Hogyan kérjünk árajánlatot mobilapplikáció készítésre?

Az appliáció készítésre az ajánlatkérés elsőre igen egyszerűnek tűnhet, azonban sokan elsiklanak a tény felett, hogy minél részletesebb az ajánlatkérés, annál jobb ajánlatot fognak kapni. Ha jól körülírjuk igényeinket, egy megbízható applikáció fejlesztő ügynökség néhány nap alatt igen pontos és részletes ajánlatot tud készíteni számunkra.
A következőkben a helyes ajánlatkérés folyamatát az Instagram fotómegosztó alkalmazás egyszerűsített példáján keresztül mutatjuk be.

A cikket vendégszerző írta, Králik Tamás Mindtech Apps ügyvezetője.

Röviden

 1. Foglaljuk össze néhány mondatban az alkalmazás fő célját!
 2. Gondoljuk át részletesen, hogy milyen fő funkciókat szeretnénk az alkalmazásunkban!
 3. Készítsünk költség-, és időbecslést, és foglaljuk az ajánlatkérésbe!
 4. Készüljünk fel a kérdésekre!
  (Vagy próbáld ki a Mindtech Apps Projekt Tervezőt, ami végigvezet ezeken a pontokon, és segít ajánlatot kérni!)

1. Foglaljuk össze néhány mondatban az alkalmazás fő célját!

Eddig a lépésig a legtöbb ajánlatkérő eljut. Ez az ajánlatkérés egyik fő pontja, amit mindenképp közölni kell a választott fejlesztőcsapattal. Egy ilyen leírás messze nem tartalmaz elegendő információt a pontos ajánlat elkészítéséhez, azonban nélkülözhetetlen ahhoz, hogy betekintést nyújtsunk az ajánlattevő cég számára alkalmazás ötletünkhöz.

Lássunk egy megfelelő és egy túl kevés információt tartalmazó összefoglalót, a példaként választott Instagram alkalmazás fejlesztési ajánlat kéréséhez!

Hiányos összefoglaló, nem tartalmaz elég információt:

“Szeretnék ajánlatot kérni egy alkalmazás fejlesztésére amiben fotókat lehet megosztani és nézegetni!

Helyes összefoglaló, tisztán körülírja az alkalmazás célját:

“Szeretnék ajánlatot kérni egy közösségi fotómegosztó alkalmazás fejlesztésére!   Az alkalmazás célja, hogy a felhasználók a telefon kamerájával készített képeket filterekkel módosíthassák, azon feliratokat helyezhessenek el, majd az így elkészült képeket egymás között megoszthassák. Szeretném, ha az applikáció igazi közösségi élményt nyújtana, a felhasználók írhassanak kommentet egymás képeihez, valamint szeretném ha az elkészült képeket Facebookon is meg tudnák osztani!”

2. Gondoljuk át részletesen, hogy milyen fő funkciókat szeretnénk az alkalmazásunkban!

Minél pontosabban leírjuk igényeinket, annál pontosabb árajánlatot fogunk kapni.
Lesz saját profilja a felhasználónknak? Ha igen miként jelentkezhetnek be? Email + jelszó párossal, Facebook-val, Google fiókkal? A legegyszerűbb módszer erre az, ha képernyőről képernyőre átgondoljuk mit is fog csinálni az alkalmazásunk. Akár egyszerű ábrát is készíthetünk minden képernyőhöz. Érdemes arra is gondolnunk, hogy appunk zökkenőmentes üzemeltetéséhez egy adminisztrációs felületre is szükség lehet (ezt szintén le kell programozni).
Erre példa:

 1. Bejelentkezés
  Szeretném ha az applikációba e-mail címmel, Facebookal, valamint Google-val is be lehetne lépni!
 2. Kezdőképernyő (hírfolyam)
  Regisztráció vagy bejelentkezés után a felhasználó a barátai által megosztott fényképeket látja egy hírfolyamon.
 3. Keresés
  A keresőbe lépve kereshetünk a fényképek, felhasználók és a címkék között.
 4. Fotó feltöltése
  Ha a fotó feltöltése ikonra kattintunk megnyílik a kamera, vagy pedig a saját galériánkból választhatunk. Szeretném, ha a feltöltött képhez legalább 3 féle különböző effektet lehetne hozzáadni, pl. Fekete-fehér, szépia, blur!
 5. Barátok
  Szeretném, ha az általam barátnak jelölt felhasználók megjelennének egy listában, ahol a nevükre kattintva megnyílik az ő fotóalbumuk!
 6. Saját fotók
  A saját fotók legyenek törölhetőek, szerkeszthetőek!
 7. Adatok, profil
  A felhasználó a saját fiókjában szerkesztheti adatait és ki is jelentkezhet.
 8. Adminisztrációs felület ahol kezelhetjük a felhasználók fiókjait (pl. törlés, jelszó visszaállítás).

3. Készítsünk költség, és idő becslést, és foglaljuk bele az ajánlatkérésbe!

Mielőtt belevágunk az appfejlesztésbe, érdemes kiszámolni, mennyi pénzt tudunk áldozni rá. Ha ötleted sincs mennyibe kerülhet egy applikáció fejlesztése, olvasd el az előző cikket! 
Miért van szükség erre? Minél rövidebb idő alatt szeretnénk az appunkat, annál több fejlesztő fog dolgozni rajta, és annál magasabbak a költségek. Idő és költségkeret megadásával az ajánlattevő fejlesztőcsapat könnyedén meg tudja mondani, hogy reális-e az elképzelésünk, vagy ha mégsem, milyen appot tudnának elkészíteni a megadott költségkeretből.

4. Készüljünk fel a kérdésekre!

Ha ajánlatkérésünk pontosnak is tűnik, még abban az esetben is több levélváltásba és telefonhívásba telhet, mire kialakul a végleges ár és idő, amely alapján indulhat a projekt.

5. Minta ajánlatkérő

Kedves Mindtech Apps!

Szeretnék ajánlatot kérni egy közösségi fotómegosztó alkalmazás fejlesztésére!

Az alkalmazás célja
Az alkalmazás célja, hogy a felhasználók a telefon kamerájával készített képeket filterekkel módosíthassák, azon feliratokat helyezhessenek el, majd az így elkészült képeket egymás közt megoszthassák. Szeretném, ha az applikáció igazi közösségi élményt nyújtana, a felhasználók írhassanak kommentet egymás képeihez, valamint szeretném ha az elkészült képeket Facebookon is meg tudnák osztani!”

Az alkalmazás felépítése
1. Bejelentkezés
Szeretném ha az applikációba email címmel, Facebookal, valamint Google-al is be lehetne lépni!

2. Kezdőképernyő (hírfolyam)
Regisztráció vagy bejelentkezés után a felhasználó a barátai által megosztott fényképeket látja egy hírfolyamon.

3. Keresés
A keresőbe lépve kereshetünk a fényképek, felhasználók és a címkék között.

4. Fotó feltöltése
Ha a fotó feltöltése ikonra kattintunk megnyílik a kamera, vagy pedig a saját galériából választhatunk. Szeretném, ha a feltöltött képhez legalább 3 féle különböző effektet lehetne hozzáadni, pl. Fekete-fehér, szépia, blur!

5. Barátok
Szeretném, ha az általam barátnak jelölt felhasználók megjelennének egy listában, ahol a nevükre kattintva megnyílik az ő fotóalbumuk!

5. Saját fotók
A saját fotók legyenek törölhetőek, szerkeszthetőek!

6. Saját fiók
A felhasználó a saját fiókjában szerkesztheti adatait és ki is jelentkezhet.

7. Adminisztrációs felület ahol kezelhetjük a felhasználók fiókjait (pl. törlés, jelszó visszaállítás.)

Költségkeret
5 millió Ft

Időkeret
3 hónap

Üdvözlettel:
A Megrendelő

+1 Ha megkaptuk az ajánlatot

Ha megkaptuk az ajánlatot, általában két dolgon akad meg a szemünk: az időn és az áron. Ezen két tényezőn kívül azonban érdemes figyelembe venni magát az ajánlat minőségét is. A megbízható fejlesztőcégek szépen kidolgozott, áttekinthető ajánlatot adnak. Ha válaszként mindössze egy-két soros e-mailt kapunk egy árral és egy idővel, minden bizonnyal pontatlan, kevésbé kidolgozott becsléssel lesz dolgunk.
Nézzük át a fejlesztő cég referenciáit, szakmai elismeréseit, közösségi oldalát, megrendelők véleményeit, ezek sokat segíthetnek a választásban!

A szerzőről

Králik Tamás
Info – bionikus mérnök, a Mindtech Apps ügyvezetője, a hónap Startup vállalkozója 2017 szeptemberében.

“A Mindtech Apps egy innovatív alkalmazás fejlesztő cég. Célunk, hogy forradalmi megoldásokat használó, egyedülálló applikációkat fejlesszünk Android és iOS rendszerű okostelefonokra.”

Kapcsolódó cikk: Mennyibe kerül egy mobilalkalmazás fejlesztése?