Airbnb, rövid távú lakáskiadás szabályok, újdonságok 2018-ban

Milyen változások lesznek 2018-ban a rövid távú lakáskiadásban? Idén már 40 000 felett van az Airbnb szálláshelyek száma, ami már megközelítette a szállodai számokat. Meghatározó szerepe van tehát a rövid távú lakáskiadásnak a turizmusban, emiatt a jogalkotók és különböző szervezetek célkeresztjébe is került. 2018-ban már biztos, hogy nem bizonytalan egy Airbnb szállás üzemeltetése, és már megvannak a megfelelő csatornák és szabályozások. Most a fő újdonságokról, trendekről gyűjtöttem össze információkat.

Adókedvezmény 2017-től

A lakásukat rövid távra kiadók 2017-ben is választhatták a tételes átalányadózást, aminek az a lényege, hogy bérbe adott szobánként évente fix összegű, 38.400 forintos adó megfizetésére köteles a bérbeadó. Ez a lehetőség tavaly csak akkor volt igénybe vehető, ha legfeljebb egy lakásban, és azon belül legfeljebb nyolc szobában történt az egyéb szálláshely-szolgáltatási tevékenység.
Érdemes figyelni a szabályozást, mert idén már lehet, hogy változik, és már 3 lakásra bővítik a lehetőséget.
További adózási opció: Tételes költségelszámolás, vagy 10% költséghányad alkalmazása

Fontos új Airbnb szállás elindításánál: 

• A helyi (kerületi) önkormányzat jegyzőjétől szálláshely-üzemeltetési engedélyt kell kérni.
• Az adóhatóság felé az adószám megállapítása érdekében a ’T101 számú nyomtatványon be kell jelenteni a nem egyéni vállalkozói, azaz „adószámos magánszemély” státuszt.

Online kassza – Airbnb (kiskapu is van)

24.hu információja szerint még az idén kötelezővé tehetik a NAV-hoz bekötött online kassza bevezetését az összes magyar turisztikai szálláshely üzemeltetője számára. Ez akár nagy költségeket is jelenthet a szállásadóknak, ami valljuk be, a nagy verseny miatt elég nagy kiadás, és csökkenti a profitot.
Ha ez megvalósul készülj fel, trükk: A törvényhozó a fodrászok, kozmetikusok, szépség-iparosokhoz hasonlóan akarja előírni az online kasszákat, ami a szabályozás alapfeltételei szerint akár online számlaadással is megoldható. Tehát nem kell venni online kasszát, ha online számlázót használunk majd. Az adóhatóság látja, ha mi ilyen számlázót használunk, mert bejelentési kötelezettségünk van. Ez egy jó kiskapu.

Biztosítás

Természetesen egy pár napra megszálló vendég nem ügyel annyira a lakásra, mint egy hosszú távú bérlő. Ebből adódóan nagy az esélye, hogy anyagi kár érhet szállásadóként, ami nemcsak a profitot csökkentheti, hanem ha olyan mértékű a kár, hosszabb ideig is eleshetsz a belőle származó jövedelemtől. A piaci igényekre reagálva már elérhető az Airbnb és Booking lakáskiadóknak egy olyan biztosítási megoldás, amely teljes körű megoldást kínál nem csak a lakást fenyegető általános kockázatokra, de a szálláshelyként üzemeltetésből adódó további veszélyekre is. Airbnbzel? Akkor vedd fel a kapcsolatot velük > Roar, hogy megismerd a biztosítás részleteit, és időben felkészülhess a rövid távú lakáskiadásból eredő kockázatokra. Ami nem is kevés van, olvasva a csoportokban a horror sztorikat, az viszont már egy újabb cikket is megér.

Booking az új Airbnb

Egyre több szakmai Facebook csoportban látható, hogy az üzemeltetők a booking.com-ra is feltöltik a szállásaikat, sőt sokan arról számolnak be, hogy onnan még több és magasabban kvalifikált vendégeik is vannak.

A cikk megjelenését a Roar támogatta, akik szeretnék, hogy minél sikeresebbek legyenek a hazai rövid távú szálláskiadással foglalkozók.

Forrás: Turizmusonline, Index.hu, 24.hu

Új vállalkozási ötletek! Neked is hasznos, nem kell kezdőnek lenned!

Olvasd el a Minner friss üzleti ötleteit Kattints ide! Működő cégek is inspirációt merítenek új termékekhez, szolgáltatásokhoz, üzleti modellhez, vagy éppen marketing ötletet találnak. Újaknak pedig egyenesen kötelező! Tovább a Minner ötletekre!! (A menüben is megtalálod)

Azt az üzleti blogot írom, amit én is szívesen olvasnék. A célom, hogy nap mint nap benntartsalak az üzleti flowban, fenntartom a lelkesedésed!. 6 éve foglalkozom azzal, hogy vállalkozások üzleti modelljét alakítom át, újítom meg. Imádom az üzleti statisztikákat, stratégiákat, kutatásokat és ezeket mind összekapcsolni. És ebben segítek neked is a cikkekben, oktatásokban, sőt akár chaten is!