, hogyan lenne számodra a legmegfelelőbb.

Gondolkozz, mielőtt…

Nem győzzük hangsúlyozni, hogy használd ki a lehetőségeket, és ne dőlj be az első ajánlatnak! A legtöbben beleugranak egy áruhitelbe, egy személyi kölcsönbe, de akár egy jelzáloghitelbe is. De miért? Mert például nem ismerik az autólízinget, vagy éppen tartanak tőle (igen, ilyen is van), de nem kérdeznek, legfőképp pedig nem néznek utána.

Amikor megtetszik egy autó, megfelelőnek tartod, műszakilag, meg trendben, meg az összes szempont szerint, akkor tudj róla, hogy egy szalon nem mindig tudja az összes létező ajánlatot felmutatni neked. Fontos! Nem akarattal, de ő nem pénzügyi cég, hanem autószalon. Ezért, ha úgy mész oda, hogy előre felkészülsz, és te magad is tudod, meddig terjednek kereteid, és hogy erre van finanszírozási lehetőségek, akkor sokat segít az ügyvitel gördülékennyé tételében.

Az operatív autólízing előnyei

Vállalkozások számára éppúgy elérhető, és éppúgy szükséged lehet céges autóra. Ha már autólízing, akkor, amit biztosan elkönyvelhetsz előnyként ennél a finanszírozási formánál:

  • tartós bérletként elszámolható a lízing díja,
  • a költségek (benzin, bérlés) egy része ÁFÁ-ban visszaigényelhető,
  • az ügyintézés és egyéb macera kiiktatódik, hiszen nem te leszel a tulajdonos,
  • ugyanez igaz az eladásánál, nem kell vele foglalkoznod,
  • kiszámítható költségek, és tervezhető összegek, ha már sajátban gondolkodsz, hiszen tudni fogod, mit bír el a vállalkozás büdzséje.

Te hol tartasz a döntési folyamatban? Mi befolyásol, és hogyan tudsz végül a lehető legjobban dönteni? Kattints ide! Financer.com

Fotó: Nicolai Berntsen/ Unsplash

Gyere és nézd meg a Befektetőkereső show döntőjét! Nézőként is tudsz jönni! Ezt látnod kell élőben! Június 21. 14:30-19:30 között. 15 csapat, 10+ befektető, több 100 millió forint Kattints ide!