Irodai munkát végzel? Így leszel még produktívabb

Dátum

Megosztás

és nem utolsó sorban a szemedet, egészségedet is véded. Néha még a pislogásról is elfeledkezünk a digitális képernyőt bámulva, legyen az laptop, vagy mobil. Ez a fajta fáradtság aztán átragad a munkánkra is. Te is érezted már azt, hogy kedvetlen vagy, sőt sokszor a produktivitásod, munkatempód is lassul? Nézzük, mi segíthet, hogy megőrizd az egészségedet is, és mellette a munkakedved, lendületed is megmarad!

A cikk megjelenését az iCubebrand támogatta, akik fontosnak tartják, hogy ebben a digitalizált világban megóvjuk a szemünket. És még tovább tudd olvasni a Minner klassz cikkeit! 

Pomodoro technika

Amellett, hogy sokszor találkozunk a pomodoro szóval az olasz étteremekben, főleg a tészták részen, ez egy módszer neve is. Méghozzá abban segít, hogy ne lankadjon a figyelmed munka közben, megtartsd a lendületet, és mellette még óvd a szemedet is.

Francesco Cirillo fejlesztette ki az 1980-as években, amikor rá akarta magát venni az aktív tanulásra. Egy paradicsom formájú óráról nevezte el a technikát később, mert pont ez volt kéznél, amikor mérte a saját idejét (pomodoro olasz szó, magyarul a jelentése paradicsom).

A pomodoro módszer lényege:

 • Írd össze a feladataidat!
 • 25 percen át koncentrálj egy feladatra!
 • Tarts 5 perc szünetet!
 • Majd újabb 25 perc vagy ugyanarra a feladatra, vagy térj át másikra.
 • Szintén 5 perc szünet
 • 4 ilyen 25 perces ciklus után tarts 20 perces szünetet.
 • Mérd az idődet, akár stopperrel, akár valami online megoldással.

Ezt hívjuk egyébként sprintnek is.

Tippek ehhez, hogyha például közbe jön valami, például telefonhívás, egy értesítő egy új Minner cikkről, akkor érdemes újrakezdeni a 25 perces ciklust.
5 perc pihenő lehet az is, hogy lefőzöl egy kávét, vagy csak bambulsz a messzeségbe.

A módszer lényege egyébként az, hogy a multitask esetén sokszor ütközünk figyelemzavarba, elveszítjük a fonalat.

#kutatás: Anita Williams Woolley, a Carnegie Mellon University professzora rávilágít arra például, hogy már az a produktivitás és eredményesség rovására megy, ha egy emailt abbahagyunk és csak később folytatjuk. Mert mondjuk megválaszolunk egy másikat, vagy éppen más miatt abbahagyjuk. Ha egyszerre csak egy dologgal foglalkozunk, csak arra koncentrálunk, sokkal eredményesebbek vagyunk és minőségibb munkát is végzünk. 

Tipp: Persze szabd magadra a pomodoro technikát, lehet máshogy is beosztani az idődet. Egy biztos, hogy tarts szünetet többször is, menj távol a digitális eszközöktől. Akár legyen az is, hogy kiszakadsz és olvasol néhány oldalnyit egy könyvből.

Eddzük, vagy pihentessük a szemet

A szemfáradtság sok gondot okozhat később. Nemcsak látásromlást, hanem értelemszerűen a testtartás megváltozását is okozhatja. De van erre megoldás, egyrészt edzés, másrészt pont a fenti pihenőidőbe be tudjuk ezeket iktatni.

 • 5 másodpercenként pislogás: Nos ezt a digitális kijelző előtt nem fogjuk mindig tudni teljesítni, és erre figyelni. A szünetben lehetőleg próbáljunk többször pislogni.
 • Fogjunk meg egy tárgyat, közelítsük az orrunkhoz, majd távolítsuk úgy, hogy végig a tárgyra fókuszálunk.
 • A kijelzők rövidlátást okozhatnak. Erre egy megoldás a következő gyakorlat: emeljük fel a tekintetünket a számítógéptől, és nézzünk a távolba. Ezután 10 másodpercre csukjuk be a szemünket, majd nyissuk ki, és 10 másodpercre nézzünk felfelé. Ezután ismét csukjuk be a szemünket, majd nézzünk lefelé. Ezt a gyakorlatot ismételjük meg jobbra és balra is. Ez a feladat olyan hatással van a szemünkre, mint egy masszázs. Ellazítja a szemizmokat, és javítja a vérkeringést. Leginkább a számítógép által okozott rövidlátásra van jótékony hatással. (Forrás: Benu)
 • Szem ellazítása: A nap folyamán – ajánlott pihentetni a szemünket. Ehhez üljünk le kényelmesen, és a karunkat helyezzük egy sima felületre, majd a tenyerünket tegyük a szemünkre. Nagyon fontos, hogy teljesen sötét legyen. Ha ezzel megvagyunk, akkor próbáljunk meg ellazulni, és kb. két percig lélegezzünk lassan ki és be. Amikor letelt az idő, akkor nyissuk ki a szemünket. (Forrás: Benu)

Kékfény-szűrős szemüveg

A szoftveres kékfény-szűrők nem hoznak teljes sikert. A kutatások alapján az eszközök megoldást nyújthatnak a kék fény szűrésére, ilyen például a kék fényt szűrő szemüveg. Ha szinte egész nap számítógép előtt vagy laptop előtt dolgozol, akkor nagyon ajánlott a monitor szemüvegnek nevezett védőszemüveg használata, ami a kék fényt szűrő bevonatával megvédi a szemed a monitorból folyamatosan áradó kék fénytől. Igen, szemüvegről van szó, de ne úgy képzeld el, mint egy munkavédelmis búvárszemüveget, bár néha az is tud szexi, trendi lenni. Már kaphatóak olyan szemüvegek, amelyekben irodai környezetben, vagy akár olyan, amiben otthon is kényelmesen érezheted magad.

Az iCubebrand értékesít itthon trendi kék fényt szűrő szemüvegeket, amelyek között egészen biztosan megtalálod azt, ami neked tetszik, és persze a környezetednek is fog. Óvd a szemed! Kattints ide és nézd meg a kínálatot:

Fotó: Arlington Research /Unsplash
Forrás: Carnegie Mellon University / INC
Benu

Mándó Milán
Mándó Milán
Azt az üzleti blogot írom, amit én is szívesen olvasnék. A célom, hogy nap mint nap benntartsalak az üzleti flowban, fenntartsam a lelkesedésed! 9 éve foglalkozom azzal, hogy vállalkozások működését fejlesztem, újítom meg. Imádom az üzleti statisztikákat, stratégiákat, kutatásokat és ezeket mind összekapcsolni. És ebben segítek neked a cikkekben, oktatásokban, sőt akár chaten is!