Minden, amit tudnod kell az ISO -ról, nem csak szakértőknek.

Rendhagyó módon mutatkozik be IT vonalunk a héten, ugyanis kigondoltuk, hogy a különböző rendszereket egyszerű, közérthető nyelven leírva. Tapasztalataink szerint a vállalkozók jelentős része még csak nem is tud ezekről, legyen szó akár a minőségirányításról, vagy éppen a környezetközpontú irányítási rendszerekről. Következzen az ISO kisokosunk első része.

A cikket vendégszerző írta. A Mav-IT Kft a rendszerek szakértője. Informatikai és a vállalatirányítási rendszerek működtetésében segítik a vállalatokat. 

Az ISO 9001

Az első, és egyik legfontosabb rendszer a vállalkozások részére, az ISO 9001 tanúsítvány. Továbbmegyek, még kiemelkedőbb szerepe van a fogyasztók részére. Azt jelzi a leendő vásárlók részére, hogy a vállalat rendszeri, folyamatai, minden szinten egy leendő vásárló igényeinek megfelel, azaz, nem zsákbamacskát vesz meg tőled. Ez persze az egyszerű megfogalmazás, de tényleg ezt jelenti, nagyon röviden.

Az ISO 9001 tanúsítás a Nemzetközi Szabványosítási Szervezet (ISO) által kidolgozott szabályokon alapul, amelyet szintén folyamatosan megújítanak és az aktuális igényekhez alakítanak, emelve a szabvány minősítésén. Ez a rendszer 2015-ben került teljes átdolgozásra, és azoknak is frissítenie kellett, akik korábban már megszerezték a tanúsítványt. Tehát: tényleg mindent a fogyasztóért. No, de jöjjenek a konkrétumok!

A minőségbiztosítási, inkább minőségirányítási tanúsítvány megszerzése komoly átvizsgálással jár, a folyamatok rendbetételét hozza magával, és teljes körűen integrálja magába nem csak a vásárlók, hanem a vállalat elképzeléseit is, úgyhogy bár eddig csak a fogyasztókról írtunk, természetesen a vállalat érdeke is, hiszen folyamatai rendezetté válnak, így minimalizálják a „nem vásárlás” kockázatát.

A minőségirányítási rendszer (MIR) kialakításának folyamata

A tanúsítvány megszerzéséhez több lépés vezet

  1. Audit – Átvizsgálás, és egyeztetés a vállalat vezetőivel. Ha már gondoltatok az ISO 9001 megszerzésére, akkor ez az elsődleges. Mit és hogyan szeretne a vállalat rendbe tenni? Mi az, ahol esetleg még ráfér a segítség, vagy már most minőségi minden, beleértve mindent?
  2. A folyamat során a vállalat folyamatai kerülnek ellenőrzésre, megvizsgálásra: hatékonyság, minőség, és működési szempontból egyaránt. Ekkor kerül kialakításra a minőségbiztosítás folyamata, és ennek irányítójának meg/kinevezése is.
  3. Dokumentáció és oktatás – A MIR dokumentációjának kidolgozása, űrlapok, a feladatok elvégzést igazoló papírok és eljárások teljes bizonyíthatósága, valamint ezek oktatása. Mivel ebben az esetben a folyamatok, és azok dokumentálása pontosan, lépésenként rögzítésre kerül (és ehhez nem kevés kitölteni való társul), így ezeket le kell oktatni, hogy valóban bármikor igazolható legyen, bármely megkeresésnél. A tanúsítványt megújítani is szükséges, de nem csak emiatt, hanem akár a fogyasztói vonalról is fontos, hogy tényleg minőségi minden.
  4. Bevezetés – Egészen konkrétan azt jelenti, hogy az oktatáson túl meg is valósul a minőség biztosítása. Ez érinti a fizikai folyamatokat, és a rendszer teljes megvalósítását. A vállalat elköteleződését a minőség mellett, amelyet ez a tanúsítvány jelent.
  5. Tanúsítvány megszerzése – Ha az előzetes átvizsgálás után, majd a dokumentációk, az oktatás, és a teljes vállalkozás bizonyítottan megfelel az ISO 9001 szabvány előírásainak, akkor a tanácsadó összegzi ezeket, jelentést ír, és ezt követően megkaphatja a tanúsítványt.

Az ISO 9001 tanúsítás három évre szól, viszont évente auditálják, azaz ellenőrzik, hogy minden továbbra is megfelelően zajlik. Azaz, nincs kamulehetőség.

Tanácsadás

Ha eljutottál eddig, az azt jelenti, hogy neked is fontos a minőség, és ezt várod el te is a piacon. Mi ebben a folyamatban a tanácsadásban tudunk segíteni, és profin kivitelezni. Magát az ISO 9001 tanúsítványt csak tanúsító tudja elvégezni, ám annak kiválasztásában, ajánlásában is bátran fordulhattok hozzánk.

Amiért megéri

A vevőid jobban megbíznak benned, és termékeidben, mert látják azt, hogy nem csak légből kapva, te magad csinálod, ahogy gondolod, hanem komoly feltételeknek felelsz meg. Az előírások szigorúak, de nem lehetetlenek, ugyanakkor a piacon is előnyhöz juttat, alapvetően már az is pozitív irányba dönti a mérleget, ha a „matricát” ki tudod tenni. Olyan ez, mint a 100% garancia plecsni: a vevő tudja, hogy amit vesz, az jó, és minőségi, és ez gyakorlatban is garantált.

Vedd fel velünk a kapcsolatot! A Mav-IT Kft szolgáltatásai a kis és középvállalkozásoknál szükséges informatikai és a vállalatirányítási terület jelentős részét lefedik. Látogass el a weboldalunkra most!

Nézz vissza még a héten, mert ISO kisokos cikksorozatunk folytatódik a Minner Vállalkozók Hetén!

További ISO cikkek a Minneren: 

Fotó: NASA /Unsplash

2021 -es vállalkozási ötletek! Neked is hasznos, nem csak kezdőknek!

Iratkozz fel, hogy előbb megkapd! Kattints ide! Működő cégek is inspirációt merítenek új termékekhez, szolgáltatásokhoz, üzleti modellhez, vagy éppen marketing ötletet találnak. Újaknak pedig egyenesen kötelező! Tovább a Minner 2021- es ötletekre!!