Kisbefektetőként így szállhatunk be hazai vállalkozásokba és profitálhatunk a későbbi sikereikből

Képzeld el, ha ott lettünk volna kisbefektetőként mikor még a Prezi-t megalapították, vagy az NNG-t, vagy más sikereket elérő cégek esetében az indulásukkor! És csak egy kisebb összeget befektettünk volna! Akkor még nem is kellett volna mélyen a zsebünkbe nyúlni. Ha például a Prezi-be fektettél volna 100 000 forintot, akkor az a részesedés ma mennyit érne? Na, de arról már lekéstünk! Itt vagyunk a jelenben, amikor is még jobb lehetőségünk lehet erre. Nincsenek száz milliód, de szeretnél te is befektetni egy olyan vállalkozásba, ami még csak most indult? Akkor itt a megoldás! Sőt, meg is fordíthatjuk, azok a cégek, akik befektetőket keresnek is kaptak itthon egy izgalmas platformot. A tőkebefektetésen alapuló közösségi finanszírozó oldalon már több projekt is megjelent, sőt gyűjtött már így magánbefektetőktől és intézményi befektetőktől pénzt. Most a Potzak vállalkozás példáján mutatom be hogyan is lehet ebben részt venni, befektetőként.

A Tőkeportál hozta el nekünk a lehetőséget, hogy már kisbefektetőként is invesztálhatunk tőkét tulajdonrészért cserébe a nagy jövő előtt álló vállalkozásokba. Nézzük is hogyan működik!

A cikkben most azt mutatom be, hogy kisbefektetőként hogyan tudsz részt venni benne. Az első cikkben csak ismerkedjünk vele, aztán a következő cikkekben megmutatom befektetőként mit kutassunk, hogyan döntsük el, hogy ebbe beszállunk, és persze hogyan tudjuk ezt megtenni.

Ide kattintva egyből a Tőkeportálon található Potzak kampányon találjuk magunkat.

A Potzak egy kiválasztási, felkészítési folyamaton ment keresztül. Tehát a Tőkeportálra felkerülő cégek már átmentek több olyan szűrőn is, amiből kiderül, hogy életképes-e a cég, vállalkozás, az üzleti koncepció megfelelő-e, a csapattagok rátermettsége megvan-e, vagy például a validáció (a vállalkozás piacképességét vizsgálják). Ez hasonló, mint amit a kockázati-tőketársaságok is alkalmaznak, de itt még szorosabb az együttműködés a felek között. A Potzak ezt sikeresen teljesítette, ami nekünk is jó hír, hiszen olyan cégekbe fektethetünk, amiket a szakértők is befektetésre érdemesnek találtak.

Ez egy speciális közösség finanszírozó platform, mert itt nem a termék / szolgáltatás megvásárlásával támogatjuk a startupot (vagy vállalkozást), hanem a befektetett tőkéért cserébe részesedést kapunk.
Ahogy az alábbi képen is látod, a klasszikus közösségi finanszírozó oldalak megjelenését hordozza magán az oldal.

Természetesen van bemutatkozó videó, ami egyébként azért is jó, mert sokkal jobban megragadnak bennünk, a befektetőkben a fontos információk.

A Potzak vállalkozásról röviden:

A szülés utáni szétnyílt hasizom problémájára nyújtanak megoldást. A szolgáltatást nemsokára megújult formában, bárhonnan könnyen elérhető web alkalmazáson keresztül érhetik el a fogyasztó (felhasználók), akik egy 8 gyakorlatsorból álló, otthon végezhető edzésprogramon keresztül orvosolhatják a hasizom problémájukat, amit kifejezetten anyukák számára fejlesztettek ki. Amennyiben az anyuka helyesen és rendszeresen végzi a gyakorlatokat (kb. 4 hónapon át), akkor idővel garantált a hasfal regenerálódása.

Kutatások alapján a szétnyílt hasizom az anyukák 50-70%-át érinti világszerte. Ez pusztán Magyarországon, évi 93 000 szüléssel számolva 63 000 érintettet jelent. Utóbbi a Potzak piaca.
Ezekről részletesebben még beszélünk a további cikkekben is. Most a fő kérdés! Mennyit is kérnek, és hogyan lehetünk befektetők.
Az alábbi táblázatban látod, hogy 2020. 11. 07-én milyen feltételekkel gyűlt a pénz, mekkora volt az utolsó befektetési összeg, és látjuk hol áll a projekt egy látványos csúszkán.

A befektetési összegekhez ajánlanak ún. reward szinteket is (támogatási ajánlatok, csomagok), ahogy a közösségi finanszírozó kampányoknál ezt megszokhattuk. Az alábbi infografikán ezt látod is:

A befektetés lépései

  1. A következő lépés, hogy regisztrálnunk kell a Tőkeportál oldalon.
  2. A profilod hitelesítéséhez töltsd fel a kért dokumentumokat, ez gyorsan megy.
  3. Válaszd ki a kampányt, céget, akinél szeretnél befektetni.
  4. A befektetni kívánt összeg előlegét a Kampánygazda által a letétkezelő banknál nyitott letéti számlára kell utalnod – amihez a Kampánygazda kizárólag sikeres kampány után jut hozzá, az alaptőke-emelés végrehajtása után, akkor, amikor a Te értékpapírszámládon jóváírta a részvényeidet.
  5. Kell majd egy értékpapírszámlát létrehoznod a bankodnál, de ez nem olyan sürgős, ezen tárolják (tartják nyilván) majd a részvényeidet.

Gyere vissza még a következő napokban és átrágjuk magunkat ezen a piacon, nyomozunk, kutatunk, mutatok módszereket, amik segíthetnek neked is a későbbiekben. Addig is nézd meg a Potzak kampányát!

Kockázati figyelmeztetés: A kezdő vállalkozásokba fektetni különösen kockázatos, akár a teljes befektetett tőkédet elveszítheted. A Tőkeportál a megjelenített információkat ellenőrizte, de a vállalkozások működéséért, az üzleti modell kockázataiért nem vállal felelősséget. Kérjük, mielőtt befektetnél, tájékozódj a kockázatokról.

Fotó: Envato License

2021 -es vállalkozási ötletek! Neked is hasznos, nem csak kezdőknek!

Iratkozz fel, hogy előbb megkapd! Kattints ide! Működő cégek is inspirációt merítenek új termékekhez, szolgáltatásokhoz, üzleti modellhez, vagy éppen marketing ötletet találnak. Újaknak pedig egyenesen kötelező! Tovább a Minner 2021- es ötletekre!!

Azt az üzleti blogot írom, amit én is szívesen olvasnék. A célom, hogy nap mint nap benntartsalak az üzleti flowban, fenntartom a lelkesedésed!. 6 éve foglalkozom azzal, hogy vállalkozások üzleti modelljét alakítom át, újítom meg. Imádom az üzleti statisztikákat, stratégiákat, kutatásokat és ezeket mind összekapcsolni. És ebben segítek neked is a cikkekben, oktatásokban, sőt akár chaten is!