Rendhagyó módon mutatkozik be IT vonalunk a héten, ugyanis kigondoltuk, hogy a különböző rendszereket egyszerű, közérthető nyelven leírva. Tapasztalataink szerint a vállalkozók jelentős része még csak nem is tud ezekről, legyen szó akár a minőségirányításról, vagy éppen a környezetközpontú irányítási rendszerekről.

A cikket vendégszerző írta. A Mav-IT Kft a rendszerek szakértője. Informatikai és a vállalatirányítási rendszerek működtetésében segítik a vállalatokat. 

Az ISO 14001

Ha már hulladékcsökkentési hét, akkor szinte elengedhetetlen az ISO 14001 bemutatása, ami elengedhetetlen a klímaváltozást tekintve. Ez az a tanúsítvány, ami arra szolgál, hogy olyan vállalatoknak adjon tanúsítványt, amelyek teljes folyamatukat tekintve a lehető legkisebb környezetszennyezést hajtják végre, vagy éppen egyáltalán nem.

Az ISO 9001 mellett az egyik legfontosabb tanúsítvány. Akinek már az megvan, érdemes ezzel is foglalkoznia, hogy a minőség mellett egyúttal védje is a lehetőségeihez mérten a minket körülölelő világot. Ennek pedig egyik lehetősége nem csak a már meglévő környezet védése, és óvása, hanem a megelőzés, azaz, a vállalatok bármely folyamatának ellenőrzése, amelyek a környezettel kerülnek kapcsolatba (levegő, víz, talaj). A megelőzés, mint tudjuk sokkal jobb, mint utólag cselekedni. Ezt adja az ISO 14001.

Amiért kiemelkedően nagy a jelentősége – főleg napjainkban, mert olyan hozzájárulást ad, ami pozitív küldetéstudatot ad a vállalatnak, és természetesen a fogyasztóknak. Ezen felül ma már a legtöbb pályázat feltétele is, arról nem is beszélve, hogy a cég energiafelhasználása csökken, ami a közüzemi számlákon is pozitívan fog látszódni. Egy nagyobb vállalatnál ez nem kis tétel, tehát erre is érdemes gondolni. Mindemellett pedig a különböző folyamatok átvizsgálását és rendbe tételét követően a káros anyagkibocsátás is csökkenhet, átláthatóvá válik a vállalat ez irányú rendszere is, ami több területen is megtérül. Hogyan zajlik mindez?

A környezetirányítási rendszer tanúsítványának, azaz a KIR folyamata:

  1. Audit – Átvizsgálás és javaslattétel. A környezeti hatások a termék előállítására is fókuszálnak, sőt, főleg arra, de e mellett a teljes rendszer átnézésre kerül a hatékonyság és a környezetvédelem jegyében.
  2. A környezetirányításért felelős vezető kinevezése, valamint az ISO 14001 audit során az előzetesen felmért rendszerek javíthatóságának pontos tervezetének kialakítása.
  3. Dokumentáció és oktatás – A KIR dokumentációjának kidolgozása, űrlapok, a feladatok elvégzést igazoló papírok és eljárások teljes bizonyíthatósága, valamint ezek oktatása. Mivel ebben az esetben a folyamatok, és azok dokumentálása pontosan, lépésenként rögzítésre kerül (és ehhez nem kevés kitölteni való társul), így ezeket le kell oktatni, hogy valóban bármikor igazolható legyen, bármely megkeresésnél. Ez azért is kiemelten fontos lépés, mer pályázatok elbírálásánál bármit kérhetnek, valamint egy esetleges környezetvédelmi bírság is elkerülhető, ez utóbbi terén folyamatosak a szigorítások, úgyhogy kiemelten sokat jelent a tanúsítás.
  4. Bevezetés – Minden folyamat konkrét javítása, új bevezetése, amennyiben az szükséges. Az előzetesen kidolgozott és átvizsgált rendszer teljes körű megújítása.
  5. Tanúsítvány megszerzése – Ha az előzetes átvizsgálás után, majd a dokumentációk, az oktatás, és a teljes vállalkozás bizonyítottan megfelel az ISO 14001 szabvány előírásainak, akkor a tanácsadó összegzi ezeket, jelentést ír, és ezt követően megkaphatja a tanúsítványt.

Említettük az ISO 9001-et, ennek oka pedig, hogy alapvetően a termék előállításának folyamatait vizsgálják felül a KIR tanúsítvány megszerzése során is, e mellett pedig külső fél a tanúsító.

Akárcsak az ISO 9001, az ISO 14001 is három évre szól, és évente ellenőrzik. Ez a lépés szükséges ahhoz, hogy ne tudja levenni a szemét még véletlenül sem senki a megállapodott folyamatokról.

Tanácsadás

Neked fontos a környezeted, mint magánember? Olvasod a számtalan cikket, látod a megjelent híreket, amelyek bemutatják, hogy ha valamikor, hát most különösen fontos lenne ezzel foglalkozni? Akkor itt az ideje mindezt a vállalkozásodba is integrálni! Az ISO 14001 tanúsítása során mi a tanácsadásban állunk rendelkezésedre. A tanúsítványt csak tanúsító tudja elvégezni, ám annak kiválasztásában, ajánlásában is bátran fordulhattok hozzánk. Ezen felül az éves auditokra való felkészülésben is tudunk segíteni.

A KIR verhetetlen előnyt ad

A vállalkozásod felértékelődik, a vevők szemében, és a piacon egyaránt. Olyan jövőképet, és példát ad, amelyet a téged, a vállalkozásod követők szintén meg szeretnének majd valósítani. Ugye jó, ha ezen a téren is felfigyelnek rátok? Nem csak a már fentebb írt pályázatoknál, a másik, hogy megnyitja a piacot olyan helyek felé, amelyeknek a környezetirányítási rendszer „zöld” jelzése talán csak belső előírás, ám felkapják a fejüket, ha meglátják az erről szóló hivatalos igazolást, azaz az ISO 14001 tanúsítványt.

Vedd fel velünk a kapcsolatot! A Mav-IT Kft szolgáltatásai a kis és középvállalkozásoknál szükséges informatikai és a vállalatirányítási terület jelentős részét lefedik. Látogass el a weboldalunkra most!

Nézz vissza még a héten, mert ISO kisokos cikksorozatunk folytatódik a Minner Vállalkozók Hetén! Kapcsolódó cikk:

Több száz millió a tét! Befektető kereső show döntő. Június 21. Ez nem egy unalmas üzleti rendezvény! Kattints ide!