Érezted már, hogy elakadtál, és egyedül nem tudsz átlendülni a nehezebb időszakon? Hogy már a környezeted is érzékeli, és kihatással van a teljesítményedre és kapcsolataidra? Biztosak vagyunk abban, hogy ilyen esetben már megfordult a fejedben, hogy valamit muszáj tenni, mert a jelenlegi helyzet nagyon nem jó. Ki is az, aki segít neked? Több fontos kérdést hoztunk, amelyek abban lesznek hasznodra, hogy a kulisszák mögé láthass, a cikkek során pedig a megfelelő coach kiválasztásán túl azt is megtudod, hogy miért, mikor érdemes coachot választani, és a business coachingot, azaz a vezetőket és a vállalkozókat leggyakrabban érintő elakadásokban segítőket is bemutatjuk nektek.

A cikket vendégszerző írta. A coachvalaszto.hu coach kereső, és közvetítő oldal.

1. Ki a coach? Kik választják ezt a szakmát?

A coach egy segítő. Fontos, hogy nem a saját véleményét hangoztatja, nem mordul rád, nem ellenkezik veled. Kérdez, eszközöket használ, gyakorlatokat mutat, feladatokat ad, így alakulnak ki a konkrét lehetőségek az elakadásod megoldására. Azonban minden esetben a te megoldásodat segít megtalálni. Így könnyebben elköteleződsz a megvalósítás mellett és végig is csinálod.

A coach átéli az általad hozott problémát, felülemelkedik rajta, és egy tükörként kérdéseivel a helyzet felismerését segíti neked. Nagyon sokszor a coach maga is átélt hasonló helyzeteket, és ez erősíti hitelességét a problémamegoldásban.

Őszinte. Nem fog neked hazudni, csak azért, hogy veled foglalkozhasson, főleg, ha nem cselekszel, csak panaszkodsz. Az őszinteség mindkettőtök részéről kiemelkedően lényeges, hiszen az önismeret legalapvetőbb pillére, hogy bevallod-e magadnak az igazat, azzal szembe tudsz-e nézni és abból a helyzetből fel tudsz-e állni.

Empatikus, jó emberismerő, rengeteget tanult és tanul folyamatosan. Egy coach sosincs kész. Elvégezhet egy képzést, de mindig újat fog találni, új módszereket, új lehetőségeket, és ahogy egyre nő a tapasztalata, egyre többet tud adni a hozzá fordulóknak. Aki ezt a szakmát választja, egyetlen cél hatja: adni. Tenni a másikért, úgy, hogy a másik élete rendeződjön, előreléphessen, és boldogabbá váljon. A legnagyobb öröm egy coach számára, ha ügyfelét az együtt megtalált megoldások évekkel később is boldoggá és elégedetté teszik.

Ne gondoljuk azt, hogy minden coach mindenhez ért.

Ezt a tévhitet szeretnénk eloszlatni amellett, hogy bemutatjuk, kit takar a coach megnevezés, és hogyan jut el addig, hogy hiteles segítő lehessen, aki akár a te problémádban is megoldásra tud vezetni. A következő napokban folyamatosan megmutatjuk, hogyan válassz szakembert, hol találod meg őket, hogyan informálódhatsz róluk, és ki az, aki a legjobb számodra.

2. Miért keverik a pszichológusokkal és a tanácsadókkal?

Vékony a határ a két foglalkozás között, ugyanakkor ma már egyre többször előfordul, hogy akár egymást ajánlják a szakemberek. A legfontosabb különbség, hogy a coaching alapvetően jelenfókuszú, amely közvetlenül kapcsolódik a jövőkép kialakításához egyaránt. Ugyanakkor nem a múltban keresi a problémát. Képes felkutatni, és kérdezi is azt, hogy kiderítse egy-egy életesemény mostani állapotodra vonatkoztatott hatását, de alapvetően eltekint attól, hogy azt oldja fel. Arra koncentrál, hogy a jelenlegi, meglévőt alakítsd át értékes, élhető, boldog, harmonikus életté.

A pszichológusok sokszor a múltbéli események feldolgozásában mélyednek el, abban keresik a kiváltó okokat. Emellett a komolyabb fizikai tünetek (pl. pánikroham), képzetek kezelésében is jártasak – ilyen eseteknél a coach felismeri határait, és jelzi az ügyfélnek, hogy érdemes más szakemberhez (is) fordulnia. Minden coach képzés eleme a coach etikai kódex megismertetése, amely alapján a coachnak dolgoznia kell. A képzéseken arra is különös hangsúlyt fektetnek, a coach felismerje határait.

A coaching legnagyobb előnye a fentebb már említett: jelenről és a jövőről szól. Mindegy, mi történt, hiszen az életed ebben a pillanatban is itt és most van, és történik folyamatosan. Természetesen számítanak a korábban megéltek, a környezeted, a jelenlegi fizikai és szellemi, lelki állapotod.

A coaching azt célozza, hogyan tudsz ebből előnyt kovácsolni, és megtalálni a helyed, ahol jól érzed magad, és ezt a jó érzetet adod családtagjaidnak, illetve a munkahelyeden is ezt képviseled.

E mellett rövid idő alatt, akár hetek, vagy pár hónap alatt is jelentős eredményeket lehet elérni, és felmutatni, ha valóban együttműködsz. Mit értünk ez alatt? Fontos, hogy elköteleződj a folyamat mellett, adj magadnak elegendő időt és teret, és legyél jelen a coachingban. A tapasztalatokkal pedig nem csak gazdagabb leszel, hanem te magad is tudni fogod, mire vagy képes, és ennek megfelelő terheket és feladatokat fogsz vállalni.

3. Honnan ismerszik meg a coach, aki a legjobb számodra?

A coach hiteles, ez pedig tükröződik minden megnyilvánulásán. Találsz róla véleményeket, gondolatokat, mások ajánlják. Amikor keresed magadnak a megfelelő coachot, és olvasgatsz a neten, fontos, hogy magadat figyeld, hogy érint meg a coach bemutatkozója.

Legyen meg az összhang. Olyan coachot válassz, akivel az első találkozásnál mindketten egymásra találtok, azaz pontosan tudjátok, hogy tudtok egymásra figyelni, hallgatsz rá, és komolyan veszed, amit mond. Abban a stílusban szól hozzád, ami számodra megfelelő, és olyan lépéseket szorgalmaz, amelyekből látható, hogy valóban ért hozzá, és saját tapasztalattal is rendelkezik az adott témában.

Hol keress? Nálunk például: Coachvalaszto.hu – n. Minden egyes regisztrált coach valódi, hiteles képesítéssel rendelkezik, tapasztaltak, erről pedig rendszeresen írnak, esettanulmányokat töltenek fel. Mások ajánlását is megosztjuk veled, így tudni fogod, kivel érdemes találkoznod. Az első találkozást követően pedig szintén megvan mindkét fél részére a választás lehetősége, hogy szeretne-e a közös munkába belevágni.

A következő részben azt írjuk le, hogyan, és milyen módszerekkel dolgozik egy coach.

Bármely coach mellett is döntesz, tudd, hogy tényleg képes egészen nagyot fordítani az életeden, méghozzá rövid idő alatt. Abban is biztosak vagyunk, hogy ez nem mindig fog neked tetszeni, de hosszútávon kifizetődik.  Nézz körül a coachvalaszto.hu oldalon! Kattints ide!

Kapcsolódó cikk:

Fotó: Nik MacMillan / Unsplash

Gyere és nézd meg a Befektetőkereső show döntőjét! Nézőként is tudsz jönni! Ezt látnod kell élőben! Június 21. 14:30-19:30 között. 15 csapat, 10+ befektető, több 100 millió forint Kattints ide!