Így építs márkát az Instagramon

Vállalkozóként biztosan Te is tudod, hogy az online eszközök nélkül sokkal nehezebben tudsz eljutni a célcsoportodhoz. Ahhoz, hogy tömegeket szólíts meg, tudnod kell ezeket az eszközöket megfelelően használni. Nem csak jelen kell lenned az összes, számodra releváns felületen, hanem tudatosan, egy pontos stratégia mentén kell tálalnod és kommunikálnod vállalkozásod összes értékét. Ehhez nem elég a marketing: márkát kell építened.

A cikket vendégszerző írta. Berki Zsolt, az MBM Solvers marketingcsapat tagja, aki társszerző az első hazai Instagram marketing könyvben. 

A márkaépítés fontos. Ahhoz, hogy a célcsoportod megfelelően ítéljen meg, célirányosan kell építened a vállalkozásod, és a márkád is. Sokat olvashatunk a márkaépítésről, de kevesen tudják igazán jól csinálni. Sőt az online eszközöket pedig kevés márkaépítő tudja jól használni.

A márkád jó konvertálásához rendszerben kell gondolkodnod. Le kell fektetned az alapokat, és azt minden platformra megfelelően kell optimalizálnod. Hatalmas információs zajban élünk, és egyre nehezebb kitűnni a tömegből. Minden online felületnek megvan a maga funkciója, és márkaépítésre jelenleg az Instagram a legjobb platform.

Nézzük meg, hogy miért!

Az Instagram az a felület, ahol igazán megmutathatod, amit képviselsz a piacodon. Beengedheted a felhasználókat a vállalkozás életébe, amitől lojálissá válnak, és értékelni fogják azt a munkát, amit a vállalkozásodba bele raksz. Itt nem a direkt értékesítéssel fogsz eladásokat generálni, sokkal inkább azzal, hogyha értéket adsz a követőidnek.

Hogyan használd márkaépítésre az Instát?

A legelső szabály, amit meg kell értened, az az, hogy úgy kell viselkedned, mint egy átlag felhasználó. Statisztika szerint a magyar felhasználók úgy gondolják, hogy egy cég vagy márka Instagram oldala is lehet annyira jó, mint egy személyes profil. Jelenleg viszonylag kevés cég használja az Instagramot, így most még elég nagy előnnyel tudsz indulni a platformon. De ehhez profi tartalom kell.

Az Instagram alapvetően olyan lehetőségeket kínál, amivel folyamatosan tarthatod a kapcsolatot a közösségeddel:

  1. Mutasd be, hogyan dolgozol

Mindenki szeret belesni a kulisszák mögé. Az embereket érdekli, hogy egy termék hogyan készül, vagy milyen élmény lesz igénybe venni a szolgáltatást. Mutasd be, hogy nálad ez hogyan működik. Adj műhelytitkokat! Bízni fognak benned az emberek és sokkal vonzóbb leszel a szemükben.

  1. Vond be őket

Használd ki az Instagram Stories funkcióit! Szavaztasd a közösséged, mutasd meg az aktualitásokat, mérföldköveket. Ha csapatban dolgozol, akkor mutasd be a tagokat is! Kérd ki a közösséged véleményét olyan értékekről, ami a márkádnak fontos. Például készíts olyan posztokat, amiben megkérdezed, hogy miért használják az adott terméket, vagy miért tartják fontosnak az adott szolgáltatást.

  1. Használd minden funkciót!

Az Instagram egy nagyon játékos platform. Ezt ki kell használnod! Használd a hashtageket, rakj ki Storykat, és posztolj rendeszeresen. Mutasd be a vállalkozásod a highlight-ok segítségével és írj ütős Instagram bio-t! Legyél a szemük előtt, posztolj naponta legalább egy Instagram Story-t!

  1. Tartsd be a 80/20-as szabályt

Ez nem az a platform, ahol akciókkal és ingyen termékmintákkal tudsz növekedni. Itt értéket kell teremtened a követőid számára. Adj tippeket, hasznos trükköket, vagy készíts általános, edukatív jellegű posztokat. Tedd ezt következetesen (pl. havi 1 tipp), hogy visszajárjanak a profilodra. Használd a 80/20 szabályt, aminek a lényege, hogy a posztolás 80 százalékában értéket adsz, és a maradék 20% szól csak az értékesítésről!

  1. Készíts minőségi tartalmat!

A tartalomgyártás kulcs eszköz az Instagramon. A minőségi content fogja prezentálni azt, hogy te is minőségi munkát adsz ki a kezedből. A minőség nem csupán azt jelenti, hogy jó felbontásban készíted el a képeket, hanem azt, hogy egy-egy kép képes elmesélni egy történetet. Ehhez nem feltétlenül kell profi fotóst bérelned. Elegendő egy okostelefon is.

Összefoglalva, ha a céged fent van az Instagramon, és megfelelően használod a platformot, a márkád szárnyalni kezd, hiszen ezen a felületen tudsz a legjobban építkezni. Mindezt úgy, hogy közben organikusan növekedsz és még értéket is adsz.

A siker titka tehát: erős márkaalap, platformismeret, minőségi és releváns tartalom, tudatos stratégia. Épp ezt kapod tőlünk, az MBM Solverstől. A tanácsadásaink során komplex segítséget kapsz, ahol együtt fogalmazzuk meg a márkád fő alappillérjeit, megtanítjuk, hogyan használd a platformot és a végén egy ütős stratégiával engedünk el.

Kapcsolódó cikk: Facebook helyett Instagram? Itt a válasz!

Fotó:  Erik Lucatero / Unsplash