Kisbefektetőként így szállhatunk be hazai vállalkozásokba és profitálhatunk a későbbi sikereikből

Dátum

Megosztás

Képzeld el, ha ott lettünk volna kisbefektetőként mikor még a Prezi-t megalapították, vagy az NNG-t, vagy más sikereket elérő cégek esetében az indulásukkor! És csak egy kisebb összeget befektettünk volna! Akkor még nem is kellett volna mélyen a zsebünkbe nyúlni. Ha például a Prezi-be fektettél volna 100 000 forintot, akkor az a részesedés ma mennyit érne? Na, de arról már lekéstünk! Itt vagyunk a jelenben, amikor is még jobb lehetőségünk lehet erre. Nincsenek száz milliód, de szeretnél te is befektetni egy olyan vállalkozásba, ami még csak most indult? Akkor itt a megoldás! Sőt, meg is fordíthatjuk, azok a cégek, akik befektetőket keresnek, kaptak itthon egy izgalmas platformot. A tőkebefektetésen alapuló közösségi finanszírozó oldalon már több projekt is megjelent, sőt gyűjtött már így magánbefektetőktől és intézményi befektetőktől pénzt. Most a Potzak vállalkozás példáján mutatom be hogyan is lehet ebben részt venni, befektetőként.

A Tőkeportál hozta el nekünk a lehetőséget, hogy már kisbefektetőként is invesztálhatunk tőkét tulajdonrészért cserébe a nagy jövő előtt álló vállalkozásokba. Nézzük is hogyan működik!

A cikkben most azt mutatom be, hogy kisbefektetőként hogyan tudsz részt venni benne. Az első cikkben csak ismerkedjünk vele, aztán a következő cikkekben megmutatom befektetőként mit kutassunk, hogyan döntsük el, hogy ebbe beszállunk, és persze hogyan tudjuk ezt megtenni.

Ide kattintva egyből a Tőkeportálon található Potzak kampányon találjuk magunkat.

A Potzak egy kiválasztási, felkészítési folyamaton ment keresztül. Tehát a Tőkeportálra felkerülő cégek már átmentek több olyan szűrőn is, amiből kiderül, hogy életképes-e a cég, vállalkozás, az üzleti koncepció megfelelő-e, a csapattagok rátermettsége megvan-e, vagy például a validáció (a vállalkozás piacképességét vizsgálják). Ez hasonló, mint amit a kockázati-tőketársaságok is alkalmaznak, de itt még szorosabb az együttműködés a felek között. A Potzak ezt sikeresen teljesítette, ami nekünk is jó hír, hiszen olyan cégekbe fektethetünk, amiket a szakértők is befektetésre érdemesnek találtak.

Ez egy speciális közösség finanszírozó platform, mert itt nem a termék / szolgáltatás megvásárlásával támogatjuk a startupot (vagy vállalkozást), hanem a befektetett tőkéért cserébe részesedést kapunk.
Ahogy az alábbi képen is látod, a klasszikus közösségi finanszírozó oldalak megjelenését hordozza magán az oldal.

Természetesen van bemutatkozó videó, ami egyébként azért is jó, mert sokkal jobban megragadnak bennünk, a befektetőkben a fontos információk.

A Potzak vállalkozásról röviden:

A szülés utáni szétnyílt hasizom problémájára nyújtanak megoldást. A szolgáltatást nemsokára megújult formában, bárhonnan könnyen elérhető web alkalmazáson keresztül érhetik el a fogyasztó (felhasználók), akik egy 8 gyakorlatsorból álló, otthon végezhető edzésprogramon keresztül orvosolhatják a hasizom problémájukat, amit kifejezetten anyukák számára fejlesztettek ki. Amennyiben az anyuka helyesen és rendszeresen végzi a gyakorlatokat (kb. 4 hónapon át), akkor idővel garantált a hasfal regenerálódása.

Kutatások alapján a szétnyílt hasizom az anyukák 50-70%-át érinti világszerte. Ez pusztán Magyarországon, évi 93 000 szüléssel számolva 63 000 érintettet jelent. Utóbbi a Potzak piaca.
Ezekről részletesebben még beszélünk a további cikkekben is. Most a fő kérdés! Mennyit is kérnek, és hogyan lehetünk befektetők.
Az alábbi táblázatban látod, hogy 2020. 11. 07-én milyen feltételekkel gyűlt a pénz, mekkora volt az utolsó befektetési összeg, és látjuk, hol áll a projekt egy látványos csúszkán.

A befektetési összegekhez ajánlanak ún. reward szinteket is (támogatási ajánlatok, csomagok), ahogy a közösségi finanszírozó kampányoknál ezt megszokhattuk. Az alábbi infografikán ezt látod is:

A befektetés lépései

  1. A következő lépés, hogy regisztrálnunk kell a Tőkeportál oldalon.
  2. A profilod hitelesítéséhez töltsd fel a kért dokumentumokat, ez gyorsan megy.
  3. Válaszd ki a kampányt, céget, akinél szeretnél befektetni.
  4. A befektetni kívánt összeg előlegét a Kampánygazda által a letétkezelő banknál nyitott letéti számlára kell utalnod – amihez a Kampánygazda kizárólag sikeres kampány után jut hozzá, az alaptőke-emelés végrehajtása után, akkor, amikor a Te értékpapírszámládon jóváírta a részvényeidet.
  5. Kell majd egy értékpapírszámlát létrehoznod a bankodnál, de ez nem olyan sürgős, ezen tárolják (tartják nyilván) majd a részvényeidet.

Gyere vissza még a következő napokban és átrágjuk magunkat ezen a piacon, nyomozunk, kutatunk, mutatok módszereket, amik segíthetnek neked is a későbbiekben. Addig is nézd meg a Potzak kampányát!

Kockázati figyelmeztetés: A kezdő vállalkozásokba fektetni különösen kockázatos, akár a teljes befektetett tőkédet elveszítheted. A Tőkeportál a megjelenített információkat ellenőrizte, de a vállalkozások működéséért, az üzleti modell kockázataiért nem vállal felelősséget. Kérjük, mielőtt befektetnél, tájékozódj a kockázatokról.

Fotó: Envato License

Mándó Milán
Mándó Milán
Azt az üzleti blogot írom, amit én is szívesen olvasnék. A célom, hogy nap mint nap benntartsalak az üzleti flowban, fenntartsam a lelkesedésed! 9 éve foglalkozom azzal, hogy vállalkozások működését fejlesztem, újítom meg. Imádom az üzleti statisztikákat, stratégiákat, kutatásokat és ezeket mind összekapcsolni. És ebben segítek neked a cikkekben, oktatásokban, sőt akár chaten is!