Vállalkozói hitelekről érthetően

Beszéljünk őszintén! Kinek és miért fontos a vállalkozói hitel? Egyáltalán biztosan szükséged van rá? Miért utasíthatnak el, és melyiket válaszd? Több éves tapasztalat után is bátran ki merjük mondani: minden eset egyedi! Akkor is, ha csak ugyanazt a típusú kölcsönt választja két vállalat. Nézzük, mit is jelent a vállalkozói hitel.

A cikket vendégszerző írta. A Financer.com, hitel és megtakarítás összehasonlító portál. 

A hitel

Ez az a szféra, ahol csak a „nincs pénzem” kevésbé eladható, hiszen komolyabb követelményeknek kell megfelelni. Szerencsére ma már számos lehetőség közül választhatunk, lehet ez kötött, konkrét célú kölcsön, de akár szabad felhasználású is. Két alapvető típust különböztethetünk meg.

  1. A kötött kölcsönöknél olyanokhoz köthetik a feltételeket, amelyek bizonyítják, hogy valóban arra lett felhasználva az igényelt összeg, mint amire azt kérték. Ilyen lehet a növekedési hitel, vagy a projekthitel, amelyek esetén Üzleti Tervet kérnek be, Projekttervet, amelyek már előre vetítik a bankok számára, hogy kidolgozott, átgondolt lépésről van szó, és kivitelezhető.
  2. A szabad felhasználású vállalkozói hitelek a legnépszerűbbek, hiszen, pont az előző ellentettjeként nem kell semmit sem beadnunk hozzá, általában még tervet sem, és igazából, ha rendben megy a törlesztés, akkor azt csinálunk abból a pénzből, amit csak szeretnénk.

Mennyi az annyi? A vállalkozói hitelek esetében, fedezet nélkül csak a bevételre támaszkodva, az előző évi nettó árbevétel a mérvadó, ugyanis annak 15-20%-a igényelhető. A fedezetet biztosítóknál ez emelkedik, vagy a fedezet értéke számít (40-60 % körül), vagy az előző évi nettó árbevétel mintegy 50%-a igényelhető.

A vállalkozói hitel másik célja, avagy a Steve Jobs féle gondolat

Mert az is fontos, hogy ugyan jól megnézzük, és körbejárjuk, hogy milyen lehetőségeink vannak, azonban végül azért döntünk a hitel mellett, mert fejlődni szeretnénk. Mármint mi, vállalkozók is, illetve a termékünket/szolgáltatásunkat is magasabb szintre szeretnénk emelni. Ami végül a vásárlók/fogyasztók elégedettségét növeli. Ez az, ahol megemlítjük Steve Jobs-ot és az Apple-t is, hiszen egyúttal érdemes hozzátenni, hogy érzelmeket közvetítünk. Ezt akár egy vállalkozás is fel tudja használni a kommunikációjában, anélkül, hogy bizalmas információkat osztana meg. Hogyan indult a cég? Eldöntöttétek, hogy bővültök, eszközökben, létszámban, helyiségekben, de annyit még nem termeltetek, ami ezt fedezi? Így vágtatok bele, és végül megcsináltátok, méghozzá egyedül Neked, Kedves Vásárlónk! Egészen más a felhangja, mintha csak nagy mellénnyel bejelentenéd, hány ezer négyzetméter területtel bővítetted a komplexumod, és ezért Neked jó.

A hozzánk beérkező kérések, hitelkérések mögött minden egyes esetben ott áll a cégvezető, a  tulajdonos, a csapat, akikkel újabb és újabb megoldásokon törik a fejüket. Azért, hogy minél több emberhez eljussanak. Ezt is fontos tisztázni tehát egy vállalati hitel felvételénél.

Hol jön be a Financer.com a képbe?

A Financer.com nem más, mint egy globális rendszer, amely megkönnyíti a felvételt, valamint a piacon létező konstrukciók közül egyszerre mutatja meg az elérhetőeket. Nem kell az összes pénzintézetet végigböngészned, e mellett kalkulátort is tudsz használni, hogy összehasonlíthasd a különböző konstrukciókat. A világ számos országában jelen vagyunk, ismerjük azok pénzügyi rendszereit, szokásait, és ezeket mindig a sajátra szabva tudunk segíteni, nem csak vállalkozói hiteleknél, hanem megtakarításban, de pénzügyeid rendezésében is.

Nézzük, hogy összetett rendszerünk a vállalkozói hitelek esetében mire figyel még:

Fedezet

Az egyik legfontosabb tétel a listán. Alapvetően azzal nagyon fontos mindenkinek tisztában lennie, hogy egy lezárt üzleti év után tud egyáltalán vállalati hitelben gondolkoznia, de a legtöbb esetben ez a feltétel is nő. Tehát: Milyen fedezettel rendelkezik vállalkozásod? A bevétellel, esetleg ingatlannal, vagy akár mindkettővel? Változott-e a tulajdonosi összetétel? A főkönyvi kivonat – amelyet bekérnek, megmutatja, hogy stabil-e a cég pénzügyileg, vagy éppen hullámzó. Utóbbi esetében jóval kisebb az esély. E mellett, ha van ingatlan fedezet, emelheti a vállalat megbízhatóságát, stabilitását, gondoljunk csak a jelenlegi árakra.

Elutasítás

A fentiek alapján kiderül, hogy igenis sok tényezőre kell odafigyelni, és megfelelni a feltételeknek. Ugyan a szabad felhasználású hiteleknél olykor lazábbnak tűnnek a feltételek, ettől függetlenül számít az előző év mérlege, a fedezet nagysága, és maga a vállalkozás egésze. A célhoz, akár projekthez, bővítéshez kötött kölcsönök esetében pedig az előzetes terveken felül a számlák, a határidők betartása szintén kiemelten számít. Ha pedig bárhol túl nagy a kockázat, akkor már esélyes az elutasítás. A financer.com-nál ezekre kiemelten igyekszünk figyelni, hiszen a mi célunk is a sikeres vállalkozói hitelfelvétel.

A tudatos döntés

Mindig az nyer a végén, aki előre gondolkodik. Ez nem csak a most már tíz éve bekövetkezett gazdasági válság nyomán látszódik, hanem azért is, mert pontosan úgy, ahogy az otthoni pénzügyeinket is érdemes időnként felülvizsgálni, úgy a vállalkozásunkban sem dönthetünk felelőtlenül és ész nélkül. A vállalkozói hitel felelősségteljes döntés, amellyel viszont óriási lépést tehetünk céljaink, álmaink vágyaink beteljesítéséhez, valamint világmegváltó terveink megvalósításhoz.

Fotó:  Herman Bezuidenhout / Unsplash

Üzleti képzések a MinnerAkadémián. Képezd magad most! Otthonról! Online! Kattints ide!