Diákmunkás foglalkoztatásának folyamata, lépései. Az új adókönnyítésekkel a céged is élni tud

Dátum

Megosztás

2022-ben a munkabérekkel kapcsolatban több adókönnyítést is kaptunk, igaz mellette a minimálbéremelés több cégnél is problémát okozhat. Tehát kaptak is a cégek, de azért vissza is húzták a gyeplőt. A 25 év alatti fiatalok adókedvezménye, szja-mentessége kedvező feltételek biztosít a diákok foglalkoztatására. Ahogy korábbi cikkünkben fogalmaztunk a tapasztalatlanságot adókedvezményekkel kompenzálják. Lássuk most a folyamatát, egyéb tudnivalókat! 

Új időszámítás a fiatalok piacán

2022-től adómentesen lehet foglalkoztatni a 25 év alatti diákokat. Eddig is elég kedvező feltételek voltak, hiszen csak SZJA rakódott rá a bérre, mint plusz adóteher egy diákfoglalkoztatás esetében, de 2022. január 1-től már szja-mentességet is kapnak a 25 év alattiak. Ahhoz, hogy kiaknázzuk az adómentes diákfoglalkoztatást, csak egy iskolaszövetkezeti partner kell. Az eredmény pedig nem lesz más, mint több százezer forint megtakarítás és kevesebb adminisztráció! Mondhatni 2 az 1 -ben haszon.  Figyelembe kell vennie egy cégnek, hogy nem csak a minimálbér-emelés történt idén, hanem minimál órabér emelkedés is történt: bruttó 963 forint helyett bruttó 1150 forint lett ez az összeg. 

“Jelenleg mindenki diákmunkást akar, ömlenek a megkeresések”: 

A megkérdezett Quantum Diákszövetkezet arról számolt be, hogy rengeteg új cég / vállalkozás kereste meg őket január első munkanapjai óta, hogy diákokat alkalmazzanak. A diákok részéről is megnőtt a kereslet a munkák iránt, hiszen ők is értesültek, hogy a cégek tárt karokkal várják majd őket. Ez nagyobb választékot jelent, sok olyan diákot is sikerült így megszólítani, bevonni, akik az új, kedvezőbb feltételek mellett szívesen dolgoznak. Nemcsak azoknak a cégeknek érdekes, akiknek még nincs diákja, hanem annak is akinek már van: ilyen feltételekkel a KATA-zás vagy az EFO-zás helyett is nagyon csábító lehet a Diákszövetkezeten keresztüli foglalkoztatás. Nulla adminisztrációt igényel a diákmunka abban a formában, ha jó diákszövetkezetet választ az ember. De milyen is a jó diákszövetkezet?

Mi is a folyamat, ha belevágnék a diákmunkás alkalmazásába? Egy hagyományos diákszövetkezet esetében

 1. A cég szerződést köt a diákszövetkezettel papír alapon.  
 2. Ha toborzást is igényel a cég, akkor elküldi a munkakör paramétereit a szövetkezetnek. 
 3. A szövetkezet megkezdi a toborzást, majd a jelentkezőket néhány nap múlva elküldi a cégnek.
 4. A cég kiválasztja a számára tetsző diáko(ka)t, őt pedig visszaküldi a szövetkezethez.
 5. A diák személyes ügyintézés keretében belép a szövetkezetbe és szerződést köt velük
 6. Ezután megkezdődik a munka, a diákok hónap közben általában papíron vezetik a munkaidejüket.
 7. Hónap végén a felettesük összesíti a munkaórákat, majd továbbítja a szövetkezetnek.
 8. A szövetkezet kiszámlázza a diákok bérét és szolgáltatási díját a cégnek, amit az kiegyenlít.
 9. A szövetkezetek minden hónap 10-e környékén kifizetik a diákok bérét.

Mi a folyamat a Quantum, újgenerációs, digitális diákszövetkezet esetében?

 1. A cég digitális szerződést köt a Quantummal.
 2. Ha toborzást is igényel a cég, akkor online kitölti a munkakör paraméter bekérő formot, ez alapján szinte azonnal indul a toborzás 
 3. A jelentkezőket a Quantum néhány nap múlva elküldi a cégnek, előszűrés után.
 4. A cég kiválasztja a számára tetsző diáko(ka)t, ők pedig azonnal be tudnak lépni és szerződni digitálisan, a mobiljukon. 
 5. Ezután megkezdődik a munka, a diák hónap közben mobilon vezeti munkaidejét.
 6. Hónap végén a felettesük néhány kattintással hitelesíti a nyilvántartást.
 7. A Quantum kiszámlázza a diákok bérét és szolgáltatási díját a cégnek, amit az kiegyenlít.
 8. A Quantum a pénz beérkezését követően azonnal utal a diákoknak. 

A Quantum a leginnovatívabb iskolaszövetkezet Magyarországon, ahol online lehet intézni mindent. Havonta maximum pár percnyi kapcsolattartást kell velük végezni, amiért cserébe minden terhet levesznek a munkáltató válláról diákfoglalkoztatást illetően. Áraik ráadásul igen kedvezőek, hiszen a digitális működés kisebb költségterhet jelent minden érintettnek. Kattints ide, hogy minél hamarabb felvegyék veled a kapcsolatot!  Kerüld el a sorban állást!

Mándó Milán
Mándó Milán
Azt az üzleti blogot írom, amit én is szívesen olvasnék. A célom, hogy nap mint nap benntartsalak az üzleti flowban, fenntartsam a lelkesedésed! 9 éve foglalkozom azzal, hogy vállalkozások működését fejlesztem, újítom meg. Imádom az üzleti statisztikákat, stratégiákat, kutatásokat és ezeket mind összekapcsolni. És ebben segítek neked a cikkekben, oktatásokban, sőt akár chaten is!