Kisbefektetőként így szállhatunk be hazai vállalkozásokba és profitálhatunk a későbbi sikereikből

Dátum

Megosztás

Képzeld el, ha ott lettünk volna kisbefektetőként mikor még a Prezi-t megalapították, vagy az NNG-t, vagy más sikereket elérő cégek esetében az indulásukkor! És csak egy kisebb összeget befektettünk volna! Akkor még nem is kellett volna mélyen a zsebünkbe nyúlni. Ha például a Prezi-be fektettél volna 100 000 forintot, akkor az a részesedés ma mennyit érne? Na, de arról már lekéstünk! Itt vagyunk a jelenben, amikor is még jobb lehetőségünk lehet erre. Nincsenek száz milliód, de szeretnél te is befektetni egy olyan vállalkozásba, ami még csak most indult? Akkor itt a megoldás! Sőt, meg is fordíthatjuk, azok a cégek, akik befektetőket keresnek, kaptak itthon egy izgalmas platformot. A tőkebefektetésen alapuló közösségi finanszírozó oldalon már több projekt is megjelent, sőt gyűjtött már így magánbefektetőktől és intézményi befektetőktől pénzt. Most a Potzak vállalkozás példáján mutatom be hogyan is lehet ebben részt venni, befektetőként.

A Tőkeportál hozta el nekünk a lehetőséget, hogy már kisbefektetőként is invesztálhatunk tőkét tulajdonrészért cserébe a nagy jövő előtt álló vállalkozásokba. Nézzük is hogyan működik!

A cikkben most azt mutatom be, hogy kisbefektetőként hogyan tudsz részt venni benne. Az első cikkben csak ismerkedjünk vele, aztán a következő cikkekben megmutatom befektetőként mit kutassunk, hogyan döntsük el, hogy ebbe beszállunk, és persze hogyan tudjuk ezt megtenni.

Ide kattintva egyből a Tőkeportálon található Potzak kampányon találjuk magunkat.

A Potzak egy kiválasztási, felkészítési folyamaton ment keresztül. Tehát a Tőkeportálra felkerülő cégek már átmentek több olyan szűrőn is, amiből kiderül, hogy életképes-e a cég, vállalkozás, az üzleti koncepció megfelelő-e, a csapattagok rátermettsége megvan-e, vagy például a validáció (a vállalkozás piacképességét vizsgálják). Ez hasonló, mint amit a kockázati-tőketársaságok is alkalmaznak, de itt még szorosabb az együttműködés a felek között. A Potzak ezt sikeresen teljesítette, ami nekünk is jó hír, hiszen olyan cégekbe fektethetünk, amiket a szakértők is befektetésre érdemesnek találtak.

Ez egy speciális közösség finanszírozó platform, mert itt nem a termék / szolgáltatás megvásárlásával támogatjuk a startupot (vagy vállalkozást), hanem a befektetett tőkéért cserébe részesedést kapunk.
Ahogy az alábbi képen is látod, a klasszikus közösségi finanszírozó oldalak megjelenését hordozza magán az oldal.

Természetesen van bemutatkozó videó, ami egyébként azért is jó, mert sokkal jobban megragadnak bennünk, a befektetőkben a fontos információk.

A Potzak vállalkozásról röviden:

A szülés utáni szétnyílt hasizom problémájára nyújtanak megoldást. A szolgáltatást nemsokára megújult formában, bárhonnan könnyen elérhető web alkalmazáson keresztül érhetik el a fogyasztó (felhasználók), akik egy 8 gyakorlatsorból álló, otthon végezhető edzésprogramon keresztül orvosolhatják a hasizom problémájukat, amit kifejezetten anyukák számára fejlesztettek ki. Amennyiben az anyuka helyesen és rendszeresen végzi a gyakorlatokat (kb. 4 hónapon át), akkor idővel garantált a hasfal regenerálódása.

Kutatások alapján a szétnyílt hasizom az anyukák 50-70%-át érinti világszerte. Ez pusztán Magyarországon, évi 93 000 szüléssel számolva 63 000 érintettet jelent. Utóbbi a Potzak piaca.
Ezekről részletesebben még beszélünk a további cikkekben is. Most a fő kérdés! Mennyit is kérnek, és hogyan lehetünk befektetők.
Az alábbi táblázatban látod, hogy 2020. 11. 07-én milyen feltételekkel gyűlt a pénz, mekkora volt az utolsó befektetési összeg, és látjuk, hol áll a projekt egy látványos csúszkán.

A befektetési összegekhez ajánlanak ún. reward szinteket is (támogatási ajánlatok, csomagok), ahogy a közösségi finanszírozó kampányoknál ezt megszokhattuk. Az alábbi infografikán ezt látod is:

A befektetés lépései

  1. A következő lépés, hogy regisztrálnunk kell a Tőkeportál oldalon.
  2. A profilod hitelesítéséhez töltsd fel a kért dokumentumokat, ez gyorsan megy.
  3. Válaszd ki a kampányt, céget, akinél szeretnél befektetni.
  4. A befektetni kívánt összeg előlegét a Kampánygazda által a letétkezelő banknál nyitott letéti számlára kell utalnod – amihez a Kampánygazda kizárólag sikeres kampány után jut hozzá, az alaptőke-emelés végrehajtása után, akkor, amikor a Te értékpapírszámládon jóváírta a részvényeidet.
  5. Kell majd egy értékpapírszámlát létrehoznod a bankodnál, de ez nem olyan sürgős, ezen tárolják (tartják nyilván) majd a részvényeidet.

Gyere vissza még a következő napokban és átrágjuk magunkat ezen a piacon, nyomozunk, kutatunk, mutatok módszereket, amik segíthetnek neked is a későbbiekben. Addig is nézd meg a Potzak kampányát!

Kockázati figyelmeztetés: A kezdő vállalkozásokba fektetni különösen kockázatos, akár a teljes befektetett tőkédet elveszítheted. A Tőkeportál a megjelenített információkat ellenőrizte, de a vállalkozások működéséért, az üzleti modell kockázataiért nem vállal felelősséget. Kérjük, mielőtt befektetnél, tájékozódj a kockázatokról.

Fotó: Envato License

Mándó Milán
Mándó Milán
Azt az üzleti blogot írom, amit én is szívesen olvasnék. A célom, hogy nap mint nap benntartsalak az üzleti flowban, fenntartsam a lelkesedésed! 9 éve foglalkozom azzal, hogy vállalkozások működését fejlesztem, újítom meg. Imádom az üzleti statisztikákat, stratégiákat, kutatásokat és ezeket mind összekapcsolni. És ebben segítek neked a cikkekben, oktatásokban, sőt akár chaten is!

A LifeTILT dráma vagy egy új kezdet? Exkluzív beszélgetés Balogh Tamással

A napokban belefutottam a LifeTILT legfrissebb posztjába, amiben az új márkatulajdonos leírja, hogy szeretnének visszatérni a LifeTILT korábbi szellemiségéhez, látványvilágához. Nos a kommentelők és úgy...

Tűnj ki a tömegből kézművesként! Kézműves vállalkozó marketing tippek

Kézművesként nem könnyű kitűnni sok száz másik alkotó közül. Főleg, hogy nem is csak velük, de még a tömeggyártott alternatívákkal is versenyzel a lehetséges...

Ajándékozz olyat, ami hasznot termel és az inflációt is kiröhögi

Az ünnepi időszakban is érdemes felnézned a MinnerAkadémiára, mert már ajándékba is vehetsz online üzleti képzést. Garantáljuk, hogy ez az ajándék nem végzi a...

Innovációs csapat létrehozása. Gyorsan növekvő cégek 6. rész

Ha gyorsabban akarunk növekedni, akkor ide bizony új eszközkészlet, új rutinok, új dolgok kellenek. Ehhez elengedhetetlen, sőt már-már magával értetődő, hogy bevonjuk a csapatunkat....

Ezért nem működik a homeoffice? Tesla Cybertruck – beperelnek, ha eladod? Üzleti könyvajánló

A LIDL és a Rossmann bejelentette, hogy a dolgozóknak a december 24-i napot megadja szabadnapnak. Ez az új dolgozói juttatás? Milyen a hazai homeoffice...

Így dolgozz sikeresen a Z generációval!

Tudtad, hogy 4-ből 3 vezető szerint a Z generáció képviselőivel kifejezetten nehéz együttdolgozni? Hogy a Z generáció tagjait sűrűbben szokták elbocsátani, mint a...

„Ebből meg lehet élni?” „Miért nem keresel egy rendes munkát?” – Miért van ez a jelenség?

Az emberek 99%-a ma is hülyének nézne, ha azzal állnék elő, hogy el fogok indítani egy médiaoldalt, méghozzá üzleti témában. Nem bíztatnának, sőt mondhatni...

Big Ben pufferdzsekiben? – A nagy CGI gerillamarketing

Ha használod a TikTokot, és te is azok közé tartozol, akik még “csak ezt az egy videót megnézik”, akkor biztos szembejött a Big Ben...

Értékesíts ajándékkártyát! 20-30%-kal növelheti a forgalmad! + üzleti ötlet

Igazi magas labda, amit le kell tudnod csapni! Az ajándékkártya bevezetése egy vállalkozásba igencsak gyorsan megtörténhet, és ünnepi időszak (de ezen kívüli is) alatt...